Ny inspiration på nätet

Av , 16 februari, 2014 16:36

Jag vet, det har varit ett tag sedan jag skrev och julen är för länge sen förbi, tack och lov! Jag har haft massor att göra eftersom jag försöker fixa till mitt liv och i det ingår att jag måste få fart på renoveringarna i huset, försöka möblera om vårt vardagsrum till lite mer ”fengshui” och för att kunna göra det måste jag sälja möbler för att köpa nya. Det tar tid och jag jobbar heltid och har haft en ganska hektisk start på året med mycket att göra. Ovanpå detta håller jag på att avsluta det förråd där jag har lagrat upp min mors bostad på Shurgard i en annan landsända av Sverige och jag måste förbereda inför flytten av sakerna hit upp också. Fullt upp med andra ord.

Det innebär inte att jag har glömt er. Jag har massor av idéer om vad jag vill skriva om: mer recept och mattips, hur man stressar mindre, hur farligt är det egentligen med all strålning runtomkring oss (om man nu kan skriva om det utan att bli klassad som en foliehatt!), kemikalierna i våra liv, hur man bakar glutenfritt eller hur man hanterar hemorojder på alternativ väg. Men tiden räcker inte till och jag har prioriterat mig själv. Jag tänker att det står så mycket här på bloggen att jag inte behöver blogga hela tiden.

Ibland drabbas jag av tanken att jag borde ge ut en bok om hur man håller sig frisk från den elake Crohnen, men jag känner mig inte tillräckligt kompetent för att våga skriva det (jag är ju trots allt kvinna och vi är ju, enligt vissa näringslivsgubbar, per definition inte kompetenta). Allvarligt talat så känner jag att jag borde läsa mer och ha mer på fötterna innan jag sätter mig ner och författar något mer än blogginlägg, eftersom jag inte vill ge folk felaktiga råd.

I väntan på bättre tider har jag surfat runt och hittat nya inspirationskällor. Tack vare Facebooks automatiska förslagssystem har jag hittat en underbar sida i USA som heter Against All Grain. För en gångs skull förstod Facebook vad jag sökte, annars brukar de ge mig tips på bantningskurer och lurendrejeriföretag som vill sälja gröna kaffebönor till mig, eller tipsa mig om ”Peter” som längtar efter mig på någon dejtingsite – hallå! Jag vill inte gå ner mina surt förvärvade kilon och jag bor redan tillsammans med världens bästa man så ”Peter” får längta efter någon annan än mig.

Against All Grain är en blogg som startades för några år sedan av Danielle Walker, en tjej från California som hade fruktansvärda problem med Ulcerös Colit. När hon var som sjukast tittade fem olika gastrospecialister i San Fransisco-regionen på hennes tjocktarm och sa att den var ett av de värsta fall de sett. Idag lever hon helt frisk efter att först ha testat SCD, sedan blivit gravid strax därefter, efter graviditeten fick hon ett hemskt återfall och sen gav hon sig på stenålderskost, paleo. Förra året publicerade hon sin första bok, en kokbok som riktar sig till folk som vill äta paleo, och den gick snabbt upp på bestsellerlistan. Hon använder väldigt lite sädeslag i sin matlagning och har en massa bra tips där. Vad sägs om exempelvis detta sätt att laga zucchininudlar? Jag blev så inspirerad att jag faktiskt letade rätt på en grönsakssvarv, som de heter i Sverige, och den står nu i köket och väntar på att bli använd. Hon har dessutom en förmåga att ta väldigt inspirerande matfoton och hennes blogg är glädje att läsa. För er som har elak Ulcerös Colit hoppas jag att hon kan vara en inspiration till att det går att bli frisk, och även om det krävs uppoffringar så är det inte omöjligt och det går att äta mat som är väldigt lik ”vanlig” mat. Hon är också väldigt aktiv på Facebook så det är bara att leta rätt på henne där och gilla så får ni hennes updates där. Förvisso är hennes mat väldigt amerikansk (jag menar, vem vill äta stenåldersdoughnuts egentligen? Homer Simpson?), men den är ändå inspirerande.

Genom Danielle har jag hittat Nom Nom Paleo, en annan sida specialiserad på stenålderskost, som drivs av Michelle tam, en kinesiskättad tjej vars främst intresse i livet verkar vara att äta. I alla fall är det vad hon skriver: hon gick på college och reste till exotiska resemål för att få äta ny spännande mat. Det tillsammans med faktumet att hon och hennes make uppenbarligen älskar att laga mat har gjort att de har en hel del intressanta recept. Jag gillar hennes logga särskilt – mycket söt, eller kawai, som japanerna säger. Nom Nom Paleo finns i både kokboksversion och som app för ipad, så där finns massor av inspiration.

Ju mer jag läser om paleo, desto mer gillar jag tanken. Jag har läst en hel del om hur folk med autoimmuna sjukdomar blivit friska när de gått över till paleo, exempelvis folk med MS och kroniska tarmsjukdomar. Hela tanken bakom paleo är att våra kroppar inte hunnit med den snabba utvecklingen i vårt födointag och det är därför många av oss inte tål sädeslag och mjölk och får autoimmuna reaktioner mot maten vi äter idag. Istället är våra kroppar fortfarande kvar i den typ av födointag som våra förfäder på stenåldern och tidigare levde när de var jägare och samlare. Alltså mår vi bättre av att äta grönsaker, nötter, fisk och kött. Den stora utmaningen för mig när det gäller paleo är att amerikanarna verkar ha så mycket bättre utbud på olika slags livsmedel. De kan utan problem hitta gräsbetande nötkött, medan jag måste antingen åka ut på landet och hitta någon bonde som har sådana djur eller gå till den ekologiska butiken och köpa dyrt kött där. Och var finns det icke-odlad lax i Sverige? Vi ska ju inte äta det som simmar runt i Östersjön, som är ett av världens mest förgiftade innanhav vad jag förstått, och den enda ickeodlade lax jag hittar är djupfryst s k pink från Alaska, och ärligt talat, även om den är billig så är den inte så god och inte heller så laxlik. I alla fall inte så lik den odlade norska lax jag brukar äta med dåligt samvete. Likaså verkar de ha lätt att hitta alternativa ekologiska mjöler, har någon här i Sverige sett solrosfrömjöl t ex? (Om man bakar med solrosfrön och bikarbonat blir de gröna så man får vara försiktig med hur man bakar med det.) Och hur ofta ser man spagettipumpa i butiken?

Nog klagat på den svenska matbutiken, det är ändå betydligt bättre idag än det var för 30 år sen. Och det är inte så svårt att göra egen mjölk på mandlar eller cashewnötter så jag ska inte klaga.

Andra sidor som jag börjat gilla är sidor som handlar om hur man får ordning på sitt hem (sic!). Eftersom vi har det så stökigt härhemma har jag börjat surfa på siter som handlar om hur man får rensar och röjer därhemma för att få plats med nya saker i sitt liv. Jag har t o m köpt böcker om detta och legat och nöjesläst dem. Att rensa och röja är en fråga som verkligen är aktuell för mig när jag nu sitter och plockar upp gamla lådor från min mors hem fulla med porslin och annat. Nyligen donerade jag alla gamla barnklänningar som min mamma sparat från min barndom åt mig, eftersom jag helt enkelt inte kan behålla allt. Nu får kanske någon annan liten flicka äran att springa runt i mina gamla kläder, vem vet. Jag slipper i alla fall lagra upp dem. Det kändes väldigt sorgligt, men vad göra? En sak är säker: om det är någon som levt i en arkeologisk samling så är det jag och nu är det dags att släppa taget och låta livet gå vidare. Frisk och glad och utan för mycket bagage är mitt nya motto.

En sida som jag fått en hel del inspiration av är Förvaringsdrottningen. Här får man en massa goda idéer om hur man kan förvara saker och även hur man kommer igång med att slänga sina grejer. Det är verkligen inte lätt att skiljas från sina saker när man som jag är en hamster som gärna likt tjuren Ferdinand sitter och sniffar på gamla brev och dagböcker eller vad det nu är för Proustlik madeleinekaka som dyker upp när jag packar upp kartongerna med mina och min mammas gamla minnen. När jag var nere och packade ihop det sista häromhelgen hittade jag t ex brev till min mormor från hennes kompisar och kunde inte låta bli att tänka: när kommer jag att läsa dem? Men vem vet, har de sparats så länge så kan de ju få sparas lite till. De var ju inte så många.

Förvaringsdrottningen har i alla fall gett mig goda tips på hur man kan få ordning i sina byrålådor med kläder, vilket kan tyckas futilt i det stora, men det är väldigt avstressande att öppna lådan på morgonen och veta precis var strumporna ligger. Läs gärna hennes Förvaringens ABC, som ger mer inspiration. Genom både henne och Linn (se nedan) har jag också införskaffat mig en Dymo som jag skriver in saker på och markerar upp var saker och ting ska stå i vårt hus. Då kan inte pojkvännen missförstå var saker ska stå och jag blir mindre irriterad.

En annan filur som jag träffat på här på nätet är Fly Lady. Fly Lady betyder egentligen Finally Loving Yourself och verkar vara en inspirationskälla för amerikanska hemmafruar (vem annars skulle ha tid att göra det som krävs?). Fly Ladys mål är att man inte ska behöva panikstäda om man får gäster och helt enkelt ha det välstädat i vardagen utan att slita ihjäl sig. Men även jag, som är bonusmorsa varannan vecka, fick lite mer fason på min städning efter att ha läst hur Linn idag på sin blogg berättat om Fly Ladys 31 stegsprogram för att få mer ordning på livet. Här är hennes bästa 11 tips på hur man får fason på oredan därhemma.

Visst, att läsa sådant här städar ju inte mitt hus, men sedan jag började läsa hennes blogg och om Fly Lady har jag faktiskt börjat med att ge mig på delar av hemmet i olika omgångar och har t ex nu en välstädad garderob och välordnat städskåp, och varje kväll innan jag går och lägger mig försöker jag se till att vår diskbänk är rentorkad och skiner. Det gör faktiskt skillnad för mitt humör när jag kommer upp på morgonen och möts av ett rent kök till skillnad från att mötas av ett diskberg. Det är bra att känna till var man har sina ”hotspots” för skräp: vissa ställen drar ju till sig skräp och då kan det vara bra att under fem minuter bara rensa bort allt som inte ska vara där. Jag längtar efter att få sätta tänderna i min bokhylla för att få fason på den.

För den som undrar så har jag nog alltid varit lite slarvig. En läkarvän säger att en av de läkare som utbildade honom i gastro brukar kalla oss Crohnare för Balou-personligheter. Vi har inte så bra koll som de välkontrollerade med ulcerös colit har, enligt henne, vilket stämmer (jag kan t ex sällan tala om exakt hur många gånger jag gjort nr 2 varje dag, vem bryr sig, liksom? Det kommer när det kommer ju…). Balou i Djungelboken lever ju för stunden, är nöjd med livet och är inte så välplanerad som den anale Baghera. Kanske är det så att vi med Crohn helt enkelt slarvat så mycket med våra liv, inklusive vår mathållning, att vi blivit sjuka pga det? Vem vet. Oavsett vad så har jag alltid varit lite slarvig och hade ett mycket stökigt rum när jag var liten. Min mor hade inte tid att hjälpa mig att städa undan saker, kanske för att hon också var stökig av sig själv, och jag hade också för mycket saker, kan jag tycka i efterhand (särskilt nu när jag plockar upp gamla spel och pussel – när hann jag lägga dem egentligen? Flera av dem hann jag nog aldrig lägga eftersom de fortfarande är helt oöppnade!).

För några år sedan då jag gick en kurs i ledarskap och kommunikation blev jag dock bättre på att hålla ordning i mitt hem och sedan dess har jag lärt mig att inte låta saker hamna på mellanstationer, som jag så ofta gjort, men också gör ibland än idag. När min mamma gick bort och jag flyttade ihop med min dåvarande pojkvän som var enormt slarvig (sista gången jag var hemma hos honom hade han byggt gångar med tidningar för att han hade missat returdagen ett antal veckor och prenumererade på för många tidningar, och jag var så glad över att inte bo där längre!) märkte jag att jag blev enormt stressad av allt stök i hans hem och i min mors hus. Ju mer jag städade desto mindre blev ångesten. Kanske var det ett sätt att hålla ordning på det totala kaos som rådde i mitt liv då jag förlorat hela min familj?

Det innebär inte att jag blev lika duktig som Paulina (Förvaringsdrottningen) eller Linn (Linn idag) på att hålla ordning i mitt hem, men jag har lärt mig att jag trivs med att inte ha för mycket grejer runtomkring mig och jag avskyr när det är stökigt. Tyvärr lever jag inte som jag lär, och det är därför jag nu försöker röja och rensa i vårt hus. När vi flyttade in här för två år sen var vi nämligen tvungna att få upp boendet snabbt och det blev inte helt genomtänkt, om jag säger så. Med intensiva jobb, konstanta renoveringar och en ständig kamp att laga bra mat för magen så hinner man helt enkelt inte få ordning på sitt liv optimalt.

Nåväl, här fick ni i alla fall ett livstecken från mig. Jag måste gå ner i källaren och hänga tvätt och slipa på en möbel som jag håller på att renovera. Och så ska jag fundera över förvaringen i källaren efter att vi lagt nytt golv där, vilket ska ske i närtid. Och så måste jag jobba lite. Fullt upp är det i mitt liv.

Slutligen för er som undrar: jag mår bra fortfarande. Ibland blir jag lite sämre, men när det sker tänker jag alltid på vad som kan vara orsaken till försämringen och så försöker jag ändra på det. Häromveckan hade jag t ex fattat ett beslut, som jag sen inte hade hjärta att genomföra, vilket ledde till att jag några dagar senare blev väldigt mycket sämre (och jag hade inte ätit något konstigt då, möjligen lite för mycket söta saker, men inte mycket alls egentligen). Då fick jag mig en tankeställare och har nu tvingat mig själv att faktiskt göra som jag hade planerat ursprungligen. Nu har jag gjort det jag tänkte göra, och jag har inte haft så mycket ångest på väldigt länge för detta beslut, men idag börjar jag känna mig lite gladare över det hela. Solen sken också idag, och vi går mot ljusare tider så allt kommer att bli bra till slut! Hoppas att ni alla mår bra och att våren kommer snart!

22 svar på “Ny inspiration på nätet”

 1. Paulina skriver:

  Vad roligt att du har hittat nyttiga tips i min blogg! Du ska veta att mitt liv inte alltid är så välorganiserat heller:) Jag har skåp hemma som också är stökiga och är kaos och dessutom är det ett konstant förbättrande som man håller på med. Och när man har gått igenom hela lägenheten så är det dags att börja om.. Men jag håller med dig – jag mår också dåligt när det är för stökigt och jag känner att jag inte hinner. Ibland känns det som att röja är den bästa terapin…

  Lycka till med allt och tack för dina fina ord!

 2. Sandra skriver:

  Hej Tina och alla andra som läser!

  Jag känner mig något frustrerad och hoppas att någon kan ge mig lite tips. Jag vet att många med Crohns har riktigt svåra skov och även om jag inte riktigt tillhör den kategorin (än! man vet ju aldrig) så känns det som att jag aldrig blir 100% bra. Jag har lagt om min kost helt och jag äter mycket lite socker, uteslutit mjölkprodukter och allt som innehåller vetemjöl/gluten. Tillför kosttillskott såsom zink, probiotika och går på asacol och pentasa. Ändå bråkar magen med mig! Vissa dagar känner jag mig bra och att det går i rätt riktning, så helt plötsligt en dag så är den inte lika glad. Vad kan jag ha missat? Självklart för jag matdagbok, men för mitt liv inte klok på varför det går upp och ner.

  Sen funderar jag på det här med att hålla vikten, är det nån som kan tipsa om nåt bra? Jag äter stora portioner till lunch, frukost och middag men känner mig ändå så smal så smal, vill inte tappa mer vikt…

  Ja som ni märker så är jag lite frustrerad! Tar tacksamt emot lite tips från er alla.

  /Sandra

 3. admin skriver:

  Hej Sandra,
  I know the feeling! Det är inte kul att aldrig bli helt bra och inte heller kunna gå upp i vikt (fast för min del har det inneburit att alla tror att soffpotatisen Tina är sportig, och kom ihåg att många är avundsjuka på oss! Jag fick ju en komplimang av en flygvärdinna en gång att jag såg så fin ut på väg hem från Kina till Sverige…). Jag blev dock väldigt mycket bättre av att utesluta gluten och mjölk ur min kost, liksom frukt och socker.

  Det som gjorde riktigt stor skillnad och ledde till att jag faktiskt blev medicinfri var att jag gick i bioresonansterapi och det upptäcktes att jag hade fem olika slags parasiter i tarmen. Jag fick ju också homeopatmedicin som läkte ut tarmen, vilket gjorde att jag kunde bli medicinfri och även gick upp några kilon i vikt.

  Jordan och Steve på SCD Lifestyle menar att det kan vara hormonrelaterat (se exempelvis här), medan jag själv tror att brist på D3 kan vara en ytterligare orsak. En sak till som jag ganska nyligen började med är att ta saltsyra (Digestive från Helhetshälsa) i form av en kapsel i samband med ett större mål mat med protein. Ofta har vi med Crohn dålig saltsyreutsöndring och det gör att elaka bakterier kan passera förbi magsäcken ut i tarmen. Jag har blivit mycket bättre i magen med just saltsyratillskott. Hur saltsyran utsöndras är f ö också hormonellt och eftersom våra gastroläkare bara är gastroläkare så tar de sällan ett helhetsgrepp på kroppen med hormoner osv.

  När det gäller att gå upp i vikt är det bara att blanda i lite mer fett i maten och äta mer som hjälper, tycker jag. Det är ju omöjligt att gå upp i vikt för mig genom att äta chips, godis och semlor, det är bara mer protein, fett och grönsaker och att bli frisk och hålla sig frisk som gäller. Om du skriver matdagbok kanske du skulle kunna ta kontakt med en naturterapeut ed som kan gå igenom den och se vad du tål och inte tål. Uppenbarligen är det något du inte tål som gör att magen ballar ut ibland.

  Det kan också vara stressrelaterat: skriv gärna ner din stressnivå den gångna dagen och se om det kan vara orsaken. Glöm inte heller bort det psykosomatiska: kanske försöker din mage säga dig något när den blir dålig? När jag blir oförklarligt kass brukar jag få ägna tid åt att komma på vad som hänt i livet och varför jag reagerat som jag gjort. T ex blev jag enormt kass när jag åkte ner till förrådet med min mammas grejer i höstas och jag hade inte ätit något konstigt då alls. Ändå fick jag nästan ett återfall – helt sjukt! Magen och själ hänger i hop väldigt mycket.

  Slutligen, kolla vad du har för kemikalier i din omgivning. Kan det vara något som stör din kropp? Jag har nyligen upptäckt att jag får lust att kräkas av menssmärta av Always bindor t ex. Ja, jag vet att det låter sjukt, men så är det. Om jag inte hade använt ekobindor hade jag nog aldrig kommit på det.

  Lycka till!

  /Tina

 4. admin skriver:

  Tack Paulina! Ja, jag känner mig som en knarkare som läser om hur folk lyckas städa upp i sina hem. Just nu har vi hantverkare på vinden för att inreda den och imorse bar jag och sambon lådor från ena ändan till den andra. Det kändes som om vi bar skräp fram och tillbaka! Tyvärr var det nog precis vad vi gjorde, men vi får helt enkelt se till att rensa ordentligt i våra lådor och få ordning på sakerna när de är klara med takisoleringen. T o m sambon fick lust att börja slänga saker. Dock är hela huset som ett enda stort pussel: vi måste plocka bort vissa saker för att få plats med andra och just nu känns det som om vi flyter runt i drivor av papper överallt. Inte så kul, men inspirationen finns där och du är en stor inspirationskälla för gamla hamstrar som jag!

  Tack för en inspirerande sida! Det känns skönt att veta att även ett proffs som du kan ha det lite kaotiskt ibland. 🙂

  Varma hälsningar,
  Tina

 5. Sandra skriver:

  Hej Tina!

  Tack för dina råd. Man får helt enkelt inte ge upp och försöka förstå sig på vad det är som magen reagerar på. Inte lätt alla gånger!

  Om jag får kontra med ett tips så skulle jag rekommendera menskopp! Lite trixigt, funkar inte för alla men jag tycker det helt klart slår bindor och tamponger. 🙂

  Ha det bra!
  /Sandra

 6. Madeleine skriver:

  Hej!
  skönt att du fortsätter att må bra.
  Ja paleo kost är intressant och bra.
  Här mår vi också helt bra, medicinfria också, jag och min son Oliver.
  Jag kan äta varierad mat bara det är mjölkfritt och inte för mycket sött eller fel fetter, men tål en del glutenmat.
  Oliver tål jättemycket nu, han kan äta mycket varierad mat, mycket av skolmaten går bra, vanlig pizza med skinka på = gluten, och köttfärs och kalkonkorv, MSC fisk som lax, makrill och torsk osv.. kyckling, stekt mat och färdigköpta köttbullar/biffar, mjölkfri chockladpudding och godis och kakor, proviva.
  Bara det är mjölkfritt så går det mesta bra, men han tål inte bär, paprika eller fel fetter, ägg, eller för mycket socker, vissa frukter tål han inte.

  Det är underbart att må så här bra!
  blivit så här bra av fisk och potatis och snäll skonkost kokt mat, glutenfri mat och mjölkfri mat, havreprodukter är bra.

  Må bra! Kramar , Mvh Madde

 7. Inga skriver:

  Hej Tina
  Jag vill bara tacka dig för din blogg för den har förändrat mitt liv. Har många år haft problem med min mage och har legat på sjukhus flera omgångar. Läkarna vet inte om det är ulcerös kolit eller om det är crohns som jag har. Vid varje skov så har jag fått äta Flagyl tillsammans med cortison för att bli bra. Så sist när jag låg på sjukhus så bad jag speciellt om att dom skulle kolla upp hur det var med ”elaka” bakterier i tarmen men det gjorde dom inte för dom sa att det inte var det som var orsaken. Efter ha läst din blogg så provade jag homeopatmedicin och blev lite bättre men inte bra. Sen kom ditt inlägg om bioresonansterapin och det blev min räddning. Där upptäckte man att jag hade fyra olika ”elaka”bakterier i tarmen och att jag överkänslig mot en del ämnen. Efter ha behandlats så mår jag nu toppen. Har varit på en hälsokontroll på sjukhuset o det visade sig att alla prover var bra. Berättade för min läkare att jag hade varit på bioresonansterapi men har var inte så intresserad att lyssna på det. Han tyckte bara att jag skulle öka dosen av Asacol fast proverna var bra. Tur att jag inte berättade att jag hade slutat att ta Asacol. 🙂
  Så åter igen TACK för din blogg, den har gett mig mitt liv tillbaka.

 8. admin skriver:

  Tack för tipset, Sandra!
  /Tina

 9. admin skriver:

  Grattis Madde! Vad härligt att höra att ni mår så bra fortfarande!
  Kram,
  Tina

 10. admin skriver:

  Hej Inga!
  GRATTIS! Vad glad jag är över att du mår så bra. Fantastiskt att du slutat med medicinen!!! Vilken korkad och trångsynt läkare, typiskt att han bara sa att du skulle öka dosen av asacol trots att du mådde bra. Vilken historia!
  Vad glad jag är över att höra att du blev bra av att hitta tips här!!! 🙂 Tyvärr styrker det min teori om att många av oss med allvarliga magproblem har parasiter och att läkarna inte kollar upp det utan kör på med tunga mediciner istället i ren okunskap. Bioresonansterapi är helt fantastiskt.
  Varma hälsningar,
  Tina

 11. Malin skriver:

  Hej Tina,
  Tack för en fantastisk blogg. Den har hjälpt mig mycket.
  Vill du lämna ut namn till din bioresonasterapi?
  Jag har problem med både crohn och autoimmun lever, är rädd att gå ngnstans utan
  Rekommendationer. Jag bor i Stockholm
  Mvh Malin

 12. admin skriver:

  Hej Malin,
  Jag mailar dig separat!
  Mvh,
  Tina

 13. Lina skriver:

  Apropå paleo, så blev jag friskare efter att ha kommit i kontakt med karlhulten.se, såpass att jag faktiskt kunde sluta med imurel och pentasa i ett tag. Men efter lite för mycket fuskande med kaffe, mjölk, socker och förträngning (jag faller lätt in i att jag tror att jag är frisk mellan skoven), är nu inflammationen i full blom igen. Kalle kör rätt hårt med fettbaserad paleo, och det kan bli lite hardcore i längden, men funkade fint för mig i ett tag. Han är biomedicinare och har en del bra artiklar på sin sida för den som vill veta mer om mekanismerna bakom tex gluten och läckande tarm. Tack för en bra och inspirerande sida, det hjälper verkligen att få fler tips om att kostomläggning är det enda rätta när återfallet briserar med full kraft..

 14. admin skriver:

  Tack för tipset om Kalle! Det är livsfarligt att fuska och tro att man är frisk fast man borde veta bättre att sjukdomen hela tiden ligger och lurar på en där i bakgrunden. Det har tagit mig många år och tre stora återfall att verkligen förstå hur strikt man måste vara.
  Kämpa på!

  /Tina

 15. Helena Johansson skriver:

  Hej!
  Jag läser och läser med stort intresse din blogg och försöker motivera mig till att ändra min kost. Har UC i botten men sen fem år tillbaka en bäckenreservoar. Jag har svårt att få till en förändring. Hur ser det ut runt omkring dig? Äter hela familjen din kost? Jag blöder ofta i tarmen, är gasig och lös i magen. Tränar rätt hårt och mycket och det ska jag inte göra enligt min läkare. Åtminstone inte springa. Jag är en riktig ”sockerråtta” och äter egentligen helt fel. Borde jag söka upp en homeopat för att få ordning på min mage?
  Hälsningar Helena

 16. admin skriver:

  Hej Helena!

  Tack för att du gillar min blogg! Det är superviktigt med ordentlig motivation till varför man ska ändra sin kost och livsstil. Om jag vore du så skulle jag tänka på att ju mer jag blöder desto större risk för att få cancer. Det borde väl vara motivation nog för dig? För min egen del räcker det med att tänka på ett sjukhus och hur mycket jag hatar att ligga inne för att INTE falla för frestelserna och ta mig samman och laga ordentlig mat till mig och äta regelbundet. Det är inte alltid jag orkar och vissa dagar blir det snabbmat i form av äggröra med majsknäcke istället för en ordentlig måltid. Men det är ändå bättre än en hamburgare från McDonalds med läsk. Dessutom får man acceptera att det som man vill göra är kanske saker som man inte kan göra. Jag skulle t ex jättegärna vilja bo i Indien under några år för att verkligen förstå landet, men det kommer aldrig att gå pga deras usla hygienförhållandet och snuskiga vatten och mat. Alltså får jag nöja mig med att titta på bilder från Indien, läsa om landet och vägra åka dit eftersom det är en livsfara för mig att åka dit. Jag kan heller aldrig ha ett stressigt jobb och får vara tacksam för att min mage protesterar när jag stressar för mycket och att jag därigenom undviker att bränna ut min hjärna eller få en hjärtattack eller hjärnblödning pga stress. Det innebär att jag aldrig kommer att bli en stenrik Krösus Sork, men jag har så att jag klarar mig och i grund och botten är ju faktiskt hälsan viktigast av allt.

  När det gäller mathållning härhemma så försöker jag att varje vecka planera maten inför veckan, storhandla på helgen och gärna laga flera måltider på en gång så att jag har mat till jobbet. Min sambo äter i stort samma sak som jag gör och barnen tvingas också äta den mat jag lagar på helgerna. Jag tror inte att de ens märker att de äter gluten- och mjölkfritt när jag bjuder på t ex wokad kyckling (en av deras favoriter), tacos, lax i ugn med wokad broccoli eller grillad kyckling med grönsaker (då äter de bara kycklingen). De äter glass till efterrätt och har både fredagsmys och lördagsgodis, och det avstår jag från (jag har dock förbjudit ostbågar eftersom jag verkligen älskar det och varför utsätta sig för den frestelsen?), och så äter de annan frukost än vad jag gör så klart. De äter glutenvåfflor och jag gluten- och mjölkfria våfflor. På vardagar behöver vi ha snabba lösningar och då blir det fryst pizza till det äldre barnet som måste fixa mat själv inför sin träning, frysta potatisbullar, spagetti och köttfärssås, köttbullar med potatis och lingonsylt t ex.

  Mitt bästa råd till dig är att sluta träna så hårt och sluta äta socker. Det är jobbigt med sockeravvänjning den första veckan men det är bara att härda ut. Ät protein, fett och mycket grönsaker (absolut ingen frukt eftersom det också är socker!) och drick vatten istället när du blir sugen på socker. Eller lite rivna morötter. Ta ordentligt kosttillskott i form av vitaminer och mineraler, framför allt magnesium har jag för mig är bra, och om du blöder måste du ta zink. Kolla vad jag skrivit om det tidigare för jag har tips på vilka sorter du ska ta. Det tar ungefär 6-8 veckor att helt tappa suget på socker. Det finns massor skrivet i ämnet och jag vet att Sanna Ehdin har skrivit om en Bitten Jonsson som driver ett center mot sockerberoende utanför Hudiksvall. Har för mig att hon skrivit en bok i ämnet som kanske kan hjälpa dig.

  Du kan självklart också söka upp en homeopat, men du måste sluta med sockret och den hårda träningen för du förstör din kropp med den.

  Lycka till!

  Tina

 17. Madeleine skriver:

  Tack. Ja det är underbart.
  Förstår inte hur vi kan vara såhär bra och tåla nästan allt igen, som jag skrev innan så tål vi ju en del mat som inte är så bra, tex. pizza, stekt mat, korv, gluten, glass, godis, chips, kakor osv…..
  Det är så skönt att se sin son må helt bra och kunna äta allt igen, bara det är mjölkfritt.
  Det enda vi inte tål är mjölkprodukter och nötter, för mycket bär, vissa frukter.
  Vi måste verkligen ha läkt tarmen bra då vi är såhär bra att tåla så mycket, och vi blir inte dåliga igen av att äta nästan allt igen….konstigt… det trodde ju jag..
  vi tålde ju inte allt detta när vi var dåliga, då åt vi inget socker, mjölk, gluten, och bara snäll kokt mat, med rätt fetter. Bara fettet kan göra så stor skillnad mellan att vara helt bra eller mycket dålig…

  ha det bra! Hoppas du mår bra!
  Kram från Madde

 18. Helena Johansson skriver:

  Hej! Tack för ditt svar! Sist jag tog prover hade jag slut på järnförrådet i levern och ett lågt zinkvärde. Jag har köpt femineral och zink på en hälsokostaffär i Norrtälje. Han jag pratade med där har själv lärt sig leva med Chrons så jag litar på att det är bra för mig. Jag undviker laktos men tänkte köra lite hårdare nu och testa dina recept. Jag är grymt imponerad av din blogg och är tacksam att jag kan läsa och få tips av dig. Jag stressar massor tyvärr. Snart 40, små barn, högstadielärare i ma/no med alldeles för höga ambitioner vilket magen såklart tar stryk av.
  På jobbet äter jag skolmaten, men mjölkfritt. Nu är skolmaten hyfsad ibland men oftast färdigmat från andra delar av världen. Jag kanske ska börja ta med egen mat. Att äta med eleverna är okej. Vi har det jättelugnt på skolan, men ljudnivån är hög och man har alltid något man ska fixa under lunchen så jag stressar i mig maten.
  Träning blir en slags flykt, avkoppling och då är löpning lättsamt. Bara att snöra på skorna och springa ut. Är dock anmäld till en stafett, 15 km i juni.
  Kanske kan jag hitta någon slags balans med rätt kosthållning och träning på en lagom nivå. Jag tänkte också testa någon form av probiotika, den du tipsar om.
  Jag vill självklart hålla några år till och ska definitivt tänka till. Banan, fungerar det för dig eller ska jag skippa all frukt och försöka sluta med godis, fikabröd mm? Har precis som du beskrev inga svårigheter att hålla vikten, är snarare mager.
  Tack! Helena

 19. admin skriver:

  Hej Helena,
  Var försiktig med järn eftersom det kan trigga blödningar och inflammation i tarmen. Bättre att du får järn intravenöst, det är mindre farligt. Be din doktor om det!
  Jag kan verkligen rekommendera att go hard core och satsa på att leva utan komjölk och gluten och även undvika stärkelse så mycket det går. T ex gör kyckling och servera med grönsaker som broccoli eller zucchini/pumpa istället för ris. Om du tar med dig egen mat till skolan kommer du ju att spara en hel del mat. Man vet aldrig vad som finns i maten i sådana där personalmatsalar, är min erfarenhet. På de två arbetsplatser jag varit har jag alltid blivit lite skruttig av maten där. De kanske steker med margarin, majonäsen är fuskmajonäs med mjölkprotein i osv, man vet aldrig.

  Du får nog försöka se över hur du ska stressa mindre. Jag är själv i den fasen och kommer att skriva lite mer om det här.

  När det gäller fika så föreslår jag att du försöker under ett par månader undvika allt som är sött (eller i alla fall ett par veckor så du blir av med värsta sockersuget!). Det innefattar även prickiga bananer. Då tvingas du äta mer av den nyttiga maten (om du klarar fett så häll gärna på lite extra olivolja eller kokosfett i maten, det mättar!). Om du klarar av att äta nötter är det bättre, eller varför inte äta avocado? Nu är det avocadosäsong och det är mycket gott på t ex riskakor. Jag kör Ultrainflamax eller Inflamino som mellanmål, de är mycket bra för magen och håller den lugn.

  Kämpa på!
  /Tina

 20. Helena skriver:

  Hej!
  Jag har precis blivit omflyttad från lilla trevliga Norrtälje sjukhus till Danderyd med tre månaders väntetid. Danderyd är bra men Norrtälje sjukhus var bättre och jag gillade min läkare så jag vet inte hur jag ska lyckas få järn intravenöst igen. Jag blev pigg sist jag fick det.

  Nu har jag startat mitt nya liv. Jag kör med psylliumfröskal på morgonen på gröten, riktigt bra faktiskt. Undviker kolhydrater när jag äter skollunch, tar bara ytterst lite. Kör med havremjölk och inte så mycket bröd. Blir det bröd äter jag surdegsbröd. Äter bananer ändå, tycker att det fungerar bra för min mage. Mellanmål är svårt tycker jag och jag är riktigt godissugen ofta men äter varken fikabröd eller godis.

  Jag tycker att magen svara bra på det här förutom efter mitt träningspass idag. Jag är mycket tacksam över alla råd och de bra recepten. Testade våfflor med zucchini idag, gott! Barnen fick den vanliga varianten.

  Tack så väldigt mycket!

  Helena

 21. admin skriver:

  Hej Helena,
  Om du har lågt järnvärde så ska du bara ringa till sjukhuset och kräva att få en järninfusion direkt. Du kan inte vänta i tre månader. Kanske är det något som din husläkare kan administrera på vårdcentralen, det är inte alls komplicerat.
  Däremot vill jag varna dig för att äta surdegsbröd för det innehåller gluten. Skippa all gluten och om du äter bananer se till att de är prickiga och väl mogna. Att du är godissugen beror på att du fortfarande är sjuk och har svårt att ta upp all näring som du behöver. Du kan testa Holistics Supervitalis, som innehåller en massa antioxidanter och nyttigheter. Jag blev piggare av den. Så länge man tar upp bra med näring brukar det vara lättare att parera sötsuget.
  Kämpa på och sluta träna!

  /Tina

 22. Susanne skriver:

  Hej. Snälla skriv om hemorrojder! Har just fått en stor konstig utvändig sak. Många gånger har jag annars svårt att avgöra om blodet som kommer ut är från en inflammation så att jag är sjuk ( har Crohns) eller om det bara är invändiga hemorrojder som blöder. Eftersom jag äter bra kost så får jag inte diarré och jag får heller aldrig feber när jag har skov. Någonstans har jag läst att hemorrojder beror på att tarmarna hamnat fel. Är det meningen att tarmarna ska vara som det ser ut på alla bilder? Övre delen på min tjocktarm som borde ligga under revbenen hänger under naveln på mig. Jag känner den väldigt tydligt när jag ligger ner och gaser åker runt i tarmen. Jag kan liksom fösa den uppåt mot revbenen, känns inte alls normalt. Någon som har något liknade?

Panorama Theme by Themocracy