Kroppens inre klocka

Av , 25 januari, 2013 21:20

När jag var sjuk häromåret brukade jag sova dåligt. Dels hade jag ju fått i mig alldeles för mycket kortison och var helt speedad, dels hade jag diarréer som störde min nattsömn. Varje natt vaknade jag klockan två och behövde gå på toaletten och sen vaknade jag igen klockan sex av samma anledning. Jag började nästan känna mig som den tyske filosofen Immanuel Kant, vars inrutade liv var så regelbundet att det sades att man kunde ställa sin klocka efter hans punktliga aktiviteter varje dag.

Senare läste jag i en bok om att man inom exempelvis traditionell kinesisk medicin (TCM) anser att kroppen har en inre klocka och att man ska anpassa sig efter den, eller åtminstone lyssna på den. Enligt de som håller på med energimedicin, som jag tycker är väldigt spännande, så följer energiflödena i våra meridianer mellan de olika organen i kroppen ett slags inre organklocka där de olika organen får maximal styrka regelbundet under ett par timmar varje dygn vid en viss tidpunkt. Om man märker att man mår sämre vid vissa tidpunkter på dygnet kan det alltså vara så att det är just då ett visst organ som man har problem med har ökat energiflöde och då gör mer väsen av sig än annars. Enligt dessa tankegångar så återhämtar sig kroppens olika organ sig också vid olika tidpunkter på dygnet.

Det är ganska bra att känna till när kroppen har sin energirytm eftersom det gör att man kan vara snällare mot kroppen när man vet  att vissa organ återhämtar sig varje dygn vid samma tidpunkt. Exempelvis är det bättre att springa på morgonen när lungorna har sin maximala energi, och levern bryter bättre ner alkohol på kvällen än på eftermiddagen. Att våra kroppar har en inre klocka som styrs av solens ljus är egentligen inget revolutionerande, tycker jag. Alla som har åkt till en annan kontinent och erfarit tidsskillnad i form av jetlag vet att man mår alltid ganska kymigt de första dagarna, oavsett vilken riktning man åker. Man vaknar på fel tid och somnar på fel tid, men efter några dagar har kroppen normalt anpassat sig och man sover bättre. Den som inte märker av sin kroppsklocka kanske är väldigt stark i kroppen och kan därför köra över den utan problem, men vi som är lite sköra kan inte göra det lika lätt. Det är inte heller önskvärt att arbeta emot kroppsklockan – bättre att arbeta med den för att öka sin energi.

Här följer ett försök till att gå igenom kroppens inre klocka samt känslor som anses vara kopplade till dem. Den som vill läsa mer om det och spana in en modell på en klocka kan göra det här. Nedan en kroppsklocka på engelska.

 

Lungorna har sin högsta energinivå kl 3-5 på morgonen. Om man har sorg, melankoli eller är stressad andas man sällan med hela lungorna, vilket gör att lungkapaciteten inte är optimal. Jag har tidigare skrivit om andning i samband med stress och vikten att kunna slappna av här.

Tjocktarmen och ändtarmen är, föga förvånande, som mest aktiva mellan kl 5-7 på morgonen. Alltså är det helt naturligt att göra nr 2 på morgonen då den delen av tarmen har mest energi då. De känslor som ger oss problem med tjocktarmen är att man har svårt att se vad som är bra eller dåligt för en och även har svårt att släppa taget om saker som man borde släppa.

Magsäcken högsta energitid är på morgonen mellan 7 och 9. Magen står för kärlek, trygghet och överlevnad i tillvaron och om man lider brist på detta är det inte ovanligt att man ersätter det med mat. Det tål att tänkas på när man ser överviktiga personer. (Likaså anses sötsug bero på kärleksbrist, vilket egentligen gör att man ska tänka sig för innan man stoppar i sig en massa sött, särskilt om man som vi med tarmsjukdomar blir sjukare av socker! Bättre då att försöka skapa sig kärleksfulla relationer omkring sig och sluta med godis och kakor.) Ofta får man problem med magsäcken om man går runt med ouppfyllda önskningar och belöningar som uteblivit.

Mjälten är kroppens element och har sin maxenergi mellan 9 och 11 på förmiddagen. Enligt TCM är mjälten starkt kopplad till ens tankeverksamhet och om man grubblar för mycket kan man få nedsatt förmåga på mjälten. Lite lustigt med tanke på att man förr i tiden talade om att folk var mjältsjuka om de var deprimerade. T o m den gamle Esais Tegnér har skrivit om den mjältsjuke i en av sina dikter. Om man har en försvagad mjälte smälter man maten sämre eftersom matsmältningens element inte fungerar, enligt TCM. Bukspottskörteln och de langerhanska öarna producerar insulin och glukagon som hjälper till med matsmältningen och har samma energitopp som mjälten.

Hjärtat är det organ som får nästa energikick mellan 11 och 13. I hjärtat finns våra känslor för våra medmänniskor, nära och kära, inklusive kärlek. Energi i hjärtat innebär kärlek och brist på kärlek kan medföra hjärtproblem.

Tunntarmen och tolvfingertarmen har sin maximala energi mellan kl 13-15.

Urinblåsan hanterar kroppens vätskereglering och det är viktigt att man dricker extra mycket just när den har sitt högsta energiflöde vid kl 15-17. Urinblåsan kopplas med känslor som att man har höga kontrollbehov, prestationsångest och problem med självtilliten.

Njurarnas energitopp är kl 17-19. Både njurar och binjurar är kopplade till känslor som rädsla och fobier.

Blodkretsomloppets energi är som högst mellan kl 19-21. Om man har problem med blodcirkulationen kan man känna sig ofokuserad vid denna tid på dygnet.

De endokrinologiska organen, som sköldkörtel, binjurar, hypofys och hypothalamus återhämtar sig mellan 21-23. Ibland läser jag att det är just mellan 22-00 som binjurarna återhämtar sig och har som mest energi. Därför ska man försöka ligga i sängen och sova senast kl 22 om man har stressat mycket, eftersom binjurarna och det endokrinologiska systemet då ofta är utmattat. Läs gärna mer om det i mitt tidigare inlägg här.

Gallan är som mest aktiv mellan kl 12 och 2 på natten. Gallan står för känslor som irritation och bitterhet. Inom kinesisk medicin innebär även gallan mod.

Leverns mest aktiva tid är mellan kl 1 och 3. Levern är kroppens reningsverk och om man utsätter sin lever för mycket gifter, vilket man gör om man tar giftiga mediciner som imurel/azatioprin och humira/remicade eller dricker mycket alkohol, kaffe, använder tobak, äter konserver och annan mat som innehåller mycket gift, kan man få leverproblem. Likaså kan man få leverproblem om man har läckande tarm, något jag skrivit om tidigare här, vilket många av oss med tarmsjukdomar har. Därför är det extra viktigt att försöka hålla sig giftfri så gott det går och det är inte fel att med jämna mellanrum gifta av levern med lite korngräspulver som man dricker i ett glas vatten (jag blev otroligt pigg av det). Observera att korngräs är en kraftig renare av levern och man ska inte ta det när man är som sjukast eftersom det kan påverka ens övriga medicinering. Om man däremot mår bra kan man ju testa lite försiktigt och se om det fungerar eller ej. Börja med en halv tesked och gå gärna upp i dos till en hel tesked i ett litet glass vatten som man tar på morgonen när man vaknar en stund före frukost.

Levern anses lagra negativa känslor som ilska och frustration och om man har varit arg väldigt länge kan man i kinesisk medicin drabbas av överhettad lever, vilket kan skada levern. Lite intressant är att notera att kanske är det så att missbruk av alkohol och andra giftiga substanser är kopplat med just ilska och frustration. Framför allt alkoholism kan ju leda till leverskador och en del personer blir ilskna av alkohol.

Så enligt kroppens inre klocka vara anledningen till att jag vaknade kl 2 varje natt helt enkelt för att min lever inte mådde så bra och när jag fick mer energi till den under natten så vaknade jag helt enkelt till. Senare, tidigt på morgonen, vaknade jag av att min tjocktarm och ändtarm fick mer energi och då rensade ut sig.

Kommentarer avstängda

Panorama Theme by Themocracy