Nu är det sommar, nu är det sol!

Av , 18 juli, 2013 10:36

Nu är det sommar, nu är det sol, och äntligen är jag på semester! Jag har lyckats lokalisera min USB-sladd från digitalkameran till datorn så nu kan det bli lite fler illustrationer på bloggen. Dock lyser solen så fint ute att jag inte har någon större lust att sitta härinne och blogga utan känner mer för att ägna mig åt trädgårdsarbete i solen, eller ännu mer längtar jag efter att bara få ägna mig åt ”svensk meditation”, dvs ligga i solen och sola utan att tänka på något. Vad härligt och avstressande det är!

Underbart att få ligga bland sanddynor och bara lapa sol!

Just avstressande är nog det viktigaste, tillsammans med att vara ute i solen för att bli brun och därmed se mer hälsosam ut, men också för att samla på sig både D3 och solljus som gör mig mindre deprimerad under årets mörkare månader. Jag tycker mycket om att sola, men givetvis ska man göra det inom rimliga gränser. Läs gärna mitt tidigare inlägg om solning här. När jag är ute och solar nu på sommaren tar jag inga D3-tabletter alls eftersom jag får i mig det jag behöver via huden istället.

Under sommarsemestern, som i år blev tre veckor för mig, ägnar jag mig åt att ta hand om mig själv och äta gott. Vi grillar gärna när det är vackert väder ute, och gör gärna grillad lax gärna med quinoasallad, som görs med kokt quinoa och sallad med avocado och gurka. Eller så grillar vi lamm som min senaste favorit som Jamies jemenitiska lamm. Vi grillar också gärna koreanska grillspett, och grillade zucchiniskivor. Man kan också testa att grilla grönsaker i foliepaket, gärna med lite örtsmör (baserat på ghee) och någon matsked vatten i paketet som man lägger på glöden innan man börjar grilla kött/fisk i 15 minuter tills de är mjuka. Kolla gärna in min receptsamling där det finns många goda rätter för sommarens lata dagar.

Det är ju nu som grönsakerna börjar bli mogna och det är aldrig fel att äta färska grönsaker direkt från landet. Min ruccola växer så att det knakar i trädgårdslandet och vi verkar t o m ha fått två gurkor i landet, otroligt nog. Eftersom jag är stor anhängare av lokalodlat försöker jag odla så mycket det går härhemma, vilket jag skrivit om tidigare, även om mördarsniglarna gör vad de kan för att jag inte ska lyckas. Mina grönsaksland är numera omgärdade av höga staket mot de söta rådjuren som massakrerade förra årets skörd innan den ens hunnit upp.

Sommaren är också den tid då bären börjar mogna. När vi kom hem från vår lilla semester i Skåne hade körsbärsträdet vänligheten att vara fullt av körsbär, så vi plockade innan fåglarna upptäckte det. Men även andra bär är mogna och fina att äta till exempelvis amerikanska pannkakor eller bananpannkakor till frukost, eller varför inte piffa till den vanliga gröten med lite jordgubbar och blåbär?

Lyxfrukost kan man väl få unna sig på semestern när man har tid?

Även om socker inte är nyttigt så gör jag ändå sylt, men med mindre socker än vad fabrikerna brukar ha. Här finns ett gammalt inlägg om sylta och safta som kanske kan inspirera någon annan. I år köpte vi ett helt flak jordgubbar och jag fick ihop totalt 17 burkar med jordgubbssylt och jordgubb/rabarbersylt som nu står i frysen. Skörden av krusbär, vinbär och andra bär stundar, snart får vi bege oss ut i blåbärsskogen och plocka också, om det blev några blåbär trots torkan här i Mälardalen.

Vita och röda smultron från vår trädgård – finns det något godare?

Jag kommer att uppdatera sidan allteftersom men kan konstatera att sommaren är verkligen det bästa tillfället för mysiga skogspromenader, plocka fina sommarblommor och ta in i hemmet och bara njuta av ledigheten! Jag hoppas att ni, mina kära läsare, också har en fin sommar och kan slappna av och ladda upp inför resten av året. Vi har valt att vara hemma ensamma när vi inte har barnen att underhålla (de är hos sin mamma nu) och sover länge på morgnarna och försöker att gå och lägga oss hyfsat tidigt. Kom ihåg att binjurarna laddar om mellan kl 22-00 och vi blir så mycket piggare och utvilade om vi går och lägger oss då. Ett sista tips är att komma ihåg att vi nu går in i rötmånaden då mat ruttnar snabbare av värmen och det gäller att hålla koll på kylkedjan och undvika dålig mat så att vi inte blir sjuka.

Vem blir inte lycklig av att promenera på sådana här ängar?

Njut av sommaren och hoppas ni får mysiga skogspromenader, lugna dagar utan jobbiga släktingar (det går faktiskt att säga nej!) och god mat istället! Glad sommar!

13 svar på “Nu är det sommar, nu är det sol!”

 1. Madeleine skriver:

  ( D3 vitaminen verkar det som både jag och sonen behöver ändå, även om vi är ute i solen. Den verkar göra nytta i magen , så vi har inte slutat ta den) (vi solar ju dock inte men är ju ute i solen varje dag, kan ju vara olika också)

 2. Madeleine skriver:

  vilka underbara bilder!
  ja det är mysigt med skogen, vi har gått i skogen och hitta några blåbär.
  och badat i havet på några olika stränder, underbart!

  jag är fortfarande helt symtomfri och medicinfri, så det är skönt och jag tål mera mat nu och kan äta många olika bär och mera frukt också, gott, men lagom är bäst.
  Sonen kämpar med maten. Dietisten vill han ska äta mer varierad mat, så försöker hitta alternativ och utöka, ett evigt pussel och ibland får han ju symtom om han inte tål något, han tål inga bär och ingen frukt alls nu,
  men vi kämpar med att ta bort allt socker i hans kost, så han snart kan tåla mandelmjölk och hirsgröt och lite bär och frukt.

  Ha en fin sommar! Må bra!
  Mvh madde

 3. admin skriver:

  Tack Madde! Vad skönt att ni mår bättre! Men jag tycker att du ska ta och strunta i dietisten. Det viktigaste är ju att din sons mage och tarm läker ihop, precis som din egen gjort. Om han inte tål mat utan bara kan äta begränsade saker för att må bra så låt honom äta de få sakerna tills han mår helt bra. Då kan ni ju börja experimentera med nya livsmedel. Titta gärna på Pecanbread.com där mammorna har lagt upp olika scheman för vad man kan introducera för nya livsmedel efter hand. Om du ger honom bra multivitamintabletter så äter han sannolikt mer näringsriktigt än om han åt ”varierat” som dietisten vill. Jag levde ju själv på kokt ris, kokt kyckling, kokta morötter och kycklingbuljong i 3-4 månader, ibland bytte jag ut kycklingen mot torsk/vit fisk, innan min mage hade lugnat ner sig för två år sedan när jag var så otroligt sjuk. Har du kollat Rotationskost-boken? Den kanske kan ge ytterligare inspiration?
  Jag kör helt utan D3 för tillfället och mår bra, men å andra sidan försöker jag ligga i solen och sola en hel del också för att bygga upp mina D3-depåer ytterligare.

  Njut av sommaren och kämpa på!
  /Tina

 4. Madeleine skriver:

  tack för tipsen.
  jag har svårt att hitta alternativ till mjölk och alternativ till fett till honom.
  Han tar kalciumtabletter, men skulle behöva äta mer grönkål, det är ju kalciumrikt men inte så gott.
  sesamfrö mjölk är ju kalciumrik men den innehåller oxalsyra som hämmar kalcium upptaget, vet inte om den är så bra källa då.
  mandelmjölk tål han inte, havremjölk tål han inte.

  fundera på prova kokosfett cocosa extra virgin ekologisk, och kokosnöt.
  avokado tål han sådär, mindre bra när han är dålig.
  får väl vänta med fettet annars tills han mår bättre.
  han blir sämre när jag testar saker, så jobbigt när man inte vet vad han tål.
  jag får kanske göra som dig låta han äta skonkosten han tål i 3-4 månader så tarmen får läka ihop och sen prova vad han tål mera.

  ha det bra! / Madde

 5. admin skriver:

  Hej Madde!
  Fungerar ekologiskt kokosfett? När jag var sjuk och levde på kokt kyckling-dieten var jag försiktig med fett för magen fixade inte det så bra i början. Du kanske borde kolla in SCD och se om det kan vara något för din son?
  Lycka till och låt tarmen vila och läka ut så kommer han att bli bättre sen!
  Varma hälsningar,
  Tina

 6. Madeleine skriver:

  Hej
  tack!
  Han börjar redan bli bättre. Från 6 gånger på toa då inräknat 2 gånger på natten, så har han sovit hela förra natten och varit på toa endast 1 gång idag.
  Det som fungera för mig när jag var sämre verkar fungera även för min son, kokt mat – kokt kyckling, kokt potatis, ångkokade grönsaker, lite skalad gurka och ett glutenfritt bröd han tål utan smör utan pålägg, risbröd OLDA, glutenfri pasta, grönkål, kikärtor…vatten i små klunkar dricka långsamt..
  D3 vitamin och probiotika får han.
  ja det verkar som ekologiskt cocosa kokosfett fungerar, han får endast lite till att börja med 1/2 tsk – 1 tsk per dag.
  När han mår helt bra och har varit bra ett tag kanske vi kan prova lite kokosnöt, har du provat kokosnöt?, kokosvatten?, kokosfettet i en kokosnöt? jag skulle eventuellt kunna göra egen kokosmjölk.
  jag har fått i honom 2 msk grönkål idag och hoppas få i honom mera, detta grönkål är mycket kalciumrikt och c- vitamin rik, och mycket basisk.

  svårt att hitta bra multivitamin tabletter till barn, ofta är det mycket sötningsmedel i dem.

  ja jag ska låta tarmen vila och läka ut. Så får vi prova fler saker längre fram.
  jag vet inte om SCD är något, en del saker där i den dieten tål vi inte.

  tack för alla bra tips! Ha de bra! Mvh Madde

 7. admin skriver:

  Vad bra att din son börjar bli bättre, Madde! Jag håller tummarna för att det håller i sig!
  Jag har testat kokosvatten och tyckte det var helt menlöst. Jag lagar ofta mat med Santa Marias kokosmjölk i tetrapak, som inte verkar innehålla tillsatser och inte heller får i sig gifter från konservburken som andra eko-kokosmjölkar gör (och dessutom innehåller de ofta stabiliseringsmedel). Elaine Gottschall och SCDarna rekommenderar att man gör kokosmjölk själv på riven kokos. Ta det lugnt med det så att han får vara bra under en vecka minst.
  När det gäller vitaminer till barn kan du kanske kolla efter sådana på t ex iherb.com ? Amerikanska vitaminer är ofta mycket bättre och om du får tag på någon i kapsel så kan du ju tömma innehållet i lite vatten/juice eller vad han nu dricker.

  Lycka till!
  /Tina

 8. Madeleine skriver:

  Hej
  tack för alla bra tips. jag ska kolla på iherb.com
  jag tål inte santa marias kokosmjölk, vet inte varför, men jag tål cocosa kokosfett.

  han var bra igår, men så skulle han på fotbollen igårkväll och vet inte om det satta fart på magen, för efter kvälls middagen så var han på toa med blod igen.
  jag vet inte om det var det, eller cocosa kokosfett som han fått lite mer av igår.
  jag får köra mer kokt mat och inget kokosfett kanske, och han får vila/ ta det lugnt mera.
  Han är så smal och det är hemskt att inte kunna ge honom sådan mat som han skulle kunna gå upp mera i vikt på.
  Men vi får kämpa på, har även lämnat avföringsprover ifall han kan få någon medicin, de gör annars inget förrän han gått ner i vikt och är underviktig. Så trött på sjukvården, som har så lite kunskap om sjukdomen.

  ha det bra! Mvh Madde

 9. Madeleine skriver:

  Hej
  hittade denna http://www.iherb.com/Thorne-Research-Children-s-Basic-Nutrients-180-Veggie-Caps/18435

  men vet inte om den innehåller för mycket av alla vitaminer/mineraler, det är ganska höga värden av vitaminerna som till en vuxen.
  De svenska tabletterna innehåller låga värden av vitaminer medan de amerikanska innehåller mer av vitaminerna.
  Men läser man om dem så är kunderna mycket nöjda med dessa till sina barn.

  Mvh Madde

 10. Madeleine skriver:

  såg nu att det var för 6 kapslar, så då kan han ju ta 1 kapsel.
  verkar vara bättre utan sötningsmedel i alla fall. Kanske provar dessa.

  tack för tipset!
  Mvh Madde

 11. Madeleine skriver:

  konstigt ändå…livsmedelsverket säger han ska ha 1,2 mcg b12 och thornes kapslar ger ca 20 mcg per kapsel
  läser att de har använt dessa kapslar till barn så små som 4 – 7 år eller lite äldre.

  Mvh Madde

 12. admin skriver:

  Hej Madde,
  Med tanke på att din son är underviktig och sannolikt undernärd så tror jag inte att du ska oroa dig för att han får i sig för mycket vitaminer, särskilt inte om de är godkända av amerikanska myndigheter, som ofta är extremt noga med sådana här saker. Det finns säkert en anledning till att amerikanarna verkar vara otroligt duktiga på att tillverka vitaminer/mineraler som är lättabsorberade för kroppen. Har du förresten testat att ge honom L-glutamin? Det brukar hjälpa tarmen att bilda tarmludd nämligen. Ge små små doser, men köp bra l-glutamin, t ex från Solgar eller Source Naturals (Jini Patel Thompson rekommenderar den varianten). Man börjar med att ta en halv kaffesked i lite vatten om dagen på fastande mage och ökar upp dosen om inget händer. Jag har skrivit om det tidigare under ”Akut läge”. Ge honom också zink från Helhetshälsa för att stoppa blödningarna, en tablett per dag, sen kan du minska dosen. De går att öppna så du kan själv dosera vad du tycker verkar rimligt. Kom ihåg att även om du inte är utbildad läkare så kan du din sons mage betydligt bättre än någon läkare någonsin kommer att kunna så det är du som är hans ”privatläkare” nu!
  Lycka till!
  /Tina

 13. admin skriver:

  Hej igen Madde,
  Just B12 absorberar kroppen bara så mycket som den behöver. Det innebär att om man överdoserar så kissar man ut det kroppen inte behöver. B12 är tillsammans med andra B-vitaminer viktiga för att läka sår.
  /Tina

Panorama Theme by Themocracy