Lyssna på din kropp

Av , 8 maj, 2011 09:11

Listen to your gut” heter Jini Patel Thompsons bok och hemsida där hon ger tips och råd till oss med knasiga magar. Det är ett väldigt bra namn, tycker jag, eftersom det är så sant. Det är otroligt viktigt att lyssna på sin kropp och sin mage, inte minst när det gäller hur man ska bli frisk från sin knasiga tarmsjukdom, vare sig det är Crohn, Ulcerös Colit eller IBS. Eftersom vi alla är individuella och det faktiskt inte  är kartlagt varför vi får dessa sjukdomar så är det extra viktigt att lyssna på sitt inre och känna efter vad som passar för just dig. Vissa forskare tror ju att Crohn egentligen är 400 olika sjukdomar så det är inte konstigt om våra magar reagerar olika på olika metoder för att bli frisk.

Som många av er, mina kära läsare, säkert har märkt, så finns det massor av olika sätt att bli frisk på. En del håller sig friska enbart genom skolmedicin, andra måste likt mig, ägna sig åt oändlig matplanering och letande efter undermedel för att hålla sig friska trots att de äter skolmedicin. Och ytterligare andra vill inte äta skolmedicin och klarar sig utan den (grattis till er!) genom diverse kostomläggningar, probiotika, örter och tillskott.

Många av de tips jag skriver om här på min blogg är sådana som jag dels kommit fram till själv fungerar för mig, dels är det tips jag läst om på andra ställen i böcker, medicinska tidsskrifter och hemsidor. Men det innebär inte att allt jag skriver är ristat i sten. En del av de saker jag kommit fram till kanske inte fungerar på just dig. Det är också så att du kanske inte håller med mig om vad jag skriver. Det är ju på ett sätt lättare att ta remicade/humira-injektioner och leva som frisk och fortsätta äta skräpmat och socker än att lägga om kosten på det sätt jag själva har gjort. Därför tror jag att det är extremt viktigt att först och främst fråga sig om man verkligen är redo att göra stora omvandlingar i sitt liv för att bli frisk eller ej.

Själv har jag satt min gräns vid att jag inte vill bli beroende av remicade/humira därför att jag anser att vi vet för lite vad dessa mediciner gör med våra kroppar. Det finns exempelvis studier som visar att remicade kan leda till hjärtproblem och öka cancerrisken (själv drabbades jag av oförklarlig hjärtarytmi efter att ha behandlats med remicade, men läkarna har aldrig kunnat bevisa att det var just remicade som orsakade detta – remicade-tillverkaren skyller på imurel och min gastroläkare tror det var en kombination av stress och för mycket kortison som gjorde det). Vi är ju redan sjuka så varför utsätta sig för fler utmaningar, resonerar jag. Men, som sagt var, en del personer vill leva det livet och det är helt OK för mig. Mitt mål är att bli av med imurel om ett par år, men först måste jag se till att min mage blir riktigt stark. Det roliga med imurel är att min läkare anser att jag mår så bra av den, men om jag skippar allt runtomkring imurel och bara äter imurel så mår jag inte alls bra – då skulle han antagligen anse att den var helt verkningslös (precis som jag själv anser!).

Med detta vill jag poängtera att när ni läser min blogg eller får råd av olika läkare eller naturmedicinare så är det viktigt att ni lyssnar på era kroppar. T ex även om psylliumfrön anses vara jättebra för våra tarmar som prebiotika, dvs mat för bra tarmbakterier, så är det inte alla tarmar som klarar det, medan andra mår jättebra av det. Vissa verkar må bra av att dricka aloe vera, medan jag själv får lös avföring nästan direkt av det. Jag misstänker att jag helt enkelt inte har fått tag på den ultimata aloe veran som Jini Patel Thompson talar om, men att döma av olika tarm-forum så finns det folk, fr a personer med IBS, som mår bra av att dricka andra slags aloe vera.

Jag tror att det allra viktigaste är att man känner efter vad kroppen gillar och inte gillar. Om man t ex har testat något som fungerar bra så ska man hålla fast vid det även om läkaren vill att man ska testa något annat. Enda undantaget är så klart om läkaren säger att man inte får ta en viss medicin mer eftersom den kan ge så svåra skador på ens kropp, men jag syftar mer på naturmedel, vitaminer och andra alternativa saker. Läkarna vill ju självklart ha koll på vad vi stoppar i oss så att de kan bevisa att deras kortisonkur var så framgångsrik som de vill att den ska vara. Därför är de inte så imponerade av t ex Vitabiosa, trots att så många av oss mår bättre av denna enkla dryck (enkla i jämförelse med high tech remicade och liknande mediciner).

Så mitt allra bästa råd till er alla är att känna efter vad era magar gillar och inte gillar. Det är inte ristat i sten vad magen gillar. Däremot är det viktigt att vara på sin vakt så att man inte går i fällan och tycker att ”magen gillar socker” eftersom man är sockergris till följd av sjukdomen (näringsbrist och sockerberoende). Jag tror att vi alla mår bättre utan socker, komjölk, gluten, tillsatser och MSG, men att en del av oss kan äta lite mjölkprodukter och gluten ibland när vi är friska. Var dock försiktiga och bälja inte i er onyttigheter när ni väl blivit friska eftersom ni då, garanterat, kommer att bli sjuka igen.

De kostomläggningar jag rekommenderar är tyvärr för resten av livet och även om man ibland får matbryt så gäller det att hålla fast vid dessa kostomläggningar så mycket det går, men det är tillåtet att experimentera för att se om man, efter att man varit frisk en längre tid, faktiskt klarar av att äta lite av det som man tidigare inte tålde. Själv kan jag ibland få små matbryt då jag längtar efter att kunna äta vad som helst igen, men när jag tänker på hur ont i magen jag får av en semla eller en påse sour cream-chips så känns det inte så lockande längre. Faktum är att jag nyligen fick ett matbryt och bara ville äta vanligt igen, men efter en genomgång med min pojkvän insåg jag att jag faktiskt inte alls är sugen på godis, glass, läsk, pasta, pizza, chips och McDonalds eftersom jag vet att jag får ont i magen efteråt. Det enda jag saknar ibland är ostbågar, men jag kan ju äta majskrokar och dem får jag inte ont i magen av. Allt annat har jag faktiskt hittat substitut för: getbrie istället för vanlig brie, Brämhults färskpressade juice eller Proviva istället för Coca Cola eller alkohol, glutenfria scones istället för glutenscones osv. Listan är oändlig. Men det går att leva ett bra liv med denna kostomläggning, och varje dag som frisk är guld värd för mig! Och frukt och grönsaker är väldigt mycket godare än godis och kakor, tycker jag.

3 svar på “Lyssna på din kropp”

 1. Martina skriver:

  Hej Tina! Först vill jag tacka för en väldigt bra blogg. Du är otroligt bra på att skriva om viktiga saker, men på ett begripligt sätt! Och att ta bort tabut från sådana här saker är oerhört viktigt. Det var tråkigt att höra att du blivit dålig, men jag hoppas att du hittar en väg ur det, såg att du funderade mot SCD, och det är denna kost jag tänkte fråga dig om. Jag har själv inte IBD, men andra svåra tarmproblem. Diagnosen är IBS, men bra mkt värre problem än de simpla problem som IBS allmänt framställs som. Har galna smärtor och motorikproblem, blir ofta tarmvredsliknande stopp och stora förstoppningar även om jag har diarre och matmältningen fungerar långt ifrån som den ska. På detta har jag fått eksem och andra utslag, ledvärk, svår trötthet, influensaliknande symptom… Ja, hela kroppen har spårat ut vid 22 års ålder. Är även kolostomiopererad pga skadad ändtarm, och att blir förstoppad i stomin blir extra problematiskt. Har experimenterat mkt med kosten, provat mkt inom alterntivmedicin, uteslutit det ena och det andra och ätit enligt basallergiteorin, men utan att bli bra. Har därför börjat titta på SCD…det är nåt som skadar kroppen och som måste bort. Och det jag tänkte fråga dig är om du läst böckerna både från SCDlifestyle och Breaking the vicious cycle och om du vet vilken som är bäst att köpa och använda sig av? Det som känns bra med SCD för mig är det inte är lika begränsat som lchf, med frukt och vissa baljväxter i senare steg. Men som sagt, är lite osäker på vilken bok jag ska satsa på och undrar om du har tips?:) Kram, och krya på dig!

 2. admin skriver:

  Hej Martina,
  Oj, det låter inte kul. Jag tycker att SCDLifestyle-böckerna är bättre än Breaking the vicious circle, men om man vill ha mer fakta bakom teorin så är den ju bra. Den SCD-bok som är mest informativ är SCD Surviving to Thriving, tycker jag – inspirerande också. Finns som e-bok.
  Jag har nu inlett dieten själv och den främsta utmaningen är att härda ut. Jag tycker inte jag har blivit så mycket bättre men det är ju bara två dagar så jag kan inte bedöma om den hjälper eller ej. Däremot har min tunga blivit mer normalfärgad och är inte vit längre. Kommer att rapportera hur det går här. Tack för att du uppskattar min blogg!
  Lycka till! Hoppas du mår bättre av dieten.
  Kram,
  Tina

 3. Martina skriver:

  Tack Tina för ditt svar! Ska bli spännande att höra hur det går för dej! Kom på en sak jag glömde att fråga, så jag hoppas att det är ok att jag gör det nu. Jag har länge varit vegetarian, men har nyligen börjat äta fisk av hälsoskäl skulle man väl kunna säga. Har t.ex. varit väldigt svårt att följa basallergikost annars, och likaså med SCD tänker jag. Men, jag äter inte kött och kyckling. Jag undrar därför om någon av nämnda böcker innehåller bra info hur man går tillväga när man inte äter kött och fisk, dvs om man kan följa råden ändå? Har inte kommit så pass långt med mitt fiskätande heller att jag klarar av att äta det i flera portioner varje dag, men en gång känns helt okej. /Martina

Panorama Theme by Themocracy