Ekologiskt eller inte?

Av , 20 mars, 2014 20:38

Att äta ekologiskt och närodlat är givetvis alltid bäst. Då får man grönsaker och kött som inte transporterats långa vägar och tappat näring och energi. Min vän energimedicinaren säger att närodlat är bäst för att energin i grönsakerna är mer intakt än de importerade. Närodlat innebär också att man äter enligt säsongen, vilket ju också är bra. Just nu har vi säsong för citrusfrukter, avocado, brysselkål, kålrot, rättika, selleri och sharon. Av dessa är det väl egentligen bara kålroten och brysselkålen som är från Sverige, kan man misstänka.

Vad som är mer krångligt är den ekologiska aspekten, tycker jag. Ju längre jag har hållit på med kost och att försöka äta mig frisk, desto mer inser jag att vi omger oss med en massa gifter som påverkar min sjukdom negativt. När man är sjuk i en kronisk sjukdom som jag är så vill man inte utsätta kroppen för alltför mycket påfrestning, som exempelvis bekämpningsmedel eller antibiotika i kött. Enligt denna tes ska man dessutom äta mer ekologiskt och så rent som möjligt när man är uppe i ett skov, något jag själv levt efter. Kycklingdieten som jag åt i månader när jag var sjuk 2011 var baserad på ekologisk kyckling, ekologiska morötter och ekologiskt ris.

Ibland kan det dock vara svårt att hitta ekologiska grönsaker och frukter och då tvingas man köpa vanliga, besprutade grönsaker och frukt. När det gäller kött är det lite samma sak, förutom att en ekologisk biff lätt kan kosta 500 kr/kg, den ekologiska kycklingen ligger ofta på 120 kr/kg (och väger nästan alltid 2 kg dessutom!) och det kan svida rejält i plånboken när man är sjuk och sjukskriven och redan har ont om pengar.

Jag har därför googlat runt lite för att se vad man ska undvika mest för att just de grönsakerna och frukterna är de som är mest besprutade och här är vad jag kommit fram till:

De mest besprutade grönsakerna som man bör undvika är potatis (framför allt de vanliga sorterna Bintje och King Edward), paprika, selleri, spenat, lök, och morötter. Bland frukterna ska man välja ekologiskt om man köper vindruvor, bananer, äpplen, jordgubbar, odlade blåbär, nektariner och persikor. Bloggen Obesprutat har mer information om detta och där hävdas att man kan gnugga bort en del kemikalier med bikarbonat.

Själv köper jag alltid ekologiska bananer eftersom jag märkt att min mage blir kass av de besprutade. Egentligen tänker jag att skalet är så tjockt att giftet nog inte går in i bananen, men tydligen är det så mycket gift på utsidan – man har hittat sju olika sorters gifter i dem och inte bara i skalet utan i själva fruktköttet också. För mig blev det ekobananer efter att jag tyckte att jag fick så kletig avföring av giftbananerna. En anledning till det kan ju vara att jag åt bananer som inte alltid var helt mogna och då är de fulla av stärkelse som är svårare att smälta och även utgör en grogrund för patogener av olika slag. Enligt SCD får man inte äta bananer om de inte är prickiga för då har stärkelsen brutits ner till fruktos som är tillåtet på den dieten.

Man blir ju inte direkt sugen på att köpa besprutade bananer med den här marknadsföringen…

När det gäller kostnadsaspekten är ekologiska bananer inte så värst mycket dyrare än de besprutade, ofta skiljer det bara 5 kr. Då kan man med gott samvete äta sin prickiga banan och dessutom komma ihåg att den som odlade ens banan inte utsattes för en massa farliga gifter som förkortar dennes liv ett antal år. En annan fördel är att de smakar mer och är godare än giftbananerna.

Jag köper också alltid ekologiska morötter (de kostar runt 16 kr/kg på ICA), ekologisk lök, citrusfrukter, vitlök och ekologiska russin. Dessutom försöker jag köpa ekologiska nötter och kryddor/örter. Eftersom jag inte äter potatis finns det ändå nästan aldrig giftig potatis hemma hos oss, men ibland äter barnen köttbullar och potatis och då försöker jag att köpa ekologisk potatis om jag kan hitta det. Paprika finns inte heller på min matlista och jag undviker också de där färska bären som brukar dyka upp i fruktdisken så här års, framför allt jordgubbarna, som ser ruskigt besprutade ut och ändå inte smakar något. Vem vill betala för att äta gift, liksom? Det finns ju faktiskt ekologiska bär i frysdisken om man vill ha det, och själv tål jag ändå inte för mycket frukt och bär så det blir inte så dyrt i det långa loppet.

Huffington Post hade nyligen en lång lista över grönsaker som man inte behöver köpa ekologiska, men jag undrar lite över denna lista eftersom de har exempelvis lök på listan. Enligt Huffington Post kan man med gott samvete äta avocado, majs (färsk), ananas, mango, gröna ärtor, frysta gröna bönor (haricot verts), sparris, kiwi, kål, aubergine, cantaloupe, vattenmelon, grapefrukt, sötpotatis och lök. Listan har de fått från Environmental Working Group, en NGO som arbetar för miljön. På EWGs ”shitlist” ligger zucchini, sellery, körsbärstomater, gurka, druvor, chilipepparfrukter, persika, nektariner, potatis, spenat, jordgubbar, paprika, grönkål och liknande kålsorter.

Det är svårt att veta vad som är vad, tycker jag. Kanske skiljer sig besprutningsmetoderna åt mellan Sverige och USA eftersom jag tidigare läst att just vitkål är väldigt besprutat i Sverige, medan det ligger på listan över grönsaker som är OK. Jag tror att man får känna efter lite själv vad man vågar äta som är konventionellt odlade och vad som är ekologiskt. Jag kör exempelvis vanlig avocado och vanlig zucchini för jag hittar nästan aldrig ekologiska avocados eller zucchinis. Likaså kör jag också vanliga butternutsquash och pumpa och tänker att deras tjocka skal inte kan ha släppt igenom så mycket gift.

När det gäller kött försöker jag också köpa så mycket ekologiskt som min plånbok klarar. Jag köper alltid ekologisk köttfärs, som inte är så värst mycket dyrare än vanlig köttfärs, och när jag inte köper ekologiskt kött så köper jag svenskt kött för jag har gått på reklamen att den är så mycket nyttigare än det utländska. Jag köper också majskyckling för att den inte ska innehålla tillväxthormoner, men den kostar halva priset jämfört med en ekologisk kyckling. Vi köper också alltid ekologiska ägg, som inte är så mycket dyrare än vanliga ägg.

Nyligen läste jag om Stockpot, som kokade hönsbuljong på gamla ekohönor och numera heter Scandinavian Organics, faktiskt också säljer ekologisk hönsfärs. Det skulle jag gärna vilja köpa och testa för hönsfärs fungerar nog lika bra som kycklingfärs. Ni kan själva spana in deras hemsida och se om det finns någon återförsäljare i närheten av er.

Slutligen: det är alltid bäst att äta ekologiskt och närodlat, det är guld värt att kunna odla sina egna grönsaker på sommaren. Tyvärr ser inte verkligheten ut så och vare sig det är plånboken eller mataffärens utbud som sätter stopp för ens ambition att alltid äta ekologiskt så tycker jag inte att man ska ha alltför dåligt samvete om man stoppar i sig besprutade grönsaker ibland, särskilt om de fanns med på EWGs lista över godkända (eller kanske snarare ”okejade”) grönsaker.

5 svar på “Ekologiskt eller inte?”

 1. Madeleine skriver:

  Hej
  ja ekologiskt är bäst.
  Vi mår inte bra av besprutade bananer , därför väljer vi ekologiska bananer.
  Besprutningen är inte bra, tex. apelsiner är mycket besprutade och de kan vi inte ens äta, för då blir vi sämre igen, och får så mycket luft i magen.

  ha det bra! kram från Madde

 2. Martina skriver:

  Såg att det finns hönsfärs/kött på Ekodirekt i Skarpnäck (superaffär, http://www.ekodirekt.se) när jag var där sist. Är dock väldigt ny på detta med kött, varit vegetarian väldigt länge men insett att jag mår bra av lite kött här och här, framförallt rött. Har inte vågat prova höns än. Om du provar får du gärna skriva hur det är i kontrast till kyckling:-)

 3. admin skriver:

  Jag ska leta rätt på den där hönsfärsen. Det är bättre att äta fågel, lamm och kalv än rött kött, även om rött kött är gott. Om man äter rött kött som inte är helt genomstekt kan det finnas bakterier i köttet som inte är bra för våra ömtåliga magar. När jag var väldigt sjuk förbjöd min kinesiske akupunktör mig att äta rött kött då det påverkade tjocktarmen dåligt. Vilt är dock bra, men återigen, inte så bra om det är för ”rått”. När jag slutade vara vegetarian hade jag svårt att äta kött som såg ut för mycket som kött: wokat kött med massor av grönsaker var OK men det kändes inte så roligt att äta t ex revbensspjäll…
  /Tina

 4. Linus skriver:

  Hej! Jag sökte runt lite på internet efter information om besprutade grönsaker och lyckades halka in hit, väldigt intressant sida! Men jag undrar om du vet vilka olika kålsorter som räknas som ”clean” att äta och vilka som är ”dirty”?.. Jag älskar kål överhuvudtaget men många kålsorter kan jag inte hitta något ekologiskt alternativ av. De kålsorter jag funder främst över är: Broccoli, blomkål, vitkål, brysselkål och grönkål.

 5. admin skriver:

  Hej Linus,
  Tyvärr kan jag inte svara på denna fråga. Naturskyddföreningen kanske vet? Jag har läst att broccoli är mycket besprutat, liksom vitkål. Antar att även blomkål borde vara besprutat eftersom de gamla husmorsrecepten brukar börja med att man ska lägga blomkålen i en balja vatten med ättika i för att maskarna ska krypa fram…I alla fall fick jag lära mig det av min mormor som var född i början av 1900-talet.
  Hör gärna av dig om du hittar svar på din fråga!
  Mvh,
  Tina

Panorama Theme by Themocracy