Att bli av med sitt sockerberoende

Av , 26 maj, 2010 18:14

Jag har märkt att det finns många gamla sockergrisar bland oss kroniskt tarmsjuka. Som jag skriver under länken Socker (under Tips för magen) så är det inte ovanligt att man under ett återfall får värsta sockersuget, eftersom man helt enkelt är undernärd pga dåligt näringsupptag. Kroppen skriker efter snabba kolhydrater i form av smågodis, choklad och läsk. Men när man äter det så försämrar man tarmmiljön, blir sjukare och ökar dessutom risken för candida, en svampinfektion som försvårar läkningen av tarmen. Jag är mycket skeptisk till de söta näringsdrycker som erbjuds på sjukhuset eftersom jag tror att de delvis förvärrar sjukdomsläget.

Varför detta mitt krig mot socker då? När jag var nyopererad 1984 sökte mina föräldrar överallt om vad jag skulle äta för att undvika återfall. De hittade en studie som gjorts i engelska Bristol och publicerats i British Medical Journal 1979 (artikeln kan laddas ner gratis här). Studien visade på att de Crohnare som åt en fiberrik kost, t ex genom att äta potatisskal istället för att skala potatisen, åt fullkornsprodukter, råris och icke-raffinerade kolhydrater, dvs inget vitt socker eller vitt mjöl, fick ett färre antal sjukhusvistelser än kontrollgruppen. Så sommaren 1984 fick jag leva utan socker och fick bara äta frukt. Jag var 13 år och tyckte det var pest. Jag ville ju äta godis som mina jämnåriga kompisar!

Men jag har alltid haft den här Bristol-studien i huvudet och under åren märkt att jag blir faktiskt sämre i magen av för mycket socker och vitt mjöl (det där med fibrer, i alla fall inte grova, gick inte så bra för magen dock, se mitt inlägg om fiberrik mat. Kanske fungerade det bra med mer fiber i maten för att hjälpa bakterierna i tarmarna till en bättre miljö?). Periodvis har jag varit en sockergris, men när jag har varit dålig i ett återfall, så har jag undvikit socker så mycket som möjligt. Nu har jag lärt mig att leva utan socker och kan ha både godis och kakor hemma utan att de försvinner ner i magen. När jag gör paj till efterrätt är det numera inte ovanligt att resterna av den står i kylen och börjar mögla…

Självsuggestion: titta på bilden och tänk på hur ONT du har haft i magen. Till slut kan man få till en äkta pavlovsk reflex som gör att det hugger i magen när man går förbi godisdisken!

Även om det är bra att skilja på att vara sockerkänslig och sockerberoende, så är det här egentligen bara två grader i helvetet för oss tarmsjuka eftersom socker förstör bakteriefloran i tarmen oavsett. En sockerkänslig person kan äta en kaka eller lite choklad och sedan vilja äta lite till dagen därpå. En sockerberoende person vräker glatt i sig stora mängder kakor och choklad på en gång och har ett stort sötsug. (Om ni undrar varifrån jag fick godiset på bilden ovan kan jag avslöja att det nu är på väg med post till min godisälskande väninna i USA! Jag är inte så sugen och vill inte utsätta mig för frestelsen.)

Enligt immunologen Sanna Ehdin kan sockerberoende påverka kroppens opiatsystem, vilket innebär att man hela tiden måste tillföra mer socker för att känna sig nöjd, vilket i sin tur beror på att sockret påverkar vår hjärna så att den ändrar sin kemiska sammansättning. Om man äter mycket sötsaker som barn ökar man risken för att bli sockerberoende, men även risken att bli alkoholist, enligt Sanna Ehdins artikel ”Gottegrisar riskerar att bli alkoholister”. Det är alltså inte bara så att det är dåligt för våra kroniskt sjuka tarmar att äta socker utan för hela kroppen.

Hur ska man då vänja sig av med socker på bästa sätt? Själv har jag ju vant mig av med socker i samband med återfall och det brukar fungera alldeles utmärkt då. Dels har man ju så grymt ont i magen då, dels får man då ännu mer ont i magen av att äta sötsaker. För mig blev det helt enkelt så att jag skapade en koppling i hjärnan där jag fick ont i magen av att se godis och kakor. Än idag kan min mage krampa av att tänka på en semla. Det här är något som jag inte arbetat fram självmant, men jag försöker hålla kvar vid känslan, även om jag idag nog inte skulle få fruktansvärt ont i magen av att äta lite godis någon gång ibland.

Det bästa sättet att vänja sig av med sötsuget är att helt enkelt bestämma sig för att skippa sockret för att bli bättre i magen. Tänk på när du har som mest smärta i magen och koppla ihop det mentalt med socker och godis (se bilden ovan). Fortfarande godissugen?

Tankarna räcker dock inte så långt om man inte tar tag i hur man hanterar sin kost samtidigt. Därför är det väldigt viktigt att man äter näringsrik mat på regelbundna tider, konsekvent undviker socker (det är OK med lite socker i maten som krydda, men inte mer än så, undvik socker i te/kaffe, ingen O’Boy, ketchup osv), äter protein vid varje måltid, försöker äta mer långsamma kolhydrater som grönsaker som stabiliserar blodsockret. Om man stressar för mycket och slarvar med maten är det lättare att falla dit igen. Se till att ha mat hemma som går snabbt att laga (t ex djupfrysta portionsförpackningar av mat du själv lagat). Frukt är också ett bra medel mot akut sockersug, men man ska vara försiktig med att inte äta för mycket frukt, framför allt torkad sötare frukt, för det gillar inte magen. Det är också enormt viktigt att man inte börjar ersätta det vita sockret med konstgjort socker som asparmatan, xylitol, sorbitol osv. Det konstgjorda sockret är nämligen ännu värre för våra magar. Dessutom blir man inte av med sötsuget genom att ersätta det med konstgjort socker.

Ett annat tips är att helt enkelt se till att det inte finns godis och kakor hemma så att man inte blir frestad att ”bara ta en liten bit”. Om resten av familjen är sockergrisar kan det vara en idé att ”avgifta” hela familjen samtidigt, inte minst för att man minskar risken för att fler blir sjuka i den inflammatoriska tarmsjukdomen du redan har. Det finns ju tyvärr en viss faktor av ärftlighet av både Mb Crohn och Ulcerös Colit, och jag antar att ingen förälder skulle vilja ge sina barn dessa sjukdomar.

Det sägs att det tar uppemot åtta veckor att bli av med sitt sockerberoende, varav de första två veckorna är värst. Det viktigaste under dessa åtta veckor är att hålla motivationen uppe hela tiden för att skippa socker. En motivationshöjare kan vara att tänka på att i ens sjukdomshistoria så är åtta veckor väldigt lite egentligen. Alltså gäller det bara att härda ut de åtta veckorna och sedan är man fri! Att slippa köpa godis kommer att göra att ni får mer pengar i plånboken för att köpa andra nyttigare saker för magen.

Lycka till!

6 svar på “Att bli av med sitt sockerberoende”

 1. linnea skriver:

  Hej, tack för att du skrev lite om sockerberoende .
  för jag är nio år och är jätte beroende och jäg behövde hjälp och jag fick som jga ville nu kan jag gå för bi godis och sånt utan att säga mamma vill ha…. Tack så himla mycket 🙂
  Hälsningar ett fan 🙂

 2. admin skriver:

  Sockerberoende är svårt att bli av med så jag kan bara gratulera dig att du lyckats! Kämpa på, för det är lätt att ramla dit igen.
  Varma hälsningar,
  Tina

 3. Marlene skriver:

  Hej och ett super tack för din hjälpande blogg!!

 4. admin skriver:

  Tack för att du uppskattar min blogg!
  /Tina

 5. Jenny skriver:

  Hej Tina! Först och främst; tack för att du delar med dig av dina tankar pch erfarenheter. Jag är så glad över att jag har hittat din sida!
  Jag har UC och har haft ständigt återkommande skov sen jag fick min diagnos för fem år sen. För fyra månader sen föddes vårt andra barn och magen har ju förstås bråkat (både under graviditeten och efter). ingen ”vanlig” medicinering har funkat. Tills jag hittade hit! Nu har jag ätit enligt basallergiprincipen i ca 2 månader och mår bra!! Tacktacktack! 🙂 jag saknar inte direkt sockret, men något sött efter maten skulle inte slå fel. Hur tänker du om oraffinerat socker? Råsocker? Stevia? Honung? Jag tycker om att baka, så bara jag hittar nåt som magen accepterar så gör jag det så gärna så! Finländska hälsningar! 🙂

 6. admin skriver:

  Hej Jenny,
  Jag tror att man ska undvika socker/sött direkt efter maten eftersom det kan störa matsmältningen. Av alla sötningsmedel gillar jag själv honung, ekologisk, bäst eftersom den ingår i SCD. Kul att du mår så mycket bättre! Grattis!
  Hälsar
  Tina

Panorama Theme by Themocracy