Ingefära – antiinflammatoriskt och gott

Av , 25 april, 2011 10:50

Jag har tidigare haft detta inlägg under ”Tips för magen”, men efter att ha rumstrerat om där under påskhelgen har jag tagit bort det. Istället tänkte jag att det kunde vara bra att lyfta upp hur bra ingefära är för våra magar i ett inlägg här. Som ni säkert sett så har jag mycket ingefära i min mat och det beror på att den har anit-inflammatoriska egenskaper och dessutom smakar det gott. Magen tycker exempelvis mycket om ingefärsté.

Ingefära är en bra krydda och förutom att den är god så används den också flitigt som medicinalväxt inom både kinesiska traditionell medicin och indisk ayrvedisk medicin för just sina anti-inflammatoriska egenskaper. Ingefära är särskilt bra mot just knasiga magar och diarréer, se exempelvis min rekommendation om att dricka ingefärsté om man är sjuk ovan. Forskarna tror att en anledning till att ingefära fungerar så pass bra mot diarré är för att ämnet zingerone, som finns i ingefära, blockerar de gifter som e-colibakterier kan producera från att binda till sig receptorer. Dessutom har ingefära också påverkan på tarmens rörelser och har smärtstillande egenskaper. Kanske var det därför min mage lugnade sig dramatiskt en gång när jag var rejält sjuk och drack en stor kopp ingefärsté med brunt socker strax innan jag gick och lade mig? Den natten sov jag gott, vilket givetvis också kan bero på att ingefära har lugnande egenskaper och påverkar vår kropps serotonin-produktion.

Ingefära är också mycket rikt på antioxidanter – faktum är att ingefära är den krydda som innehåller mest antioxidanter per gram. Antioxidanter är ju bra för oss kroniskt tarmsjuka eftersom vi tenderar att ha ett överskott av sk fria radikaler i våra tarmar till följd av dåliga bakterier i tarmsystemet. Antioxidanterna motverkar de fria radikalerna, som i längden misstänks vara en av orsakerna till tarmcancer. Läs gärna mitt inlägg om fria radikaler och anti-oxidanter här.

Vidare fungerar ingefära även bra mot mindre allvarlig reumatism och illamående, vilket är orsaken till varför många cancersjuka gärna äter ingefära för att motverka illamående.  Även gravida kvinnor kan må mindre illa av ingefära men bör inte äta för mycket av det. Ingefära kan också verka febernedsättande och ha viss effekt på cancertumörceller, vilket det forskas på nu. Ingefära påverkar vår salivering vilket gör att den ökar och det blir lättare att svälja ner maten. Slutligen är ingefära också bra mot förkylning, gärna i form av ingefäraté, som jag rekommenderar för våra magar.

Nyligen såg jag att man kan köpa tabletter på apoteket som innehåller ingefära och är ett kosttillskott. Men när man läser innehållsförteckningen visar det sig att denna tablett består av ingefärspulver till 39% och jag kan inte låta bli att tänka att det är betydligt smartare att köpa färsk ingefära och stoppa i sig istället. Eller varför inte köpa lite japansk inlagd ingefära (undvik den som är rosa för det är bara färg) och ta några skivor med jämna mellanrum? Det är både billigare, nyttigare och mer effektivt än att köpa konstgjorda ingefärstabletter på apoteket!

9 svar på “Ingefära – antiinflammatoriskt och gott”

 1. Oj, det har jag aldrig tänkt på! Tack, nu blir det ingefära i maten lite oftare!

 2. M skriver:

  Roligt att du skriver om detta då jag gjorde en kopp igår 😀 Snacka om tillfällighet. Jag läste om ingefäraste på din blogg för några månader sen men har inte har fått tummen ur förens nu.

  Färsk ingefära har helt klart en mycket speciell smak och jag kan inte riktigt bestämma mig om jag gillar det eller inte. Man blir dock lugn och varm av det så jag kommer att fortsätta dricka.

 3. admin skriver:

  Jag tycker att ingefära är väldigt gott. Jämfört med alla andra andra skumma saker som jag druckit genom åren för att få magen lugn så är ingefära definitivt ett gott alternativ! Kamomillte har t ex väldigt svårt för eftersom jag nästan bara dricker det när jag är sjuk så jag får sjukdomskänsla varje gång jag dricker kamomillté!
  Hoppas era magar gillar det också!
  /Tina

 4. Solveig O'Brien skriver:

  Intressant det du skriver och jag håller med! Min mage mår som bäst när jag wokar en massa grönsaker med ingefära. Under sommaren gör jag gärna lite ingefärs-iced-tea, lägg gärna i lite andra frukter, mums

 5. admin skriver:

  Tack för tipset! Låter gott! Jag gillar också ingefärsté, fast jag föredrar det varmt.
  /Tina

 6. […] har jag skrivit om tidigare: stärker immunförsvaret och värmer kroppen. Dock ska man vara försiktig med ingefära om man […]

 7. christina hjort skriver:

  Intressant läsning. Visste redan mycket om ingefärans goda egenskaper men lärde mig ändå ett och annat nytt här. Tack!

 8. Magnus skriver:

  Hej!

  Vill tacka för att du tog dig tid att dela med dig av dina kunskaper.

  /Magnus

 9. admin skriver:

  Tack för att du uppskattar min blogg, Magnus!
  /Tina

Panorama Theme by Themocracy