5:2-dieten

Av , 14 oktober, 2013 18:21

Den senaste stora flugan i dietväg är 5:2-dieten och jag är helt fascinerad över att det t o m ges ut kokböcker med 5:2-recept. Själv har jag ju problem med min aptit sedan jag började äta Asacol en gång i tiden så jag har nog helt ovetande om denna modediet helt enkelt levt efter 5:2-dietens grundregler ganska ofta. När jag är riktigt stressad glömmer jag att äta och om jag inte hittar bra mat till mig så äter jag hellre inget än äter något som gör mig sjuk. Häromveckan var jag jättestressad och glömde äta, så det blev snarare 2:5-diet för mig, vilket inte alls var bra. Magen blev genast sämre.

Är då 5:2-dieten bra? Jag tror att den faktiskt kan vara det, men det är under förutsättning att man inte är jättesjuk och undernärd. När man är väldigt dålig är det ju snarare en ofrivillig 0:7-diet som gäller eftersom tarmen inte har möjlighet att ta upp näringsämnen och man inte får i sig tillräckligt med kalorier. Det är inte så bra att försöka banta frivilligt då, men ofta tappar man ju aptiten så då blir det ofrivillig viktnedgång.

När man är dålig är ju prioriteten att bli frisk i tarmen så att man kan ta upp näringsämnen och bli frisk. Som jag har skrivit många gånger tidigare så är det lättare att hålla sig frisk än att bli frisk. Det tar tid att bli frisk och läka ut en sårig tarm, oavsett metod som gör en frisk. När jag fick Remicade och ”blev frisk” efter några dagar var jag öm i hela tarmen flera veckor efteråt. En sköterska liknade min såriga tarm med ett stort skrubbsår som behövde få i sig mat som inte skadade tarmen och jag körde mjuk snäll mat i början. Förra gången jag var dålig, för två år sedan, levde jag ju på kokt kycklingdiet med kokt ris, kycklingbuljong och kokta morötter (ibland åt jag kokt fisk eller varierade morötterna med kokt squash eller broccoli) eftersom det var det snällaste jag kunde äta för min läkande tarm. Att äta gluten när tarmen läker är rena döden eftersom det är så svårsmält. Samma sak gäller komjölk för mig eftersom det retar min tarm.

Enligt 5:2-dietens förespråkare så reparerar ju cellerna sig bättre om man småfastar och dessutom verkar folk bli friskare, lättare gravida (min kompis hittade en IVF-klinik i USA som tillämpade detta på infertila kvinnor i 40-årsåldern), yngre och leva längre på denna diet. Japanerna på Okinawa lever ju t ex på färre kalorier än vi i väst gör (fast ironiskt nog gör inte de äldre japanerna på Okinawa det – de äter amerikansk mat som den stora amerikanska basen där har fått dit och dör yngre i hjärt- och kärlsjukdomar). Dessutom verkar det vara ett enkelt sätt att gå ner i vikt för den som önskar det. Själv tycker jag att skippa socker, gluten, komjölk och potatis är ännu bättre metod att gå ner i vikt. Jag har ju snarare svårt att gå upp i vikt, fast det kan ju bero på att jag gjort 5:2 omedvetet.

Jag tror att det kan vara en idé att köra 5:2 ibland, eller kanske hellre 6:1, om man har normalvikt och är hyfsat frisk i sin tarmsjukdom. Det är ju också bra för tarmen att få vila sig ibland. När vi ligger inne på sjukhus och dricker Isosource är det ju egentligen 0:7-diet vi kör, även om vi får i oss mer kalorier än 5:2-dieten förespråkar. Men huvudsyftet med Isosource är att vila tjocktarmen. De mer negativa sidorna av denna dryck är att den innehåller socker och man får värsta candidaattacken, men aminosyrorna sugs upp i tunntarmen så man får i alla fall i sig näring så att man inte dör. Tyvärr innehåller den långt i från alla näringsämnen man behöver och jag blev själv fruktansvärt trött efter att ha levt på den i 28 dagar. Det tog mig ett halvår innan jag blev pigg igen, och då blev jag pigg av korngräs istället, sannolikt för att det innehöll näringsämnen som var bra för mig.

Egentligen är jag emot bantningsdieter för oss tarmsjuka eftersom jag anser att det är bra att ha en liten buffert mot sjukdomen så att man inte försvinner när man blir jättesjuk. När jag var sjuk i tidig 20-årsålder gick jag ner från 65 kg till 50 kg, och 2007 var jag nere på 48 kg (jag är 170 cm lång) och såg ut som om jag precis kommit ut från Auschwitz eller något annat koncentrationsläger. När man ägnar sig åt bantning är det lätt att man får i sig saker som är dåliga för tarmen, exempelvis näringsdrycker som Nutrilett innehållande mjölkprotein och en massa socker/sötningsmedel. Själv åt jag så mycket grapefrukt att jag fick ett återfall när jag var 21 år. Om ni inte är extremt överviktiga så tycker jag inte att ni ska försöka med bantningsdieter. Det är bättre att bara äta socker-, potatis-, gluten- och mjölkfritt och äta mer åt LCHF-hållet med lite mer fett (olivolja, kokosfett, ghee), mycket grönsaker och lagom mängder protein för då kommer man att gå ner i vikt till en hälsosam vikt utan att anstränga sig.

Vad har ni själva för erfarenhet av 5:2-dieten? Någon som har testat? Mår ni bättre av den? Skriv gärna kommentarer nedan om ni vill.

12 svar på “5:2-dieten”

 1. Madeleine skriver:

  jag tycker det är bäst att äta flera gånger på dagen samt dricka mycket rent vatten, gärna kokt vatten /te som ju är antiinflammatoriskt.
  Ja en kost åt LCHF hållet med mindre spannmål men inte med så mycket kött, utan mer grönsaker och skonsamma protein som kokt kyckling och kokt MSC märkt fisk och ev. kokt ekologiskt ägg.
  Kokosfett är jättebra!
  som du förstår så håller vi ingen raw vegan kost längre här, då det känns som att man inte får i sig tillräckligt på den kosten. Jag tror dock att frukt är bra och något som kroppen behöver, det innehåller bra med näring.
  ja jag mår jättebra, symtomfri medicinfri sedan februari månad.
  Min son mår ganska bra, hans symtom har minskat och jag tror och hoppas att tarmen äntligen håller på att läka sig, det tar tid.

  ha det bra! må bra! /Madde

 2. admin skriver:

  Vad skönt att ni mår bättre, Madde! Hoppas det håller i sig!
  /Tina

 3. Madeleine skriver:

  Hej
  tack! hoppas att du också mår bra!
  läste just nu och att kycklingar ofta får mag och tarmsjukdomen coccidios som liknar den vi har, diarre och blod i avföringen och att detta beror på parasiter som de fått. och att de blir bättre av probiotika , tex. fil och yoghurt.
  http://www.ensgarden.se/60858033

  Korna har vi ju också läst om att de kan tarmsjukdom pga. bakterier MAP.
  så om skulle gå efter detta, så skulle människans tarmsjukdomar också troligen bero på bakterier/parasiter.

  /madde

 4. Madeleine skriver:

  vågar man äta kyckling och ägg efter att ha läst detta??

  /Madde

 5. Magdjuret skriver:

  Jag har gjort en liknande ”viktresa” som dig, och är nu i det tillståndet att jag har tvingats sluta med humira pga biverkningar, vilket lett till att jag blivit sämre igen och kör nu den icke önskvärda 0/7 dieten…. Jag tycker att det är så svårt att få i mig något när jag mår konstant illa. Det som funkar bäst då är söta saker som främjar candida… Har du (eller nån av dina läsare) nån erfarenhet om vad som kan funka när en mår såhär illa (förutom näringspulver/dryck – det har jag redan). Vill verkligen försöka få i mig så gott det går men det känns svårt när illamåendet stoppar!

 6. Sara skriver:

  Hej!
  Vet för lite ännu, men jag tittade på ”Vetenskapens värld” på SVT play, avsnitt 11 (vill jag minnas) som avhandlade ämnet och det var verkligen intressant. Vetenskapliga tester visar, förutom det du skriver ovan, att man kan hålla skadliga blodfetter, slaganfall, demens och hjärtattacker stången. Jag blev nästan lite hängig över att jag inte behöver gå ner i vikt ;).
  Samtidigt verkar läkare rörande eniga att små men fler måltider per dag är bättre än boaormsmodellen (fem brukar rekommenderas). Och att man kan äta vad man vill (och där menas nog riktig skräpmat!) under svullardagarna tycker jag verkar märkligt. En 5:2-diet med högt näringsinnehåll rakt igenom är förmodligen helt otroligt bra.Och det är nog det du kör på, Tina, om jag förstår dig rätt.
  Allt gott!
  Sara

 7. Madeleine skriver:

  http://www.trueactivist.com/8-foods-even-the-experts-wont-eat/

  mycket intressant, om vad som orsakar dagens sjukdomar

  (kycklingar får till största delen sin mat från spannmål, det är svårt att få tag i ekologiskt kyckling som äter sin naturliga föda)

  må bra /madde

 8. admin skriver:

  Jag tror att dessa bakterier dör om man tillagar ägg och kyckling så att de är välkokta/ordentligt tillagade. Själv kör jag bara ekologiska ägg och har aldrig haft problem (men vad vet jag?!) med hemgjord majonäs t ex. Men lite läskigt och obehagligt – tack för informationen, Madde!
  /Tina

 9. admin skriver:

  Hej Magdjuret!
  Det enda jag tycker är riktigt bra är kokt kycklingbuljong, men är inte du vegetarian (eller minns jag fel?). Jag önskar att du skulle kunna gå till en bra bioresonansterapeut som kan få din mage i balans och döda ut ev parasiter, samt ge dig bra homeopatiska mediciner istället. Det låter som om det är något allvarligt fel i tarmen när du mår så illa. Du kanske kan kontakta Jordan och Steve på SCD Lifestyle och höra vad de tycker att du ska äta om du vill testa SCD utan kött, för det finns folk som testat den med framgång.

  Salt brukar vara bra mot illamående tycker jag, så du kanske kan dricka grönsaksbuljong och grönsaksmixar (kokta) t ex med morot och broccoli och olivolja i för att göra dig ”fet”? Eller testa David Kleins råd. Har du hans bok?
  /Tina

 10. admin skriver:

  Hej Sara,
  Jo, jag försöker äta näringstätt, men jag kör ju inte 5:2 frivilligt utan enbart för att jag är slarvig och ibland kommer hem så sent att jag inte vill äta… 🙂

  Jag tycker dock det är lite krångligt med ”många små måltider” som sjukvården rekommenderar eftersom det gör att magsäcken hela tiden fylls på med ny mat och den gamla inte hinner smältas. Därför försöker jag att låta det gå minst tre timmar mellan varje måltid, jag dricker lite till maten (ofta inte alls), och dricker hellre varmt örtté två timmar efter måltiden för att inte förstöra min dåliga matsmältning (för lite saltsyra som bryter ner, vilket är något många Crohnare lider av). När jag var yngre smååt jag oftare och det var inte så bra. Jag mår mycket bättre som jag äter idag med större måltider och färre måltider, sällan mellanmål (förutom Ultrainflamax-shake). Jag har ju insett att jag inte tål frukt så bra så jag undviker det också. Max en frukt om dagen och då ska den vara rejält mogen, typ prickig banan eller gult päron.

  Må väl!
  /Tina

 11. Magdjuret skriver:

  Hej Tina! Jo jag har Kleins bok, men tål inte råa grönsaker… Äter veganskt + ghee för tillfället, då mina försök att utöka kosten inte lyckats då magen reagerar både på ägg och fårost. Därför blir nog SCD också svårt för mig (tål inte nötter heller) Jag tycker också att salt hjälper, (blir alltid sugen på chips då jag mår illa…) ska försöka få i mig mer grönsaksmixer och buljong. Citron/lime kan nog också hjälpa lite, och ingefära…

 12. admin skriver:

  Hej Magdjuret!
  Fungerar det med kokosfett? Olivolja tycker jag också känns bra för magen. Det är många som inte tål nötter och blir sämre av det även inom SCD. Hoppas din nya bioresonansterapeut är duktig och kan hjälpa dig att bli frisk! Testa gärna att ta Rebas D6 (tre timmar före eller efter måltid), den har hjälpt mig väldigt mycket. Svindyr medicin men mer överkomligt pris på Naturoghelse.dk. Fråga din bioresonansterapeut vad hon tycker.
  /Tina

Panorama Theme by Themocracy