Grönsaker: lite tricks för att klara av att äta dem

Av , 16 juni, 2010 19:09

Nu är det sommar och vi kommer att få fler färska grönsaker och frukter i affärerna att handla och laga mat på. Jag kommer att publicera allt fler recept med grönsaker som viktig huvudingrediens den närmaste tiden under fliken Vegetariskt. Min mage gillar verkligen grönsaker och vegetarisk mat, utan mjölk alltså. Det viktigaste är att grönsakerna är välkokta, gärna i en grönsaksröra, och därmed lättsmälta. De grönsaker som magen verkar gilla bäst är squash, aubergine, pumpa, morötter, rödbetor, vitlök och avocado.

Grönsaker på Hoians marknad i Vietnam

Dietisterna brukar varna för fiberrika grönsaker som sparris, rotselleri, jordärtskocka (ger gaser också), majs, och kål av olika slag. Andra grönsaker som bör undvikas, enligt dietisterna, är lök och bönor/ärtor eftersom de kan orsaka gasighet i magen, samt svamp om man har förträngningar i tarmen.

Själv tycker jag att mat utan lök och vitlök är tråkig så jag använder det ändå, faktiskt utan problem. Min hemlighet? Jag steker löken helt mjuk, så att den blir genomskinlig och nästan smälter, innan andra saker tillsätts i matlagningen. Jag äter sällan rå lök och om jag gör det så äter jag bara lite grann. Där går min mages gräns för vad den klarar av.  Är man känslig mot lök, för att man tycker det är svårsmält och att man får gaser av det, så kan man minska ner på mängden eller byta ut mot purjolök eller salladslök som är mildare än vanlig gul lök. Jag gillar även schalottenlök för att den är lite mildare än gul lök.

Vitlök är min stora favoritkrydda i matlagningen och jag försöker använda den i nästan alla rätter. Jag steker den hastigt i olja i många rätter och låter den fräsa med den vanliga gula löken på låg värme. Det sägs att vitlök har anti-inflammatorisk effekt och är faktiskt bra för våra magar, även om jag såg en studie nyligen som visade på att ”vitlök har inte alls gynnsam effekt på inflammationer, så det så!”. Mina egna observationer är att om jag äter rå vitlök i någon sås eller röra så får min candida-vita tunga en utmaning och blir faktiskt bättre, dvs vitlök verkar ha gynnsam effekt på candida/svamp i munnen.

Vitlök – nyttigt och gott!

När det gäller svamp brukar jag antingen skära den i små bitar när jag använder det i maten, som i risotto, eller så tuggar jag medvetet extra väl när jag äter en större svampbit, som exempelvis i Tom Kha Gai-soppa. Ett annat sätt att kunna använda svamp i maten är att använda torkad svamp. Då brukar jag stöta den i mortel innan jag slänger ner den i en sås. Det fungerar väldigt bra med torkade trattkantareller. Svamp är dock riktigt farligt för de som har förträngningar i tarmen så ni som vet med er att ni har det bör undvika svamp.

Vad gäller kål så använder jag endast s k Kinakål i maten, och det är egentligen ett slags sallad. Jag får aldrig gasproblem av den. Annan kål som jag använder är broccoli. Då brukar jag bara använda själva blomsterbuketterna och så slänger jag den grova stammen helt fräckt. Vitkål använder jag endast som juice, som jag pressar själv. Övriga kålsorter äter jag helt enkelt inte. Ibland kan jag använda grönkål i soppa som i minestrone på vintern.

Bönor och ärtor ingår inte normalt i min diet för tillfället. Min mage klarar inte riktigt av större mängder kokta bönor eller ärtor, särskilt inte om de har varit torkade. Jag tror att magen helt enkelt tycker det blir för mycket fibrer. Lite bönor går bra, men hellre färska bönor och ärtor än torkade. Ett sätt att minska gasrisken, om man nu vill äta bönor, är att hälla av vattnet från bönorna när man har kokat dem i tio minuter. Då försvinner de värsta gasbildande ämnena. För den som vill läsa en intressant betraktelse om bönor (och få argument mot att äta bönor) kan jag rekommendera Lisa Förare Winbladhs inlägg om Bönans baksidor: förgiftning, fytater och fjärtar på Taffel februari 2010.

Däremot kan jag klara av att äta lite edame-bönor till förrätt eller torrstekta haricots verts till riset. Sockerärtor går också bra liksom färska bondbönor och vaxbönor. Andra typer av bönor som magen gillar är groddar.  Jag brukar göra groddar på alfa-alfafrön och mungbönor.

Jag gillar själv potatis och tomat, och tål det bra, men en del personer med Mb Crohn och Ulcerös Colit kan ha svårt med tomater och potatis. Anledningen till att man är lite känslig för tomat är för att det innehåller en del naturligt glutamat, vilket kan skapa irritation i tarmarna. Att man inte heller tål potatis så väl beror på att potatis har högt glykemiskt index och omvandlas snabbt till sockerarter i tarmarna, vilket vi ju ska undvika. Nypotatis har dock lägre glykemiskt index och torde fungera bättre. Jag försöker att äta potatis endast ett par gånger i veckan och har minskat ner min potatiskonsumtion på sistone.

En annan sak som man bör tänka på med grönsaker är att det är bättre med KRAV-odlat än vanligt besprutat. Om man har en känslig mage och är inne i ett skov bör man undvika besprutade grönsaker eftersom tarmarna kan bli så överkänsliga att de reagerar på bekämpningsmedlen i grönsakerna.

För den som vill få inspiration till grönsaksrätter kan ni hitta lite recept under fliken Vegetariskt, där jag har skrivit liknande tankar som de jag delgett er ovan. Jag har inte lagt upp så många vegetariska rätter än, men det kommer allteftersom. Många av mina soppor är vegetariska och snälla mot magen.

4 svar på “Grönsaker: lite tricks för att klara av att äta dem”

 1. Mr P skriver:

  Hej, jag håller f.n. på och läser en bok av Douglas Graham som heter ”The 80-10-10 diet”. Här finns bl.a. intressanta teorier om ”food combining”, dvs att hur du kombinerar din mat spelar stor roll för matsmältningen, vilket också då påverkar fisandet, vädersläppandet eller vad vi vill kalla det.
  Vitlök påstås här vara en ”irritant” och alltså inte lämplig för oss med nedsatt tarmfunktion.

  Men visst hör och läser man om olika påståenden från olika håll och det svåra är att veta vem som har rätt. Grahams 80-10-10-diet t.ex bygger på att 80% av ditt kaloriintag ska komma från kolhydrater, 10% från fett och 10% från proteiner. M.a.o. helt omvänt mot vad de LCHF-frälsta förespråkar.

  Från alla läger som tror sig hittat den optimala lösningen hänvisar man till studier och forskningsrapporer samt exempel på människor som gjort otroliga hälsoförbättringar genom just deras diet. Min ständigt närvarande fråga är därför: Vem har rätt?

 2. admin skriver:

  Låter som en intressant bok! Jag tror absolut på att matkombinationen påverkar vår matsmältning. Men jag tror också att man får prova sig fram till det som är rätt för en själv. Min mage fixar vitlök, men det är massor av andra magar som inte gör det. Själv mår jag bättre av mindre kolhydrater, fr a raffinerade, och det är också vad ett antal studier kommit fram till vad gäller Crohn. T ex har man upptäckt att Crohn är vanligare bland lågutbildade i England (som förmodligen äter pizza, godis, läsk och annan snabbmat), Crohnare äter oftare cornflakes till frukost och drar man ner på socker så blir väldigt många bättre i magen. Så jag tror att för just IBD (dvs Crohn och Ulcerös Colit) är raffinerade kolhydrater och stärkelse dåligt eftersom det ger grogrund för dåliga bakterier.

  Min kropp behöver kolhydrater för jag måste hålla vikten. Äter jag LCHF blir jag smalare och det vill jag inte. Däremot äter jag inte gluten för magen mår inte bra av det, quinoa, ris och hirs går däremot bra. Jag är m a o lite skeptisk mot LCHF, inte minst för att det dessutom ingår mycket grädde i den kosten som jag inte tål.

  Så svaret på din fråga: vem har rätt? Den gyllene medelvägen har rätt och det är bara din mage som kan säga vad den mår bäst av.

  /Tina

 3. Mr P skriver:

  Jag kanske också ska nämna att 80/10/10-dieten är en ”raw vegan”-diet och rekommendationerna är att äta massor, massor, massor av frukt och grönt, där kolhydraterna är enkla att bryta ner. Man blir ju alltid lite hjärntvättad när man läser en bok och bara får information från ett håll, men jag laddar just nu mentalt för att försöka mig på den här dieten. Har nämligen själv UC och tror stenhårt på att det går att bli symptomfri m.h.a rätt kost och leverne.

  En annan bok jag läst heter ”Self healing Chrons & Colitis” av David Klein. Han har själv blivit ”frisk” från en svår UC och påstår sig ha botat över 1000 personer med sin metod. Han är helt klart inspirerad av Douglas Graham eftersom det egentligen är samma diet han förespråkar, fast att han har ett speciellt upplägg för en ”healing plan” och en ”post healing plan”. Väldigt intressant och helt klart värt att läsa för oss som har problem med tarmarna. LCHF påstås här vara hälsofarligt på sikt pga det höga fett- och proteinintaget.

  Den som lever får se, men idag kunde man läsa om ytterligare en slutsats att kött ökar risken för tarmcancer. Kött är nog inte en optimal kost för våra stackars tarmar, så tungt som det är att bryta ner.

  Tack för en bra och välskriven blogg!

 4. admin skriver:

  Aha! Då är jag helt med! Det är faktiskt fler som skrivit till mig om just raw food och det är ju en gammal klassiker som hjälpt många. Lilly Johansson på Föllingegården, som var husgud på 1970-80-talet inom denna bransch, botade många också med den här typen av mat. Så det tror jag absolut på! För jag är också lite skeptisk till för mycket kött och fett i LCHF. Varken Annika Lagerhorn eller jag förespråkar LCHF egentligen. Däremot har mina egna tarmar svårt att hantera just för mycket råa grönsaker så det är därför jag inte gett mig in i Raw Vegan-svängen. Ingår tofu i denna diet?
  Maila mig gärna på info@tinasmagmat.se och berätta hur det går!

  Roligt att du uppskattar min blogg – tack!

  /Tina

Panorama Theme by Themocracy