Allt fler blir sjuka på semestern

Av , 5 januari, 2011 10:03

Idag skriver DN om att allt fler svenskar blir sjuka på semestern. De länder som är värst är Indien, men även populära charterresemål som Egypten, Marocko och Thailand finns med på listan, liksom Indonesien, Turkiet och Bulgarien. Jag har skrivit om det här tidigare i mitt inlägg ”Ut och resa till exotiska länder!” där jag berättat om mina erfarenheter av resande. För rest till exotiska länder har jag gjort, en period hade jag 90 resdagar per år, mestadels till Asien, och jag klarade mig bra.

Det allra viktigaste är att undvika bufféer, oavsett hur lyxigt hotellet än är. Min erfarenhet är att restauranger typ ”hål i väggen” med många kunder är mycket bättre för magen än restauranger med vita linnedukar och noll kunder. Det är också enormt viktigt att maten är rykande het när den kommer in. Undvik all kall, ljummen mat. Jag har också blivit sjuk av cocktails med is (drick hellre öl som skummar om ni måste dricka alkohol) och flera gånger har jag blivit sjuk av maten på flygplanet hem. Självklart ska man undvika kranvatten och bara dricka buteljerat vatten, och se till att vattenflaskan är ordentligt stängd med plastsigill (i fattiga länder som Indien är det inte ovanligt att det säljs gamla vattenflaskor med kranvatten på – vad gör man inte för att tjäna pengar?).

Nu har jag i alla fall sett Taj Mahal, här från Red Fort, i Agra och behöver inte åka dit igen!

När jag var i Indien senast, hösten 2009, blev alla mina medresenärer sjuka trots, eller kanske just på grund av, att vi bodde på ett lyxhotell. Förra gången jag var i Indien, mars 2006, hade jag en indisk kollega som tog hand om mig och såg till att jag fick i mig mat på ställen där omsättningen på maten var hög. Om man reser till just Indien brukar rekommendationen vara att dels ta koleravaccin i förväg, dels bara äta vegetariskt eftersom det tar längre tid för grönsaker att bli dåliga. Indien är f ö ett fantastiskt land för vegetarianer eftersom majoriteten av indierna är hinduer och många är just vegetarianer av religiösa skäl. Det finns massor av goda vegetariska rätter. Första gången åt jag bara vegetariskt och klarade mig rätt bra. Andra gången åt jag bacon på hotellet och blev sjuk. Slutresultat: fett återfall och 16 dagar på sjukhus för ganska exakt ett år sen. Jag höll på att förlora min tjocktarm och Indien står inte på min lista över länder att besöka, hur vackert och spännande det än var där. Tyvärr var det också grymt smutsigt och jag skäms att berätta för mina indiska vänner att jag inte kan åka dit igen.

Ett annat råd är så klart att både i förebyggande syfte och under själva resan ta starka tarmbakterietabletter, vilket jag skrivit om på många ställen (t ex här). Jag har också insett att det kan vara en god idé att när man kommer hem från ett land som Indien eller Egypten faktiskt gå igenom en parasitkur. Det finns parasitmedel på välsorterade hälsokostbutiker, antingen kan man köra vildoregano-olja, som f ö är bra mot candida också och rekommenderas av Jini Patel Thompson i kampen mot Mb Crohn, eller så kan man ta Hulda Clarks piller. Jag borde ha gjort det efter mitt besök i Indien (och Moskva) hösten 2009, då hade jag kanske inte blivit så sjuk…

Hong Kong är däremot helt lugnt för min mage.

För mig är andra asiatiska länder bättre, så länge jag följer mina egna råd. Jag har utan problem varit i Kina (har bott där längre perioder), Vietnam (magen blev snäll som en filbunke!), Thailand (samma sak!), Malaysia, Singapore och Bali. Japan, Hong Kong och Taiwan har nästan samma nivå av hygienstandard som i Sverige, fast jag har faktiskt blivit sjuk av sushi i Japan en gång. Och drick aldrig kranvattnet i någon av dessa länder, skölj inte ens munnen med det efter tandborstning. När jag gjorde det i Hong Kong 1992 fick jag bara se Hong Kongs toaletter efteråt, en upplevelse i sig, men inte så rolig. Jag har dock bestämt mig för att pga risken att bli sjuk aldrig besöka Bangladesh, Pakistan eller Afghanistan.

4 svar på “Allt fler blir sjuka på semestern”

 1. Anna skriver:

  Hej och god fortsättning.
  Nåt jag undrat över länge om man nu ”vågar” åka nånstans med tarmsjukdom…är hur man undviker glutamat?! Då tänker jag både i Sverige och utomlands om man vill äta ute på t e x Thairestaurang. Språket kanske inte klaffar riktigt liksom. Kram

 2. admin skriver:

  Hej Anna och God fortsättning till dig med!

  Jag har rest väldigt mycket i mina dagar, mest till Kina, men jag har även varit på semester i Thailand, Vietnam och på Bali. I Kina säger jag Bu yao weijing (jag vill inte ha MSG), men när jag har varit i Kina tidigare har jag mestadels faktiskt tålt den MSG som de antagligen har haft i maten. Jag vet inte vad det heter på Thai, men det går ju att fråga i turistinformationen på flygplatsen, på hotellet och kanske står det t o m i guideboken. Det går ju alltid att be en ”local” att skriva ner det på papper åt en.

  Min mage gillade definitivt thai-mat i Thailand. Kombinationen mycket kokosmjölk (anti-inflammatoriskt), ingefära, vitlök och lugna dagar på stranden med massor av D-vitamin via solen var utmärkt för mig! Men ät bara nylagad mycket varm mat, inga sallader, och skala frukten noggrant (sprita gärna kniv och frukt först), banan är perfekt. Undvik is, glass och annat som ser magfarligt ut. Och preparera med probiotika, kanske lite extra, innan du åker. När jag back-packade i Vietnam julen 2008/2009 en månad var jag dålig EN gång, pga en drink på ett ställe som uppenbarligen inte var bra. Men jag klarade mig och var bara dålig en dag. Lexinor är också bra att ha med som back up, 400 mg var 12:e timme i tre dygn om man blir dålig. Fungerar om man har stark tarm och fungerar inte om man som jag hade slutat med imurel och har känslig tarmslemhinna. Obs att jag åkte runt nio veckor i Kina 1992 och då var jag ganska dålig i början efter att ha sköljt munnen med kranvatten i Hong Kong. Jag var fem veckor i Hangzhou och fick akupunktur och moxa där, vilket vände min mage till det bättre.
  Men som sagt var: undvik Indien och Egypten. Thailand, Vietnam och Bali är helt OK, tycker jag! Iran var också rent.
  /Tina

 3. Anna skriver:

  Hej! Och tack för ditt svar! Men var kan jag köpa Lexinor? Mvh Anna

 4. admin skriver:

  Hej,
  Lexinor skriver din läkare ut. Det är antibiotika (norflaxin) som man egentligen ska vara ganska försiktig med att ta. Men under mina resor i Asien var det en fantastisk medicin som alltid fungerade. Jag blev dock sjuk av den i Indien pga ömtåliga tarmslemhinnor.
  Bon voyage!
  /Tina

Panorama Theme by Themocracy