Akut läge

Av , 23 november, 2011 15:20

För ett par veckor sedan fick jag ett mail från ännu en tarmsjuk, denna gång en yngling med Ulcerös Colit som hotades av operation om han inte blev bättre i tarmen. Panik, precis som jag kände mig i somras när jag stod inför kniven jag med. Som tur var vände min tarm och började läka ihop och jag är nu på väg tillbaka, om än långsamt. Hursomhelst så skrev jag ihop en liten lista över hur jag skulle göra om jag blev akut sjuk igen och jag tänkte att det kanske är fler som behöver en sådan lista så jag publicerar den här.

1) Sluta genast att äta det du äter om du äter fast food, färdigmat från butik (typ pulversoppor, konserver, korv, mikrolådor osv), socker (läsk, godis, kakor), mat med komjölk och gluten i, undvik potatis och ät istället bara mat som du själv har 100% kontroll på. Det är ofta svårt att göra detta när man ligger inne på sjukhus, men ofta kan de snälla sköterskorna faktiskt laga mat åt en om man ber snällt. Eller så får man helt enkelt be vänner och familj att laga mat åt en medan man ligger inne. Fega inte för att be om hjälp! De flesta människor gillar att bättra på sitt karma och hjälpa andra, är min erfarenhet. Och ja, jag vet att det är en jobbig process att ställa om sin kost, men det är värt det.

2) Rannsaka dig själv och fundera över varför du blivit sjuk. Gå igenom följande checklista för att se om du blivit akut dålig av:

 • Mediciner och tillsatser i medicinerna (kolla länken här)
 • Stress och livskris
 • Främmande bakterier från t ex någon mysig resa till Indien, Afrika eller andra (förlåt) snuskiga länder som är kända för magåkommor av typen ”Runny Delhi”, Montezumas hämnd, Faraos hämnd osv. Har man en kronisk tarmsjukdom ska man tänka sig för några gånger extra innan man bokar den där fina resan till Hurghada, Goa eller Mexiko. Thailand brukar vara säkert. Läs mer om resor här. Om man nyligen varit dålig bör man nog helst vänta några månader innan man beger sig ut på äventyr till länder långtbortistan och ta med sig sina norflaxicin-tabletter om man åker.

3) Beroende på hur dålig man är så kan det i vissa fall vara värt att leva på näringsdrycker och flytande föda under en period. Enligt Jini Patel Thompson så kan man faktiskt läka ut såriga tarmar med hjälp av hennes fantastiska Absorb Plus (som dock innehåller vassleprotein och som jag själv inte tålde när jag specialbeställde den från USA). Hon hänvisar till studier som visar att en s k elementar kost kan ha minst lika goda effekter på en irriterad tarm som att ta kortison. Elementarkost innebär att man dricker Isosource, 1 paket per 10 kg som man vill väga, per dag. Isosource är ursprungligen utvecklat för NASAs astronauter för att de inte ska bajsa i rymden och proteinet i Isosource är sönderslaget så att det sugs upp i tunntarmen och låter tjocktarmen vila. Här är det tålamod som gäller för det kan ta kanske åtta veckor innan tarmen läkt ihop tillräckligt bra och det är inte så roligt att dricka Isosource i flera veckor (mitt rekord är 26 dagar), men vad gör man inte för att slippa operation?

Observera att det är endast Isosource som inte innehåller mjölkprotein. Mjölkprotein är ett billigt protein som alltför ofta finns i nästan alla de näringsdrycker som sjukhusen erbjuder. Och snälla kom ihåg att LAKTOS och MJÖLKPROTEIN är två helt olika saker även om många inom vården tyvärr inte förstår det. Jag vet inte hur många gånger jag har fått upplysa snälla sköterskor om att det som de kallar ”mjölkfritt” inte alls är mjökfritt. Eftersom våra tarmar oftast inte tål komjölk, särskilt inte när de är irriterade, så är det JÄTTEVIKTIGT att läsa på etiketterna för att försäkra sig om att näringsdrycken eller -pulvret som man får av vården INTE innehåller komjölk i form av mjölkprotein. Min egen erfarenhet är att det i vården endast är Isosource och ProvideXtra (endast smakerna svart vinbär, körsbär och citron/lime) som är fria från mjölkprotein. Så om du dricker näringsdryck med mjölkprotein är det inte konstigt om tarmen inte läker sig. Både Isosource och ProvideXtra får man utskrivet av dietist och det kommer hem i lådor till en sedan, snällt subventionerat av landstinget och staten.

4) Drick varmt eller ljummet. Våra kroppar är ofta frusna av sjukdomen (den kan påverka sköldkörteln osv, kineserna säger att det är mjälten, kroppens element som inte fungerar optimalt) och då är det bara dumt att dricka iskallt vatten med isbitar i. Jag dricker alltid ljummen Isosource eller ProvideXtra och undviker kylskåpskalla saker. Om du är inflammerad bör du undvika ingefära och vara försiktig med te. Drick väldigt svagt te (kaffe ska du inte dricka alls i denna fas). Tydligen är te bryggt på ringblomma bra för tarmläkning. Men ta det försiktigt med örtté och undvik att dricka mineralvatten med kolsyra i eftersom det kan påverka tarmen negativt (bättre att låta kolsyran avdunsta innan man dricker det avslagna vattnet).

5) Drick gärna mild kycklingbuljong som kokat länge (3-4 timmar). Släng kycklingköttet om du går på elementarkost/bara äter flytande föda, eller frys in tills du kan äta det. Observera att man ska koka kycklingen med benen på för det är själva benen som är bra för oss. De innehåller massor av mineraler och substanser som kondriotin sulfat som är bra och skyddande för våra tarmslemhinnor. En del påstår att kycklingbuljong t o m har bakteriedödande effekt och vem vet. I många andra länder brukar ”hönsmammorna” koka kycklingbuljong till sina sjuka barn, och i USA kallas kycklingbuljong för ”Jewish penciline” för att detta är något de judiska mammorna brukar koka till sina förkylda barn. Även i Asien gör mammorna samma sak, har jag förstått. Hursomhelst så är det jättelätt att koka kycklingbuljong. Följ bara receptet ovan och drick det gärna mellan Isosource-drinkarna.

Andra drycker som kan vara bra är risavkok och havregrynsavkok som är väldigt snällt mot magen och lägger sig som en hinna på tarmen och hjälper till att lugna den. Om du är orolig för gluten ska du köra risavkok men det finns även glutenfri havre att köpa i butik.

6) Om du blöder kan jag rekommendera zink. Jag tog själv zink från Helhetshälsa (den renaste varianten jag kunde hitta) och tog tre tabletter per dag för att minska blödningarna och det fungerade faktiskt. Öppna kapslarna och häll ut dem i vatten eller på en sked (kanske i Isosourcen?) för maximal effekt. Om man är rejält sjuk så lär inte kapslarna hinna lösas upp i tarmen och om man då öppnar dem så får man ju i sig substanserna snabbare. Ta zink 3 tabletter om dagen tills blödningarna upphört helt och trappa sakta ner zink. Om man tar zink från Helhetshälsa får man den renaste sorten och även om man får i sig mångdubbelt av rekommenderad dagsdos så var medveten om att en blödande tarm ändå läcker ut väldigt mycket så om din kropp ska ha en chans att läka ut så behöver den s k terapeutiska doser av zink. För mig stoppade zink blödningarna på några dagar men när jag sedan gick ner i dos började jag blöda igen. Kom även ihåg att kortison tömmer våra kroppar på zink. Läkarna på sjukhuset sa att många får ont i magen av zink, men jag tror att det beror på att man äter fel slags zinktabletter, sannolikt sådana från vanliga apotek. Så ät bara ZINK Optimal från HELHETSHÄLSA!

Om du blöder ska du genast sluta ta Omega 3 om du tar det. Omega 3 ökar nämligen genomblödningen. När du slutat blöda kan du efter några veckor testa att ta lite omega 3 igen eftersom det är bra för våra tarmar. Ta dock ett så rent preparat som möjligt.

Den som är modig kan ju själv testa att köpa Jinis anti-blödningskit från hennes hälsokostbutik online. Läkemedelsverket klassar detta sannolikt som läkemedel med de strängare regler som införts i år (minns ni, det som en del av oss skrev på en protestlista mot i våras) så det kan vara problem att få in det i Sverige tyvärr. Men om ni är i USA/Canada kan ni ju testa det. Eller be någon vän därborta att skicka det. Enligt JPT Health Shoppe så ska det inte vara några problem att ta in detta i EU så ni får beställa på egen risk att det kan fastna i tullen. För den som har hemorojder är hemorheal tydligen bra. Fissure heal verkar också vara bra, om än dyrt. Zink är nog den billigaste varianten…

7) Införskaffa Inflamino eller UltraInflamX. Den senare är lite sötare än Inflamino. Läs om det här. Du kan säkert beställa hem dem från nätet om du inte fixar att gå ut på stan och köpa. Detta finns i välsorterade hälsokostbutiker. Tips är att hälla tarmbakterierna och vitaminer/mineraler i den innan man shakear den i en shaker eller glasburk. Jag häller i B-vitaminer, zink och Holistic D3 samt tarmbakterier (Ultraflora Plus en kapsel per shake). Jag brukar försöka använda kokt vatten (som svalnat) för jag misstänker att det finns patogener i vattnet som gör mig sjuk. Börja ta inflamino med en halv skopa en dag, öka successivt om du tål den till två skopor kanske tre gånger per dag tills tarmen läkt. Min hälsokostbutiksvän sa att det tog hennes bekant med Crohn tre månader att läkas ut helt med UltraInflamX. Jag är helt såld på dessa två näringspulver och hade jag legat på sjukhus idag hade jag druckit det eftersom det fungerar som elementarkost, bara det att det innehåller mycket mer näringsämnen än Isosource (som tillverkas av Nestlé, resten kan ni tänka ut själva) som bara innehåller det nödvändigaste.

8 ) Man ska tänka på sin tarm som hud. Och för att få bra hud är det bra med B-vitaminer. Så jag äter numera dagligen en kapsel B5 från Thorne Research som man kan köpa på t ex Iherb.com eller Lifeland här i Stockholm. Enligt hälsokosttjejen på Lifeland har vi med Crohn ofta brist på B12 så det bör man ta extra. Eftersom jag har förstått att vi dessutom har svårt att ta upp B12 utan folsyra är det bra med en kombinationstablett. Med just B12 är det tydligen så att kroppen tar bara upp det den behöver så man behöver inte vara rädd att ta för mycket av det. Jag tar B12+Folsyra från Thorne Research. En del kan klara av att ta aloe vera, men då måste det vara Holistics variant som verkar vara den mest rena varianten, men själv klarar jag inte ens den. Likaså är det andra som mår bra av Silicea som har liknande skyddande förmåga för tarmslemhinnan men det är nog väldigt viktigt att testa försiktigt försiktigt så att man inte får en reaktion på det.

9) När ni testar nya grejer gör det försiktigt. Dvs gå inte iväg och köp allt jag rekommenderar här och vräk i er på en gång. Testa istället en zink-tablett om dagen och om det inte gör dig sjukare öka dosen försiktigt. När magen vant sig vid detta kan man börja ta t ex Holistic D3 (den renaste varianten på marknaden) osv. Jag skulle dock börja ta Inflamino så fort som möjligt, liksom zink om jag blödde. Tydligen lider vi med kroniska tarmsjukdomar ofta brist på D3-vitamin och bör egentligen ta fyra tabletter av Holistic D3 per dag för att stärka upp immunförsvaret. Ett tips bara: gör det hellre när du är utanför sjukhuset och inte är superduper sjuk. Jag har ibland undrat om mina överdoseringar av D3 i somras gjorde att mitt immunförsvar blev mer aktivt och det var därför Humira inte fungerade så bra på mig. Nu tar jag tre Holistic D3 om dagen och mår utmärkt.

10) När magen börjat lugna sig kan man börja testa salovum.  Jag brukar ta det mellan måltiderna i lite vanligt (kokt/avsvalnat) vatten. Det tar minst två veckor innan det fungerar och precis som alltid med ett återfall så måste man ha ett enormt tålamod. Dietisterna skriver ut Salovum på läkares remiss och det går numera att få tag på salovum även i Stockholms läns landsting sedan i september i år (hurra!).

11) Testa gärna L-glutamin, helst i den renaste form du kan hitta. Här kan jag inte rekommendera någon variant än men jag kan berätta att när jag låg på sjukhus i somras började jag småäta l-glutamin mellan Isosource-shakerna och till slut började min tarm lugna sig. Vi behöver nämligen l-glutamin för att bygga upp tarmluddet igen. En del personer är överkänsliga mot l-glutamin och kan inte ta det, vilket gör att det är ännu viktigare att öka dosen försiktigt. Börja med en fjärdedels kaffesked utspädd i ett stort glas vatten på fastande mage. Om du tål det kan du öka dosen till en halv tesked per dag i vatten. Om man tar det på fastande mage (och inte äter något på en halvtimme efter att man har tagit det) verkar detta fungera vätskedrivande från tjocktarmen. Jag är inte helt klar på dagsdosen, Jini rekommenderar 2 mg per dag medan andra säger att man inte får effekt om det inte är över 10 mg per dag. Spana gärna in mer information här. Själv har jag testat Source Naturals Free Form Powder L-Glutamine som är lätt att absorbera (en del former av L-glutamin, som t ex de som finns för bodybuilders, är svårare att smälta).

12) Rannsaka dig själv om varför du blivit sjuk. Försök att hitta Andens anatomi av Caroline Myss, den borde finnas på Bokbörsen.se (dvs antikvariat eller på bibliotek, det är alltså samma bok som jag rekommenderade på engelska här). Läs den och gå igenom de olika frågor hon ställer i slutet av kapitlena. Införskaffa en dagbok och skriv ner svaren. Lyssna på vad din tarm säger och fundera över varför den blivit sjuk (pga psykosomatiska saker). Det är också viktigt att du slappnar av och försöker meditera så att du lugnar ner hela systemet. Stress gör dig bara sjukare och det är väldigt lätt att stressa upp sig när man blir sjuk, så det blir lätt en ond cirkel. Jag brukar själv inte börja kunna läka förrän jag känner att kroppen ger upp och slappnar av helt, har jag märkt de två gånger jag haft stora återfall senast.

13) När du väl får börja äta mat igen ska du undvika potatis och andra stärkelserika födoämnen. De första dagarna efter en lång period på flytande föda brukar man äta soppa, men ät då bara snälla soppor, t ex soppa gjord på squash, morötter och varför inte lite lax för proteinets skull. Ät absolut inte färdiga soppor från pulvermixar, burk eller butik för de innehåller massor av tillsatser som är dåliga för tarmen. Min första soppa innehöll squash, morötter, lax, oatly grädde, Biofoods grönsaksbuljong utan jäst och MSG, samt färsk persilja som sköterskorna mixade åt mig. Det såg kanske inte jättespännande ut, men det var väldigt gott. Undvik även lök, vitlök och starka kryddor som chili tills magen börjar tåla det. Mixade kokta morötter är väldigt snällt mot magen i form av morotspuré. Prickiga ekologiska bananer är snälla mot magen, undvik alla andra slags bananer. Jag har märkt att min mage gillar lite roquefortost och en liten, liten snaps rödvin till. Det verkar döda ut candida.

14) Tillför gärna extra salt, t ex en halv tesked Himalayasalt i ett glas vatten om dagen. När man har mycket diarré förlorar man ju ofta mycket salter så då är det bäst att tillföra lite extra. Läste nyligen någonstans att det är egentligen farligare att ha för lite salt i kroppen än för mycket. Givet att vi har mycket diarréer så tror jag inte att det är någon större risk att vi skulle bli försaltade. Att jag rekommenderar Himalayasalt beror på att det verkar innehålla fler saltsorter än vanligt salt med jod och jag tror att våra kroppar innehåller en massa spårämnen som vi måste ha för att fungera och jag tror också att vi inte upptäckt alla dessa ämnen än. Därför är det bättre att ta ett mineralrikt salt som Himalaysalt än vanligt bordssalt som bara innehåller natriumklorid. (Därför tror jag också att det är bra att dricka Inflamino när man lever på Isosource eftersom Isosource inte är så rikt på mineraler och vitaminer.)

15) Glöm inte att ta probiotika. Börja försiktigt och öka dosen sakta. Utan probiotika fungerar min mage inte alls. Lukta även på det som kommer ut (ja, jag vet att det låter äckligt och det är det också). Doften på din avföring avslöjar vad som händer i tarmen. Luktar det samma som det som du stoppat i dig så är matsmältningen inte optimal. Luktar det jäst har du massor av candida i tarmen, men det får du ta tag i när du slutat med söta näringsdrycker. När man är akut sjuk rekommenderar jag att man UNDVIKER Vita Biosa eftersom den innehåller prebiotika, dvs födoämnen för tarmbakterier. Vi vet inte riktigt hur tarmbakterier fungerar idag och det kan vara så att om man tillför prebiotika så stimulerar man dåliga tarmbakteriers tillväxt, precis tvärtemot vad man vill.

16) Socker är inte bra. Men när man är svårt sjuk så har man inget annat val än att ta de näringsdrycker och preparat som tillhandahålls. Jag får själv värsta candida-attacken av att dricka Isosource, men vad göra? Alternativet är att opereras, och det vill både jag och min doktor undvika, eller att faktiskt dö av undernäring. Jini Patel Thompson och hennes anhängare brukar tala om en kvinna med Crohns som vägrade ta söta näringdrycker och som faktiskt dog till slut i sin Crohn. Så låt candidan frodas i tarmen temporärt. När du mår bättre kan du ju skippa sockret helt och svälta ut candidan, vilket går ganska fort.

17) Undvik saker med jäst i om du har problem med candida (spana in din tunga: vit och med ”matta” tyder på candida, liksom avföring som luktar jäst). T ex bör man inte dricka misosoppa eller äta andra fermenterade saker när man är akut sjuk. Undvik gärna också sojaprodukter när du är som sjukast och alltför fet mat och fett som kan vara svårt att smälta. Ta dock gärna en tesked ekologisk kokosfett ibland när du piggnat till i magen. Det innehåller saker som är bra för magens läkning, bl a laurinsyra som finns i bröstmjölk.

18 ) Kör kokt-kyckling/fisk/grönsaker-diet med kokt ris tills magen är helt återställd. Räkna med att det kan ta flera månader innan man är helt återställd från ett allvarligt återfall med många sår i tarmen. Tråkigt? Men är det inte ännu tråkigare att vara sjuk? Så tänker jag i alla fall!

19) Håll dig varm och undvik att bli förkyld. Vila mycket så att du ger kroppen en chans att läka sig. Promenera också gärna en halvtimme om dagen så att du kan återfå din kondition.

20) Kontakta gärna en alternativmedicinare, t ex en bra homeopat, zonterapeut eller akupunktör som kan hjälpa din kropp att komma i balans igen rent energimässigt.

Blev du inte frisk direkt? Nej, det kommer du inte att bli. Men om ett par månader kommer du att må bättre. Om du för dagbok över hur du mår varje dag blir det lättare att se när du börjar bli bättre (gå tillbaka några veckor i tiden och du kommer att upptäcka att du mår bättre nu). För egen del var min återhämtning så omärkbar att jag verkligen fick påminna mig själv om hur det varit för fyra veckor sedan och då var jag sämre.

Det kan låta hemskt och trist att höra att det tar tid att bli frisk, MEN kom ihåg att du har inte fått Crohns eller Ulcerös Colit eller IBS över natten. Det har tagit många år för din kropp att utveckla en kronisk tarmsjukdom och därför tar det också tid att bli frisk. Kom ihåg att den psykosomatiska biten också är enormt viktig, men att man inte alltid är mogen för denna bearbetning, men man ska inte heller underskatta t ex barns förmåga att fundera över varför det blivit sjukt.

Slutligen: det finns inga genvägar. Kortison, Imurel, Remicade och Humira är jättebra för att rädda tarmar men har en massa otrevliga biverkningar. Dessutom botar de inte Crohns eller UC, utan gör bara att vi kan överleva och slipper operation. Om du lägger om din kost ordentligt (och det är tyvärr för resten av ditt liv även om du någon gång ibland kan fuska när du varit frisk LÄNGE, men jag avråder verkligen från fusk för det är INTE bra för tarmen att bli retad gång på gång), tillför probiotika, dödar ut patogenerna i tarmen (t ex med vanlig västerländsk medicin, homeopatmediciner eller alternativ antibiotika som vildoreganoolja osv), stressar ner och tar tag i de psykologiska eller sociala orsakerna till att du blivit sjuk (byt jobb, skilj dig, flytta hemifrån, gör dig av med falska vänner och bryt med elaka släktingar, skaffa nya GODA vänner, gör roliga saker som du tycker om att göra istället för alla måsten, listan är lång!) så kommer du att hålla dig frisk länge. Kom dock ihåg att man kan bara äta en elefant med en sked i taget så om du ser att du har massor av saker som du måste göra något åt är mitt bästa tips att skriva en lista och avverka sakerna en sak åt gången. Kom också ihåg att om du stannar i en dålig relation kan den rent fysiskt ta kål på dig och magen som knorrar är bara början på allt elände som kan komma om du inte tar varningssignalerna på allvar (been there done that!).

Din tarm och mage kommer alltid att vara din svaga länk, precis som folk med ryggproblem alltid kommer att tvingas vara försiktiga med sina ryggar eller diabetiker alltid kommer att tvingas hålla koll på sitt blodsocker, och det är bara att acceptera. Tyvärr är din kropp inte optimerad för McDonalds mat och Karamellkungens frestelser (vems mage är egentligen det?). I många år har jag varit arg på min tarm för att den inte lyder mig, men jag har nu insett att jag borde se min tarm som min allra bästa vän. Ni vet, den där bästa vännen som är brutalt ärlig mot en och säger till en saker som man egentligen inte vill höra. Det var nog därför jag blev sjuk igen i somras. Så lyssna på din mage och ta det den säger på allvar. Meditera, skriv dagbok för att samla dina tankar och lyssna på magkänslan. Och kom ihåg: du kommer att bli frisk även om det inte känns så just nu!

10 svar på “Akut läge”

 1. Monika skriver:

  Så sant, så sant det du skrivit. Blir tårögd.

 2. Mustafa skriver:

  Akut läget är faktiskt över och det handlade om en operation närmaste månaden ifall det inte blev bättre. Men som sagt, med både råd från Tina samt tålamod från min egen sida så har det börjat gå rätt väg nu och det ser ut att bli bra igen. Att vara så nära operation och gå vidare utan att behöva bli opererad känns riktigt bra.

  Något jag började med var att direkt utesluta fast föda och gick över till flytande kost. Flytande kost är väldigt bra för tarmen då tarmen vilar istället för att behöva ”jobba” när den är så pass sjuk. Sedan alla andra prioriteringar som Tina skriver ovan är en absolut rekommendation. Dock måste ni vara medvetna om, att det som fungerar på mig, Tina andra sjuka, kanske inte fungerar på dig. Men det ska ni inte vara rädda om, ni ska fortsätta kämpa och framför allt ”söka” vidare på vad som är fel. Vad som får dig att må dåligt? Är det något konstigt du äter? osv.
  Det jag lärt mig från detta skov är att man ska absolut aldrig ge upp, det finns alltid något som kan få dig bli sjuk. Har du tiden så ska du försöka hitta felet och reparera det så gott de går och förmodligen bli helt bra igen. Andra kanske tvingas till en operation akut och där med inte hinner detta. Så till alla sjuka som inte ligger på operationsbordet, sluta aldrig kämpa!

 3. admin skriver:

  Tack Mustafa för denna peppning! Hoppas att någon annan sjuk läser detta och blir inspirerad och frisk av dessa kloka ord! Givetvis är vi alla individuella och precis som du skriver så kanske inte allt som fungerar för mig fungerar på andra. Men det är ändå andra infallsvinklar än vad läkarna kan ge oss och ett försök till att vara ett smörgåsbord för oss som är sjuka.

  Jag håller helt med om att man inte ska ge upp, men ibland har man inget val än att opereras. Dock tror jag att många av oss kan undvika operation genom att göra som Mustafa här och leva på flytande föda under längre tid. Själv är jag enormt envis och det har hjälpt mig att bli frisk. Hoppet är det sista som överger oss, heter det ju, och det tänker jag ofta på.

  /Tina

 4. Monika skriver:

  Hej!
  Har du någon erfarenhet av håravfall när det gäller Asacol?
  Jag har tappat jättemycket hår sedan jag börjat med denna medicin.

 5. admin skriver:

  Nix, jag tappade bara aptiten av Asacol. Imurel däremot gjorde att jag tappade massor av hår. Min frisör sa att jag var nästan skallig bak i nacken så det var bara att klippa kort! Men vi är alla olika så det kan säkert vara en biverkan. Eller så är det för att vi har mineralbrist som gör att vi tappar håret.
  Kanske någon annan läsare kan svara på detta? Eller lägg ut det på RMT:s forum och fråga där.
  /Tina

 6. L Hbg skriver:

  Hej har du något annat tips på en näringsdryck som är gluten och helt mjölkfri och som inte kräver att man får det utskrivet av dietist eller läkare? 🙂 Har nämligen inte så svåra besvär som jag förstår ni andra har, så därför tror jag inte att jag hade kunnat få det utskrivet. tacksam för svar och bra blogg 🙂

 7. L Hbg skriver:

  hade visst en fråga till, har du någon erfarenhet av stevia som sötningsmedel eller sötningsmedel överlag`?

 8. admin skriver:

  Hej L Hbg,
  När det gäller näringsdryck så är det Holistic Inflamino, UltraClear Sustain eller UltraInflamax som är de näringsdrycker jag rekommenderar. De kostar en del pengar men de innehåller så bra näringsvärden och saker som lugnar våra tarmar att jag tycker de är helt outstanding. Om man tar dem så behöver man inte ta multivitamintablett. Man kan även köpa näringsdrycker som ProvideXtra på apoteket, men de kostar runt 80-90 kr för fyra flaskor i så fall och i det perspektivet är faktiskt hälsokostvarianterna inte så dyra, och dessutom är de nyttigare än söta ProvideXtra eller Isosource som gör att man får värsta candida-attacken i tarmsystemet (men är bra om man har ett livshotande tillstånd). Om du har Crohn kan du få ProvideXtra utskrivet för att du vill gå upp i vikt, det har jag haft tidigare. Numera undviker jag den eftersom den är för söt för mig och jag får candidaexplosion av den.

  När det gäller sötningsmedel så använder jag i princip bara honung idag. Jag har inte testat stevia eller andra sötningsmedel, och är lite skeptiskt mot allt som inte är helt naturligt. Kokossocker låter som nektar så det borde vara likt honung, men jag har inte testat. Eftersom jag inte längre är en sockervarg så är jag inte på jakt efter socker/söta saker längre. Jag skulle t ex aldrig hälla socker på mina bär, de är söta nog i sig själva.

  Lycka till!
  /Tina

 9. mikael skriver:

  Hej tina! Vart kan man få tag på isosource ? Är det på apoteket ? Blandas det med vatten ?

 10. admin skriver:

  Hej Mikael,
  Det är nog bäst att vända sig till sjukvården, lämpligen en dietist, för att få det utskrivet. Tror det är rätt dyrt, men skattebetalarna betalar ju. Ja, det blandas med vatten. Om du är privatperson tycker jag att UltraInflamax, Inflamino eller Helhetshälsas pulver baserat på risprotein är mycket bättre, mindre sött och innehåller mer näringsämnen. Isosource gav mig värsta candidainfektionen för det är så otroligt sött, och dessutom innehåller det bara det allra nödvändigaste och är helt enkelt näringsfattigare än de näringspulver jag rekommenderar som även innehåller saker som läker din tarm.
  /Tina

Panorama Theme by Themocracy