Julen närmar sig

Av , 13 december, 2013 12:39

Nu är julen snart här. Idag var det lucia och jag som avskyr julen försöker förbereda mig mentalt inför dess ankomst. I år har jag i alla fall lyckats förhandla fram att vi inte ska ta upp den fula plastgranen utan köpa en riktig som barrar (och som man kan slänga ut efter någon vecka när den är kal…), men likt många av er andra fruktar jag inför julbordet. Egentligen går det alldeles utmärkt att äta julbord om man bara ser upp med vad man stoppar i sig och att man inte äter för mycket.

Saker som jag undviker på julbordet är allt som innehåller mjölk och gluten, och då försvinner ju en stor del av julbordet, om man inte gör det själv. För ett par år sedan skrev jag en lång lista på hur man kan hantera julen, så här en favorit i repris. Nuförtiden äter jag ju inte potatis så jag skippar Jansson helt. Likaså använder jag inte heller sojamjölk i min matlagning, utan använder hellre kokosmjölk eller oatlygrädde. Förra året gjorde jag kalkon, vilket blev mycket lyckat, men man ska nog vara en stor familj som gillar kalkon för det är inte så kul att äta kalkon flera dagar efteråt.

En sak som jag nyligen börjat testa, eftersom jag uppenbarligen har problem med saltsyreproduktionen i magsäcken, vilket sannolikt är anledningen till att jag fått nya parasiter i tarmen, är att ta saltsyra i tablettform. Den sort jag testar nu heter Digestive och det är Helhetshälsa som producerar den. Tidigare har jag kört med Now! Superenzymes som jag köpt på Iherb.com . När jag äter mitt största mål mat under dagen tar jag en digestive-kapsel mitt under måltiden och det hjälper till att bryta ner maten i magsäcken. Vi får se hur det fungerar i framtiden, men jag tror att matsmältningsenzymer och saltsyra är väldigt bra att ta som kosttillskott under julbordet när vi frossar i julmaten.

Jag har redan gjort lussekatter och pepparkakor i år för att göra styvbarnen glada (de fick göra pepparkakorna själva med farmor), men det blev vanliga med mjölk och vete så jag har inte orkat göra några gluten- och mjölkfria åt mig själv. Däremot har jag sett att både Nillas Kitchen och Sandt.nu har massor av bra julrecept på gluten- och mjölkfria saker så det är bara att experimentera sig fram. Såg att någon griljerat en blomkål, och P1:s meny hade en massa trevliga grönsaksrecept igår.

Varför jag hatar julen? Ja, den främsta anledningen är att jag har svårt för frosseriet som råder i juletider, men också den enorma ensamheten. Folk äter alldeles för mycket mat, vi köper en massa onödiga presenter till varandra, stressar runt och många av oss mår inte alls bra under den här tiden där man i princip måste slå sig fram till leksakshyllan pga alla som står i vägen vid andra leksakshyllor. Ovanpå detta är det många som måste fira jul med släktingar och familjemedlemmar som man inte gillar, det dricks för mycket, folk är trötta, förväntningarna är så höga att det alltid är någon som blir ledsen för att ingen uppskattade det där lilla extra man försökte göra för att det skulle bli lyckat, man får fel presenter och dessutom är det väldigt många som är extra ensamma på julen. Jag hörde en gång att under december månad är det i snitt en person om dagen som hoppar framför tunnelbanetågen i Stockholm så ensamheten är svår i juletider. Själv har jag ingen familj längre, förutom sambon och hans två barn, och julen blir varje år en extra plågsam påminnelse om att min mamma är död och att jag inte har några släktingar som bryr sig om mig längre. Så fort julen är över jublar jag eftersom den pressen släpper då.

I år har jag f ö bestämt mig för att skippa julkorten. Jag har ändå inget kul att berätta och jag tycker det känns enormt meningslöst att skicka julkort i stil med ”God jul och Gott nytt år!” och inget mer. Mörkret gör mig deprimerad och jag längtar till ljusets återkomst i mars. Jag är nog ett riktigt mumintroll som ska sova mig igenom den kalla vintern.

Jag återkommer med lite fler julrecept som jag testade förra året, som kalkonen och mango sticky rice istället för risgrynsgröt. Hoppas ni inte behöver stressa inför julen själva.

12 svar på “Julen närmar sig”

 1. Anna-karin skriver:

  Jag gillar julen!
  Men känner igen det du skriver om. Därför har vi gjort julen på vårt sätt. Ganska traditionellt men väldigt avskalat. Ger bara mina barn julklappar och något litet till min man.
  Maten… Jag gillar inte buffé för jag har så lätt för att överäta och mår riktigt dåligt av det. Har dock blivit bättre på att hejda mig och äta en mer normal portion. Vi har bara de viktigaste rätterna för oss på julbordet och lagar dem så vänliga för min mage som möjligt.
  Vi är en ganska liten släkt (mannens föräldrar och syster) och jag påminns och känner stor tacksamhet att
  vi har varandra. Just tacksamhet för mitt liv och de jag har runt mig har blivit en stor del i min jul.

 2. Madeleine skriver:

  Hej
  alla högtider är jobbigt för vår son när inte tål det som är gott, socker, godis, glass, saft, läsk, kakor, bullar, tårtor, osv….
  men nu tål han ju så mycket mera som god lasagne, och egna köttbullar/köttfärslimpa, kalkonkorvar och proviva isglass, och ska testa göra kalkon julskinka.
  Han blev ju sjuk i denna tarmsjukdom förra julen, men nu mår han äntligen bra igen (medicinfri/symtomfri).

  min släkt kommer till oss i helgen, sedan ska vi även fira jul hos barnens farfar på måndagen.
  Barnen ser fram emot detta såklart. Det brukar inte blir så stressigt. Det är trevligt att träffa alla.

  Hoppas du får en bra jul ändå! kram från Madde

 3. Madeleine skriver:

  Hej
  verkar som vi tål pizza nu, utan ost, både jag och Oliver.
  vet fler med denna sjukdom som tål pizza utan ost.
  vi har endast grönsaker eller kalkonjulskinka på.

  Min son tål pepparkaka i måttlig mängd, mjölkfri.
  Sonen måste ha helt mjölkfritt.
  Men jag tål riktigt smör och bregott, dock inga andra mjölkprodukter.

  imorgon firar vi jul hemma hos oss.
  Sonen kan äta julkalkon, lasagne på oxfärs, proviva isglass, och pepparkaka, och eventuellt verkar vi tåla lite ekologiskt godis gärna lakris.

  ha en bra jul! /Madde

 4. Anna-karin skriver:

  Hur gick julen?

  Här har det varit intensivt för jag fyller även år i mellandagarna. Maken fick vinterkräksjuka och jag tog det lungt med maten med det blev för mycket ändå. Fast det magonda gick över relativt fort.
  Nu ska vi bara ha nyår hos oss iår med laxmiddag, sedan kommer härliga vardagen igen.

 5. admin skriver:

  Julen blev alldeles för mycket mat för kylen. Farmor lagade mat till ett helt regement och vi var bara tre vuxna som åt, varav en (jag) inte åt så mycket. Så vi har massor av sill i kylen fortfarande och en massa revbensspjäll i frysen. Magen mådde dock bra fram till nyårsafton då jag drack champagne och sedan dess har magen varit lite mindre perfekt jämfört med i mellandagarna. Hoppas du haft ett fint nyår, Anna-karin!
  /Tina

 6. Malin skriver:

  Hej!
  Vill bara tacka för en underbar sida. 🙂
  Mycket läsvärd. Tips, råd är bra, men också vetskapen att de finns andra som kämpar med liknande problem.
  Jag har äntligen fått komma till en läkare för utredning. Fortfarande ingen diagnos, men har skador på tunntarmen. Under de år jag försökt att fixa själv med min mage så har jag lyckats ganska bra med kosten iallafall som gjort magen lugnare. Mitt problem nu är att jag har rasat i vikt och att jag på grund av en bilolycka äter medicin för skador i nacke och rygg. Men med maten så har jag tagit bort gluten, mjölk, socker, jäst, lök, halvfabrikat och fetare kött som ko och gris. Jag äter även en mängd vitamin och mineraltillskott varav de mest effektiva är Probiotika och enzymer för att stödja magen. Fortfarande inte fått komma till en dietist på sjukhuset så ska bli intressant och se vad de säger.
  Hoppas får en fint år i år, med glada tarmar och mage!:-)

 7. admin skriver:

  Hej Malin,
  Tack för att du uppskattar min sida! Hoppas att du får rätt på din mage och att det inte är någon inflammatorisk tarmsjukdom. Var försiktig med NSAID-preparat (typ ipren och voltaren) om du tar värktabletter eftersom de kan trigga igång inflammation i kroppen, och t ex skapa återfall i inflammatoriska tarmsjukdomar. Kolla gärna vad jag skrivit om det tidigare.
  Hoppas du får ett fint år du med med glada tarmar och glad mage!
  /Tina

 8. Malin skriver:

  Hej igen Tina!
  Tack för tips om att se upp med NSAID.
  Jag håller sakta men säkert på att läsa mig igenom det du har skrivit här.
  Så jag har ju lite läsning framför mig. 😉
  Under rubriken Matsmältningen mirakel har du nämnt att du tar SuperEnzymes från USA.
  Syftar du då på Now Foods Super Enzymes eller något annat.
  Tar du dem fortfarande?
  Tack för du tar dig tid, jag förstår som du skrev i ett tidigare inlägg att man inte vill gräva ner sig för mycket i det ”sjuka” när man har en friskare period. Jag är lite ”periodare” när det gäller att orka läsa på om allt vad sjukdomstillstånd, näring, kost och allt därimellan. Men tyvärr så har ju inte läkare varit till någon hjälp än så länge förutom att de gör massa undersökningar så det är bara att undersöka vidare.
  /Malin

 9. Malin skriver:

  Hej igen!
  Läste din bloggpaus här ovan och såg att du skrivit ut Now som namn på superenzymerna så där var mitt svar. 😉
  Ha de gott
  Malin

 10. admin skriver:

  Hej Malin,
  Jepp, det är Now som är märket. Jag tar dem bara om jag äter sent på kvällarna. Numera försöker jag ta saltsyra (Helhetshälsas Digestive) i samband med större måltider och magen gillar det. Tror att jag har verkligen problem med saltsyreproduktionen i magsäcken.

  Tack för att du läser min blogg!
  /Tina

 11. Josefin skriver:

  Hej Tina! Du mejlade mig tidigare om tips på homeopater i Stockholm, jag har tyvärr tappat bort mejlet. Hittar ingen kontaktinfo här på sidan men du får jättegärna mejla mig igen om du ser det här! Om någon annan har tips på bra homeopater i stockholm får ni gärna tipsa också!

 12. admin skriver:

  Hej Josefin,
  Har skickat mail till dig.
  /Tina

Panorama Theme by Themocracy