Förkylningstider

Av , 9 september, 2010 19:20

Nu är det förkylningstider: skolorna har börjat, hösten kom lite väl fort och lite tunt klädd kan man väl ändå få lov att vara, det är ju bara i början av september? En del av oss äter immunsuppressmediciner som imurel/azathioprin eller får Remicade/Humira som kan påverka vårt immunförsvar och då är det inte så roligt att bli förkyld. Särskilt för oss med nedsatt immunförsvar pga imurel kan en vanlig bonnaförkylning bli jobbig och stanna kvar alltför länge i systemet.

En intressant aspekt på förkylningar är att de påverkar våra magar och tarmar direkt. Enligt kinesisk traditionell medicin är många av oss som har problem med magen frusna av oss och vi har för mycket ”yin”, dvs det kalla, mörka, kvinnliga i yin-yangsymbolen. Det innebär att vi lättare blir förkylda och fryser lättare. Kinesisk traditionell medicin tror också att lungorna är intimt förknippade med tjocktarmen, och om man får problem med hosta eller lunginflammation så påverkar det statusen på tjocktarmen. Jag kan utifrån egen erfarenhet bara hålla med om att jag periodvis haft stora problem med hosta och samtidigt varit dålig i tjocktarmen. Senaste gången jag var sjuk gick inte hostan över förrän tarmen var läkt efter en Remicade-infusion!

Alltså gäller det att hålla sig frisk och borta från förkylningar och andra sjukdomar. T o m vanliga barnsjukdomar kan bli förödande för oss som äter imurel eftersom vårt immunförsvar inte är tillräckligt bra.

Hur ska man då klara av att hålla sig frisk i dessa tider när var och varannan hostar eller nyser på oss i kollektivtrafiken? Så här gör jag för att undvika att bli onödigt sjuk:

1. Jag håller mig varm. Det innebär att jag äter varm mat, dricker varmt te (gärna Roibos eller riktigt grönt te) eller bara vanligt nykokt vatten och undviker att äta glass, dricka vatten med isbitar i och kalla sallader. Jag håller mig också varm genom att ha på mig varma kläder och skor så att jag inte fryser. Kanske låter det fånigt eftersom kyla, enligt ett antal medicinska studier, inte alls har med förkylning att göra. Själv tänker jag att om jag håller igång kroppen och är varm så arbetar också immunförsvaret bättre eftersom kroppens energi kan gå dit och inte för att hålla mig varm.

2. Jag dricker echinaforce-droppar. Echinaforce/echinagard är ett extrakt från Röd Solhatt som sägs ha immunhöjande förmågor. Det fungerar ganska bra och är bra för magen också. Det smakar inte jättegott, men då har ni inte smakat mina kinesiska örtavkok – i jämförelse är Echinaforce väldigt gott! Den Echinaforce/echinagard jag dricker är droppar, INTE brustabletter. Brustabletterna skadar min mage så de undviker jag som pesten.

Röd solhatt är huvudingrediensen i Echinaforce/Echinagard.

3. En annan förkylningsmedicin jag testat som fungerat bra är Esberetox, som finns på både apotek och hälsokostbutiker. Enda nackdelen är att det ibland känns som om man skjuter förkylningen framför sig och när man slutar med Esberetox blir man oftast genast precis så förkyld som man skulle ha varit utan Esberetox.

4. Jag äter INTE C-vitaminer. Brustabletter och c-vitaminer är alldeles för starkt för min mage så jag försöker få i mig det genom att äta en kiwifrukt eller något annat c-vitaminrikt direkt från naturen.

5. Jag dricker ingefärsté med brunt socker. Ingefära har goda antiinflammatoriska egenskaper då den innehåller ämnet zingerone. Det är dessutom bra för våra knasiga magar då det motverkar diarré och stimulerar både mage och andning. Ibland dricker jag honungsvatten med pressad citron i, och ibland pressar jag citron över ingefärstéet.

6. Jag undviker amerikanska dunderkur-förkylningspiller av typen ”Coldcap”. De innehåller nämligen någon form av NSAID-ämne som smärtstillande, antihistamin och hostmedicin, vilket förvisso är väldigt effektivt (man blir verkligen frisk direkt!), men min mage fixar inte NSAID-ämnet.

7. Jag använder mycket hellre kinesisk örtmedicin som man löser upp i en kopp kokande vatten och dricker. Här har Kina definitivt vunnit över USA, och min mage mår inte alls illa av den kinesiska medicinen. Det går att köpa sådan medicin hos kinesiska akupunktörer med apotek och de kostar ungefär 100 kr för ett paket med tio påsar, men det är det värt.

8. Om jag blir sjuk försöker jag sova så mycket det går och hålla mig varm.

9. Hosta är svårt att bli av med. Inte ens läkarna vet vad man ska göra för att bli av med den. Jag kan dock konstatera att min mage inte gillar hostmedicinerna som man kan köpa receptfritt på apoteket. Istället är den bästa hostmedicinen jag testat laktristabletter som min akupunktör gav mig. De var ungefär en halv centimeter breda i diameter och kolsvarta och smakade lakrits. Kanske finns det något liknande i hälsokostbutikerna?

10. Jag undviker de flesta hosttabletterna eftersom jag tycker att min mage påverkas negativt av allt socker i dem. Läkerol har t o m en varningstext på sig att man kan bli lös i magen av dem. Men en Vics ibland är OK, bara den inte är sockerfri eftersom det ju är dåligt för våra magar.

11. Jag tvättar händerna med tvål och försöker hålla hög hygien för att inte råka få i mig förkylningsbakterier genom dörrhandtag och bussar. Under förra hösten då handspriten tog slut i Sverige i den allmänna svininfluensa-hysterin gick tydligen antalet förkylningar ner märkbart på daghem och skolor.

12. Jag ber också förkylda personer att hålla sig borta från mig och undviker dem som pesten, vare sig det är vänner eller kollegor. Hittills har ingen tagit illa upp.

8 svar på “Förkylningstider”

 1. Stefam skriver:

  Hej Tina,
  Du kan alltid prova RECHARGE http://www.qi-elements.se/sortiment/recharge/. Den innehåller adaptogena örter som stödjer personer i förkylningstider.
  Mvh
  Stefan

 2. admin skriver:

  Tack för tipset! Ska testa det!
  /Tina

 3. HA skriver:

  Hej Tina!

  Är 22 år och har fått diagnosen Crohn (för ett år sedan, men har dock haft problem med magen i ca 3år). Skulle Du kunna skriva hur en matdag ser ut för Dig på ett ungefär?

  Hur ofta och vad Du äter…

  Är ny här, men kommer fortsätta att följa Din blogg!

 4. admin skriver:

  Hej,
  Bra tips: jag ska skriva lite mer utförligt hur en vanlig dag ser ut för mig i ett annat inlägg. Normalt brukar jag börja dagen med att koka gröt och äta den med frukt och sojamjölk. Dricker även svart te till frukost, gärna Lady Grey. Under dagen dricker jag mycket te, grönt ibland, rött på eftermiddagen (jag brukar bli så pigg annars) och jag äter lunchlåda på jobbet samt varm mat till kvällsmat. Jag lagar den mat jag publicerar recept på denna sida. När jag varit sjuk och på återhämtning har jag ätit fler mindre mål och kompletterat med näringsdrycker: en på förmiddagen och en på eftermiddagen.
  /Tina

 5. HA skriver:

  Tack för svaret!

  Hur mår Din mage av näringsdrycker? Har för mig att det är ProvideXtra. Den innehåller tydligen en hel del socker (kolhydrater), men det är ändå något som går bra?

 6. admin skriver:

  Hej,
  Jag dricker ju bara näringsdrycker när jag är sjuk och håller på att bli frisk och då som kosttillägg. Magen mår bra av ProvideXtra som förvisso innehåller kolhydrater, men av de 33 g kolhydrater/100 g dryck så är bara 3-5 g sockerarter. Jag har tålt ProvideXtra utan att magen tyckt att den varit för söt. Däremot hade jag problem med candida när jag drack Isosource på sjukhuset i vintras – DET var sött! Försökte motverka genom att dricka ramlösa och buljong, vilket gick sådär… Magen gillar dock allra bäst färskpressad vitkålssaft och råsaft från blåbär.
  /Tina

 7. HA skriver:

  Jag har fått reda på att ProvideXtra innehåller 8-9g sockerarter (per 100g) och inte 3-5g. De hade tydligen skrivit fel. Pratade med dem förra veckan och då insåg de misstaget! Konstigt… Men är det enbart körsbär Du dricker?

  Detta med Candida har jag ej hört mycket om.. Hur vet man om man har det?

  För att få i Dig av alla näringsämnen, hur får Du i Dig t.ex. fett, kolhydrater och protein?

  Har Du en mailadress, om man har frågor och liknande?:)

 8. admin skriver:

  Jag dricker helst svartvinbärssmak, men jag dricker ju det bara när jag är sjuk eller på väg att bli frisk. Sockerarter kan ju vara mindre farliga om de är från frukt (fruktos), men jag har inte haft problem med det vad gäller ProvideXtra. Huvudsaken är att man inte äter godis och kakor och massa andra söta saker hela tiden.
  Protein och fett osv får jag i mig i vanlig mat. Se mitt receptregister här med olika maträtter jag brukar äta.
  Candida kan du läsa mer om här. Det är inte helt lätt att upptäcka det men det verkar som om vita tungor är tecken på det.
  Det går att nå mig på info@tinasmagmat.se .
  /Tina

Panorama Theme by Themocracy