Varma drycker och örtte

Av , 24 september, 2012 20:08

Jag är en inbiten tedrickare och har aldrig tyckt att kaffe är gott. Eftersom jag vet att kaffe inte är så bra för magen pga garvsyran, som förresten också finns i starkt te, så har jag inte försökt lära mig att dricka kaffe. Känns ungefär som om jag skulle försöka lära mig att röka: onyttigt och beroendeframkallande. För tillfället dricker jag dock inget svart te alls eftersom det har negativ påverkan på mina njurar, som är viktiga för att hålla mig frisk.

Eftersom jag har en tendens att frysa och bli kall, likt många andra tarmsjuka lider jag av försvagad mjälte enligt mina kinesiska akupunktörläkare, vilket gör att magen inte blir riktigt varm och inte smälter maten bra, så är det viktigt för mig att dricka varmt. Nuförtiden försöker jag dricka te som innehåller örter eller kryddor som är värmande. Lite asiatiskt, alltså. Likaså dricker jag hellre varmt vatten till maten än iskallt och när jag låg på sjukhus och levde på Isosource så fick sköterskorna blanda till den med ljummet vatten eftersom min mage helt enkelt inte fixar iskallt vatten. Vi är alla olika, och en del kanske klarar iskalla drycker, men det gör inte jag. Bättre att hålla värmen.

Svart te är som sagt var inte så nyttigt för våra njurar (vilket f ö är nära kopplat med fertilitet för både män och kvinnor) och det innehåller också garvsyra som inte heller är så bra för magen. När jag var yngre brukade jag dricka väldigt svagt svart te när jag var sjuk. Ett sätt att bli av med garvsyran i teet är att göra som engelsmännen och indierna: hälla mjölk i teet. Men det fungerar ju inte för mig som inte tål mjölk. Alltså brukar/brukade jag dricka mitt te svart, dvs utan mjölk eller socker.

Grönt te anses av många vara väldigt nyttigt eftersom det innehåller mycket antioxidanter. Med min kinesiska bakgrund kan jag bara säga att jag avskyr Liptons vidrigt äckliga gröna te med olika smaker, medan jag älskar gott kinesiskt te som longjing, jasmin, huangshan, och även wulong  och puer-te, som väl egentligen är lite mer ”brunaktiga”. Att dricka grönt te är egentligen en konst, men på senare tid har jag övergett även det gröna teet eftersom det också innehåller garvsyra och gör mig pigg. Jag räknar in vitt te som grönt te, eftersom det är liknande typ av te.

Rött te, dvs roibus, är egentligen ett sydafrikanskt gräs och det är egentligen kylande så det är inte heller så bra för min kalla kropp. Däremot innehåller det inte garvsyra så därför är det bättre att dricka än grönt eller svart te.

Örtte är min nya melodi istället sedan förra årets svåra återfall då jag började dricka örtter på allvar. När man är akut sjuk eller är på återhämtning efter ett skov får man vara försiktig med örtteer och inte överdriva intaget. Kanske bättre att ta en kopp ibland och dricka kokt vatten däremellan.

Här följer några av de teer jag dricker:

Brännässla dricker jag till frukost. Det är nyttigt eftersom det är basgörande, men jag dricker oftast bara 1-2 koppar av det per dag. Brännässla har tydligen också antiseptiska egenskaper och är rikt på mineraler.

Fänkål är bra mot kramper i magen. Det smakar lite lakritsaktigt och lär vara värmande för kroppen.

Ingefära har jag skrivit om tidigare: stärker immunförsvaret och värmer kroppen. Dock ska man vara försiktig med ingefära om man har ett återfall eftersom kroppen då har en inflammation i kroppen och ingefäran kan värma upp för mycket. Jag brukar ta en bit färsk ingefära och skala och skiva ner i en mugg och hälla kokande vatten på det. Det går att hälla på nytt vatten flera omgångar på ingefäran.

Kamomillte är milt och har läkande effekt. Det lär även ha vätskedrivande effekt och kan vara bra efter kortisonkur kanske.

Kanel är värmande och ibland lägger jag ner en kanelstång i mitt örtte för den goda smakens skull.

Lakritsrot är lite beskt men lär vara värmande och lär ha läkande effekt på tarmen.

Maskrosrot är värmande men lite beskt. Maskrosblad är däremot kylande och har vätskedrivande effekt.

Nyponte är lite uppiggande och syrligt. Jag dricker det på jobbet ibland för att piggna till. Inbillar mig att det innehåller lite C-vitaminer men de har nog försvunnit när jag hällde kokande vatten på nyponteet.

Pepparmyntste är gott, men lite svalkande och har tydligen anti-gas-egenskaper och är därför bra att dricka efter en stor tung måltid, enligt vad jag hittade här på nätet. Den har tydligen också inflammationsdämpande egenskaper men jag dricker det sällan pga att det ju är kylande.

Ringblomma är läkande för sår och jag drack det ofta förra hösten för att läka mina trasiga tarmar. Gott och gult, för att inte säga väldigt snällt för magen.

Tulsite eller helig indisk basilika är ett värmande gott te som även stärker immunförsvaret. Det finns att beställa från bl a iherb.com och finns även i hälsokostbutiker. Det är starkt grönt och en tepåse brukar jag kunna använda 2-3 gånger per kopp. Har en god smak och magen verkar gilla det. Det är helt klart en av mina favoriter.

Det finns massor av örtteer att välja på, men de ovan är dem du hittar i mitt skafferi. Jag köper ibland Friggs kvällste som är milt och lugnande på kvällen. Ibland blandar jag ihop olika sorters te i min örttekanna (som är fri från tein som sitter i mina andra svart te-kannor) och det är väl bara fantasin som säger stopp i experimentlystan. Ibland slänger jag i kinesiska dadlar som är värmande i teet.

36 svar på “Varma drycker och örtte”

 1. Edith skriver:

  Spännande med kinesisk medicin! Inom ayurveda rekommenderas en också att dricka varmt. Dock inte i samband med mat utan en timme innan eller 1 timme efter. Jag använder en del kryddor som ska vara bra för magen i maten – tex ingefära och gurkmeja som hämmar inflammation och kummin, fänkål, senapsfrö som ska vara bra för matsmältningen. Och kanel eller kardemumma i varm havremjölk för att det ska vara lugnande. Min mage reagerar om det blir för mycket kryddor, så jag får ta lite åt gången och vara försiktig med örtteer och ayurvediska örtdrycker (kryddor och örter som ska stå i vatten över natten) etc.

 2. admin skriver:

  Tack Edith! Spännande med ayurvedisk medicin! Vad jag lärt mig på sistone är att man helst inte ska dricka något på två timmar efter maten för att ge matsmältningen en chans. För mig har det inte fungerat så bra eftersom jag då glömmer bort att dricka och plötsligt får ont i huvudet av vätskebrist. Kanel och kardemumma i havremjölk låter jättegott! Det ska jag testa! Många av de kryddor som kommer från Asien, som kryddnejlika och annat, har ju parasitdödande effekt så det kan vara bra att få i sig det av den anledningen också.
  /Tina

 3. Edith skriver:

  Jo jag glömmer lätt också bort att dricka. Har hört både en och två timmar efter maten men är snäll med mig själv och tycker att det är bra om jag kan undvika dricka tillsammans med huvudmålen utan mellan dom istället. Till mellanmålen som är mindre dricker jag!

 4. Madeleine skriver:

  hej
  jag har lite problem att gå upp i vikt. Har du något tips?
  fundera på L – glutamin, få i sig det via maten eller köpa pulver med det?
  mat som innehåller det är kyckling , fisk , ägg, äta mer av det kanske då? jag har varit dålig på att få i mig tillräckligt av detta tror jag.
  det står att glutamin behövs i tarmen för att läka celler och läka tarmslemhinnan, vad tror du?
  Glutamin är den viktigaste aminosyran för tarmen och för immunförsvaret.

  mvh madde

 5. admin skriver:

  Hej Madelene,
  Kolla runt på siten så hittar du inlägg om att gå upp i vikt, vilket jag skrivit om tidigare. L-glutamin har jag också skrivit om bl a här.
  /Tina

 6. Madeleine skriver:

  tack, försöker hitta rätt mat för gå upp i vikt, kyckling verkar bra.
  Undrar om det har med min kost att göra, för tarmen är jättebra nu, har inga problem med den eller symtom.
  Jag äter ju inte så mycket fett, då jag slutat med mjölkprodukter som jag inte tål.
  Jag ska åka in till VC idag och prata med en läkare, jag är lite orolig att det kan vara något annat, fel med blodsockernivåer eller ämnesomsättningsproblem eller något annat, eller om det bara är att jag får i mig för lite näring, kalorier, protein och fett från kosten.
  Känner mig inte direkt hungrig heller.

  tack för tipsen!
  mvh madde

 7. Madeleine skriver:

  Hej, har du provat vegan kost? det är enda lösningen jag står inför nu verkar det som.
  läkaren hade inget bra tips, han sa börja med mjölkprodukter som grädde osv.. igen …blev dålig direkt…
  ja gå upp i vikt av vegan kost ska väl inte vara omöjligt, finns avokado, olivolja, fårost, och nötter och gröna växter

  ha det bra!mvh madde

 8. Anna-karin skriver:

  Såg på TV4 Nyhetsmorgon söndagskolan i dag 30 sep. Det var en pensionerad läkare som har samma sjukdom som vi och han pratade bla. om att utesluta socker och ta D-vitamin tillskott. Vet ej hur jag länkar från ipaden men leta upp det avsnittet!

 9. admin skriver:

  Hej Madeleine,
  Nej, jag har bara testat laktovegetariansk kost som ung och det fungerade inte så bra på mig eftersom jag ju inte tål mjölk (men det visste jag inte då). Vegankost är alltså när man bara äter vegetariskt, INTE fårost ed, det är ju laktovegetarian. Men jag hoppas du testat att ta bort all gluten och mjölk. Min mage mår bra av vegetarisk mat – vi äter vegankost på kvällarna (UTAN sojaprodukter typ tofu ed) vilket våra magar verkar gilla. Om du vill testa vegetariskt kan du spana in David Kleins bok (se min länksamling): han rekommenderar vegankost och hävdar att han botat IBD.
  Tyvärr kan läkarna inget så jag skulle hellre rekommendera dig att leta rätt på en duktig naturterapeut som kan lotsa dig fram till vad du egentligen tål att äta. Ibland kan ju magen bli överaktiv och periodvis tål den inget alls, medan den i andra perioder tål fler saker som du inte tål idag.
  /Tina

 10. Madeleine skriver:

  Hej Tina
  ja jag har testat ta bort gluten och mjölk men det hjälper inte längre, jag har nu börjat med vegankost och är symtomfri kanske haft en droppe blod eller lite lite slem men annars inget och helt normal avföring, har blivit mycket bättre redan efter en dag med vegankost. Har också 2 stolpiller asacol som jag fortsätter med.
  Nu har jag hållt på med vegankost några dagar och jag har gått upp 1 kg i vikt.
  Jag har kontakt med en tjej som har blivit helt symtomfri och medicinfri på vegankost.
  Jag äter 2 dl sojayoghurt och lite soja mjölk och ekologisk tofu, men man får läsa innehållet noga så det inte innehåller solros olja eller smakförstärkare som malodextrin, naturella produkter är bäst.

  jag fick en bra länk:

  Det finns ju vetenskapligt belägg på att en vegankost hjälper vid crohn’s.

  nutritionfacts.org/video/achieving-remission-…/

  En kort video om ämnet. Du kan gå in under videon under ”sources” och klicka på den första länken, så får du artikeln han pratar om i helhet.

  glöm inte att dessa studier gjordes på folk som inte hade skov. Om du blöder ur tarmen osv så måste du gå på kortison eller liknande tills du blir symptomfri. Är tarmen redan sårig så är det svårt att läka den med kosten!

  ja jag funderar på att köpa dr. kleins bok
  ja det verkar som magen tål olika mycket beroende på hur aktiv sjukdomen är.

  mvh Madde

 11. Madeleine skriver:

  glömde skriva att jag har fått kontakt med en bra dietist, jag ska skriva matlista på allt jag äter 3 dagar, sedan tittar hon på min matlista och ser om jag får i mig allt jag behöver.

  ha det bra!
  mvh madde

 12. Madeleine skriver:

  jag tar tillskott av vitaminer, Mitt val vegetarian är bra, vitamin b12 och järn osv… och mjölkfri, glutenfri.
  fortsätter med probi mage som är en probiotisk tablett och verkar bra.

  mvh madde

 13. Madeleine skriver:

  magen mår bra av kokta grönsaker, potatis, glutenfri pasta, bananer, bovetegröt, avokado, lite valnötter,
  glutenfria flingor vitaminberikade, rismjölk, krossade tomater, ekologiska kikärtor osv…
  kikärtor och sojaprodukter kan jag få lite luft i magen av, men det gör ju inget så länge tarmen är bra och symtomfri

  ville bara tipsa om lite vegankost. känner du fler som är veganer och där denna kost hjälpt vid tarmsjukdom?

  mvh madde

 14. Madeleine skriver:

  Nu äntligen är jag medicinfri och symtomfri och jag har kämpat med att hitta rätt kost för att bli detta.
  Läkaren sa i onsdags att jag skulle sluta med min medicin asacol stolpiller så det gjorde jag, medicinfri sedan i torsdags då.
  Helt normal avföring, inte en droppe blod.
  Men fuskar jag med kosten så kommer slem och blod tillbaka. Så en strikt skonkost gäller nu och hoppas kunna förbli frisk på detta.
  jag får i mig alla näringsämnen och jag håller en bra vikt.

  har ni funderat på hur skadligt allt fett är som innehåller omega 6. Jag har märkt att jag inte tål fett så bra, inga matoljor, inga mjölkprodukter, inte kokosfett, inte mjölkfritt smör osv… jag tål avokado och stinas kyckling orginal fileerna utan skinn och sköljda i vatten..

  mjölkfritt, glutenfritt, inte matoljor, inga baljväxter, än så länge inga nötter.

  mvh madde

 15. Malin skriver:

  Tack för en bra sida!
  Jag tycker att det är så frustrerande att det inte finns nästan något som är garanterat ok att äta. Tar man in all forskning och allt tyckande så är det nästan inte något kvar man bör äta! Det är väl upp till en själv att prova sig fram till vad som funkar.
  Jag provar just nu att ta bort så mycket socker som möjligt och allt spannmål. (det är ju socker tillsatt i allt!!) Mår märkbart bättre. Det här att socker är dåligt för tarmarna är helt nytt för mig. Visst talas det inte så särskilt mycket om det!?
  Blir dock ofta hungrig och tycker det är jobbigt att hitta varierad kost som funkar för mig. Och det är svårt med mellanmålen.
  Dock är ju bekymren med planering helt klart värt besväret när magen håller sig lung och mår bättre!

 16. admin skriver:

  Grattis Madde! Hoppas att du kan läka ut din tarm nu så att du kan äta mer saker så småningom. Jag levde på kokt kyckling, kokt ris och kokta morötter i kycklingbuljong i 3-4 månader förra året innan min mage var OK. Det tog säkert fem månader innan jag kunde äta mat med lök i.
  Det är vanligt att man inte tål olja och fett så bra när man är sjuk så det är bara att ta det försiktigt. Avocado är superbt! Det har jag börjat äta som mellanmål nu.
  Lycka till och kämpa på!
  /Tina

 17. admin skriver:

  Hej Malin,
  Tackar och bockar!
  Jodå, socker är dokumenterat dåligt för våra magar! Det göder både dåliga bakterier och candida. Likaså stärkelse, som tillsammans med socker står i fokus för SC-dieten. Tyvärr talar ju inte våra svenska läkare om detta så ofta så därför kanske det inte uppfattas som om det är så vanligt? Om du klickar på socker i mina taggar så ser du att jag skrivit om det en del tidigare.
  Jag tror inte det finns en universallösning för alla utan vi får helt enkelt pröva oss fram. En del tål laktosfri mjölk och gluten, andra inte. Vissa av oss får kanske leva på supertråkig diet en längre tid medan andra kan köra diet en kortare tid. Tyvärr måste man exkludera det som gör en sjuk för om man går tillbaka till sin gamla kost med pizza och cola så blir man garanterat sjuk snabbt igen och det är lättare att hålla sig frisk än att bli frisk. Det tar dock tid att upptäcka vad det är man egentligen inte tål.
  När det gäller mellanmål så har jag också problem med det. Just nu försöker jag testa avocado som mellanmål. Riskaka med pålägg som mandelsmör eller mosade sardiner i olja fungerar också bra, ibland en prickig banan.
  Planering av maten är a och o, och hjälper även när man tappat sugen helt och inte har någon fantasi kvar.
  Lycka till med matkalibreringen!
  /Tina

 18. Madeleine skriver:

  Hej Tina!
  tack, ja får hoppas tarmen läker bra nu, och hoppas kunna äta mera mat senare.
  Jag äter precis som du gjorde, kokt kyckling, kokta grönsaker, men jag äter bakpotatis också , och glutenfri pasta, och många andra saker som min mage tål, kika gärna in på min blogg. där skriver jag om min kost som jag äter idag.
  olda risbröd är ok som mellanmål, glutenfria, gjorda på ris, potatisfiber och salt, jag kan äta en hel förpackning/ dag.

  jag tål kolhydrater, är mer känslig för fel fett.

  när tarmen läker, hade du symtom på detta, lite feber, lite ont i leder och muskler, trött? jag kan känna alla dessa symtom nu.

  fundera på rätt fett sedan när tarmen läkt mera.
  avokado är bra äter jag redan nu. Sedan fundera jag på valnötter, och kanske makrillfile i tomatsås.
  fisk innehåller ju dock gifter.
  Vegan tjej, säger hon äter 1 msk malda linfrön, för omega 3, men vet inte om det är bra, då livsmedelsverket skriver det är gifter i det, men då måste man äta några matskedar/dag för att komma upp i skadlig mängd.
  läste på hälsokost om chiafrön med omega 3 , vad tror du om det? själv vet jag inte.

  ha en bra dag! mvh madde

 19. Naad skriver:

  Om man har Crohn och tar Imurel (2tabletter/dag) och slutar ta det helt plötsligt, hur påverkas kroppen/tarmarna av detta?
  Det är nog något man bör ta med en läkare, men ville bara se ifall Du vet något om detta:)

  Ska inte sluta ta medicinen, men är ändå nyfiken på hur det ligger till, hur och vad som påverkas av om man slutar med medicinen…

 20. admin skriver:

  Hej Madeleine,
  Jag tror vi alla är individuella och jag minns inte att jag hade feber osv medan jag läkte, däremot när jag varit i akuta skov eller varit på väg in i skov. Dock vet jag att det inte är ovanligt med s k läkningsskov och feber är inte farligt utan faktiskt bra: det är kroppens sätt att döda dåliga bakterier i kroppen.
  Var försiktig med makrill i tomatsås pga nattskatteväxter (dvs undvik tomat, potatis, aubergine, paprika och chili eftersom de påverkar vårt immunförsvar). Det finns många som rekommenderar linfrön (bl a Alan Graham ”How I beat Crohn’s”) så jag tror det är helt lugnt att ta en matsked och krossa själv om magen klarar det. Om man har UC, som du väl har, så ska man nog vara lite försiktig med linfrön och psylliumfrön – det verkar vara många med UC som får problem med just dessa små frön. Chiafrön har jag testat och det ser ut som om de kommer ut osmälta i mig så jag vet inte riktigt hur bra de är egentligen. För även om de är supernyttiga så kommer jag ju inte åt omega 3 och proteinet i dem om jag inte kan smälta dem. Men vad vet jag: det kanske bara är skalet jag ser och de är kanske så nyttiga som de sägs vara. Köp dem på iherb.com – där är de mycket billigare än i Sverige.

  /Tina

 21. admin skriver:

  Hej Naad,
  Jag har skrivit om det tidigare i bloggen så om du söker imurel så kan du se mina lärdomar. Man ska inte sluta med imurel utan att läkaren sagt OK till det. Sedan ska man enligt Jini Patel Thompson gå ner i dos, ungefär som när man slutar med kortison. Ovanpå detta måste man vara beredd på att tarmen blir extra känslig när man slutar med imurel och man måste gödsla med probiotika, vara försiktig med vad man äter osv. Man bör, enligt Jini, gödsla tarmen med höga doser probiotika i minst ett år och vara försiktig även efter det året är till ända. Själv gick jag till en akupunktör som hjälpte mig att sluta med imurel, men tyvärr var jag dum nog att åka till Indien ett halvår senare och mitt öde beseglades så att jag nu åter äter imurel, fast jag inte tror att det riktigt fungerar på mig eftersom jag ju blev väldigt sjuk förra sommaren TROTS att jag åt imurel (50 mg eftersom jag inte tål mer).
  /Tina

 22. Madeleine skriver:

  Hej
  ja vi är individuella. Jag skulle tro jag har ulcerös kolit, och jag har provat psylliumfrö och blir inte bra av dessa, prova inolaxol och blev mycket dålig.
  Chiafrön har jag läst bra om, och chiafrö mjöl finns också att köpa som kroppen skulle kunna ta upp bättre, dock vet jag inte om jag tål detta.
  Jag äter inte tomatsåsen som makrillen ligger i, bara själva makrillfilerna.
  Konstigt- Potatis är det som jag mår allra bäst av, jag kan äta 2 stora bakpotatis på kvällen och är helt symtomfri på detta.
  Blir du sämre av potatis?

  Jag är mycket glad, är medicinfri och symtomfri, har varit det en vecka nu. Och jag tål mera mat, frukost fungerar bovetegröten med banan och rismjölk fortfarande jättebra och kvällsmat är fortfarande skonkost potatis, kyckling, kokta grönsaker.

  Men till lunch kan jag äta det godaste jag ätit på länge: ekologisk ruccola sallad och sallad från kruka, med kiwi och avokado och riven morot och glutenfri fusilli pasta av märket shär (gjort på ris-majs – ärtprotein).
  makrillfile verkar vara ok att äta 1-2 gånger i veckan. Och resten av dagarna har jag kyckling till.

  Alla matoljor blir jag dålig av, speciellt solrosolja är ju fel fett med omega 6.

  måste tacka Annika Lagerhorn, hennes bok är jättebra.
  Mjölkfritt, glutenfritt, mycket grönsaker, fisk, kyckling, potatis är ok. vissa frukter som bananer, avokado och kiwi är ok. Dock tål jag inte kött.
  Det sista som jag har funderat ut utöver hennes bok är det här med fetterna. Vad säger Annika om fetterna?

  Biverkningar av den medicinen jag tagit som heter Asacol stolpiller, kan vara torra slemhinnor.
  Sedan jag slutade med asacol, så har mina ögon blivit mindre torra och kliar inte lika mycket och är inte lika röda, och jag är inte lika torr i munnen längre.
  Mina ögon och min mun känns mycket bättre.

  ha det bra! mvh madde

 23. Madeleine skriver:

  en till rolig sak:
  jag kan äta 1 rad med mjölkfri och glutenfri chocklad på morgonen, och 1 rad av denna chocklad mitt på dagen.
  60 % kakao Plamil choklad.

  jag tar en tablett varje morgon som heter Probi mage, probiotika.

  mvh madde

 24. Reflextioner skriver:

  Hejsan…kikar in igen (som vanligt) och kollar läget, blev jätte glad att läsa om TE och kommer blogga om detta inlägg och länka sen =)

  ÄLSKAR verkligen TE och har jobbat i presentbutik med TE =)

  Hoppas allt är väl annars, har fipplat runt med min blogg och ej kunnat bestämma mig vad jag skall kalla den men nu känns det som jag hittat ”hem” med namn och upplägg – letar bara plats nu om jag skall ha kvar på bloggplatsen eller byta till blogg.se – finns ju även wordpress men vill ju kunna ha egen layout! Skrivit hos dig förr (menar jag) men hetat annat =)

  Ha det gott…

 25. Madeleine skriver:

  hej igen,
  glömde skriva angående lite feber jag hade, så varade den några dagar bara. Är helt feberfri nu, 36.9 i temp.
  ja det är säkert individuellt när man läker hur det är då.

  ha det bra!mvh madde

 26. admin skriver:

  Hej Madde,
  Ja, jag blir sämre av potatis eftersom det är så rikt på stärkelse. Det står ju på förbjudet listan för SCD så jag undviker det delvis pga detta, men också eftersom det är en nattskuggeväxt som kan påverka vårt immunförsvar dåligt då den typen av växter innehåller solanin, ett gift.
  Jag vet inte vad Annika skriver om fetter men alla andra som skriver om IBD säger att vi ska äta mer av Omega 3 och undvika omega 6 eftersom det är den som gjort oss sjuk (i alla fall enligt ”fettdoktorn” Annika Dahlqvist).
  /Tina

 27. admin skriver:

  Tack Reflextioner! Lycka till med din blogg!
  /Tina

 28. Martina skriver:

  Läste lite i kommentarerna. Det här med potatis.. Om man ser till växtbaserade läkningskoster, så är ju potatis en stor del i t.ex. Gersonmetoden och även hos David Klein är potatis ok. Gällande Annika Lagerhorn och fetter så tror jag att hon förespråkar en hel del att vi är olika och att vi behöver olika sammansättningar i kosten från person till person, beroende på var vi härstammar ifrån och hur våra förfäder åt.

 29. Naad skriver:

  Tack för svaret!

  Kan inte förstå att medicin som Imurel påverkar kroppen negativt om man vill sluta med det… Usch, man borde inte en ha börjat ta Imurel!

  Men vad och hur påverkas kroppen exakt av att man slutar med Imurel? (slutar helt plötsligt)… Vill se hur jag klarar mig utan Imurel/medicin…
  (försökt kolla igenom bloggen men hitta inget svar till mina frågor)…

 30. Kristina skriver:

  Om du visste hur mycket din blogg har hjälpt mig. Crohnsbiblen kallar jag den. Vägen till att bli frisk är inte helt lätt. Det är små avstick till vad som visar sig vara återvändsgränder, ibland tror man att man tar en genväg men det visar sig vara en senväg. Man går vilse, kommer rätt, går vilse, kommer på rätt väg igen. Ack! Själen blöder, magen blöder samtidigt som man sjunger ”Va nöjd med allt som livet ger och allting som du kring dig ser”. Refererar till ditt inlägg om björnen Baloo. Det ligger ett värde i erkännandet, erkännandet att man faktiskt har Crohns sjukdom. Jag intalade mig att jag hade erkänt det för mig själv redan för 15 år sedan, det hade jag inte. Nu börjar förnekelsens slöja skingras och jag känner en tröst och trygghet i att jag inte är ensam. Din blogg är ovärdelig för en mig. Jag tycker det är viktigt att du vet om att allt ditt utförliga arbete med bloggen är till stor hjälp. Tack Tina!

 31. admin skriver:

  Tack Kristina! Dina ord värmer! Det är verkligen som du säger: man går vilse, kommer rätt och går vilse igen. Trial and error! Jag är glad att min blogg kan vara till hjälp för dig och andra – då känns det som om det är viktig tid som jag lagt ner på den.
  Kämpa på och hoppas du mår bättre!
  /Tina

 32. admin skriver:

  Hej Naad,
  Jag får ta och skriva en passus om detta med imurel en annan gång. Imurel påverkar vårt endokrinologiska system och även lever, bukspottskörtel och benmärg, samt tarmfloran.
  /Tina

 33. admin skriver:

  Hej Martina,
  Tack för kommentaren! Jag drack vatten med rå potatis i varje morgon när jag var yngre. Idag märker jag att jag mår bättre om jag undviker potatis pga solaninet och stärkelsen. Men vi är alla individuella så en del kanske tål det bättre.
  Tina

 34. […] istället? När det gäller vätskeintag skulle jag vilja säga att det är helt OK att dricka örttéer och färskpressade grönsaks- och fruktjuicer, om man håller det inom rimliga gränser. Jag […]

 35. Will skriver:

  Hej!

  Jag har just köpt probimage. Jag gillar att prova saker 🙂
  Men nu funderar jag på.. varför jag köpte prob i mage!? Jag har ju ingen magsjukdom! Förutom en mage som ibland kan komma i obalans vid stress och liknande.

  Men prob i mage borde väl inte skada?
  Är alltså prob i mage bra för en frisk mage?
  Och vad händer med en frisk mage när man slutar med probi?

  Bara några tankar.

  Bra blogg i övrigt.. bokmärker! 🙂

 36. admin skriver:

  Hej Will,
  Kanske du köpte Probimage för att du gått på reklamen? Oavsett vad så är det säkert bra för din mage att få lite extra tarmbakterier, men om du blir lite gasig i magen och sämre så kanske det kan vara bra att ge dem till någon annan? Så nej, jag tror inte att probimage gör skada för din mage. Jag tror de är rätt svaga och mesiga så de spelar nog ingen större roll.
  Tack för att du gillar min blogg! 🙂
  /Tina

Panorama Theme by Themocracy