Glad midsommar utan ledsen mage

Av , 25 juni, 2010 09:25

Idag är det midsommarafton och dags att korka upp snapsen, ölen och sillen. Jag tror inte att jag är den enda kroniskt tarmsjuka personen i Sverige som brukar få ont i magen av midsommarmaten som är för kall för min mage. Förvisso är feta fiskar som sill bra för våra magar, men jag klarar aldrig av att äta alltför stora mängder inlagd sill, hur mycket jag än gillar det. Här kommer lite tips på hur man kan klara av en svensk midsommar trots all mat som våra magar inte alltid klarar.

Först och främst: kall mat är INTE magens bästa vän. Enligt traditionell kinesisk medicin är en anledning till att vi har kassa magar för att vi har för mycket yin, dvs kallt, i oss och då förvärrar vi bara magproblemen om vi äter kallt. (Detta är givetvis en individuell diagnos som kräver en utbildad kinesisk läkare, men generellt verkar det vara så.) Själv märker jag att magen inte alls trivs med alltför mycket kall mat, som det tyvärr brukar vara på svenska midsomrar tillsammans med alldeles för mycket alkohol.

Här kommer några tips för magar som vill ha en glad midsommar:

Undvik att bara äta kall mat på midsommarens smörgåsbord. Komplettera sillen med lite nykokt varm färskpotatis och grilla hellre som huvudrätt än att bara äta sill en hel dag. Det är nog inte bara vi kroniskt sjuka som får ont i magen av att bara äta sill och kall mat på midsommar.

Skippa alla komjölkprodukter på midsommarbordet. Det går att ersätta gräddfil med Alpro Soja naturell yoghurt eller andra sojaprodukter som liknar crème fraîche. Det går alldeles utmärkt dock att äta matjesill utan gräddfil även om det så klart inte känns lika kul. Men hur kul är det att få ont i magen efteråt?

Bröd brukar också förekomma ymnigt på våra midsommarbord, allt från hembakat till specialbakade stora knäckebröd från någon exklusiv bakugn i en by vars namn varit okänt (och byn hade sannolikt varit avfolkad för länge sedan) om de inte kunnat baka gott knäckebröd! Som jag redan skrivit innehåller bröd gluten, vilket många av oss inte tål så bra. Det spelar ingen roll om brödet är surdegsbröd eller ekologiskt, vanligt bröd i butikerna innehåller ofta vete och råg, som innehåller gluten. Vet man med sig om att man reagerar på bröd ska man skippa det helt. Men min rekommendation är att även personer som tål gluten ska vara försiktiga med att äta för mycket bröd eftersom det kan ge oss ont i magen. Satsa på rågknäckebröd i första hand – råg är mer lättsmält.

Varför förstöra dessa godbitar med socker?

När det gäller jordgubbarna, som ju också är obligatoriska på midsommarbordet, skulle jag föreslå att ni äter dem helt naturella. Varför hälla socker på redan söta bär? Särskilt när vår tarmstatus försämras av socker. Grädde och glass till jordgubbarna rekommenderar jag också att man skippar, men om man verkligen känner sug efter glass, satsa i så fall på någon komjölkfri glass som Tofuline, Oatley glass osv. Eller varför inte sorbet utan mjölk?

Midsommarafton innebär också ofta att vi dricker alkohol, en del väldigt mycket. Som jag skrivit tidigare (se inlägg om alkohol här) är inte alkohol särskilt bra för våra knäppa magar. Om man är mitt uppe i ett skov ska man undvika alkohol, är min bistra erfarenhet, och när man är på bättringsvägen ska man vara mycket försiktig och kanske bara dricka ett halvt vinglas, inte mer. Som frisk kan man dricka mer, men inom rimliga gränser. Min egen midsommarkonsumtion av alkohol är att jag dricker ett glas öl till sillen och max två snapsar. Är det grillning senare på dagen kanske jag dricker ett glas vin till detta. I övrigt dricker jag vatten och gärna varmt te för att kontra kylan i maten.

Man ska dock komma ihåg att visa kryddor som vi har i våra snapsar faktiskt är bra, i alla fall ansågs de vara bra förr i tiden, för knäppa magar. Min morfar, som var en stor snapskännare, brukade krydda sitt eget brännvin på gammalt vis. Det innebär att man under vår, sommar och höst plockar olika slags kryddor och gör essens på dem, vilket normalt tar några dagar. Sedan ska essensen helst stå och mogna i minst fyra år i skafferiet, allt annat är barbari, ansåg morfar. Han hade själv fyra rader av olika årgångar essenser i sitt skafferi som kompletterades varje år med nya satser för de mest populära snapsarna. Han brukade f ö själv äta en sillsmörgås och ta en nubbe till denna varje kväll och blev 97 år gammal.

Johannesört

Idag kan man köpa färdig snaps på Systembolaget, men de smakar, tycker jag, inte alls lika gott som min morfars. Den snaps som är bra för oss är framför allt malört (även känt som besk), som tidigare användes som en snaps mot just magproblem. Jag tror ingen kan bota vare sig Mb Crohn eller Ulcerös Colit med malörtsnaps, men en nubbe malört borde i alla fall inte försämra våra magar totalt. Andra snapsar som jag personligen gillar är johannesört (som visat sig ha anti-depressiv effekt och ingår ofta i olika slags naturläkemedel mot depression idag), enbär (smakar i bästa fall som gin) och pors, som luktar svensk skog, dvs barndom för mig. Här kan ni läsa mer om hur man kryddar sin snaps.

Midsommarens smörgåsbord varierar med traditionerna hos olika familjer. En del familjer brukar säkert ha andra typer av plockmat som köttbullar och prinskorv på bordet. Här är det viktigt att den sjuke undviker korven eftersom den alltid innehåller skumma saker i form av tillsatsämnen (och annat som man helst inte vill tänka på. Häromdagen tittade jag på innehållsförteckningen på ett paket grillkorv som bl a innehöll grisblod och grisvävnad (ospecificerat!)…rys!). Gör köttbullarna själv utan mjölk – gott och snällt för magen! Se recept på mjölkfria köttbullar här.

Det är också ganska vanligt att man efter sillen och snapsen på lunchen/eftermiddagen grillar på kvällen. Även här får vi tarmsjuka se upp med tillsatsämnen. Det är dock väldigt lätt eftersom det innebär att vi helt enkelt får marinera vårt eget kött och helt enkelt äta renare mat än de som vräker i sig partajgrillare (som alltså innehåller för lite kött för att få kallas korv!) med bröd och annat. Observera att färdigmarinerat kött, typ flintastek, ofta innehåller en massa konstiga saker från konserveringsmedel till MSG och att även färdiga marinader också oftast innehåller tillsatser som våra magar gärna slipper.

Min perfekta grillkväll innehåller grillat kött, gärna entrecôte eller skivad rostbiff (mindre fet och normalt billigare än entrecôte), sallad, inlagda goda grönsaker som inlagd aubergine, inlagd zucchini, inlagd paprika, aïoli och ugnsbakad klyftpotatis med örter (det passar utmärkt att ugnsbaka nypotatis med örter). Och det allra viktigaste: ät inte ihjäl dig! Magen föredrar att äta mindre portioner och det gäller även vid grillning. Jag har själv vid åtskilliga grillningar känt mig som en uppblåst val efteråt, och hur kul är det?

Glad midsommar på er allihop!

Kommentarer avstängda

Panorama Theme by Themocracy