Bröllopsfirande med magvänliga tilltugg

Av , 20 juni, 2010 13:19

Igår var det ju kronprinsessbröllop i Stockholm och hur bättre fira det än att samlas några vänner och skåla i lite champagne och äta goda tilltugg? Alltså bjöd vi in några vänner till pojkvännens kontor som ligger vid kortegevägen och tittade på kontorets storbilds-TV medan vi åt tilltugg och drack lite vin och champagne. En lyckad tillställning och jag betvivlar att någon av gästerna ens märkte att det inte fanns komjölk i tilltugget.

Egentligen är inte alkohol så bra för våra magar och jag brukar erfara en märkbar försämring i magstatusen när jag får i mig större mängder alkohol. När jag var tonåring och alla mina jämnåriga gelikar ofta söp sig fulla på helgerna frågade jag min dåvarande snälle doktor hur mycket jag egentligen kunde dricka. Han sa att jag nog kunde dricka alkohol, men att jag skulle undvika att dricka så mycket att jag behövde spy, ett klokt råd, eller hur? För hur kul är det att dricka sig apfull och spy, egentligen?!

Nuförtiden dricker jag mycket måttligt och kan vid festligare tillfällen, när magen är bra, dricka kanske 1-2 glas vin förutsatt att jag äter något till. Jag har märkt att när magen är på återhämtning efter ett skov så är det bäst att undvika alkohol helt. Givetvis är det, som alltid, trial and error, som gäller med alkoholmängden man sätter i sig. Och ingen mår ju bra av att få i sig för mycket alkohol i längden. Jag har även fattat beslutet att eftersom jag äter imurel/azatioprin, som ju sliter lite på levern, så ska jag vara försiktig med mängden alkohol som jag häller i mig.

De som märker att de inte tål gluten (jag verkar tyvärr inse att att jag nog är en av dem) ska undvika alkohol med gluten i som exempelvis öl och alkohol gjord på sädeslag som whiskey och brännvin. Det verkar vara lite omtvistat huruvida gluten verkligen lyckas ta sig in i vodka och brännvin eftersom det ju är en destilleringsprocess. Min egen erfarenhet är att magen tål ganska lite starksprit, en eller två snapsar är vad jag klarar. För den som vill kolla halten av gluten har Livsmedelsverket publicerat en studie på detta här.

Garanterat glutenfria drycker är vin, sherry, portvin, madeira, cognac, armagnac och rom. För den som är överkänslig mot pollen kan det vara bra att satsa på lite finare och äldre rödviner eftersom rödvin ibland kan få oss pollenallergiker att börja nysa, men det skadar ju inte magen.

Gårdagens firande innefattade både vitt vin och champagne och det gick faktiskt bra för magen. Så förutom Victoria och Daniel var min mage också glad, alkoholen till trots.

Laxrullar

Tilltuggen som serverades igår var laxrullar, cocktailtomater, falsk Pekinganka i rullar, vårrullar, jordgubbar och en ”Love 2010 tårta”, egentligen en fransk chokladtårta som jag hittade i en kokbok av Anna Bergenstam för länge sedan.

Ett svar på “Bröllopsfirande med magvänliga tilltugg”

  1. Magnus skriver:

    Jag hade ju förmånen att få vara med och fira kronprinsessans bröllop med Tina och andra av hennes vänner. Jag kan verkligen intyga att jag inte tänkt på att det inte fanns någon komjölk i tilltugget, jag noterade endast att allt var mycket gott. 🙂

Panorama Theme by Themocracy