Sommarpicknick i det gröna

Av , 15 juli, 2010 20:45

Nu när det är så varmt längtar jag ut i naturens svalka och vill helst av allt antingen vara i en båt till havs eller sitta i en hammock i skuggan och dricka vatten och läsa en god bok. Tyvärr har jag ingen hammock så om jag vill ut i skuggan får jag bege mig på en cykelutflykt eller bilfärd och helt enkelt göra en utflykt. Men vad ska man då ha med sig för mat på utflykten när korv- och ostmackor med O’boy inte längre fungerar?

Eftersom jag undviker komjölkprodukter ryker ju osten och varm/kall choklad direkt, och eftersom jag dessutom försöker undvika bröd eftersom jag märker att magen inte är överlycklig av gluten så blir ju utflyktsmaten lite mer sparsmakad.

Givet att mat blir sämre snabbt i värmen, som jag skrev om i mitt förra inlägg, kan jag rekommendera en investering i en frysväska och en frysklabb. Min mamma brukade linda in min saftflaska i kallt tidningspapper, vilket fungerade förvånansvärt väl.

Här är några tips på mat att ta med sig till stranden:

Sallad, exempelvis grekisk sallad med fårost, tabboulé eller sallad med tomat och avokado där man lägger i lite krispig lufttorkad skinka typ parma eller serrano. Man kan exempelvis grilla skinkan mycket snabbt i ugnen så att den blir som chips – mycket gott och lätt att bryta ner i salladen. (Det är också gott med typ salamikorv i sallad, tycker jag, men korv innehåller för mycket tillsatser för min mage tyvärr.) Glöm inte att ta med gaffel eller sked så att det blir lättare att äta salladen.

Ibland gör jag hamburgare med ajvar som jag tar med i en burk och serverar med getoströra, sallad, skivad tomat och lite, lite tunt skivad rödlök tillsammans med uppskuret surdegsbröd.

Piroger, om man tål vetemjöl, som exempelvis empanadas med lammfärs, piroger med lax eller piroger med spenat och fårost.

Grillade kycklingklubbor eller kycklingvingar är gott med lite färsk sallad, tomater och lite gurka till.

Andra trevliga saker att ta med istället för kanelbullar på utflykten är frukt och bär. Skölj exempelvis jordgubbar och ta med i en burk. Eller testa körsbär/bigarråer, aprikoser, persika eller nektarin. En varning dock för dessa stenfrukter: de kan göra oss lösa i magen så ät inte för mycket av dem. Ät en persika eller en nektarin åt gången, max två per dag, och ät inte fler körsbär än åtta stycken. Fler än tio betyder för mig ont i magen, tyvärr.

Melon är snällare mot magen än många frukter, tycker jag, men som alltid med frukter gäller att man ska inte äta för mycket av dem. Alltför mycket frukt verkar orsaka sockerbomb i magen och det är lätt att bli sämre. Antagligen föder fruktsockret candida i våra tarmar och vissa frukter kan vara lite svårsmälta. Det finns massor av olika slags meloner. Mina favoriter är vattenmelon, galiamelon, cantaloupemelon och hamimelon (den sista finns tyvärr inte i Sverige utan odlas i nordvästra Kina och är mycket god och lite torr).

Vad ska man då dricka på sin picknick? Jag brukar ta med vanligt vatten i en flaska, gärna mycket vatten eftersom det ju nu är så varmt. Ibland lyxar jag till det med någon juice, typ Brämhults jordgubbssaft, men jag och magen föredrar vatten. På vintern tar jag gärna med en termos med te.

Ha en mysig utflykt utan magont!

Kommentarer avstängda

Panorama Theme by Themocracy