Debatten om opastöriserad mjölk

Av , 18 oktober, 2013 16:00

Imorse satt jag och kokade. Jag kokade inte bara min bovetegröt utan jag kokade också av ilska över vad som sades på radion av en representant från Livsmedelsverket. Anledningen? Jo, de vill förbjuda all försäljning av opastöriserad mjölk i Sverige för att det finns en risk att folk kan bli sjuka av den. Men vad som framkom i radioreportaget var att det var inte belagt att de som fått EHEC-bakterier genom opastöriserad mjölk. De kan lika gärna ha fått det av dåligt renat vatten som sprider sjukdomen. För några år sedan läste jag om en tjej som fått EHEC genom dåligt sköljd sallad och blivit så dålig att hon till slut fick en stomi, till sin stora lycka (?!). Här är reportaget jag lyssnade på och kokade.

Varför blev jag då så arg när jag hörde den förnumstige mannen från Livsmedelsverket tala om alla risker med sin myndiga stämma? Egentligen borde jag inte bry mig eftersom jag ju faktiskt inte äter komjölkprodukter alls. Men efter att ha läst Mikael Håkanssons bok om gluten och mjölk, och många andra inlägg på nätet om mjölk, så har jag förstått att en anledning till att många inte längre tål mjölk är för att den är för hårt behandlad, dvs för hårt pastöriserad. Det verkar som om många laktosintoleranta tål opastöriserad mjölk och för oss som har inflammatoriska tarmsjukdomar så finns det en del som menar att vi ska ta råmjölk eller piller baserade på råmjölk (läs här t ex om Colostrum) för de innehåller bra bakterier och läkande substanser för våra tarmar. Man ska dock inte ta colostrum om man tar andra mediciner som kortison, asacol, imurel osv för då kan effekten utebli, enligt Alan Graham som botade sin Crohn med bl a colostrum, l-glutamin, olivolja och lite rödvin dagligen.

Även Jini Patel Thompson har skrivit om råmjölk (se en lista över inlägg här) och menar att hon kan äta ost och yoghurt från råmjölk utan problem. Jag har själv testat att äta opastöriserad ost från Schweiz, men det gillade inte min mage så jag håller mig borta från allt som är komjölk. Vad som är intressant är att även om det är folk som blivit sjuka av råmjölk så verkar det vara ännu fler som blivit sjuka av pastöriserad mjölk. Exempelvis försvinner inte MAP ur mjölken och i USA innehåller runt 2% av all mjölk MAP. Obs att MAP påstås inte finnas i Sverige men vi importerar ju mjölk och mjölkprodukter så det kan finnas i exempelvis godis, kakor och snabbmat med billig utländsk mjölk i. Här kan ni se Jinis videologg från hennes test med en råmjölksdiet.

Varför är då råmjölk bra för oss? Antagligen är det lättare för våra kroppar att smälta mjölk som inte är så hårt pastöriserad eller konstgjord som exempelvis lättmjölk (som jag själv är uppfödd på), men det är också så att den opastöriserade mjölken innehåller bra bakterier som våra tarmar behöver. Dock är det viktigt att skilja på opastöriserad och opastöriserad mjölk. Att dricka opastöriserad mjölk från en fabriksanläggning kan ju vara nyttigare än om korna går runt och fryser och är småsjuka på ett mindre jordbruk, men det kan ofta vara så att kossorna i mindre gårdar är friskare och då är risken för EHEC mindre och det är troligare att mjölken är bättre opastöriserad.

En som engagerat sig är Petter Berndalen, alias Husfadern, som bloggar om att köpa närodlat och laga mat från grunden. Han har köpt opastöriserad mjölk från närbönder och drog igång ett upprop mot förbudet här efter sitt första inlägg här. Läs gärna vad hans läsare skrivit här. En person med UC har skrivit om hur hon kan dricka opastöriserad mjölk utan problem, men vanlig köpemjölk fungerar inte på henne alls. Det är värt att tänka på.

En annan sak som är värt att tänka på är att tyvärr är sannolikt Livsmedelsverket lika korrupt som Läkemedelsverket. De umgås dagligen med LRF och de stora livsmedelsföretag vars främst drivkraft är att tjäna mer pengar. Självklart kommer Arla och mejeriföretagen att vara de som jublar högst när det blir olagligt med opastöristerad mjölk för då tror de att de får fler kunder. Men som de sluga lobbyister de är så skickar de fram läkare som talar om hur farligt det är med opastöriserad mjölk, att det inte finns några som helst studier som visar på att opastöriserad mjölk skulle vara bra (sannolikt finns det inga sådana studier eftersom småbönderna som säljer opastöriserad mjölk till folk som är mer alternativa av sig eller är sjuka i tarmsjukdomar inte har pengar att finansiera en sådan studie! Arla har däremot massor av pengar att finansiera studier som påvisar att pastöriserad mjölk är bäst). Läkare är som vi alla vet extremt trovärdiga, och vem skulle lyssna på en flummig bonde eller någon som mår bättre i magen av opastöriserad mjölk bara sådär? Det finns ju liksom inget VETENSKAPLIGT bevis (nej, för ingen har pallat samla in vetenskapliga bevis för det för den typen av forskning får inga pengar!). GRRR! Jag blir så arg!

Hursomhelst, jag tycker att den som vågar ska testa att dricka opastöriserad mjölk om man vet att det kommer från en frisk gård, det är värt att skriva på namninsamlingen här. Men det kan också vara värt att komma ihåg att tack vare pastöriseringen så har en del smittsamma sjukdomar minskat, även om det också kan bero på att vi fått antibiotika som hjälpt till att bota TBC, som tidigare spreds med bl a opastöriserad mjölk. Det kan dock vara intressant att notera att kolloidalt silver-anhängarna säger att förr i tiden så brukade man lägga ett silvermynt i mjölkhinken för att döda av dåliga bakterier. Det är något att fundera på i helgen!

Slutligen, för den som vill dricka mjölk är den bästa pastöriserade mjölken ekologisk s k gammeldags mjölk som innehåller både en gräddhinna och den är bara lättpastöriserad. Dock är den fortfarande inte samma sak som opastöriserad mjölk. Kanske kommer det hela att sluta med att det kommer att bli ”kattmjölk” som säljs, det var vad som såldes i Lund under 90-talet eftersom opastöriserad mjölk var förbjudet. Tyvärr hittar jag inga länkar till det men minns att det var en bonde som sålde opastöriserad mjölk i en ICA-butik i Lund under namnet ”kattmjölk” (för det var inte olagligt att sälja opastöriserad mjölk till katter och han kunde väl inte rå för om människor drack kattmjölken!). Denne bonde åkte dock fast för skattebedrägeri och tvingades lägga ner verksamheten när kronofogden tog hans kossor och slaktade dem. Om man inte kan sättas dit för en sak så kan man åka dit för en annan, blev sensmoralen. Det är inte ofarligt att ge sig in i en kamp med Big Farma.

P.S. Lyssnade på Ring P1 i fredags och då var det en man som ringde in och sa att det här med pastöriserat var något som amerikanska mejerier använt sig av som kvalitetsstämpel på 1930-talet efter att det varit ett antal stora mjölkskandaler i USA där folk blivit allvarligt sjuka av snuskig mjölkhantering. Jag har stött på detta i andra sammanhang och hittade nu en intressant artikel om pastöriserad mjölk och politiken bakom den här. Det kan ju vara värt att komma ihåg att vi bor i ett land som har en stor mjölkindustri, inte bara med stora mejerier som Arla, utan även företag som TetraPak (som gör mjölkpaket – om man dricker ur en TetraPak-förpackning är man garanterad att drycken är ren, sa en anställd till mig, och menade att det gällde BARA TetraPak) och AlfaLaval som säljer mjölkmaskiner under namnet DeLaval och tidigare höll på med pastörisering/separering av  mjölk. Lite lustigt förresten att båda dessa företag kommer från Lund, mitt på den skånska slätten där det finns massor av kor och det också verkar finnas en hel del Crohnare…

8 svar på “Debatten om opastöriserad mjölk”

 1. Madeleine skriver:

  Ville bara skriva att vi behöver inte mjölk i någon form. Men det bästa är som du skriver råmjölk eller ekologisk mjölk om man nu tål det.
  http://preventdisease.com/news/13/012813_Why-Do-Humans-Still-Drink-Milk.shtml

  Detsamma gäller allt kött, ekologiskt då djuren får äta gräs, sin naturliga föda.
  De flesta djur äter tyvärr spannmål och sojaprotein.
  http://www2.naturskyddsforeningen.se/upload/Jordbruk/Nyny_k%C3%B6tt_och_milj%C3%B6_klar.pdf

  Detta är otroligt , vår son är är helt bra i tarmen nu, medicinfri också , inga symtom alls kvar, han äter mycket grönsaker, sallad, en del frukt, havregrynsgröt, havreyoghurt, havremjölk, kokosfett cocosa, havregrädde, glutenfri pasta, potatis, kokt morot, kokt vatten, vita bönor, lite vitlök…

  må bra! /Madde

 2. Madeleine skriver:

  (glömde skriva att han äter kyckling och MSC märkt torsk också, och att fisken verkar vara mycket bra för tarmen)
  /Madde

 3. admin skriver:

  Grattis Madde till att ni mår bra! Härligt att du till slut hittade vad han tålde och inte tålde. Så skönt för er båda två! Fisk är superbra för magen – lättsmält!
  Fortsätt att må bra!
  /Tina

 4. fannie skriver:

  Hej! jag är en tjej på 17 år och jag fick min crohns diagnos för 3veckor sen.. och jag har ingen aning om vad jag får äta när jag har mina skov osv.. vad mår magen bra av? sskulle behöva lite tips, just nu skippar jag stekt mat och äter bara kokt (försöker iallafall) mvh fannie 🙂

 5. admin skriver:

  Hej Fannie,
  Läs på min blogg, t ex under Tips för magen, så får du svar på dina frågor. Skippa genast mjölk och gluten (alltså inte bara laktos utan all komjölk).
  Krya på dig!
  /Tina

Panorama Theme by Themocracy