Påsktider

Av , 23 april, 2011 08:32

Nu stundar påsken och vi har redan genomlidit den tråkiga långfredagen, sannolikt utan salt sill och sagogrynssoppa som min mormor tvingades äta i sina barndomspåskar, och det går äntligen att säga Glad påsk! En del av er kanske funderar över vad ni ska äta i påsk. Även om påsken inte är lika matbetonad som julen så är den ju ändå ett tillfälle då släkten eller familjen träffas och andra släktingar som ska laga mat till er vill kanske ha tips på vad ni ska äta. Här följer lite tips inför påsken som gör att ni överlever den. Jag tycker själv att påskmaten är betydligt lättare för min mage att hantera än julmaten, men det beror på att julen för mig och många andra ofta innebär ett matvrakeri utan dess like då man helt enkelt äter för mycket för att må bra (vilket våra sjukhus akutavdelningar brukar få erfara på julaftonskväll när x antal personer kommer in med allvarliga magplågor av olika slag!).

Jag skrev ett inlägg i julas med förslag på mat som vi kan äta då, vilket är giltigt även under påsken då många ju äter smörgåsbordsliknande bufféer då. Det inlägget hittar ni här. Det som jag tror är viktigaste i påsk är att avstå från påskgodis så mycket det går eftersom socker är extremt dåligt för våra magar. Jag vill nog inte veta heller vad Skum Kanin med ananassmak som såldes på Konsum innehåller… (Äntligen en bra varudeklaration!) Det enda påskgodiset som jag äter är mörk choklad utan mjölk som jag hittat i min Ekobutik (Tegnérgatan i Stockholm för er som bor i trakterna) och som dessutom är ekologisk. Färgade påskägg och skumma figurer typ skum kanin och annat går helt bort eftersom jag inte vet var de kommer ifrån eller vad de innehåller.

En annan klassiker på påskbordet är sill. Nu är det kanske lite sent att göra egen inlagd sill, men jag har recept på glasmästarsill, löksill och senapssill. Var försiktig med snapsen dock eftersom våra magar inte är så förtjusta i tung alkohol. En eller två huttar räcker och välj gärna glutenfritt öl om ni har problem med gluten och vill dricka öl. Sill är i alla fall rätt bra för oss att äta i lagom mängder, känn efter själva hur mycket ni vill ha, eftersom det är en fet fisk som ger oss omega 3. Jag kan själv inte äta hur mycket sill som helst eftersom min mage inte uppskattar sill lika mycket som jag själv gör.

Lax är också vanligt förekommande på våra påskbord. Vi åt lax igår och denna gång blev det lax med dillmajonäs i ugn med lite sparris som var skalad och skuren i bitar (pojkvännen fick äta det mesta av den eftersom den är lite för trådig för min mage – jag vågar helt enkelt inte äta för mycket sparris även om jag tycker mycket om det). Andra trevliga vårliga laxrätter är Ingelas lax, lax med färskpotatissallad och lax med fetaost. Liksom sill är lax nyttigt för oss att äta pga omega 3. Experterna säger att man helst ska äta vild lax, men jag har svårt att hitta det i min lokala ICA-butik så jag köper norsk odlad lax, trots att jag vet att det inte är optimalt. Men vad göra?

Får är gott, lamm godare. Här ett gäng på Kreta.

En annan sak som brukar dyka upp till påsk är lamm. Lammstek är gott och lätt att göra, tycker jag. Enklaste sättet är att köpa en vanlig lammstek, givetvis omarinerad, pensla på lite rosmarin, timjan och pressad vitlök, samt peppar och flingsalt och bara stoppa in den i ugnen på 175° tills den är klar enligt stektermometern (70-80°C), vilket brukar ta en timme till en och en halv timme. Recept på lammstek hittar ni här.

Vårens primörer brukar också dyka upp så här års: färskpotatis från Cypern och andra sydliga ställen, rabarber, sparris och nässlor ute i naturen. Många av oss har problem med sparris eftersom det är så trådigt, men jag brukar skala sparrisens grövre delar väl, skära sparrisen i 2-3 cm långa bitar och satsa på att äta mycket måttligt av det. Av ett knippe äter jag kanske 2-3 toppar (som är den mest lättsmälta delen) och 2 delar från den grövre stammen, som jag dock skalat bort grovheten på.

Nässlor är ett annat ämne som jag hoppas kunna återkomma till i ett nytt inlägg snart. Jag tycker mycket om nässlor och plockar gärna de nyss uppkomna nässlorna och nässelsoppa, steker de färska nässlorna i ghee eller torkar dem till te.

Slutligen: efterrätt. Varför inte satsa på en rabarberpaj eller vanlig fruktsallad? Vem behöver egentligen fina påsktårtor med massor av gul marsipan på med kycklingar, grädde och annat kul, som jag själv ägnade mig åt att göra under min tid som sockergris? Eller gör våfflor med hemlagad sylt alternativt färska/tinade bär med lite smält tofuline-glass till efterrätt.

Glad påsk!

Kommentarer avstängda

Panorama Theme by Themocracy