Fredagsmys eller fredagsrys?

Av , 18 juni, 2010 22:47

Idag har det blivit allt populärare bland barnfamiljer att ha fredagsmys. Det innebär att familjen samlas framför hemmets lägereld, dvs TV:n, och tittar på någon film medan man vräker i sig ostbågar, chips, popcorn, kanske glass, godis och läsk. Jag har märkt att mina bonusbarn verkligen uppskattar fredagsmys, men för mig skulle ett deltagande i deras fredagsmys lätt kunna bli fredagsrys eftersom jag inte kan äta dessa saker. För mig som vuxen är det ju ganska lätt att undvika chips, godis och läsk, men jag kan lätt föreställa mig mardrömmen för föräldrar till barn med inflammatoriska tarmsjukdomar som också vill ha fredagsmys, precis som sina klasskompisar.

Så hur hanterar man då ett fredagsmys med barnen utan att det blir fredagsrys för det sjuka barnet? Egentligen borde det inte vara något större problem att förklara för barnet att ”eftersom du har en knasig mage så får du helt enkelt inte äta ostbågar, godis och dricka läsk för då får du ont i magen”, för vi accepterar ju utan att blinka att man tvingas ändra diet om man drabbas av diabetes eller allergier. Men jag har förstått att det är en kamp att få barn och tonåringar att acceptera ny diet och jag var själv en gång i tiden en bångstyrig tonåring som mycket hellre lyssnade på läkarna och dietisternas icke-råd om diet än mina föräldrar som letat reda på annan fakta.

Hur ska man då få sitt barn eller tonåring (eller själv som vuxen) att undvika fredagsrys och ha fredagsmys? Jag tror att det är väldigt viktigt att försöka förklara för barnet/tonåringen att magproblemen sannolikt förvärras med kosten och att om man inte sköter sig så kan man bli ännu sjukare och kanske bli opererad. Och när man har blivit opererad flera gånger kan man riskera att få en påse på magen, och det är väl inte så jätteroligt att få? (Även om de stomiopererade hävdar att det är helt OK och att man visst kan leva ett bra liv med påse på magen så kanske det inte är en så lockande tanke för en redan osäker tonåring. Själv var rädslan för en stomipåse en av de största drivkrafterna till att jag sökte mig till alternativa metoder och ändrade på min kost.)

Varför inte ha fruktavsmakning i familjen på fredagsmyset istället för onyttigheter?

Det är också oerhört viktigt att hela familjen respekterar och faktiskt också följer en liknande kostomläggning som den sjuka familjemedlemmen om denna är yngre. Jag minns nämligen mycket väl hur det kändes när min far helt okänsligt en gång föreslog att han och min styvmor skulle servera marängsviss till efterrätt för min kusins familj, och när min styvmor sa ”Men vad ska Tina äta då?” så svarade han ”Äsch, släng åt henne en kiwi!”. Det kändes inte alls roligt att veta att de andra skulle äta mat som jag gillade och inte fick äta. Jag skulle ha suttit som en dräglande hund om det hade blivit som min far föreslog. Tack och lov var min styvmor snäll och det blev fruktsallad till alla istället.

För egentligen så är ju inte godis, chips och läsk så väldigt nyttigt för någon och därför tjänar hela familjen på att skippa dessa onyttigheter om man vill stötta sitt barn/tonåring. Tänk er själva att man är värsta godisgrisen, kanske har ett stort sötsug för att man varit eller är sjuk och därmed undernärd och kroppen skriker efter snabba kolhydrater: det är INTE en bra idé att alla andra i familjen får äta godis och annat onyttigt inför den sjuke. Den sjuke kommer att äta godis, chips och läsk också. Därför är mitt förslag att byta ut det onyttiga till lite nyttigare saker för alla i familjen.

Min egen erfarenhet har visat att följande saker fungerar respektive fungerar mindre bra för fredagsmys:

Chips: kan fungera i mindre doser om man tar naturell chips som bara är salta och helst är ekologiska och gjorda på ”riktiga potatisar” (dvs inte Pringles som verkar vara potatispulver och en orgie av tillsatsämnen). Undvik chips med olika smaker eftersom dessa innehåller smakförstärkare (MSG och liknande) och ofta även mjölkpulver.

Hellre majskrokar än ostbågar!

Ostbågar: undvik! Jag älskar ostbågar men min mage blir verkligen kass av det. Men idag finns det majskrokar  (se länk här) som bara är gjort på majs och jag tycker de smakar helt OK. Helt klart bättre för magen än ostbågar. Och vem bryr sig om att det ofta är bebisar som äter majskrokar? Hellre det än att min mage kollapsar!

Popcorn: kan fungera, MEN bara i liten mängd. Om man har såriga tarmar är popcorn nämligen inte alls bra eftersom de innehåller vassa skal från majskornen.

Godis: jag har redan varnat för socker tidigare så det är helt enkelt nej till godis. Det enda godis som vi kan äta lite grann av är mjölkfri choklad, dvs oftast mörk choklad med hög kakaohalt (runt 70%). Det bästa är att undvika godis och helt enkelt hellre servera frukt eller ännu hellre grönsaker i stavar som gurka och morötter, givetvis utan dipsåser med mjölk.

Glass: Idag finns det massor av mjölkfria glassar så det är väl bara att testa sig fram och hålla glassmängden på normala till mindre nivåer och även undvika glass under ett återfall. Jag gillar sorbet och Tofuline men måste erkänna att min sockeravvänjning på senare tid gjort att jag sällan längtar efter glass eller sorbet. Kom ihåg att läsa ordentligt på glassförpackningen så att ni inte får i er saker ni inte tål.

Läsk: Skippa! Ställ fram kallt vatten med citronskivor eller lime i på bordet till alla istället och FÖRBJUD läsk i ert hem om ni vill ha friska familjemedlemmar. Observera att diet läsk är ofta ännu värre för magen än vanlig läsk, som inte heller är bra pga sin höga sockerhalt.

Kakor: Skippa! Kakor är väldigt dåligt för våra magar eftersom de ofta innehåller mjölkprodukter, socker och gluten. Ersätt hellre med grissini (om man tål gluten) eller varför inte med en god frukt? Faktum är att det idag finns en massa spännande frukter i våra butiker så varför inte satsa på fruktavsmakning på ett fredagsmys istället för onyttigheterna?

Själv brukar jag dricka vatten, äta majskrokar och lite gurka på våra fredagsmys därhemma med bonusbarnen. Men jag äter inte kakor, godis, ostbågar och är mycket sparsam i min konsumtion av chips och popcorn. Helst slipper jag dock fredagsmys…

Slutligen: för den som vill ha sitt fredagsmys genom att äta exempelvis pizza eller tacoskväll har jag lagt upp recept på dessa två rätter utan komjölk. (Pizza ännu ej upplagt men det kommer i helgen!)

Kommentarer avstängda

Panorama Theme by Themocracy