Tur att man är ett vanedjur

Av , 27 januari, 2013 15:32

När jag satt och uppdaterade receptsamlingen igår och såg vad jag skrivit tidigare tänkte jag att det är tur att vi människor är vanedjur. För om någon hade sagt till mig när jag var 20 år och frisk att jag inte skulle få äta mjölkprodukter (jag levde på ostsmörgåsar och keso med ananas på burk på den tiden), gluten, sojamjölk/tofu, nattskatteväxter som potatis, tomat, paprika, aubergine, chili och att jag inte heller skulle få äta godis, kakor (inte ens min älskade Ballerina?!), chips och ostbågar så hade jag nog blivit förtvivlad. Jag har full förståelse för att den kost jag rekommenderar på denna hemsida kan få vilken godis- och chipsgris som helst att bli knäckt, men det är inte så hemskt som det låter. Det allra bästa med den kost jag har valt är att jag faktiskt håller mig frisk med hjälp av den. Och hellre frisk än sjuk, eller hur?

Faktum är att jag nyss satt och åt med min sambo och kunde konstatera att vi äter faktiskt väldigt god och ändå nyttig mat. Och att det går alldeles utmärkt att leva på den dieten som jag lever på idag. Man måste bara ha lite fantasi och tänka utanför brunsås-kött-och-potatis-träsket. I min receptsamling finns det massor av recept och goda idéer.

Jag har fått frågan ibland om hur mitt skafferi ser ut och vad jag äter till vardags. Svaret på fråga ett är att mitt skafferi ser ganska fullt ut. Jag måste ju ha dubbla uppsättningar av allt eftersom den övriga familjen äter pasta och jag äter glutenfria saker som rena bovetenudlar, vermecellinudlar och rice sticks (risnudlar). Samma sak med kylen: där trängs asiatiska tillbehör, ekologiska oljor med ketchup och O’hoj chokladsås.

Jag försöker också att alltid ha mat hemma som jag kan laga till snabbt så att jag inte faller för att äta något snabbt och bekvämt som t ex getostsmörgåsar, som var min gamla last. Förr i tiden brukade jag göra gratinerade getostsmörgåsar i ugn som jag åt med skivade färska tomater med olivolja och balsamicovinäger när jag kom hem vrålhungrig från jobbet. Ibland lyxade jag till med att hälla på lite honung på chèvre-smörgåsarna. Supergott och snabbt. Och inte alls särskilt bra för magen. Än idag kan jag vilja göra chèvremackor på riskaka, men jag vet att min mage vill ha lagad mat, inget annat. Alltså måste det finnas nyttiga snabbmatsingredienser hemma. Det är ännu viktigare för mig eftersom jag sedan jag började äta Asacol har svårt att känna mig hungrig. Jag är i princip bara hungrig på morgonen när jag vaknar och sen kan jag gå rätt länge utan mat. Det innebär att jag ibland kan bli riktigt panikhungrig och då måste jag ha mat direkt. Då kör jag snabba soppor som ärtsoppa eller spenatsoppa, eller fräser upp lite äggröra i stekpannan.

Vad äter jag då till vardags? En sak som är otroligt viktig för min mage är att jag planerar maten i förväg. Jag gör helt enkelt matlistor på lördagarna och sen åker vi och handlar efter dem. Ofta börjar jag min matlista med att kolla i kylen vad som finns där och vad som ser ut att behöva ätas upp snarast möjligt, t ex ledsna grönsaker. Jag försöker att alltid ha ekologiska morötter, lök, vitlök, zucchini, selleri och sötpotatis i kylen. Det är min bas för en mängd olika rätter. På hösten och vintern har jag oftast en butternutsquash i kylen också.

Den mat jag äter till vardags är gröt till frukost med rismjölk, kokosfett och lite honung (ingen frukt till frukost längre, bär är dock OK, för att det var för sött för min mage och stimulerade candidatillväxt i tarmen) med lite te och en armada av olika mediciner, piller med vitaminer och mineraler. Till lunch brukar jag äta något med fisk, kyckling eller kött. Det kött jag äter är framför allt kalv eller lamm, men även ibland lite vilt. Helst äter jag dock kyckling och fisk. Jag ser till att jag har djupfryst mat som jag kan ta med mig till jobbet lätt. Till kvällsmat försöker vi äta vegetariskt eftersom matsmältningssystemet är nedsatt på kvällen. Om jag äter kött då så försöker jag ta en Superenzyme-tablett som hjälper mig med matsmältningen av proteinet.

Att äta vegetariskt är en utmaning om man inte tål mjölk och gluten. Vi brukar äta soppa, t ex linssoppa med kokosmjölk och gurkmeja, eller grönsaksgrytor, stekt ris/quinoa och andra vegetariska rätter. Man måste komma ihåg vilka kombinationer man ska göra med råvarorna för att grönsakernas aminosyrekedjor ska kunna bilda fullvärdiga proteiner. Exempelvis ska man kombinera bönor (t ex linser) med spannmål (t ex ris) medan spannmål som ris, hirs eller quinoa kan kombineras med grönsaker och svamp eller nötter. Vi sover mycket bättre med vegetarisk mat i magen som vi försöker inta någongång mellan kl 18-19.

Som ni märkt så hittar jag ofta på nya maträtter och en tumregel för mig är att använda ganska mycket ekologiskt kokosfett, ghee eller olivolja som fett i matlagningen, hellre kokosmjölk än oatly, samt givetvis att försöka använda så mycket ekologiska råvaror som möjligt. När det gäller kryddning av maten så försöker jag använda inflammationsdämpande saker som vitlök, ingefära och gurkmeja. Jag använder också havssalt och himalayasalt som salt och ekologiska örter i matlagningen. En annan riktlinje är att försöka få i mig färgglad mat: orangea morötter, grön broccoli och zucchini, rädisor, någon liten bit rödbeta, gul-orange pumpa och gröna spenatblad eller ärtor, gärna gult av gurkmeja. Då får man nämligen i sig lite extra antioxidanter.

Jag hoppas att ni kan hitta bra recept i min receptsamling här och att ni kan själva bli inspirerade och komma på nya roliga maträtter. Jag kan i alla fall inte klaga på att jag ”tvingas” äta så som jag gör idag – jag äter nyttigare och bättre nu än vad jag gjort någon gång i livet.

8 svar på “Tur att man är ett vanedjur”

 1. Naad skriver:

  Du inspirerar verkligen!

  Förresten, om man har Crohn, finns det någon medicin Du kan rekommendera? Om man själv har möjligheten att påverka vilken medicin av alla man kan ta…

 2. Edith skriver:

  Tack för all tid du lägger ner på din blogg Tina! Jag har märkt att jag delar din överkänslighet för livsmedel, det är nästan läskigt hur mycket som stämmer överens! Mycket stämmer också överens med vad jag blivit tipsad om genom ayurveda. Men din mage tål ägg? Jag äter annars veganskt men har försökt med lite ägg för att få i mig mer protein, men då protesterar magen vilt. Tror gulan är svårast.

 3. admin skriver:

  Hej Naad,
  Tack! Jag är inte läkare och olika typer av Crohn kräver olika typer av mediciner så jag kan inte rekommendera mediciner. Jag kan bara säga att jag själv försöker undvika Remicade/Humira och imurel/azatioprin eftersom jag tycker att de är för giftiga. Andra försöker undvika kortison och asacol eller sulfa (fast det är nästan ingen som äter sulfa/salazopyrin längre, vad jag förstått eftersom Remicade/Humira och imurel är så effektiva). Allra bäst är så klart att se till att man inte blir sjuk för det är lättare att hålla sig frisk än att bli frisk.
  Lycka till i medicinträsket!
  /Tina

 4. admin skriver:

  Hej Edith,
  Ja, jag verkar tåla ägg tack och lov. Jag är inte så duktig på ayurveda – borde läsa på mer om det. Alla vägar till hälsan är bra!
  Varma hälsningar,
  Tina

 5. Mia Nyberg skriver:

  Hejhej!

  Tack för att du delar med dig av din erfarenhet, Du är fantastisk 🙂
  En fråga: Jag har läst om ghee, men tyvärr inte kommit fram till att ALL protein är ”borttagen”. Har du någon säker information om hur det står till med det?? Skulle så gärna vilja kunna/våga använda det som ersättning till smör någon gång ibland!
  Stort tack och kram till Dig för all din info på din sida! /Mia

 6. admin skriver:

  Hej Mia,
  Tack för att du gillar min blogg.
  När det gäller ghee så har jag förstått det som så att om man kokar smöret så att det nästan bränner fast (se mitt recept eller googla på youtube) i botten på kastrullen och bara använder den genomskinliga delen så är det utan mjölkprotein. Dock kan jag inte garantera att det inte finns några ”mjölkproteinmolekyler” kvar i smöroljan så om man har svår mjölkproteinallergi, typ får afylaktiska reaktioner och inte kan andas om man får i sig lite mjölkprotein, så skulle jag nog inte köra ghee. Själv är jag ju inte konstaterad mjölkproteinallergiker och det verkar som om jag tål de få ”mjölkproteinmolekyler” i ghee ok eftersom jag aldrig fått problem med det när jag ätit mat med ghee i. Om du inte är superallergisk mot mjölkprotein (dvs får afylaktiska chocker eller går in i psykosliknande tillstånd som autistiska barn tydligen kan göra) så kan du ju testa att göra lite ghee och se hur det går. Man får räkna med att man inte får ut ”smörolja” ur hela kastrullen utan alltså endast den klara vätskan när den är varm.
  Lycka till!
  Vänliga hälsningar,
  Tina

 7. Mia skriver:

  Hej igen!

  Tack för svar : ) Inte allergisk i den omfattningen utan bara mycket rädd om min tarm. Är just inte beredd att offra mitt nuvarande hälsoläge med Crohn till något sämre. Har tagit bort mjölkproteinet från min kost sen tre månader tillbaka och mår otroligt mycket bättre. Skall prova mig på lite hemgjord ghee så småningom och tänker att jag skall ha goda marginaler i smörgrytan ner till proteinet så att allt ”gift” blir kvar där!
  Tack igen för din generositet och engagemang! /Mia

 8. admin skriver:

  Hej Mia,
  Vad skönt för dig att du inte är så allergisk. Jag tror du kommer att klara ghee utan problem, men som sagt var se till att ha en säkerhetsmarginal ner i grytan. Jag känner direkt i magen om jag får i mig komjölkprotein – det skakar liksom till i magsystemet – men jag klarar ghee utan problem. Det gäller dock att inte vara ”smålänning”, som Astrid Lindgren karakteriserade sig själv när hon tog tillvara på varenda bit äggvita i äggskalet vid matlagning: det får gå lite smör till spillo för att vi ska kunna hålla oss friska! Och ghee är faktiskt bra för magen, tycker jag!
  Kämpa på!
  /Tina

Panorama Theme by Themocracy