Är LCHF och SCD bra egentligen?

Av , 27 juni, 2012 10:13

Idag skriver DN om att ”För mycket kött ökar risken för hjärtsjukdom och stroke” , vilket givetvis gjort att alla LCHFare blir som tokiga i kommentarsfältet. Jag håller i och för sig med om att det kanske inte är världens bästa artikel och inte heller kan jag bedöma studien artikeln baseras på. MEN den lyfter ett problem som jag noterat i fallet med både LCHF och SCD, nämligen att nidbilden av LCHFare är att de äter biff med extra mycket bernaisesås och ingen pommes frites till. Och den typ av kost är givetvis inte bra, eftersom kroppen faktiskt behöver grönsaker också.

När jag själv började testa SCD i samband med mitt stora återfall för ett år sedan fungerade det inte så bra för mig. Förutom att dieten inte fungerade så var det en sak jag störde mig på: att jag skulle äta så mycket kött. Steve och Jordans SCD Lifestyle-bok om hur man börjar sin SCD var att man först och främst skulle koka en ekologisk kyckling med ett par selleristjälkar och en mängd morötter, vilket för mig var helt OK. Det skulle man sedan äta de första dagarna, med undantag för att man fick äta äggröra (med vatten), pannbiffar (utan ströbröd och ägg, kryddat som man vill, dock inte med lök eller vitlök) samt druvjuice eller äppeljuice som man hällt gelatin i för att göra den anglosaxiska dallrande efterrätten jello. Senare lägger man till fler grönsaker allt efterhand.

En biff med fett – men är det nyttigt med bara biff?

Problemet med LCHF och SCD för mig är följande: många av oss som har magproblem eller problem med övervikt har det för att vi ätit dålig mat, dvs för mycket sockerprodukter i form av godis, läsk, glass, och mat med mycket tillsatser som snabbmat, halvfabrikat, som våra tarmar helt enkelt inte tål, sannolikt pga att denna typ av mat främjar tillväxt av elaka bakterier som skadar vår tarmflora och våra tarmar. Anledningen till att man ätit dålig mat är ofta för att man helt enkelt inte är så intresserad av matlagning och kost. För varför skulle man annars leva på korv och bröd, kebab, hämtpizza eller McDonalds-mat? Och vi har alla olika intressen i livet, så det är helt naturligt att alla inte drömmer om att ställa upp Masterchef-tävlingar eller leker mästerkock hemma. Det innebär att en diet som LCHF eller SCD kanske ter sig lockande eftersom den verkar så pass enkel, framför allt för LCHF: man utesluter bara bröd, pasta, ris och potatis och ersätter det med lite extra gräddsås med fett och ökar kanske på biffen när man ändå är i gång. (För mig verkar SCD däremot extremt komplicerat om man ska lyckas med den.)

Men utan grönsaker är dessa dieter inte alls särskilt nyttiga. Våra tarmar behöver en balanserad kost och kokta grönsaker för att fungera väl, och dessutom innehåller grönsaker vitaminer och spårämnen som är viktiga för oss. Om man tidigare levt på en diet som inte innehåller så mycket grönsaker och sedan eliminerar de enda vegetabilierna som fanns i dieten är den kanske inte den nyttigaste dieten alls. Och om man bara äter kött och feta såser så utsätter man sin kropp för påfrestningar, inte minst vad forskningen säger om hjärt- och kärlsjukdomar. För även om jag håller med om att fett inte är så farligt som tidigare hävdats, därav alla lightprodukter som jag ju ogillar skarpt, så tror jag inte heller att det är bra att äta väldigt mycket fett, vilket förespråkas i LCHF. Det klarar inte min mage av i alla fall. Om man ska äta fett så måste man dessutom ha koll på vilket slags fett man stoppar i sig. Ghee/smör är bra, liksom kokosfett och olivolja, men hur nyttigt är det fett som finns i kött egentligen?

För att SCD och LCHF ska vara bra dieter krävs ett stort engagemang vad gäller det man stoppar i sig. Om man är matlagningsintresserad sedan tidigare så blir det lättare att ge sig på dieter som SCD och LCHF: det blir ju bara ännu mer spännande experimentverkstad i köket. Frågan är bara hur många av oss som är köksfantaster och om man är villig att bli det för att gå på dessa dieter? I SCD Lifestyle-boken berättar Jordan och Steve om sina första famlande steg i köket och på deras första inköpslista står givetvis ”Kastrull” och ”potatisskalare” med bland övriga ingredienser som exempelvis 2 kg ekologiska morötter och ekokyckling för att klara första veckans måltider. De har till och med handfasta fotografier av ”Så här skalar du en morot” i den första delen av boken och erkänner själva att de innan de gav sig på SCD aldrig hade lagat ett mål mat i sina liv någonsin.

Mixade morötter – grunden för SCD när man startar den.

Riktiga hard-core LCHFare brukar i kommentarsfälten på artiklar som dissar LCHF vara upprörda över att ”folk” anklagar dem för att äta farligt då vi icke-LCHFare tror att de äter just feta såser och mycket kött, och LCHFarna menar att de inte alls äter mer kött än innan utan bara bytt ut de vita kolhydraterna mot grönsaker. Dessutom äter de bara ekologiskt kött och kött från gräsbetande djur. Men handen på hjärtat: gör alla som äter LCHF verkligen det? Om så vore, skulle vi inte då samtidigt se en lika dramatisk ökning av grönsakskonsumtion som vi sett ökning av smör- och köttkonsumtionen här i Sverige? Förra hösten var det ju t o m smörbrist i Sverige pga att det är så många fler som äter mer smör än tidigare. Mig veterligen har det inte skett någon explosion i grönsaksätandet i Sverige jämförbar med explosionen av vår köttkonsumtion.

Kanske är det t o m så att de som är så pass LCHF-frälsta att de orkar kommentera på artiklar på nätet är just de LCHFare som är pålästa och faktiskt äter grönsaker, ekologiskt kött och en balanserad kost? Men att väldigt många andra som anammat LCHF kanske gjort det efter att ha läst om det i veckotidningarna (som har ändlösa kakrecept längst bak) och tyckt att det var toppen att skippa potatisen och vräka på mer gräddsås. Eller helt enkelt langar på mer gräddsås och kött till potatisen för de klarar inte av att ändra på matvanorna så mycket till en början (och egentligen aldrig)? Och feta såser var ju nyttigt.

En annan sak som jag också har funderat på mycket är huruvida det är så nyttigt att äta väldigt mycket fläskkött, vilket LCHFare som läkaren Annika Dahlqvist propagerar för. Ibland har det låtit på henne som att man bara ska äta fläskkött för det är vad våra nordiska kroppar är vana vid. När jag arbetade med ett muslimskt land ett tag åt jag inget fläskkött alls och jag blev nästan äcklad av det i efterhand. Visst, lufttorkad serranoskinka är supergott, liksom knaperstekt bacon, men båda dessa produkter är saker jag inte längre får äta ändå eftersom de innehåller så mycket tillsatser som min mage inte fixar. Bacon är exempelvis förbjudet av SCDarna eftersom det innehåller socker.

Inte nog med att de är onyttiga att äta: de är också söta och faktiskt intelligenta. Dessutom är grisen ett djur som är närbesläktat med människan och det är genom just grisar som man fruktar att zoonoser, dvs djursjukdomar, omvandlas till människosjukdomar och epidemier – därav grisinfluensapaniken häromåret.

Vad många inte vet är att griskött är bland det onyttigaste köttet man kan äta. Anledningen till det är inte främst för att det kan innehålla trikiner, en äcklig inälvsparasit i form av en mask som kan finnas i griskött om det inte är tillräckligt tillagat (den sätter sig tydligen i levern hos oss människor och vi dör av den – sannolikt därför judar och muslimer inte äter griskött). Istället är griskött väldigt onyttigt för att grisar inte kan bryta ner urinsyra som istället anrikas i deras kött och som vi sen får i oss när vi äter griskött. Urinsyra är en av de saker som försurar våra kroppar (läs mitt tidigare inlägg om syra-bas här) och griskött verkar vara ett av de värre slagen av kött som försurar våra kroppar. Och är kroppen försurad kan man få problem med leder, gikt, reumatism och dåliga magar.

När jag var sjuk i höstas fick jag rådet att helt enkelt undvika griskött för att det innehåller så mycket urinsyra. Jag skulle också undvika nötkött eftersom det tenderar att innehålla mycket bakterier som inte är bra för tarmen. De köttslag jag fick äta, och detta håller jag mig till fortfarande, var vilt, fågel, lamm och kalv, sannolikt för att dessa djur inte levt så länge och fått i sig så mycket gifter. Fisk är ett kapitel för sig, men fisk är betydligt nyttigare än vad kött är, såvida man inte bara äter fisk från Östersjön då den tenderar att innehålla för mycket miljögifter.

En annan sak som man kanske inte tänker på är att kött är svårsmält för magsystemet. Ofta har vi med Crohns problem med att vi har dålig saltsyreproduktion i magsäcken, vilket gör att det blir svårare att smälta maten, men också att döda dåliga bakterier vi fått i oss. Tydligen har personer med ”plåtmage” oftast hög produktion av saltsyra i magsäcken, vilket sannolikt gör att de dödar ut alla elaka bakterier som de fått i sig, medan vi med dålig saltsyreproduktion får fler bakterier ner i tarmarna. Därför kan personer med ”plåtmage” glatt åka till Indien utan att bli nämnvärt sjuka, medan undertecknad aldrig kan åka dit.

Om man dessutom gör dåliga matkombinationer där man exempelvis äter stärkelse tillsammans med kött, vilket kräver olika slags matsmältningsenzymer för att brytas ner, kan man drabbas av att matsmältningen bara blir så där halvdan, vilket gör att det jäser i tarmen och matsmältningen inte fungerar. Jini Patel Thompson rekommenderar t ex att man ska äta enligt Fit for life-metoden, där man absolut inte ska kombinera potatis eller annan stärkelse med kött av just denna anledning. Jag kan för lite om detta i dagsläget, men när jag läst in mig mer på det lovar jag att återkomma i ämnet.

Medelhavsdieten är antagligen bra pga att den innehåller mycket grönsaker. Bäst är dock att äta grönsaker utan solaniner, dvs undvika tomat, paprika och aubergine.

Så ska man då äta kött som är försurande alls? Ja, jag tycker att man ska göra det, men i måttliga mängder. Ofta är ju vi med kroniska tarmsjukdomar undernärda och behöver helt enkelt proteinet. Men att enbart äta oxfilé och bernaisesås tror jag inte alls är bra för kroppen. Istället kan man göra det nyttigare om man kokar broccoli till och äter andra grönsaker samt häller lite olivolja på sin sallad så har man gjort oxfilén betydligt nyttigare. Allra bäst hade kanske varit att äta kalv- eller lammfilé med tanke på miljögifterna och medicinerna som anrikas i kött från äldre djur.

Givet att matsmältningsenzymerna produceras efter dygnets gång så rekommenderar jag att man äter sin kött eller fiskbit mitt på dagen då produktionen av matsmältningsenzym är som störst. Om man, som jag tidigare gjort, äter en bit kött sent på kvällen kan inte kroppen smälta den maten och köttet ligger helt enkelt i magen och tarmen och ruttnar så sakta tills nästa dag då man får i gång enzymproduktionen (som verkar ske med ljuset på dygnet). Det känns inte så nyttigt och bra, tycker jag. Helst ska man tydligen äta före klockan sju på kvällen, idealiskt är vid sex-tiden för optimal matsmältning, men då är det vegetariskt som gäller! Annan mat blir för svår för magen att smälta, om man inte tillsätter matsmältningsenzymer i samband med måltiden.

Eftersom många av oss med IBD inte klarar av komjölk och gluten så är ju LCHF och SCD bra, så länge man utesluter komjölken, vilket dock LCHFarna verkar ha svårt att göra (”grädde är sååå bra”  yeah, right, säger jag bara!). Jag tror, som jag skrev i föregående inlägg, att det är just att man utesluter stärkelse i sin diet som många mår bättre av. En del SCDare mår också bra av att utesluta mjölkprodukter, något som tagits vidare i dieten GAPS.

Som ni vet har jag testat att leva som vegetarian, men faktum är att det var under de åren som min mage var som värst. Det kan i och för sig bero på att jag var vegetarian i tonåren och reagerade på alla psykiska påfrestningar med min mage, men jag tror också det beror på att jag var laktovegetarian och hällde mjölkprodukter, gärna ost, på alla mina grönsaker så att de skulle bli ”fullvärdigt protein”. När jag uteslöt mjölkprodukterna och började äta kött igen blev magen bättre till slut.

Givet att jag var vegetarian en gång i tiden så har jag lärt mig att tycka om grönsaker och jag är inte heller en stor köttätare. I början tyckte jag kött var ganska äckligt att äta igen efter att ha varit vegetarian i fem år, men som tur var hade jag då en argentinsk pojkvän som var en mästare på att fixa goda biffar till oss (jag åt en och han åt fyra). Än idag kan jag ha lite svårt för att äta mat där man verkligen ser varifrån köttet kommer ifrån. Att äta grillat grishuvud är verkligen inte för mig.

Det finns många som hävdar att vi med IBD blir bättre i våra knasiga magar om vi blir veganer, och det är självklart ett val man får göra själv. Det bästa är väl att känna efter huruvida magen trivs med veganmat eller ej. Om man beslutar sig för att bli vegan är det viktigt att komma ihåg att man måste kombinera sin mat så att den innehåller fullvärdigt protein. Likaså måste man äta mycket mer än man gör som köttätare för att få i sig tillräckligt med kalorier. Själv kan jag märka att min mage uppskattar lite mindre portioner och då tycker jag att det är bra att äta kött, kyckling och fisk istället för en anacondaportion av veganmat.

Grillad lax med quinoasallad gillar min mage och min mun.

Själv har jag de senaste månaderna testat ”den gyllene medelvägen”. Det innebär att jag äter gröt till frukost med rismjölk till (ingen banan längre), kött, fågel eller fisk till lunch med grönsaker och ibland ris eller quinoa.  Till kvällsmat, som jag försöker få i mig vid sextiden på kvällen blir det vegetariskt, eller egentligen vegankost i form av soppor, stekt ris med grönsaker, grönsaksgrytor osv. Faktum är att min mage mår riktigt bra av det. Jag är inte längre däst i magen när jag går och lägger mig som jag varit tidigare när kvällsmaten tagit tid och inte kunnat inmundigas förrän vid niotiden av olika skäl. För att klara detta ägnar jag mig åt matplanering – annars orkar jag inte med det.

För den som vill läsa vidare om diskussionen om vegetarianism, veganism och köttätande kan jag rekommendera följande intressanta blogginlägg med stor diskussion i kommentarerna nedan från Jini Patel Thompsons hemsida här.

29 svar på “Är LCHF och SCD bra egentligen?”

 1. sara skriver:

  Hej!
  När jag beslöt mig för att testa diet-spåret för att bli bättre eller t.o.m helt bra, funderade jag på vad den mänskliga tarmen troligtvis är skapad att hantera. Längden på tarmarna och tändernas malande utformning antyder att vi är gjorda att äta mycket grönt snarare än bara animaliskt. Samtidigt vet jag att vi länge ätit en blandkost. Västvärldens matkultur har gjort att tarmsjukdomarna fått en epidemisk framfart enligt statistiken.
  Jag testar en blandning av SCD,dvs att jag tagit bort kolhydraterna, med David Kleins råa veganmat, men jag tar inte bort animaliska produkter förutom mjölkprodukter som jag varken klarar eller tror är bra för människan. Jag tycker att det funkar bra och intressant nog så tycker tarmarna att ju mera rått, desto bättre. Jag kör massor av frukt, även torkad i mindre mängder, och ändå verkar min candida ha gett sig av (tungan är fin för första gången på åratal).
  Jag tror att de råa grönskakerna gör syra/basbalansen bättre, det verkar som om tarmarna får vila från belastning då? Å andra sidan tålde jag allt innan antibiotikan slog ut min bakterieflora och jag fick UC.
  Ska man köra rå frukt och grönt rekommenderar jag att mixa/juica mycket, särkilt i början, och testa sig fram vad man tål. Att ångkoka broccoli, butternut squash och blomkål till sin sallad ger också mer mättnadskänsla, samma sak att äta avocado till. Man kan också ha på lite olja om man inte är i värsta fasen med blödningar, har hört att det inte är bra i läkningsskedet.
  Det och lite ägg, fisk, räkor till salladen samt kanske lite kycklingbuljong med kokosmjölk i et c gör att även ett matvrak som jag blir mätt.
  jag ska dock inte förneka att jag längtar efter den dagen jag vågar prova lite stekt mat, kryddor och dylikt. Men om det är det här som innebär vägen tillbaka för mig så är jag villig att köra min diet i ca två år, som SCD-dieten förespråkar för oss UC- eller Crohnssjuka.

 2. admin skriver:

  Duktiga dig, Sara! Jag tror också att tarmarna får minskad belastning av veganmat – jag mår själv bättre av det. Jag tror verkligen att man måste prova sig fram och köra hårt om man ska lyckas.
  Ser framemot att höra mer om hur du mår efter hand – roligt att höra att det går bra så här långt!
  Varma hälsningar,
  Tina

 3. Anna skriver:

  Jag önskar mej en SCD-bok på svenska!

 4. admin skriver:

  Hej Anna,
  Ladybird skriver om SCD på svenska så där kan du hitta en del information.
  /Tina

 5. Edith skriver:

  Du skriver alltid så intressanta och djupgående inlägg Tina, har fått många tips från din blogg 🙂 Tack! Själv är jag vegan sen 15 år tillbaks och har crohns – så SCD/LCHF är inget för mig. Men många saker som du skriver om tål jag också dåligt – som potatissläktet… Tror också det ligger mycket i det du skriver om att säd kan vara svårt för många. Verkar dock vara väldigt olika för magarna vad de mår bra och inte bra av. Håller nu på att testa så smått vad min mage klarar efter ett långt svårt skov!

 6. admin skriver:

  Tack Edith! Ja, det är verkligen individuellt men samtidigt finns det många saker som är gemensamma för vad våra magar tål och inte tål. Just det individuella gör att läkarna och dietisterna glatt deklarerar för oss att det inte finns någon specialkost man ska äta för att undvika återfall i Crohns/UC, tyvärr.
  Kämpa på och krya på dig!
  /Tina

 7. T skriver:

  Hej!

  Det är verkligen helt underbart att läsa din sida. Jag är så glad att jag har hittat den! Känns som att det finns fler som tänker och har det som jag och Som är medvetna om kostens betydelse för sjukdomen.

 8. admin skriver:

  Tack T! Roligt att höra! Ja, det är nog bra att vi kan samlas på den här sidan och slå våra kloka hjärnor och vilda tarmar ihop och byta erfarenheter, tänker jag.
  /Tina

 9. Reflextioner skriver:

  mycket intressant, kommer skriva hos mig sen om vår föda…tack för info och inspiration också =)

 10. Mia skriver:

  Jag håller fullständigt med om att den introduktions diet som Steve och Jordan har utvecklat inte passar speciellt bra för den som kommer från grönsakshållet. Jag har precis börjat på dieten (ca 1 månad sen) och kämpar med att läsa av min kropp från omställningen, och det är en stor omställning. Jag personligen var tvungen att ta bort i princip alla kolhydrater eftersom jag har en överväxt av svamp, detta har varit svårt och jag tar enzymer för att kunna bryta ner köttet. Fett däremot har jag inga större problem med. Jag tror på SCD/GAPS inte för att det är en mirakel kur som funkar direkt utan på grund av den förklaringsmodell som ges. Som jag läst det så tar det ca 2 år att läka. Men det är inte lätt och man måste redan från början anpassa den till sig själv (fanns inte en chans att jag skulle blanda till gelatin med druvjuice tex..)

 11. admin skriver:

  Vad duktig du är Mia! Hur går det? Blir du bättre?
  Nej, jag känner mig inte heller så lockad av gelatin med druvjuice eller äppeljuice… Men jag läste ett inlägg av Jini Patel Thompson som skrev att gelatin faktiskt innehåller bra saker som läker vår tarm, så det kanske inte är så illa som det låter (jag får nämligen genast associationer till dallriga illröda jellos och peanut butter with jello-mackor). Kycklingbuljongen som vi gör själva på SCD-vis är ju faktiskt väldigt bra och läkande för tarmen så gelatin är kanske bra för oss trots allt.
  /Tina

 12. reflextioner skriver:

  Morgon, ville endast dela med mig av saker jag ”hört och läst” som kan vara bra för magen…som funkar för oss att lugna IBS:en ibland…biverkningen på Lunelax Granulat – gaser, får jag besvär av, därför äter jag bara en dos på morgonen i min morgon smoothies med Bravo Friscus juice, sen tar jag mitt på dagen smoothies med blötlagda phyllisfrön, dom är då som en gegga – geleig och sen äter jag ananas och gul kiwi under dagen – som ger en bra miljö i tarmen och magen för bakterier som är goda 🙂

  Kommer skriva om detta under dagen…en annan sak som jag upptäckt funkar bra är också Apotekets magdroppar för barn (semper) för att lugna magen…

  Men för att komma åt detta geleiga så funkar det med blötlagda phyllisfrön som jag har i smoothies, blir sämre av linfrön så det nyttjar jag inte och dåd et gäller tex. nötter så funkar inga som dom är men blötlagda mandlar som jag skalar kan jag göra ”mjölk” av och det funkar bra för magen 🙂

 13. admin skriver:

  Tack för tipsen! Observera att Sempers magdroppar för barn innehåller probiotika, så det är sannolikt därför de fungerar för magen.

 14. reflextioner skriver:

  Japp, just därför (probiotika) kan ej äta det som kapslar eller annat sätt, då det ofta innehåller nått vi inte tål 🙂
  …skönt för magen att få i sig lite olika goda bakterier mellan varven, liksom!

 15. Johanna Nygren skriver:

  Hej Tina,

  Tänkte bara fråga dig ang en sak, min läkare sa nu till mig att leva på mest flytande kost då vi tror att tarmen är väldigt trång där jag sytt en gång tidigare och fram tills den 20 aug när jag har undersökningen så ska jag äta flytande och lite fiberfri kost. Då undrar jag nu om jag ändå kan ta fiber i flytande form eller om det är svårt för tarmen ändå? Jag tänker på typ vetegräs pulver som ju är väldigt nyttigt och jag känner att jag får i mig väldigt lite nyttigt just nu och skulle behöva alla vitaminer och sånt somjag kan… Eller tror du att bara för att fiberinnehållet i vetegräspulver är högt så tål min trånga tarm inte det även om det blir som en flytande vätska när jag blandat ut det… ?
  mvh Johanna

 16. admin skriver:

  Hej Johanna,
  Du ska nog undvika allt som heter fiber eftersom det kan bli stopp i tarmen om du får i dig något som är svårsmält. Då blir det akut operation, om du inte kan massera förbi området. Min rekommendation är att du satsar på att äta den flytande kost de rekommenderar, men se till att den inte innehåller mjölkprotein. Mig veterligen är det bara Isosource och ProvideXtra svartvinbär/lime/körsbär som inte innehåller mjölkprotein. Då dessa drycker är supersöta är de inte så bra för tarmen egentligen men vad göra? Du vill ju inte gå ner i vikt, eller hur? Jag skulle också rekommendera att du köper en burk Holistic Inflamino och kompletterar med tarmbakterier, tex Ultraflora plus, som du häller i pulvret innan du tillsätter vatten (dvs öppna kapslarna och häll ut innehållet – tillsätt gärna Holistic D3 och Helhetshälsas zink också, samma sak gäller andra vitaminer/mineraler: bara kapslar som tömmes i pulvershakes).

  För att uppväga dessa dryckers sötma skulle jag rekommendera att du kompletterar med kycklingbuljong gjord på ekologisk kyckling, kokt morotspuré (förslagsvis gjord på morötter kokade med kycklingen i flera timmar), buljonger på köttben, soppor av olika slag (finns flera på denna sida, men använd sötpotatis istället för vanlig potatis i dem eftersom vanlig potatis är stärkelserik och inte så bra för tarmen: just nu gör jag soppa på zucchini, sötpotatis och kokosmjölk – kokar grönsakerna först och mixar dem fint i mixer och sen kokar jag upp med kokosmjölk i, se mitt recept på zucchinisoppa) och mixade soppor av olika slag. Gör allt rinnigt och flytande så att det garanterat kan passera din förträngning. Kolla gärna med din doktor först om det är OK att äta mixade vattniga grönsakssoppor. Ju längre du kokar buljong på ben, desto mer geléig blir den, men det är bara bra eftersom det geléiga ämnet (som jag nu glömt vad det heter) hjälper till att läka trasiga tarmar.

  Slutligen: jag har aldrig druckit vetegräspulver men kör med korngräspulver varje dag och jag ser inga fibrer i det. Du kan säkert dricka det utan problem bara du spär ut det ordentligt i vatten.

  Lycka till och hoppas att du blir av med förträngningen! Jini Patel Thompson har förresten en förträngning i slutet av sin tjocktarm som hon lyckats få större genom massage, men om din förträngning sitter högre upp blir det ju lite svårare att massera bort den. Krya på dig!

  Varma hälsningar,
  Tina

 17. Johanna Nygren skriver:

  Ok, tack.
  Och kapslarna öppnar man och tömmer för att de inte bryts ner och kan fastna i tarmen eller varför måste man öppna dem?

  Johanna

 18. admin skriver:

  Jag öppnar kapslarna när jag är sjuk för att jag ska hinna absorbera innehållet innan den försvinner ut. När jag är som sjukast har min mage en passertid på ett par timmar. Om du dessutom har förträngningar slipper du ju oroa dig för att något ska fastna i förträngningen.
  /Tina

 19. sara skriver:

  Hej!
  Läste ovan om psylliumfrön. Vill varna för att det inte accepteras av alla magar! jag blir JÄTTEDÅLIG av dessa små ”snälla” frön, liksom av fikon, av någon märklig anledning. Jag var dock inte kritisk i mitt tänkande när jag provade eftersom jag hört att de skulle vara bra, och därför dröjde det innan jag tog bort dem ur min kost. Min lärdom är att allt är misstänkt farligt tills motsatsen bevisats!

 20. admin skriver:

  Håller helt med dig Sara! Allt är misstänkt farligt tills motsatsen bevisats. 🙂 Det är fler med UC som inte heller fixar psylliumfrön så man ska vara försiktig med dem.
  /Tina

 21. flis skriver:

  Just nu är jag livrädd för fibrer och fruktos. Eftersom man hört att många inte fixar det. Jag kan väl också tycka att det funkar hyffsat på mig, men vad kan jag våga äta? Just nu äter jag mest blåbär och banan, men det är ju väldigt tjatigt i längden och man vill ju gärna få i sig några andra vitaminer. Har ni bra förslag?? Tack på förhand!

 22. admin skriver:

  Jag tror att man ska försöka att inte vara livrädd för mat – jag har varit det själv och det är inte bra. Som min vän som har haft cancer sa: egentligen är man ju bara rädd för det okända och inte för det som är nu. Alltså, försök att inte vara livrädd för fibrer och fruktos. Varför är du det? Om det fungerar för dig att äta blåbär och banan så kan du säkert också äta mogna päron utan skal. Det är bara att testa sig fram. SCDarna anser ju att fruktos är det enda söta man kan äta (inklusive honung) så fruktos är inte farligt i mindre mängder. Däremot ska man alltid äta mogna frukter och bär för annars blir det för hårdsmält. Läs gärna vad jag skrivit om fibrer och frukt tidigare (se taggar). När det gäller fibrer har jag själv svårt för hårda fibrer typ kruskakli.
  Testa dig fram i små doser så behöver du inte vara orolig!
  /Tina

 23. Madeleine skriver:

  Tack för att ett bra inlägg, du skriver och förklarar allt så mycket bra.
  Jag har precis upptäckt detsamma om allt du skriver.

  ha det bra! kramar från Madde

 24. Martina skriver:

  Hej! Jag är en tjej på 22 år som i somras fick diagnosen ulcerös kolit. Jag åt en mängd olika mediciner men till sist fick jag gå på kortison eftersom inget annan hjälpte. För en månad sen blev jag klar med den kuren men känner nu att en del symptom är tillbaka. Jag har därför googlat och läst mycket om att kosten påverkar (då läkarna säger att den inte gör det). Jag är väldigt förvirrad angående vilken metod eller diet man ska följa. Det jag är inne på är scdiet, basallergidiet, detox eller gi/lchf. Jag undrar bara om du har erfarenhet av alla dessa metoder? Jag vet inte vad som är bäst då jag inte vet än vad jag är mest känslig mot, om det är gluten, laktos, kolhydrater, socker eller något annat. Ville bara ha lite tips från en duktig och erfaren! Tack på förhand. /martina

 25. admin skriver:

  Hej Martina,
  Tyvärr finns det inga universallösningar och man får helt enkelt prova sig fram. Du hittar väldigt mycket information på min hemsida med länkar till andra som skrivit om detta, samt vad jag själv äter och undviker. Alla är vi unika och därför kanske du tål saker jag inte tål och tvärtom, och det är väl f ö därför läkarna säger att kosten inte spelar någon roll.

  jag skulle rekommendera att du börjar med att ta bort gluten och komjölk, socker, jäst och soja (läs Annika Lagerhorns bok!) och när du blivit bättre kan du ju testa vad som fungerar för dig och vad som inte fungerar. Eller så ger du dig på SCD och testar att vara utan kolhydrater i form av stärkelse. Jag tror själv på SCD eller basallergi-dieten och noll socker. Samt att man tar hand om sig psykiskt, stressar ner och försöker skapa ett bra, lugnt liv eftersom stress kan förvärra våra magåkommor rejält.
  Lycka till!
  /Tina

 26. Lisa skriver:

  Jag bor utomlands och där varnar de att inte äta LCHF och själv jobbar på stort sjukhus i USA
  Där unga människor har bara trillat ihop på gatan ätit LCHF deras hjärtan varit bara gult fett runt hela hjärtat och de har dött
  Hjärtat lagt av helt och hållet
  De varnar att inte äta denna diet
  Många idag äter för bli smal och de säger hjälpa de och det men du vet inte hur farligt det är
  Hjärnan mår mycket dåligt och även hjärtat av denna diet
  USA är mycket långt framme jämfört med Sverige hur farliga dietet är
  Idag följer säkert många för kändisar äter och kändisar tjänar pengarna på dessa dieter de skriver om i böcker men de vet inte hur farligt det är

 27. admin skriver:

  Hej LIsa,
  Jag håller helt med dig om att jag tror att LCHF är farligt om man äter det fel, vilket jag tror att många gör idag. Jag ser hela tiden hur facebookvänner gör tummen upp för LCHF-dieter och -recept eftersom de är överviktiga och vill gå ner i vikt. Ett par dagar senare publicerar de bilder på den senaste kakan de bakat eller berättar om hur de vräkt i sig ”syndig” choklad. Om man är en rättrogen LCHFare och äter gräsätande djur, mycket grönsaker och inte överdriver fettintaget (för allt är ju relativt: för mig är att vräka på fett att ha 2 msk fett i min matlagning eftersom jag under många år undvek fett!) så tror jag att det kan vara bra eftersom man minskar på stärkelsen. Problemet är att många som säger sig äta LCHF verkar bara ha tagit bort pommes fritesen från köttbiten och äter mer bea till istället, när de kanske borde äta lite bea och en massa grönsaker till sin köttbit. Sen tror jag inte att det är nyttigt att äta så mycket protein heller, men det är en annan historia.
  /Tina

 28. Joel skriver:

  Hej!
  Jag undrar om du har kört dieten scd?

 29. admin skriver:

  Hej Joel,
  Som du kanske ser i mitt inlägg ovan så har jag försökt med SCD men inte varit någon hardcore SCDare.
  /Tina

Panorama Theme by Themocracy