Till min svärmor

Av , 21 juni, 2013 07:17

Kära svärmor!

Nu är det dags igen för ytterligare en familjehögtid tillsammans och jag vet att både du och jag är oroliga för hur det ska gå. Du vill så väl och det blir ändå så fel ibland. Som när du med din magra pension köper dyra laktosfria mjölkprodukter till mig, och jag inte kan äta dem för det är mjölkproteinet jag inte tål. Eller när du tillagar nyttig bulgur till mig och jag får tacka nej för att det innehåller gluten. Eller den där gången strax före jul när du bjöd på grillad kyckling kryddad med grillkrydda serverat med pommes frites och barnbarnen åt så det stod härliga till och middagen toppades med lite glögg och julgodis och jag fick så fruktansvärt ont i magen efteråt att jag fick ligga ner flera timmar med en värmedyna på magen. Men jag vet att du vill mig väl och ingen av oss vill att jag ska få ont i magen av maten som serveras. Därför ska jag försöka göra en lista till dig över vad jag kan äta och vad jag inte kan äta.

Jag kan inte äta:

 • Komjölk. Det betyder ingen mjölk från kor. Nada. Nicht. Rien. Det enda jag kan äta från det som säger ”mu” är själva kon, dvs köttet. Men jag kan inte äta laktosfria produkter för min mage tål inte mjölkprotein och om jag äter mjölkprotein får jag ont i magen och blir sämre. Däremot kan jag äta kokosmjölk, rismjölk och oatlygrädde, för inget av det kommer från kor.
 • Gluten. Gluten finns i alla produkter som innehåller vete, korn, råg och havre (om det inte är ”rent havre”). Vete finns i väldigt många livsmedel, även till synes nyttiga spannmålsprodukter som bulgur, couscous, dinkel och fiberrik pasta. Eftersom min mage inte uppskattar glutenfria fabriksprodukter så behöver du inte köpa extra bröd eller pasta till mig. Jag är fullt nöjd med lite extra grönsaker och ris eller quinoa. Vi behöver inte gå in på alla andra glutensubstitut, men jag tror att även du har Maizena i skafferiet, som en husmor bör ha, och det kan du använda för att reda såsen med istället för vetebaserade redningar. Jag kan ta med mig egna kakor, eller om du vill göra vanliga kokostoppar med socker och ägg eller någon kaka på bara mandel.
 • Soja. Eller alltså, jag kan äta svart sojasås, lite grann, men jag mår bättre om jag inte får mjölksubstitut som är baserade på sojabönor, som sojamjölk eller tofuglass (tofu är ju gjort på sojabönor).
 • Potatis. Potatis innehåller för mycket stärkelse och min mage klarar inte av det. Jag blir en ballong av potatis. Det är dessutom en sk nattskatteväxt, precis som tomat, chili och paprika som jag inte heller äter, och dem undviker jag också. Vanliga rotfrukter är bättre för mig, som morötter, palsternacka eller sötpotatis.
 • Tillsatser. Magen blir irriterad på tillsatsämnen, dvs livsmedel med många E-nummer på innehållsförteckningen. Jag undviker också smakförstärkare, som MSG, och jäst. Eftersom det inte är lätt att hålla reda på alla tillsatser som magen kan bli irriterad av så har jag som regel att inte äta mat med mer än max två E-nummer på, och till vardags inga E-nummer alls. Ju renare mat desto bättre och naturligare.
 • Bönor. Likt väldigt många andra blir jag uppblåst av att äta bönor, så det är nog bättre att spara på de bruna bönorna till en annan gäst.
 • Alltför söta saker. För mycket socker är dåligt för mig. Ge mig hellre bara jordgubbar på midsommarafton imorgon än sju sorters kakor toppat med jordgubbstårta.

Jag kan äta:

 • Grönsaker av alla dess slag, med undantag för alltför grov svamp (hackad svamp går bra). Squash är en favorit, liksom butternutsquash, sötpotatis, morot, gurka och ruccolasallad.
 • Kött, fisk, fågel. Men jag undviker fläskkött för det är så försurande för min kropp. Lite stekt bacon eller fläsk i köttgrytor går dock bra. Helst äter jag kyckling och lamm, och jag äter också gärna fisk av olika slag.
 • Quinoa och ris. Fungerar utmärkt som komplement till maten istället för potatis eller pasta.
 • Get- och fårmjölkprodukter. Konstigt nog tål jag faktiskt får- och getmjölksprodukter som fetaost, chèvre och fåryoghurt.
 • Linser. Röda linser fungerar bättre för min mage än vanliga bönor.
 • Frukt. Men bara i rimliga mängder, så kanske fruktfrossa kan vara på menyn för någon annan än mig. Tyvärr tål jag inte färska äpplen så bra så dem får du gärna ge någon annan gäst.
 • Kryddväxter av olika slag som koriander, oregano och basilika som sätter färg och smak på maten.
 • Te. Jag dricker gärna te, men inte för starkt och utan mjölk och socker. Men jag tar gärna med mig en tepåse så behöver du inte oroa dig och kanske du också kommer att gilla tulsi-te (indisk helig basilika som är så gott!).

Här lite tips på hur du kan göra i matlagningen:

 • Istället för smör kan du steka i olivolja. Det går alldeles utmärkt.
 • Istället för grädde kan du köpa Oatley eller någon annan havregrädde. Eller varför inte vara lite modig och köpa kokosmjölk?
 • Istället för ost kan du köpa en bit getost till mig. Det är många som tycker det är gott på ostbrickan också.
 • Istället för bröd eller kex till ostbrickan kan du servera riskaka (utan smak, saltade räcker).
 • Istället för potatis och tomat kan du ge mig andra grönsaker.
 • Istället för bulgur och couscous kan du servera quinoa eller ris.
 • Istället för att bjuda på kakor kan vi kanske ta en liten bit mörk choklad utan mjölk till kaffet/teet. Det är nog bra för oss båda.

Här lite exempel på maträtter som jag tål och magen tycker om

 • Grillad kyckling i ugn med grönsaker kryddat med vanliga örtkryddor som basilika, timjan, vitlök och lite citron.
 • Lax med ris och broccoli.
 • Köttgrytor med vilt, högrev eller något annat grytkött, skivad svamp, morot, lök och andra grönsaker serverat med ris.
 • Stek i ugn med grönsaker av olika slag. Eller rostbiff med vanlig sallad och lite aioli (det finns majonäs utan tillsatser i affärerna idag).
 • Köttfärs utan skorpmjöl som bindemedel. Jag kan ta med mig lite kikärtsmjöl nästa gång om du vill göra köttbullar.
 • Kokostoppar utan smör (ta vanlig majsolja istället), mandelkakor och mörk choklad utan mjölk till fikat. Men jag tar gärna med mig kaka till dig nästa gång.

Tills vi ses så önskar jag dig en trevlig midsommar!

/Tina

————————————————————————

Ja, kära läsare: kanske känns det här igen? Välmenande släktingar som inte förstår skillnaden på laktos och mjölkprotein, som köper dyra glutenfria produkter fyllda med tillsatser och gör så gott de kan, men det blir så lätt fel eftersom de är vana vid sina egna sätt att laga mat. Kanske fantasin tryter också för den äldre generationen, som min svärmor tillhör. Hon tvekar inte att servera ärtor från konservburk och steget är inte långt till de konserverade frukter min mormor och hennes generation älskade att äta till efterrätt med lite vispad grädde.

Mycket av den mat som jag inte tål är ju svensk husmanskost, som tyvärr är uppbyggd kring just komjölksprodukter av olika slag kombinerat med gluten eller potatis. Det gör det svårt för en klassiskt skolad matmor (jag skulle inte vara förvånad om min svärmor skulle kunna tillaga grävling faktiskt! Hon är duktig på att laga mat och växte upp under andra världskriget då man ju åt grävling ibland) att ställa om sig till mjölk- och glutenfri kost. Därför skulle hon och många andra välmenande släktingar sannolikt behöva den här listan som jag skrivit ovan med instruktioner för ”enkel matlagning” för knasiga magar som min. Ni kan ju själva skriva dit eller ta bort det som ni tål och göra det till en lista över vad just du tål och inte tål!

För många är det kanske svårt att tala om för avlägsna släktingar eller bekanta varför man vill äta utan gluten och komjölk, men tack vare alla LCHFare så kan man ju bara säga att jag testar ett nytt sätt att äta på för att hålla vikten och förbättra min hälsa. Det är ju inte så roligt att ägna midsommaraftonen eller släktmiddagen åt att förklara alla detaljer om vad det innebär att ha Crohns eller Ulcerös Colit, de detaljerna skulle sannolikt få många gäster att tappa aptiten. (”Jag bajsar blodiga diarréer och ibland är det gult och ibland brunt och det luktar alltid jätteäckligt. Skål på er!” – kanske inte va?!) Jag brukar bara säga att jag är allergisk mot komjölksprotein och gluten och när folk frågar hur länge jag varit det så säger jag att jag alltid haft en känslig mage men upptäckt att om jag utesluter dessa livsmedel i min kost så blir magen genast mycket bättre. Om den frågvise bordsgrannen undrar om det inte är svårt så brukar jag säga som det är: man lär sig och det är inte alls så svårt som man kan tro och det finns massor av små knep för att få till riktigt god mat utan mjölk och gluten. Får man en bordsgranne som inte ger sig utan vill veta mer får man dra en linje över vad som är privat och vad man vill berätta för denne. Jag sätter ibland ner foten och säger att jag vill inte prata mer om det för det är så tråkigt, och så byter jag samtalsämne. Lite som medieträning går ut på: svara kort på frågan och byt genast samtalsämne. Ni får tänka på en slug politiker och vara som dem i samtalet för vem vill sitta och berätta sin sjukdomshistoria för halvt okända personer på en fest? Och om man vill det så går det självklart också bra. Vem vet, de kanske har en nära släkting eller vän som har samma problem med magen som vi har och då är det ju aldrig fel att sprida informationen.

Hursomhelst: Lycka till i midsommar! Här ett gammalt inlägg om midsommarfirande. Idag blir det grilla för oss på en skogsutflykt och ikväll blir det lite sill och nypotatis. Jag äter potatis ibland, och midsommarafton är en sådan dag. Jag har även köpt fåryoghurt till min matjessill och till efterrätt blir det så klart svenska jordgubbar, dock inte med glass till, utan bara naturliga. Vem behöver socker till dessa söta bär? Det är ju bara att njuta av att de äntligen är här.

GLAD MIDSOMMAR!

15 svar på “Till min svärmor”

 1. Anna-karin skriver:

  Du sätter ord på vad jag känner.

  Min svärmor köpte laktosfri glass… Åh jag kände mig elak när jag avböjde.

 2. Madeleine skriver:

  Hej!
  hoppas du haft en bra midsommar.

  vi är fortfarande medicinfria och symtomfria här, så det är skönt.
  har kommit på alternativ, vi kan äta ugnspannkaka, och hirsgröt med mandelmjölk, och jag har kommit på en god mandelgrädde sås.
  vi tål ju inte havregrädde eller kokosmjölk, så det var skönt att hitta ett alternativ till sås, och sötmandel grädde sås är jättegott, sonen 6 år gillar den också.
  recept
  sötmandelmjölk
  salt
  persilja
  dill
  libsticka som är jättegod att ha i såser, men finns nog inte i affären, föräldrarna odlar den och torkar fröerna och man kan ha den som krydda och smakar som grönsaksbuljong.

  till redning har vi haft rismjöl / maizena och vatten

  ha det bra, mvh madde

 3. admin skriver:

  Ja, det är inte lätt att vara välmenande svärmor eller släkting. Ofta kommer de och ser jättestolta ut över den där laktosfria mjölken/grädden/glassen som de köpt och jag önskar så att jag kunde äta den. Men man får tänka som en vän sa till mig om presenter man får som man tycker är asfula: Om givaren visste vilken ångest presenten gett mig så skulle givaren nog tycka det var helt OK att jag ger bort den till Myrorna.
  Förstår precis hur du kände dig, Anna-Karin!
  /Tina

 4. admin skriver:

  Tack Madde för alla bra tips! Jag har sett libsticka som krydda och som frö. Det är ju bara att odla i kruka om man vill det.
  Härligt att höra att ni fortfarande mår utmärkt! Fantastiskt!
  /Tina

 5. Nickan skriver:

  Känner igen allt det du skriver även om jag klarar vissa saker av de du inte gör och vissa som du klarar, gör jag inte. Ens matpreferenser är jobbiga och folk tror att de ” försvinner med tiden”.. Folk har inte förstått att Crohns eller Ulcerös Colit är kroniska sjukdomar och även om skoven inte är högaktiva så är ju tarmarna och lederna postinflammatoriska ständigt. För mig handlar det om att inte äta efter dagens trender som har Crohns. LCHF skulle ta död på mig, Gi likaså. FÖr mig handlar maten om överlevnad och ork, så får jag inte rätt mat så stupar vikten på en gång.
  Hur svårt skall det vara för ens omgivning att förstå detta? Folk vill en väl, det vet vi alla, men varför är de så dåliga på att lyssna?/ Nickan

 6. Lena skriver:

  Stackars svärmor! Det kan inte vara lätt. Jag skulle absolut ta med egen mat om jag vore som du. Lite kakor också! Varför inte erbjuda dig att laga maten då ni är hos henne? Då kan du ta med det som passar dig och laga det till alla. Kanske kan svärmor köpa hem vissa råvaror? En köttbit eller fisk?

 7. admin skriver:

  Hej Lena,
  Svärmor bor väldigt trångt och har dåligt med plats i sitt kök så jag slipper gärna laga mat där. Faktum är att jag försöker undvika att åka dit, ”råkar” vara upptagen just då. Jag bjuder hellre hem henne så då behöver jag inte oroa mig alls för maten. Tyvärr bakar jag sällan kakor så jag är lite dålig på just det. När jag är bortrest och hälsar på vänner brukar jag laga mat till dem – det blir enklast så. Hälsade på min vän i USA och var kock där samtidigt åt hennes familj.
  /Tina

 8. Marie skriver:

  Var köper du fåryoghurt någonstans?

 9. admin skriver:

  Jag köper fåryoghurt i Ekobutiken på Tegnérgatan i Stockholm.
  /Tina

 10. Solkatten skriver:

  Haha, jag blev lite full i skratt av igenkänning när jag kom hem från midsommarfirandet och gick in på din hemsida! Min svärmor gjorde verkligen så gott hon kunde och jag som har lagt om kosten relativt nyligen blev ganska utmattad av att tacka ja eller nej till olika erbjudanden och svara på frågor om vad jag äter och inte när jag knappt vet själv ännu. Men omtanken fanns där vilket jag uppskattade!

  Jag har haft Ulcerös Proktit (ändtarmsinflammation) sedan 2006 och fick för två år sedan UC, (dvs. även tjocktarmen inflammerad) och blev inlagd på sjukhus, chockad och ganska knäckt. Nu har jag börjat acceptera min sjukdom, men jag har som många andra på detta forum känt en frustration över att läkarvården är så fokuserad på mediciner och att ingen läkare ställer den basala frågan ”hur mår du?”. Just nu är jag ganska nere efter ett långdraget skov. Jag håller på att avsluta min andra kortisonkur detta år och blöder fortfarande en del. Tidigare har jag med samma kortisondos blivit bra vid det här laget. Jag lade om kosten i samband med att jag startade kortisonkuren för ca 2 mån sedan (skippar gluten komjölk och socker och äter även probiotika m.m antiinflammatoriska, bra saker).
  Funderingar till er därute: hur snabbt kan förbättring uppstå efter ett kostomläggning? Mina läkare har föreslagit imurel som nästa steg, men jag vill så gärna pröva andra metoder innan jag börjar ta ett läkemedel till. (tar asacol idag). Hur länge ska jag våga vänta? Jag funderar på hur länge man kan gå och blöda lite innan det blir för allvarligt?

  Ett stort tack till dig Tina som driver denna hemsida! Man kan känna sig väldigt ensam i sin sjukdom och forum som dessa blir som en varm och förstående famn därute! Jag fick massor av nytt hopp, kraft och energi när jag hittade hit!! Tack även till alla er som delar med er av era berättelser.

 11. admin skriver:

  Hej Solkatten,
  Jag rekommenderar att du letar rätt på en duktig homeopat som kan ge dig homeopatiska medel (tyska! Jag säger bara REBAS D6 och Recarcin D6 i stolpillerform). Det har hjälpt mig helt otroligt mycket och jag är nästan medicinfri nu. Det tar uppemot ett år innan man är helt frisk om man bara kör kostomläggning, men ofta kan det vara parasiter med i spelet och då är det bra att döda ut dem, mycket effektivt med bioresonansterapi och homeopatiska preparat, vilket kan ta några månader eftersom de kläcks på nytt varje fullmåne.
  /Tina

 12. Solkatten skriver:

  Tack för ditt svar! Jag har förstått att du blivit hjälpt av homeopati. Det ska bli spännande att ev. pröva, dock håller jag på med en akupunkturbehandling nu, så jag ska ta en sak i taget. Det är hoppfullt att det finns så mycket en kan pröva och göra! För tillfället har jag hoppet uppe!

 13. Johanna skriver:

  http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/mjolkfett-bakom-vastvarldens-tarminflammationer

  Det här bevisar bara att läkarna har haft fel hela tiden och att det visst har med kosten (mjölken) att göra, varför vi får tarminflammationer!

  /Johanna

 14. admin skriver:

  Tack, Johanna! Intressant! Dock tror jag att det snarare är mjölkproteinet som är farligt eftersom jag tål ghee, som ju är mjölkfett, alldeles utmärkt. Ofta har vi med kroniska tarmsjukdomar svårt att bryta ner mjölkprotein, och jag har det definitivt. Get- och fårmjölk går bättre eftersom de har kortare molekylkedjor, vad jag har läst. Dock ska man inte överdriva med konsumtionen av get- och fårmjölksprodukter.
  /Tina

 15. admin skriver:

  Hej Solkatten!
  Hoppet är det sista som överger oss och det är också vitalt för att kunna bli frisk eftersom det hjälper oss att bli friska!
  Glöm inte att ta probiotika!
  /Tina

Panorama Theme by Themocracy