Vaccinationer och länken till kroniska tarmsjukdomar

Av , 2 januari, 2013 17:19

Dagens stora nyhet i media handlar om jäv och Socialstyrelsens ”experter” i frågan om huruvida man skulle göra vaccinationen mot HPV-virus (Gardasil och Cervavix) till del av det allmänna vaccinationsprogrammet för 262 miljoner kr per år. Det visar sig nämligen att åtminstone tre av de sex experterna har starka kopplingar till vaccinindustrin. För mig som inte är så förtjust i vare sig vaccinationer eller Big Pharma kan jag inte hjälpa att jag undrar hur det ser ut vad gäller andra slags läkemedel som godkänts av olika experter på Socialstyrelsen. Hur ser exempelvis jävsituationen ut för Remicade och Humira, två extremt dyra, men effektiva och även farliga, mediciner mot Crohn och Ulcerös Colit? Varför görs det inga läkemedelstester på probiotika i Sverige? Ja, frågorna är många och jag är inte så förvånad över att det är jävsproblematik vad gäller Gardasil/Cervavix.

När det gäller just Gardasil/Cervavix så har jag sedan jag läste om dessa vacciner varit skeptisk mot dem. Det sägs att de skyddar mot cancer, vilket ju låter fantastiskt, och tänk, jag hade rätt i mina framtidstankar som tioåring att vi skulle kunna vaccineras mot cancer på 2000-talet. Men vid närmare inläsning så visar det sig att de faktiskt bara skyddar mot kondylom, och endast vissa former av kondylom, just den sorten som kan leda till att man får cellförändringar på livmoderstappen, vilket kan leda till cancer.

Att vaccinera sig mot cancer, som jag tror att många av dessa unga tjejer som tagit Gardasil eller Cervavix inbillar sig att de gjort, kommer sannolikt att göra att de här unga tjejerna känner sig så säkra att de inte kommer att gå till gynekologen för att ta cellprover som man bör göra och faktiskt är det bästa cancerskyddet. Så min profetia vad gäller detta är att vi kanske kommer att se fler fall av cancer pga att folk inte skyddar sig med kondom (bästa sättet att skydda sig mot kondylom, könssjukdomar och HIV som faktiskt fortfarande grasserar i vår värld) och inte masar sig iväg till en gynekolog. För handen på hjärtat: hur kul är det att gå till gynekologen egentligen?

En annan sak med dessa vacciner är att de också visat sig ge biverkningar, ibland med dödlig utgång. Här en lista över unga kvinnor som skadats av Gardasil i USA. Sanna Ehdin har även skrivit om HPV-vaccinerna här. Jag blir för övrigt upprörd varje gång jag ser reklam för Gardasil i tunnelbanan eller hör reklam på radion där de uppmanar kvinnor upp till 45 år att vaccinera sig mot cancer. I USA rekommenderas kvinnor över 26 år inte att vaccinera sig eftersom man inte funnit att det ger någon effekt i kliniska tester och de rekommenderas därför istället att göra vanliga cellprov hos gynekologen. Så de kvinnor över 26 år i Sverige som vaccinerar sig mot HPV-virus kan känna sig lurade och skinnade på pengar. För att inte tala om de bieffekter som vaccinet verkar ha.

Själv är jag, som ni märker, inte så positivt inställd till vaccin, särskilt inte onödiga vaccinationer.  Som det läkarbarn jag är har jag tidigare skakat på huvudet åt alla flummiga typer som inte velat vaccinera sina barn mot vanliga barnsjukdomar. Sedan fick min vän barn i USA och den lille vaccinerades enligt amerikanskt vaccinationsprogram, som är hårdare än det vi har i Sverige. Lillen hade fötts tre veckor för tidigt, men det hindrade inte amerikanerna från att ge honom en rejäl dos vaccin (jag tror det var mot fem olika slags sjukdomar i en dos) när han var tre månader gammal. Strax därefter fick han enorma magproblem: diarré som sprutade upp på ryggen på honom, läkare som stod handfallna, föräldrar som kände sig ännu mer handfallna och förtvivlade, och sedan någon läkare som förklarade att Lillen blott fem månader gammal sannolikt hade drabbats av Crohns sjukdom (en diagnos som visade sig vara felaktig).

Modern, min väninna, tvingades ändra kost eftersom allt hon åt gick direkt till Lillens mage via bröstmjölken och han fick ont av allt som var det minsta starkt eller innehöll mjölk. Efter ytterligare några månader började stackarens mage att stabilisera sig och han blev bättre i magen, tack och lov. Inga kaskaddiarréer, men han hade andra problem. T ex ville han inte gå och lägga sig på kvällarna och var ett allmänt jobbigt och bortskämt barn, tyckte många i omgivningen, tills förskolelärarna slog larm och ville göra en utredning för de misstänkte att något var fel på honom. Det visade sig att Lillen har en autistisk störning, något som läkarna hävdar är genetiskt betingat, men återigen: det finns inga autister i någon av släkterna som är involverade här.

Vad som troligen hände var att Lillen fick sin stora dos vaccin lite för tidigt (han var ju trots allt född tre veckor för tidigt) och av olika skäl som vi inte vet varför så påverkades hans immunförsvar negativt och magen tog smällen. Under den tid som Lillen hade kaskaddiarréer, vilket var ungefär mellan hans tredje och sjätte månad, fick han inte i sig så mycket näring och det orsakade sannolikt hjärnskador på honom. För det är just denna period som ett barns hjärna utvecklas som allra mest och behöver som mest näring. Men att bevisa detta går naturligtvis inte, och min väninna kämpar på med att få adekvat vård till sin autistiske son i USA (vilket innebär att de bl a måste stämma sitt försäkringsbolag minst en gång om året för att han ska få vården betald).

Efter den här incidenten har jag blivit minst sagt skeptisk till vaccinationer. Jag har blivit ännu mer skeptisk efter massvaccinationerna mot svininfluensan härom året, som har förstört hundratals unga människors liv genom att de drabbats av narkolepsi. Det värsta är att det inte bara är narkolepsi som folk har fått, även kroniska tarmsjukdomar har ökat i antal efter massvaccinationerna, enligt läkarna. Tyvärr är det sannolikt nästintill omöjligt att bevisa att man fått Crohn eller Ulcerös Colit efter en vaccination, men det är en karamell som är värd att suga på och fundera över.

Nu är det svininfluensa i luften igen och flera norrmän har drabbats, unga friska personer precis som förra gången. Men än har Socialstyrelsen inte gått ut och manat till massvaccination mot den nya svininfluensan, trots att det skrivits att den gamla vaccinationen inte hjälper mot den nya varianten av svininfluensa som nu finns i vårt grannland. Kanske beror det på lärdomarna de dragit från förra gången när Big Pharma vräkte ut vacciner och vi lade ett par miljarder i skattepengar på vacciner som vi i efterhand inte ens använde upp ordentligt och dessutom gav oss en mängd med nya sjuka, unga människor i en vaccinationskatastrof som en del kallat ”den värsta läkemedelsskadan sedan neurosedyn”. Tyvärr tror jag att Socialstyrelsens tystnad snarast beror på att Big Pharma inte har utvecklat nya vaccin mot den nya varianten och då blir det lite svårt att kränga vaccin.

När det gäller vaccin och kroniska tarmsjukdomar har det ibland talats om att det finns ett samband mellan mässlingvaccin och Crohns sjukdom. Det är särskilt efter det s k trippelvaccinet (påssjuka, röda hund och mässling) som en del forskare hävdar att Crohns har ökat och man har även hittat mässlingsbakterier i tarmslemhinnan hos Crohnare och autister. Andra forskare hävdar att detta samband inte finns och inte är statistiskt säkerställd, samt att det borde vara fler barn som fått Crohn i så fall (autism-länken är numera helt död). Exempelvis visar denna studie på att det inte finns något statistiskt samband mellan Crohn, medan en annan studie också tar kål på ”myten” om att Crohns eller UC skulle vara kopplat till mässlingsvaccin. Samtidigt kan man hitta listor på Internet över hur vaccinationer länkats med olika autoimmuna sjukdomar. Så vem ska man tro på då?

Jag tror så här: det är inte nyttigt att ta vaccinationer eftersom det påverkar vårt immunförsvar, vilket ju är hela poängen med vaccinationer. Idag vaccinerar vi oss mot fler och fler sjukdomar som vi tidigare faktiskt härdade ut och genomled. Jag har full förståelse för att man vill vaccinera sig mot farliga sjukdomar som kan döda oss, eller göra oss handikappade för resten av livet (exempelvis polio). Men jag har inte lika stor förståelse för varför man för bekvämlighetens skull ska vaccinera sina små bebisar mot 5-6 olika slags sjukdomar på en och samma gång? Den här artikeln är intressant eftersom den visar hur vi ökat antalet vaccinationer på hundra år.

När jag googlade runt och letade efter information om huruvida Crohns kan vara kopplat med just mässlingsvaccinet, ramlade jag över ett intressant forum där flera personer faktiskt talade om hur de hade blivit sjuka i Crohns efter att ha blivit vaccinerade, ofta med flera vaccin på en gång. Själv minns jag att jag fick feber och blev sjuk när jag tog mässlingen som sexåring och när jag var tolv år gammal. Då var vaccinet så pass nytt att min mamma tvingades rapportera in detta, minns jag. När jag var sex år gammal hade jag inte problem med magen, fast jag fick ont i magen när jag gick i ettan, men det hade nog mer med att göra att jag inte hade några bästisar i skolan och var väldigt ensam i min nya klass från att ha haft massor av roliga kompisar på mitt gamla dagis. När jag var tolv år hade jag redan problem med magen, men var inte diagnosticerad med Crohns än.

Eftersom jag tror att Crohns och Ulcerös Colit är autoimmuna sjukdomar av något slag, dvs att vi har en störning på vårt immunförsvar som gör oss sjuka (jag tror tyvärr inte att endast en kostomläggning är allt som krävs utan det krävs många olika saker samtidigt för att bli frisk, även om jag tror att felaktig kost kan trigga igång en allergisk, autoimmun reaktion), så tror jag att vi ska vara försiktiga när det gäller att ta vaccinationer. Jag har själv tagit en mängd vaccinationer eftersom jag rest mycket till Kina i mina dagar, både som student och i arbetet. Men den senaste gången jag tog kolera-vaccin, vilket var efter att jag börjat ta imurel, så blev jag riktigt dålig i magen och jag tycker i efterhand att det var onödigt att ta den även om den ska skydda mot turistdiarré. Jag tror att lexinor/norflaxicin skyddar min mage bättre mot de kinesiska basiluskerna. Och bäst av allt skyddar att jag är noga med att äta nylagad, bra mat, helst vegetariskt, när jag är i Kina. Indien undviker jag som pesten eftersom det är så snuskigt.

Ska man då vaccinera sig? Ja, jag tycker att man ska göra det, men endast mot det som man känner är riktigt nödvändigt. Om man har en kronisk tarmsjukdom och tar Humira eller Remicade, eller imurel för den delen, så bör man nog diskutera noga med sin läkare om vilka vacciner man ska ta eftersom vi har nedsatt immunförsvar. Jag tar själv inte vaccinationer när jag är i aktivt skov eftersom jag tror att jag kan bli ännu sjukare av vaccinet då.

När det gäller influensavaccin så tar jag det aldrig. Istället överdoserar jag med Holistic D3 (för tillfället tar jag 10 000 IE) och jag tar även Sambucol när jag börjar känna mig lite skruttig, och jag tänker börja ta det nu när jag börjar åka tunnelbana till jobbet igen efter julledigheten. Bonusbarnen får också Sambucol när de börjar hosta eller är snuviga. Ibland ger jag dem också lite Holistic D3 för att de ska förbättra sitt immunförsvar i vintermörkret och de är faktiskt, tack och lov, sällan sjuka. Och om jag skulle få influensa, ja då får jag väl ligga i sängen med feber och ont i kroppen några dagar, det är inte värre än så. På senare år har jag ju fått förkylningar som håller i sig i ett par veckor, men sedan jag började ta 10 000 IE Holistic D3 blev t o m den kinesiska förkylningen jag fick när jag var i Kina före jul lindrigare än vanligt. Jag börjar bli mer och mer D3-frälst…

Däremot tycker jag att man ska vara försiktig med att ge spädbarn vaccin för tidigt. Egentligen är inte hjärnan fullt utvecklad förrän man är två år och om man råkar ut för vad Lillen gjorde i USA så kan det få ödesdigra konsekvenser. Det är ju väldigt vanligt att små bebisar blir sjuka direkt efter att de vaccinerats och även om de flesta bara får lite feber en natt så är det inte roligt om bebisen får kass mage i så späd ålder som Lillen fick. Om man känner att man vill att bebisen ska vaccineras tidigt så är det nog smartare att ta en spruta i taget och inte flera vacciner på en gång. Lillens lillebror fick vaccin flera omgångar och verkar inte uppvisa tecken på vare sig kass mage eller autism än.

Man ska också vara medveten om att även om det enligt läkarnas egna studier inte finns några länkar mellan vaccinationer, i alla fall inte mässlingen, och kroniska tarmsjukdomar, autoimmuna sjukdomar och autism så kan det faktiskt vara så att det är just vaccinet som får ens bräckliga system att krackelera och gör att man blir sjuk. Kanske skulle man ha fått Crohns ändå, om några år, men pga vaccinet som störde ens immunförsvar, så debuterar sjukdomen tidigare. Eller så kanske vaccinet sänkte immunförsvaret och gjorde att den kroniska tarmsjukdomen kunde få fäste på ett sätt som den inte skulle ha fått om man inte tagit vaccinet.

Jag läste för ett tag sedan om en man inom alternativmedicinen som arbetade med den s k ”cease-metoden” som går ut på att återställa våra system till hur de var före vaccinationen och på så sätt hantera vaccinationsskador som kan orsaka exempelvis autism. Personen i artikeln menade att det var inte vaccinet i sig som orsakade autism, men att det rubbade systemet så att autism kunde uppstå, vilket ju är ett sätt att se på det hela. Jag tycker själv att det låter väldigt rimligt att vaccinationer påverkar våra kroppar och våra ömtåliga immunsystem och att vi ska vara försiktiga med att ta för många vacciner på en gång eftersom det kan påverka oss negativt.

Slutligen, för dem av oss med Crohn som tror att vi drabbats av denna sjukdom pga MAP så håller Hermon-Taylor, den brittiske forskaren som skrivit mycket om MAP och Crohns, på att utveckla ett vaccin mot Crohn. Lä mer här. Det är ett vaccin jag gärna skulle testa!

30 svar på “Vaccinationer och länken till kroniska tarmsjukdomar”

 1. Joanna skriver:

  Hej Tina!

  Tack för din sida!
  Jag har gluten/laktos/reaktiv hypoglykemi/pälsdjursallergi o lite pollen…. nu med kroniskt ont i tarmarna och svullnad.
  Här ska kosten läggas om… dock är det bara mjölkprod, jäst och glutamat kvar att ta bort helt. Tog bort laktosfri mjölkprod igår o känner REDAN förbättring!

  Var köper du dina tarmbakterietabletter billigast?
  Har bställt från vitaminvaruhuset och greatlife. Finns det billigare ställen?

  Allt gott och tack för att du hjälper andra!

  Tidigare hade jag bäckenproblem och när jag löst mitt problem hjälpte folk med min hemsida http://www.landryggssmarta.se

  kram kram
  Joanna

 2. Elisabet skriver:

  Hej!
  Har du något tips på bra Probiotika i tablettform? Mvh Elisabet

 3. admin skriver:

  Hej Joanna!
  Vad fantastiskt att du redan märker av att du mår bättre av att skippa mjölkprodukter! Kämpa på! Läckande tarm är f ö kopplat till allergi så om du blir bättre i magen så lär du bli bättre med allergin.
  Jag får återkomma om tarmbakterierna som fler frågar om.
  /Tina

 4. admin skriver:

  Hej Elisabet,
  Får återkomma med probiotika-tips!
  /Tina

 5. Madeleine skriver:

  har du någon erfarenhet av imupro analyser för malallergi och blodanalyser för mikroorganismer, bakterier, svamp osv..
  näringsterapeut som är duktig på örtmedicin, och matallergier och kostråd, hur kombinera maten. http://www.mabra.se

  jag och min son ska dit på tisdag. Min son som bara är 6 år har fått inflammation i tarmen, tycker det är konstigt han också fått det, han fick pred clysma kortison och nu är han symtomfri, men skulle sluta med medicinen nu och se om han håller sig bra annars väntar undersökningar.

  mvh Madde

 6. Madeleine skriver:

  för ett tag sedan var jag symtomfri och medicinfri på mjölkfri diet, men sen utveckla jag allergi mot rismjölk så tålde inte det heller. Nu äter jag laktosfri yoghurt och laktosfri smör och hårdost. Konstigt hur det ändrar sig med allergier och tarmen.
  har du märkt av det?

  mvh Madde

 7. admin skriver:

  Hej Madde,
  Jag har inte gjort blodanalyser för matallergi osv och är lite skeptisk mot det efter att jag läste vad Jordan skrev på SCD Lifestyle häromdagen. Jag tror tyvärr att han har helt rätt i att om man har läckande tarm så kommer det att visa sig att man är allergisk mot allt man ätit just den dagen man tar blodprovet.

  Tyvärr är ju både Crohn och UC ärftligt (eller så är det så att man sprider sina dåliga bakterier till barnen) så därför ska man vara på sin vakt när det gäller dessa sjukdomar hos barn till oss med Crohn och UC. Ofta har de en predisponering för att bli sjuka och därför är kost extra viktigt för dem. T o m bebisar kan drabbas av dessa sjukdomar så hoppas du får ordning på din sexåring med hjälp av kosten och annat som näringsterapeuten kan tipsa om.

  När det gäller förändring av allergi/tolerans mot mat så har jag också märkt att jag blir känslig mot olika saker med tiden, oftast tyvärr fler saker. Jag har sällan kunnat gå tillbaka och tåla något jag inte tålde tidigare.

  Lycka till!

  /Tina

 8. Ladybird skriver:

  Hej Tina, alltid lika bra inlägg från dig! Tack för all information du gräver fram och sprider. Jag har egentligen en fråga idag (inatt då visdomsvärk håller mig vaken) . Har för mig att du skrivit om detta tidigare men jag kan inte hitta det. Jag har problem med en visdomstand som kommit upp till hälften och därför orsakat tandköttsficka. Självklart har där blivit en inflammation nu och man vill ge mig antibiotika. Nu är jag beredd på att ta der steget eftersom riskerna med att inte behandla är för stora. Men hur gör man för att magen ska komma så lindrigt undan som möjligt, när tar man probiotika? Kram!

 9. Madeleine skriver:

  hej
  blodanalyserna visade på bakterier och parasiter som små svarta prickar som rörde sig i blodet i mikroskopet.
  hur ser normalt blod ut, vet du?
  mina 3 barn har mikroorganismer , bakterier såg hon i deras blod.

  min 6 åring hade flera bakterier, en parasit och matallergi såg hon.

  vet inte om vi bågar ta dessa örtmediciner?? det var droppar till de minsta barnen. vad tror du? hon prata om tarmrening, medicin mot bakterier och parasiter och sen probiotika för ny bra tarmflora.

  mvh madde

  min

 10. Madeleine skriver:

  jag har inte tagit örtmedicinerna, då det står , ge inte till mag och tarmsjuka på dem.
  sen tog terapeuten i mina händer och beroende på hur jag höll handen så gissade hon sig till vilka mediciner jag skulle ha och hur mycket, ganska sjukt.
  många varningsklockor känns det som, så kommer lämna tillbaka allt. var stressigt där och skulle ha upptäckt detta direkt.

  tack för tipsen.
  ha det bra
  mvh madde

 11. Madeleine skriver:

  en medicin stod det inte ge till inflammatioriska tarmsjukdomar så den behöver vi inte ge.
  men de andra örtmedicinerna kan vara bra.
  det var stressigt där så hann inte prata så mycket , pratat igen med Christina och det verkar som hon är bra.
  hennes dotter hade bakterier och parasiter, som ingen läkare såg i sverige, så skicka de prov till USA där de såg detta, avföringsprov.
  med örtmedicner blev hon frisk.

  i blodet såg jag flera små svarta kryp såg ut som små djur som kröp runt i blodet , det såg inte normalt ut.

  jag kanske provar detta ändå. vad tror du?

  mvh madde

 12. Madeleine skriver:

  avföringsprov i sverige tar de bara på några bakterier.
  avföringsprov till USA tar de på många fler bakterier svamp och parasiter.
  numera kan man se dessa mikroorganismer i blodet säger hon, vilket jag också såg.

  mvh madde

 13. Anna-karin skriver:

  Började med SPC flakes i går. Vet inte om jag vågar säga det men efteråt jag åt dem till frukost var jag mycket bättre hela dagen i går.
  De är bara så hårda! Jag körde dem i mixern och åt dem med yoghurt.

 14. Madeleine skriver:

  vi har säkert parasiter och svamp, fick en bild av henne på mitt blod.

  men starka örter kan vara för starkt för mage och tarm tror jag.
  såg du tagit vildorgano olja.
  jag får se om vi provar någon ört, para rizol kanske jag beställer. men samtidigt vet jag det kommer blod när jag tar lite av kryddan nejlika, så det är väl starkt för magen.

  skickar tillbaka alla örter vi fick, då vi inte våga använda detta.

  mvh madde

 15. Anna-Karin skriver:

  Nu har jag fått hem Salovum och vill testa det istället för flingorna. Det är lite lättare att äta.

  Men ack så dyrt! Jag betalar ändå halva priset!
  Nu till min fråga? Hur använder du Salovum? Varje dag eller vid skov?

  Jag tycker att det svider rejält i plånboken men eftersom jag är så rädd för TNF medicinen och inget annat verkar hjälpa särskilt bra vill jag prova detta.

  Min strategi är att ta en kur av detta i två – tre veckor och sen fortsätta med SPC-flingorna som är betydligt billigare. Eller att kanske trappa ner till en påse Salovum per dag? Får väl se hur det utvecklar sig men jag är positiv och hoppfull att detta skall hjälpa mig.

  Just ja, vet du om det är någon skillnad på priset när man får det utskrivet på recept av dietist eller läkare?
  Jag har fått det av en dietist, min läkare var helt ovetande om denna produkt när jag frågade (ändå bor jag i Göteborg och vad jag förstår är det på Shalgrenska det är forskat på detta. Jag har dock ett annat sjukhus. Är dock jättenöjd för övrigt hur de tar emot mig där.)

  Hoppas att din mage håller sig bra!

 16. admin skriver:

  Hej Anna-Karin!
  Jag tar en påse salovum om dagen och ökar dosen när jag blir lite sämre. Vid skov blir det tre påsar per dag.
  Det svider absolut i plånboken och olika landsting verkar ha olika avtal. Här i Stockholm betalar jag 200 kr för varje försändelse som kommer, oftast fyra förpackningar. En gång var det en dietist som beställde fel för jag sa att jag tog 90 påsar per månad (3 x 30) och på något sätt skrev hon ut 90 paket och jag fick kontakta dem igen för att jag ville ju inte ha så många paket… När jag bodde i Lund så skrevs det ut av Gastroavdelningen som betalade det direkt. Sedan, när jag flyttat upp till Stockholm, fick jag betala allt själv, vilket blev väldigt dyrt. Kontakta gärna AS-faktor själv (info (a) as-faktor.se för mer information om vad som gäller i Göteborgs landsting (Västra Götaland?). Eller kontakta läkare på Sahlgrenska och fråga om detta. De borde veta hur det ska gå till.

  Du borde testa SCD också om du är rädd för TNF-medicinen.

  Lycka till och krya på dig!

  /Tina

 17. admin skriver:

  Hej Madeleine,
  Man ska ha respekt för örter och jag håller helt med dig om att vissa örter kan vara för starkt för mage och tarm. När jag tog vildoreganotabletter en gång så sved det alltid på ett och samma ställe så jag tror jag hade ett sår där. Om man börjar blöda av en ört ska man omedelbart sluta ta den. Visst, det kan vara ett läkningsskov, t ex att örten öppnar upp ett sår så att det kan börja läka, men vågar man chansa? Jag vågar inte chansa. Jag fick jätteont i magen av pycnogenol, vilket är en antioxidant från tallbarr som ska vara bra, men jag vågar inte ta mer av den. Inte ens det schweiziska företaget som sålde pycnogenol tyckte jag skulle våga testa det. Så var försiktig och lyssna till din kropp!
  /Tina

 18. admin skriver:

  Hej Anna-Karin!
  Jag brukade lägga SPC-flakes i blöt i en mugg över natten, först hällde jag kokande vatten över dem, eller så vräkte jag ner dem i sojayoghurt (vilket jag dock inte rekommenderar längre eftersom soja också är dåligt för oss). Då blir de lättare att äta. Men du ska inte äta yoghurt, sluta omedelbart med det. När jag slutade med mjölk försvann mina blödningar efter ett par veckor. Om du fortsätter äta mjölkprodukter kommer du inte att bli frisk. 🙁
  /Tina

 19. admin skriver:

  Madeleine: små svarta djur som kröp omkring i blodet låter ju jätteäckligt! Vad är det? Kan du be en vanlig läkare titta på det? Eller en sjuksköterska på vårdcentralen? Låter som om du borde köra Hulda Clarks parasitprogram…
  /Tina

 20. admin skriver:

  Hej igen Madeleine,
  Jag är inte så förtjust i tarmrening eftersom vi redan har en så pass störd tarmflora att det kan vara farligt att störa den ytterligare, vilket man gör vid tarmrening. Många blir ju sjukare efter en koloskopi och även Jini Patel Thompson avråder från tarmreningar av samma skäl som jag.
  /Tina

 21. admin skriver:

  Hej Ladybird,
  Tackar, tackar! Jag skulle testa att lägga en tuss med starksprit på tandköttet för då vittrar det sönder lite och alkoholen dödar de elaka bakterierna. Såg att du nu testar manukahonung, så du får berätta om det fungerade. Sedan rekommenderar jag att investera i en specialtandborste som man kan komma åt med extra bra (en spets-tandborste, om du förstår vad jag menar!). En tandläkare sa åt mig att borsta lite hårdare på tandköttet just där för då ger det med sig snabbare och tanden kan komma fram. Kom ihåg att använda tandpetare och peta ut eventuella matrester från fickan (brukar fastna sådana i mina tandköttsfickor – been there done that!).
  Lycka till och hoppas du mår bättre, kära Ladybird!
  /Tina

 22. Anna-karin skriver:

  Gäller det mjölkprodukter från ko eller kan man äta ex yoguth på fårmjölk?

  Tar du havremjölk istället för Soyamjölk numera?

  Läste ditt inlägg om mjölksubstititut bra! Men Soyamjölken är alltså inget för oss…

 23. admin skriver:

  Hej Anna-Karin,
  För mig fungerar yoghurt på får- eller getmjölk, men inte i så stora mängder. När man är sjuk så är kroppen ofta kall så då är det bättre att äta varmt så mycket det går så att kroppen slipper ”värma upp” maten inom oss. Jag dricker alltid varmt te av något slag när jag äter yoghurt, även om det är på sommaren.
  Jag kör rismjölk istället eftersom havre tyvärr innehåller glutenspår och det enda havre jag använder är oatly grädde (både naturell och vaniljsås), vilket jag använder ganska sparsamt. Ett annat alternativ är sesammjölk som man gör själv.
  Nej, soja är tydligen inte alls bra för oss eftersom det påverkar vårt hormonsystem negativt.
  Kämpa på!
  /Tina

 24. Anna-karin skriver:

  Du är grym!

  I morse åkte jag och handlade havreprodukter istället för mjölk! Jag veeet att du har skrivit om mjölk och att det inte är bra. Har gjort ett halvhjärtat försök att utesluta det men nu ska jag följa det en längre tid och se hur det blir.
  Har även mailat af-faktors info om Salovumet.

  Ha en fortsatt bra söndag!

 25. admin skriver:

  Hej Anna-Karin,
  Hoppas det går bra för dig med att utesluta mjölken! Obs att havre inte räknas som glutenfritt om det inte är s k rent havre. Anledningen är att man ofta tillverkar/hanterar havre i samma lokaler som vete/råg/korn och då kan det komma små smulor av gluten i havren och bara små smulor av gluten kan sabba en celiakiers mage. Därför är rent havre gjort i lokaler som är glutensanerade.

  Om du ska ge magen en riktig chans så rekommenderar jag att du istället kör rismjölk eller hemgjord sesam- eller mandelmjölk så att du inte råkar få i dig gluten via havren. Kör också kokosmjölk (och ekologiskt jungfrulig kokosfett en sked då och då under dagen hjälper tarmen att återbygga sig) och se vad som händer om du kör gluten- och mjölkfritt i några månader. Det är inte så svårt som man kan tro när man fortfarande äter gluten och mjölk. Jag trodde det var omöjligt, men idag förstår jag inte hur jag kunde tro det. Jag äter ju gott ändå och i dessa LCHF-tider känns potatis och bröd/pasta ändå sååå ute! 😉

  Ha en bra söndag och kämpa på!

  /Tina

 26. Crohn85 skriver:

  Hej Tina!

  Tack för ett bra inlägg!

  Väldigt intressant koppling mellan vaccin och tarmsjukdomar. Fick själv Crohn då jag vaccinerades mot röda hund när jag gick i årskurs 6 (år 1997). Redan efter en vecka kände jag en smärta i magen och fick dessutom blod i avföringen. Sedan blev det bara värre och värre. Jag kan med hög säkerhet säga att vaccinet utlöste mitt Crohn.

  Jag ville veta orsaken till varför vaccinet gjorde mig sjuk, sökte därför på internet och kom fram till att vaccin i allmänhet försvagar vårt immunförvar. Ibland kan vissa t.o.m bli sjuka och få feber.

  Enligt Hermon-Taylor så finns MAP i mjölk och MAP orsakar Crohn. Jag konsumerade väldigt mycket mjölk som liten. Kanske i kombination med att jag vaccinerades och drack väldigt mycket mjölk, fick i mig MAP som i sin tur orsakade att jag fick Crohn.

  Jag rekommenderar er varmt att Ni läser ett intressant arbete (15 sidor) som David Watson har utför på följande länk:
  http://crohnsdeception.com/crohnsdeception.pdf

  David nämner bl.a. att det börjar komma fler och fler bevis på att Crohn och andra tarmsjukdomar är en infektionssjukdom och inte någon autoimmun sjukdom som vissa läkemedelsföretag påstår. Vår kropp är inte dum nog att attackera sig själv utan någon orsak. De stora läkemedelsföretagen som tillverkar Humira och Remicade, tjänar enorma summor pengar på att vi är sjuka. Skulle vi bli friska så går dessa företag i konkurs. Självklart vill dessa företag marknadsföra sina produkter till läkare som i sin tur förklarar för sina patienter att man aldrig kommer att bli frisk, och att man måste ta anti-tnf läkemedel för att bli bra. Så fick jag höra av min läkare.

  Är väldigt övertygad att Crohn har samma mekanism som att helicobacter orsakar magsår. Magsår försvann då man dödade helicobacterna. Tyvärr så finns det ju inte någon effektiv behandling mot MAP. Enligt Taylor behöver man göra mer forskning på att hitta en effektiv behandling som dödar MAP.
  Det finns hopp att vi en vacker dag kan bli helt friska från dessa elaka sjukdomar.

 27. admin skriver:

  Tack Crohn85! Väldigt intressanta tankar och tack för länken! Jag är också mer och mer inne på att Crohn är en infektionssjukdom och inte en autoimmun sjukdom. Därför är jag inte så säker på att det är så klokt att ta t ex remicade/humira, men jag köper lättare imurel eftersom jag tror att den dödar ut bakterier i tarmen. Abbot kommer att tappa mycket pengar på Humira den dagen som det är bevisat att Crohn är en infektionssjukdom.
  Tack för länken!
  /Tina

 28. Madeleine skriver:

  Hej Tina!
  samtidigt tror jag att många har bakterier och eventuellt parasiter i tarm/ blod.
  För du kan får det från grönsaker, husdjur, och ja om du inte håller helt kliniskt rent överallt, så får du ju detta.
  Om man äter antibiotika och syrebildande mat så får dessa bakterie, parasit, svamp fäste i tarmen och du får en läckande tarm, så kommer detta också ut i blodet.
  Du kan ha läckande tarm utan att ha inflammation i tarmen.

  Jag har läst om basisk mat och hur viktigt detta är för att hålla nere på bakterie, parasiter och svamp.
  80% av maten ska vara basisk.
  Bästa basiska är grönsaker , frukt, bär och potatis, brännässla, gurka, morot, persilja och vitlök, gurkmeja osv…
  men frukt innehåller tyvär mycket socker så det är bäst att undvika några frukter.
  vissa grönsaker kan man tåla bättre om man kokar dem lite lätt, tex. broccoli och harricot verts, zuccini, paprika.
  Det som fungera bäst för mig är kiwi , apelsin i rimliga mängder, blanda i maten, och lime som pressat i vatten.
  man kan prova vilken basisk mat man tål.
  Brännässle te är basiskt.
  Jag åt mycket basiskt igår, och fick lite ont i magen igårkväll, luft i magen, men gick över på morgonen, jag hade inte en droppe blod nu med avföring på morgonen, så till det bättre.
  jag hoppas mycket på detta.
  ska höra med vårdcentralen om blodet.

  mvh madde

 29. admin skriver:

  Hej Madde,
  Jag har skrivit om Syra-Basbalans tidigare och anser att det är en viktig del i att bli frisk.
  Mvh,
  Tina

 30. admin skriver:

  Läste precis i Tidskrift för homeopati att de rekommenderar att man ska ta Thuja D30 om man har drabbats av vaccinationsskador. Jag antar att dosen är 5-15 piller (små sockerkulor) två gånger per dag då Thuja återställer balansen i kroppen. De önskar att man kunde göra en studie på de narkolepsidrabbade barnen för att se om Thuja skulle fungera. Vem vet, kanske är det någon desperat förälder som läser detta inlägg och vill testa det. Om någon som är vaccinationsskadad testar det så hade det varit intressant att höra om det fungerade. Homeopatiska preparat i den stilen kan vara rejält effektiva faktiskt, tro’t eller ej.
  /Tina

Panorama Theme by Themocracy