Rötmånad – varning för känsliga magar

Av , 11 juli, 2010 21:53

Om ni befinner er i Sverige just nu är det troligt att ni också drabbats av ”den tropiska värmen” som löpsedlarna talar om. Själv trivs jag utmärkt i varmt väder – även om det är över +30°C är jag nöjd, om än lite trött. Efter att ha tillbringat tre veckor i +39°C värme (utan air con, vi drömde att vi svettades!) på språkkurs i Asien i början av 1990-talet har jag lärt mig att hantera värme bra. Mina kinesiska vänner brukar säga att jag tål värme bättre än vad de gör själva.

Hur hanterar man då värme på bästa sätt? Här skulle jag så klart kunna ge handfasta råd som vi fick i värmen av typen ”Häll ut en hink vatten på golvet så blir det svalare i rummet”, vilket det faktiskt blev, men jag tror inte min hyresvärd skulle uppskatta att jag gjorde det i min lägenhet… Då skulle jag nog hamna i samma kategori som Råttan i pizzan-turkarna som bryter upp sin parkett för att odla potatis. Istället vill jag ge mer Sverige-anpassade råd här i hettan.

Råd nummer 1: Drick mycket vatten, men i lagom mängd under dagen!

När det är så här varmt ute svettas vi mycket och behöver dricka mycket. Det låter kanske som ett självklart råd, men det är extra viktigt för oss tarmsjuka att dricka mycket vatten under dagen, särskilt om vi har diarré. Då förlorar vi nämligen ännu mer vätska som måste ersättas. Det är viktigt att komma ihåg att dricka mycket när man är sjuk (eller när det är varmt ute), men också viktigt att inte dricka för mycket åt gången.

Jag rekommenderar att man dricker vatten i första hand, inte juice eller saft eftersom detta innehåller för mycket socker som ju är dåligt för våra magar. Om man tycker vanligt kranvatten är tråkigt kan man piffa till det med lite pressad citron eller lime. Eller också kan man dricka mineralvatten med kolsyra i, vilket brukar vara bra att dricka för oss tarmsjuka som lider av en candida-attack.

Råd nummer 2: Var försiktig med maten ni äter i värmen!

Jag märker att det är rötmånad nu och att det är lättare att bli dålig i magen pga att vissa ingredienser blivit dåliga i rötmånadens värme. Här är det framför allt animaliska produkter, typ ost, majonäs, kött, fisk och skaldjur, som är farliga för oss tarmsjuka med kass tarmbakteriekultur. Var därför försiktiga med det ni stoppar i er i sommarvärmen och lukta alltid på maten innan ni tillagar den och undvik mat som varit fryst-tinad och därefter fryst igen. Det är nog en av de värsta saker man kan utsätta sin mage för eftersom den typen av mat kan innehålla stora mängder av bakterier.

Råd nummer 3: Utsätt inte magen för alltför mycket kall mat och dryck!

Nu när det är varmt ute är det lätt att vilja äta massor av glass, dricka iskalla drycker och äta kalla sallader, men det är inte bra för våra magar att äta eller dricka kallt. Faktum är att det är rent av dåligt för magen. Så trots att det är varmt ute skulle jag rekommendera att ni fortsätter att försöka äta minst två varma mål mat om dagen och inte använder isbitar i det ni dricker. Alltför kall mat och dryck gör det svårare för magen att läka ihop, är min erfarenhet.

Jag märker själv en markant skillnad i min magstatus till det sämre om jag satsar på endast kall mat och kalla drycker, trots värme. Jag kan äta lite sallad och äta lite glass, men inga större mängder. Istället brukar jag göra som kineserna: jag dricker varmt (kokt) vatten och grönt te när det är varmt ute. Faktum är att varmt vatten är mycket snällare för magen än iskallt sådant.

Vad gäller mat i övrigt satsar jag själv på att i dessa varma tider äta grillade lammspjäll och annat grillat kött med potatisklyftor i ugn, tabboulé, sallad med tomat och avokado, grekisk sallad med fårost, forell med dillmajonäs, men även kokta kronärtskockor och andra primörer och vanlig varm mat. Titta gärna in under mina recept för att inspireras till varm mat för magen.

Kommentarer avstängda

Panorama Theme by Themocracy