Magnesium – livsviktig mineral

Av , 29 december, 2012 09:33

Jag fick nyligen en fråga om jag visste om magnesium var viktigt för oss med kroniska tarmsjukdomar, och efter lite sökande på internet fick jag min magkänsla bekräftad: ja, det är viktigt för oss med kroniska tarmsjukdomar. Eftersom vi ofta har diarré så tenderar vår kropp urlakas på viktiga mineraler som magnesium, en mineral som många i vårt moderna samhälle redan har brist på eftersom våra födoämnen innehåller allt lägre halter magnesium och när vi stressar så urlakas kroppen på just magnesium.

Det finns studier som visar på att vi med Crohn har just underskott på magnesium när vi har återfall, vilket är en anledning till varför vi får dropp om vi hamnar på sjukhus. Ju mer av tarmen man opererat bort desto större risk för magnesiumbrist. När vi är sjuka så tappar vi även mineraler som kalcium och zink, och det gör att våra kroppar bara blir surare och surare och vi får svårare att bekämpa sjukdomen. Läs gärna mitt tidigare inlägg om syra-bas-balansen i kroppen här. Därför är det viktigt att tillföra dessa mineraler på ett smart sätt eftersom kroppen behöver dem för att kunna läka. Exempelvis lyckades jag få stopp på mina blödningar förra sommaren med hjälp av Helhetshälsas zink (jag tog tre piller per dag och när jag minskade dosen började jag genast blöda igen), som är den snällaste varianten som jag hittat. Läkarna säger nämligen att vi normalt inte klarar av zink, men det är för att de ger oss zink som kommer från apoteken och de varianterna är inte lika snälla mot magen. Att överdosera med zink i samband med ett återfall under 2-3 veckor är inte farligt, särskilt inte om man har svår diarré eftersom man ändå knappt hinner ta upp allt zink, men man ska helst inte ta det längre än så. Jag tar fortfarande en tablett zink varje dag eftersom zink bättrar på vårt immunförsvar, vilket magnesium f ö också påstås göra.

Vad är då magnesium bra för? Förutom att ha en nyckelroll i vårt skelett, där 50-60% av allt magnesium sitter, och även våra muskler, så aktiverar magnesium uppemot 325 (!) olika enzymprocesser som vi har i kroppen och är livsnödvändiga för vår överlevnad. Magnesium hjälper våra nerver och muskler att fungera och ett tecken på att man har magnesiumbrist är när man får muskelryckningar, exempelvis hoppande ben, kanske tics (som jag själv brukar drabbas av när jag är stressad). Brist på magnesium gör att vi blir lättare irriterade, sover illa, man oroar sig lättare för saker och det leder till påfrestningar på hjärt- och kärlsystemet. Om man har magnesiumbrist kan det leda till att kalk vandrar ut ur skelettet, vilket bidrar till benskörhet – inte så bra för oss som ibland tvingas äta kortison – och gör oss ytterligare försurade, vilket i sin tur leder till att fria radikaler får större spelrum och vi blir lättare sjuka och åldras i förtid.

Man kan kort sagt säga att magnesiumbrist är inte alls bra för våra kroppar. Ovanpå detta kan vi lägga det faktum att våra jordar blivit alltmer urlakade och de födoämnen som ska förse oss med magnesium har blivit allt fattigare på magnesium. Enligt Sanna Ehdin låg det genomsnittliga dagsintaget på 1.250 mg i början av 1900-talet, medan det numera är knappt 250 mg. Av detta kan kroppen ta upp 30-50 procent. Rekommenderat dagsintag är 400 mg. Magnesium finns främst i gröna blad, exempelvis spenat, fullkorn, bönor och nötter. För oss som inte tål gluten innebär det att vi måste kompensera med andra födoämnen än fullkorn för att få i oss magnesium.

Så långt allt väl. Om man ska ta magnesium som kosttillskott ska man helst ta det på kvällen eftersom det hjälper en att sova bättre. Problemet är när man har en kronisk tarmsjukdom eftersom en bieffekt av magnesium är att man får diarré av det. Alltså går det inte att ta magnesium hur som helst för oss med kroniska tarmsjukdomar. Det kan förvisso hjälpa dem av oss som lider av förstoppning, men för en person som har lätt för att få diarré är det svårare. Jag har försökt själv och det går inte. Min väninna naturterapeuten tipsade mig om Chelated Magnesium som jag har testat utan problem. Det är tydligen den typen av magnesium som våra cyklister tar när de tävlingscyklar och svettas som galningar. De måste tillföra magnesium för att klara av att cykla sina långa cykellopp och då kan de inte heller ta vanligt magnesium som ger diarré eller gör dem trötta. Jag vill dock tillägga att jag oftast tar 1-2 tabletter per dag så jag tar inte full dos. Om man ska börja ta magnesium är det bäst att börja försiktigt och se vad man tål. Jag har aldrig haft problem med de tabletter jag länkar till ovan, medan jag har haft problem med vanliga magnesiumtabletter köpta i Sverige från Helhetshälsa och andra varumärken. De innehåller helt enkelt fel slags magnesium för min mage.

Ett annat sätt att få i sig magnesium, som jag dock inte testat själv så ni får försöka på egen risk, är att tillföra magnesium utifrån. En ganska stor del av det magnesium vi tillför genom magen/tarmarna tas nämligen inte upp och då kan ett sätt vara att ta upp magnesium via huden genom magnesiumolja som den här. Ett annat sätt, som någon klok läsare på Internet tipsade om, är att ta magnesiumolja i form av näsdroppar, som de här, vilket man också ska ta på kvällen. Observera att jag inte på något sätt vill marknadsföra någon av dessa preparat eftersom jag aldrig testat dem, men det kan ge er inspiration att leta vidare själva på nätet efter bästa pris och sort.

Jordan och Steve på SCD Lifestyle skrev strax före jul om epsomsaltets undergörande effekt här. Epsomsalt, även kallat bittersalt, är ett salt som man ibland läser om i samband med leverreningar, en procedur som vi med kroniska tarmsjukdomar säkert skulle må bra av att göra eftersom vi sannolikt har massor av äckliga gallstenar som bara längtar efter att få komma ut pga dåligt smält mat. Själv vågar jag inte göra det eftersom jag tror att mina tarmar är för ömtåliga för den typen av reningar och jag vill inte heller rekommendera er andra med kroniska tarmsjukdomar att försöka. Jag avstår för övrigt också från andra reningar som tarmsköljningar eftersom jag anser att min tarmflora är redan tillräckligt knasig för att jag ska behöva utsätta den för ytterligare en påfrestning. (Om man gör en koloskopi utsätter man dessutom tarmen för en rejäl tarmrening så varför göra det fler gånger?)

Nåväl, enligt Jordan och Steve innehåller epsomsalt flera saker som är bra för oss med tarmsjukdomar och GAPS-grundaren rekommenderar även epsomsaltbad för att läka tarmar bättre. Jag har själv inte testat det, men är väldigt sugen på att göra det. Epsomsalt finns bland annat i hälsokostbutiker. En sak som slog mig när jag läste deras inlägg är att det här med att åka till kurorter, exempelvis i Centraleuropa, och bada i varma källor kanske inte är så dumt egentligen. Det kanske är så att man då badar i mineralrikt vatten som hjälper oss att bli friska och att det är därför man förr i tiden gärna åkte till olika hälsokällor för att bada.

Epsomsaltet innehåller bland annat magnesium och sulfater av olika slag och om man lägger sig i ett bad med lite epsomsalt i så kan huden ta upp magnesium och sulfater som hjälper våra kroppar och tarmar att fungera bättre. Just sulfater av olika slag är tydligen viktiga för våra tarmfunktioner (den som minns mitt inlägg #prataomdet kanske minns att det är svavel/sulfater som gör att bajs luktar illa) Sulfater är svåra att ta upp oralt så där är epsomsaltet utmärkt att ta genom huden. Enligt Jordan och Steve blir man väldigt trött av epsomsaltbad så man ska inte göra det på morgonen utan på kvällen. De berättar i sitt inlägg om hur trötta de blev första gången och sedan sov sött hela natten efteråt. Eftersom jag tycker att Jordan och Steve är pålitliga och pålästa killar så ska jag själv ta och testa ett bad med epsomsalt. Får återkomma med en rapport om hur det var.

När man tar ett epsomsaltbad så är det viktigt att inte använda tvål i badet eftersom det motverkar saltet. Man ska inte heller torka av sig alltför noga när man kliver ur badkaret utan låta sig självtorka. Vad jag läst så rekommenderas man hälla i mellan 3 dl och en liter salt i ett fullt badkar när man ska bada, men jag skulle nog satsa på en mindre dos innan man vet hur man reagerar. Observera att alla inte tål epsomsalt på sin hud så det bör man också testa först.

2 svar på “Magnesium – livsviktig mineral”

  1. admin skriver:

    Steven på SCD Lifestyle har skrivit en intressant blogg post om hur man tar ett epsomsaltbad här: http://scdlifestyle.com/2013/01/how-to-take-epic-epsom-salt-baths/ .

  2. […] om man har mycket diarré så förlorar man både vatten och salter som finns i kroppen, exempelvis magnesium. Därför är det extra viktigt att dricka ordentligt med vatten och salta sin mat väl, samt ta […]

Panorama Theme by Themocracy