Manuka-honung

Av , 16 maj, 2011 19:48

För ett tag sedan var jag på Lifeland här i Stockholm för att köpa vitaminer. Jag kom i samspråk med en trevlig expedit om knasiga magar och vi stod och pratade en bra stund. Hon berättade att det är många som kommer in till deras hälsokostbutik med knasiga magar och vill ha hjälp. Efter ett tag hamnade vi i honungshyllan och där tipsade hon mig om en honung från Nya Zealand som heter Manuka-honung.

Manuka-honung görs av bina från manukabuskens blommor och i manukahonungen finns en naturlig antibiotika som är starkt bakteriedödande och fungerar väldigt bra på personer med magsår (som ju ofta orsakas av heliobacter pylori). Hon tyckte att jag skulle prova på det också så jag köpte en liten burk av den svagare varianten för att testa. Jag började ta en halv kaffesked, och sen en hel kaffesked på morgonen innan frukost på fastande mage och faktum är att jag efter en vecka tyckte att magen började bete sig bättre.

Vad är då manuka-honung för något? I de nya zealändska manuka-blommorna finns det metylglyxokal, vilket är ett slags antibiotika eftersom den har bakteriedödande effekt. Det används framgångsrikt på sår och eksem, som lättare läks ut. En del forskning hoppas på att manuka-honungen ska kunna ersätta antibiotika när den skapat för många resistenta bakterier. Läs gärna mer här.

Manuka kommer i olika styrkor och jag, som är lite feg, vågade inte ta den högsta styrkan utan valde Manuka Honey med MGO 250 (MGO är en styrka som visar på metylglyxokal 250 mg per kilo honung). Den fungerar tydligen också bra om man är förkyld och har en halsinfektion. Lite som med vanlig honung, men denna sort har ett bakteriedödande ”gift” i sig. Jag minns för övrigt hur min mamma brukade tala om honungens alla läkande effekter – hennes farfar var biodlare och de åt mycket honung när hon var liten. Vi brukade säga att min morfar, som blev 97 år, blev så gammal för att han åt honung och även för att han blivit bistucken när han var liten. Tydligen är bigift också bra mot reumatism, om jag inte minns fel. Däremot kan man ju tänka sig hur hemskt det måste kännas när man får en spruta bigift injicerad…

Nåväl, åter till manuka-honungen: Det viktigaste när man tar manuka-honung är, vad jag förstått, att man tar den på fastande mage och inte äter på 20 minuter efter att man tagit den. Jag vet inte om man ska hälla kokt vatten på den, som när vi gör honungsvatten, så jag körde den naturell. Då finns den naturliga antibiotikan garanterat kvar, samt säkert ett antal andra nyttiga ämnen.

Hursomhelst så uppmärksammade en vänlig läsare mig om att Wanted: Crohn’s End nyligen hade skrivit om just naturliga antibiotika (läs här) där manuka-honung nämns som ett av tre alternativa antibiotika. De övriga är vildoregano-olja och kolloidalt silver, men jag har inte testat kolloidalt silver än. Crohn’s Boy har gjort det med framgång så det kan ju vara värt att testa för den som vill det. Det har också antibakteriell effekt och tidigare använde man sig av silvermynt i mjölken för att döda skadliga bakterier – sannolikt tuberkulosbakterier – vilket gör att jag inte är förvånad om just kolloidalt silver har god effekt på TBC, vilket ju är intressant om man betänker MAP. Eftersom jag inte har testat det kan jag inte rekommendera det och det finns tydligen en risk att man får blå hud om man dricker för mycket av det. Därför tror jag att det är viktigt att följa vad Wanted Crohn’s End skriver när han rekommenderar särskilda produkter för detta. Vad jag förstod drack Crohn’s Boy detta i ett år och tyckte det hade god effekt. Ladda gärna ner hans skrift och läs mer.

När man tar naturlig antibiotika måste man vara försiktig med hur man tar sin probiotika. Jag brukar saxa naturlig antibiotika (t ex vildoregano-olja) med måltid och sedan ta probiotikan några timmar senare. När jag tog manuka-honungen så blev det bara lite honung på morgonen och sen, kanske en timme senare när jag avslutade min frukost så tog jag probiotikan. Däremot hällde jag inte i mig Vita Biosa samtidigt med manuka-honungen utan jag lät manukan verka i fred. Enligt bloggen Wanted: Crohn’s End så kan man slå ut medicinering med probiotika om man tar antibiotika samtidigt, men jag vet inte riktigt hur det fungerar så jag kan bara säga att man nog bör vara lite försiktig när man tar sin naturliga antibiotika och ”saxar” med probiotikan med några timmar i så fall.
Tillägg januari 2013: Som ni ser i kommentaren nedan så ska man äta Manukahonung rå och inte hälla i honungsvatten/kokande vatten eftersom den substans som är verksam i honungen då förstörs.

Ladybird hittade en intressant länk om Crohn och Manuka här, men lyckades samtidigt bota sin onda tand med manukahonung här.

Jag har själv märkt att om jag tar manukahonung mot förkylning så brakar min mage lättare ihop, men jag vet inte om det är för att jag rensar ut dåliga bakterier då eller om jag helt enkelt inte åt den tillräckligt länge.

11 svar på “Manuka-honung”

 1. malin skriver:

  Oj vad spännande! Måste prova detta, bums 🙂

 2. admin skriver:

  Ja, visst är det spännande! Hoppas bara du inte får en sockerchock. Du får ta det försiktigt, lite lite i början och mer sen. Fungerar tydligen också bra på förkylda halsar.

 3. Elke skriver:

  Vill bara berätta att kolloidalt silver är en väldigt användbar produkt. Jag tar 2 matskedar om dagen rullar runt det lite i munnen innan jag sväljer det. Det är toppen även för sårbehandling, tar bara bort skadliga bakterier. Det är alltså kolloidalt silver det handlar om (Ionosil). Det du nämner om att bli blå i huden av är silvernitrat. Köper du Ionosil kan du vara säker på att du kan dricka litervis om du vill och du blir inte blå. Du kan kolla på tillverkarens hemsida ”ion-silver.com” Det finns även andra produkter med kolloidalt silver, alla välbeprövade. Finns en länk på facebook som heter ”kolloidalt silver”, där kan du få massor med tips. Bor du i norr om Stockholm kan du köpa av mig.

 4. […] finns att läsa här Share this:TwitterFacebookLike this:GillaBli först att gilla denna […]

 5. Ladybird skriver:

  Köpte idag mgo 400 och la en klick på tungan. Väntar med spänning på magens reaktion men framförallt visdomstanden…!

 6. Måns skriver:

  Häll inte kokande vatten över honungen och ha det inte i te, eftersom de antibakteriella egenskaperna försvinner vid hög temperatur.

 7. admin skriver:

  Tack Måns, jag vet numera att man ska äta den ”rå”, men bra att du skrev det eftersom jag inte uppdaterat denna bloggpost om manuka-honung. Dock ska man inte ge barn under 1 år ”rå” manuka-honung (eller vanlig honung heller) eftersom små barn inte klarar av att hantera de bakterier som finns i honungen och kan bli sjuka av den.
  /Tina

 8. Jonas skriver:

  Hej!
  Har du något tips om vart man kan köpa Manuka honung som är lämplig att ta om man ej provat detta tidigare?
  Är det någon som kan tipsa om någon webbshop t ex?

 9. admin skriver:

  Hej Jonas,
  Jag har köpt den sort som finns på bilden och det är nog bara att googla sig fram efter bästa pris själv. En fördel med att köpa den i en välsorterad hälsobutik är att de som driver butiken ofta kan berätta mer om den och också rekommendera dos. Dock har jag bara sett den blåa burken på sistone så den verkar vara den som finns att få tag på. Börja med att ta lite och se vad som händer. Jag blev tidigare väldigt dålig i magen av manuka men det berodde nog mer på att den dödade ut elaka saker i min mage.
  /Tina

 10. William skriver:

  Är det någon som vet hur det funkar att ta manuka isamband med medicinering mot chrons? Jag äter imurel o pentasa men tänkte ev börja äta honungen när halsen krånglar o andra förkylningssymtom. Ja vet ju inte vad som händer i kroppen, kan medecin o honungen slå ut varandra rentav? Ja är helt nybörjare i detta ämne o vill gärna få massa tips innan man kör på själv. Tack på förhand!

 11. admin skriver:

  Hej WIlliam,
  Nej, jag tror inte att honungen påverkar din immunsuppressmedicin. Däremot kan du bli kass i magen av manukahonungen eftersom den dödar ut parasiter och andra patogener, men det är egentligen inget att vara orolig över eftersom du ju blir bättre i magen på sikt. Jag har kört vildoregano och manuka med imurel utan några problem, förutom att jag fick diarré av manuka pga att den rensade ut de mängder med parasiter och skit som jag hade i magen på den tiden. Då visste jag inte att det var så och blev rädd och slutade med manuka. Men bara du är beredd på att magen kan bli sämre av manuka så är det ju ingen fara. Dessutom gör du ju din mage en tjänst genom att påbörja utrotningen av parasiterna/patogenerna som orsakar din Crohn.
  Lycka till!
  /Tina

Panorama Theme by Themocracy