Den ultimata kuren för att bli frisk från Crohn och Ulcerös Colit

Av , 24 november, 2012 21:12

När vi blir diagnosticerade i Crohn eller Ulcerös Colit finns det två sätt att hantera situationen. Antingen kan man lyssna på läkarna som säger att man kan äta vad som helst, det är en autoimmun sjukdom som är kronisk, och underkasta sig skolmedicinen och i värsta fall kniven. Eller också kan man bege sig ut på Internet och googla efter den ultimata kuren för att bli frisk. Det är sannolikt flera av er som hittat denna sida som hanterar er sjukdom på detta andra sätt.

Jag märker på en del frågor jag får att det är många av er som skulle vilja att jag talar om den ultimata kuren för er och serverar er en universallösning på era mag- och tarmproblem. Men jag måste göra er besvikna för jag har ingen universallösning för er, vilket jag förvisso önskar att jag hade. Istället är min käpphäst snarare att det finns massor av olika vägar för att bli frisk och inget sätt är egentligen sämre än det andra om man är nöjd med det sättet man valt. Alltså kan man absolut köra skolmedicinens väg och ta läkarna på orden: äta allt man vill och tvingas ta kortison, imurel, remicade och i värsta fall operera bort bitar av sin tarm och det är inget fel med det. Och man kan också äta sig frisk, vilket jag vet flera personer som gjort på olika slags dieter.

Om man väljer skolmedicinens väg och tar mediciner, vilket jag själv tvingas göra, ska man vara medveten om att en del av oss behöver mer än bara medicin för att hålla oss friska. Själv måste jag sköta min kost, undvika stress och tillföra stora mängder probiotika varje dag för att hålla mig frisk. För andra räcker det med att bara ta skolmedicin och för ytterligare andra så blir man frisk på att bara ändra sin kost.

Om man väljer att operera sig ska man också vara medveten om att det finns risk för att man kan tvingas till nya operationer där ännu mer tarm avlägsnas om man inte sköter sin kost och medicinering och blir sjuk igen. En del av oss kan trots att man sköter sig ändå tvingas till operation efter operation och vill det sig riktigt illa kan man råka ut för att man inte har så mycket tarm kvar. Detta gäller framför allt personer med Crohn eftersom sjukdomen tenderar att dyka upp på nya ställen i tarmen.

Uppenbarligen är Crohn något som sitter i hela kroppen eftersom det finns ett fall där man gjort en hel tarmtransplantation på en kvinna med Crohns. Man bytte ut hela tarmpaketet på henne, men lik förbenat hade hon Crohn i hela tarmsystemet mindre än ett år senare. Kanske är det så att man har en bakterieflora (eller patogener, dvs elaka bakterier) i kroppen som är felaktig och som ger sig på tarmsystemet även om man bytt ut det och fått det från en helt frisk person. Eller så är det så att man helt enkelt är allergisk eller överkänslig mot olika födoämnen och om man då fortsätter att äta det man inte tål så får man en autoimmun reaktion i kroppen och man får ett  skov. Om det är därför man blir sjuk så torde det egentligen vara rätt farligt för kroppen om man tar exempelvis imurel eller remicade/humira eftersom dessa mediciner helt enkelt bara trycker tillbaka immunförsvaret som helt naturligt reagerar på något vi inte tål. Samtidigt verkar det som om våra immunförsvar är knäppa eftersom det ibland inte går att bli frisk hur mycket man än försöker. Då är det väldigt bra att Big Pharma finns och kan rädda oss. Så även om jag är skeptisk mot Big Pharma så är jag oändligt tacksam för att de finns eftersom jag annars sannolikt inte hade haft en tjocktarm idag.

Jag tror att just det här med att man är överkänslig mot livsmedel som mjölk, gluten, stärkelse, nattskatteväxter, socker och tillsatser av olika slag, vilket tyvärr ofta är en överkänslighet som inte ger utslag i skolmedicinarnas vanliga allergitester, är en nyckel till att bli frisk. Det är sannolikt anledningen till att folk som blivit diagnosticerade med Ulcerös Colit och opererat bort sin tjocktarm helt ibland visar sig ha Crohn. Då är det lätt för läkarna att säga ”Oups, vi feldiagnosticerade dig visst!” men det behöver inte vara så egentligen. Jini Patel Thompson skriver i sin bok ”Listen to your gut” att hon kommit i kontakt med mängder av människor som först diagnosticerats med IBS, sen divertiklar, sen Ulcerös Colit och slutligen Crohns. Visst kan det vara så att en del har blivit feldiagnosticerade: det är tydligen ganska svårt att se skillnad på Ulcerös Colit och Crohns, men om man gör biopsi på tarmen är det lättare att se vad man har. Jag har själv råkat ut för att de trodde att jag blivit feldiagnosticerad och att jag egentligen hade Ulcerös Colit (sade läkaren i samband med en koloskopi), men det visade sig att jag inte alls var feldiagnosticerad utan faktiskt har Crohns.

Men det som är viktigt att komma ihåg är att om man t ex har diagnosticerats med Ulcerös Colit så finns det faktiskt en risk att man kan få Crohns senare om det är så att man inte sköter sin kost utan fortsätter sin pizza- och McDonaldsdiet. Då reagerar tarmen sannolikt igen på att man utsätter den för kost som man är överkänslig mot. Så jag skulle vilja höja en varningens finger för att bara luta sig tillbaka och fortsätta äta chips och kakor när man ”blivit frisk” från sin Ulcerös Colit genom operation.

Ju mer man googlar desto mer inser man att det finns ingen universalmetod för att bli frisk och alla förespråkar sina egna metoder. Många skriver om SCD som universalmetoden, andra om att det räcker med basallergidiet, och ytterligare andra svär på bibeln att de blivit friska genom att äta raw food. Varianterna för att bli frisk verkar vara lika många som vi som är sjuka. Faktum är att jag tror att det är just det som är universallösningen: att hitta det som fungerar på just mig.

Eftersom vi alla är olika och unika individer så finns det inte en universallösning. Jag tror ju ändå att många av oss blir bättre av att ändra kosten, men en del av oss kommer att behöva medicinera, kanske livet ut. Handen på hjärtat och örat in i magen så tror jag att vi faktiskt kan lyssna på vår mage så pass väl att vi faktiskt lär oss vad magen gillar och inte gillar. Den kunskap jag samlat in på denna sida är en del på vägen, men mycket arbete måste man göra själv, inte minst gäller det oss som har hela psyket i magen och reagerar extremt psykosomatiskt med magen. Alltså kan jag inte säga vilken kost som är bäst för dig utan du får helt enkelt googla dig fram, läsa om olika teorier på min sida och pröva dig fram. Diskussionen om vad man kan äta skrev jag tidigt om på min blogg här och med tiden har jag upptäckt många andra sätt, som SCD, GAPS osv. Vi är alla våra egna profeter så jag tycker det allra viktigaste är att man hittar en metod som fungerar på en själv. Jag märker att jag själv blivit mer överkänslig mot mat sedan jag började ta imurel, men det kan också vara så att jag utsatte min kropp för alltför mycket saker som jag inte tålde och att den till slut ballade ur. Jag kommer nog aldrig att få reda på vad som egentligen orsakade mina stora återfall de senaste åren.

Så mitt råd till er som letar efter universallösningen är helt enkelt att fortsätta googla och utvärdera olika metoder själva. Anpassa efter hur ni mår och vad ni behöver för att hålla er friska och känn inte att ni är utdömda bara för att ni kanske, likt mig, äter både skolmedicin och sköter kosten (samt kör en massa alternativa metoder också).

12 svar på “Den ultimata kuren för att bli frisk från Crohn och Ulcerös Colit”

 1. Crohn85 skriver:

  Hej!
  Tack för ett bra inlägg.

  Jag lider av Crohns sjukdom och har haft den i cirka 15 år. Har opererats två gånger och provat allt som finns på marknaden, har t.o.m använt Tysabri (medicin mot MS). Men tyvärr har medicinerna inte haft någon tillräckligt bra effekt. Däremot tycker jag att antibiotika, så som flagyl, har hjälp väldigt mycket. Dock kan man inte ta flagyl hur länge som helst då den kan ge nervskador. Vid nuläget tar jag ett läkemedel som heter Rifaximin. Det är ett lokalt verkande antibiotikum som hittills har fungerat bra.

  Alla immunsupprimerande läkemedel har inte haft någon tillräcklig effekt, finns då en möjlighet att Crohns sjukdom är en infektions sjukdom och inte en autoimmun sjukdom? Vad anser du om Professor John Hermon Taylors teori om att MAP-infektion är grundorsaken till Crohn’s sjukdom?

 2. Lovisa skriver:

  Hejsan!

  Vad heter de probiotiska tabletter som du tar?

 3. Naad skriver:

  Jag beslöt mig för att ”bara” sluta ta min medicin för någon vecka sedan. Det är Imurel 2st/dag jag brukade ta för min Crohn. (Har aldrig opererat eller liknande).. Men var trött på biverkningarna – tröttheten, hudförändringar etc och ville ”testa” att ta uppehåll för att se om någon förändring kommer ske.. Kanske inte var det smartaste att göra, då Du hade skrivit det innan samt att jag inte har meddelat läkaren om detta. Träffar läkaren sällan ändå (ett par gånger om året)…
  Vet inte ens varför jag skriver detta, men vad tycker Du om detta? Vet ju även att Du inte är ett ”fan” av Imurel:)

  Har inte märkt av någon skillnad ÄN iallafall..

 4. admin skriver:

  Hej Naad,
  Jag märkte av skillnad och blev lite sämre ganska snart efter att jag slutat med imurel, men du kan ju ha tur. Jini Patel Thompson säger att man måste gödsla med probiotika när man slutar med imurel så gör det för att undvika återfall. Ta gärna innate eller ultra flora plus som är de starkaste och bästa att ta. (Jag har övergett Rubicon för de är för mesiga.) Man ska gödsla på i ett år, enligt Jini. Jag var f ö trött även efter att jag slutade med imurel. Du kan ju testa att ta lite korngräsextrakt för det piggade upp mig. Rensar levern och får bort gifter där. Obs ta korngräs i pulverform och var försiktig när du tar det.
  Håller tummarna för att det går bra för dig!
  /Tina

 5. admin skriver:

  Jag har tagit Rubicon tidigare men numera tar jag UltraFlora Plus 2 tabletter per dag (25 miljarder) 2-3 timmar efter frukost (då jag tar imurel och annat som dödar alla tarmbakterier – känns onödigt att ta dem samtidigt som dyra probiotika-tabletter) och på kvällen testar jag just nu Innate med styrka 50 miljarder.
  /Tina

 6. admin skriver:

  Hej Crohn85,
  Jag tror att det är en mängd olika sjukdomar som klassas som Crohn. Det är därför sjukdomen reagerar olika på olika sätt att behandla den. Därför tror jag att MAP kan vara en orsak, men också att candida kan orsaka Crohn-sår. Om det är så lätt att göra feldiagnos på UC och Crohn så kan man ju själv tänka hur svårt det måste vara att se olika varianter av Crohn. Kan du be din läkare att sätta in TBC-medicin och se om det fungerar mot din Crohn?
  /Tina

 7. Ann skriver:

  Hej,

  Vet inte om det finns flera UltraFlora-preparat, därav min fråga. Är det Metagenics UltraFlora Plus du tar? Jag har provat den – köpte den i staterna och då var deras omslagsbild den där solen i gult på blå bakgrund. Numera har de ändrat till en vit med ren text bara. Jag tog deras probiotika med 50 billioner i styrka. Jag var först osäker på om jag vågade mig på en så hög dos, särskilt eftersom jag fick akutdiarreer och mycket orolig mage av Lactiplus, och den är ju inte alls så stark. Men döm om min förvåning då jag inte kände något alls av UltraFlora Plus 50 billoiner!… Nästa burk, samma sak. Vad är din erfarenhet av probiotika? kan man bli ”imun”? kan man bli så att man ”tål mer och mer” trots stora hopp i styrka (tror Lactiplusen var 5 miljoner – alltså stor skillnad till UltraFloran). Eller är det helt enkelt ”fel” probiotiska bakterier? Och hur vet man vad som är rätt för en??? Det borde ju vara ytterst personligt så hur ska man veta vad som då är rätt, man kan ju inte testa bakterierna en och en, eller prova alla i sortimentet hos alla tillverkare…. Har du ngt tips/råd? Probiotika är ju verkligen ”en djungel” att hitta (rätt) i!…

 8. LN skriver:

  Hej
  Jag har haft ulcerös colit sedan jag var 14, från början fick jag såklart massa kortison och blev ganska snart bättre. Jag fick även azacol. Men jag upplevde inte att jag blev helt frisk och jag tyckte inte att medicinen hjälpte något och slutade med den och märkte inte någon skillnad. Sen började jag prova massa olika dieter och har nu kommit fram till något som funkar för mig. Jag äter strikt vegansk kost (alltså all mat som inte kommer från djurriket). Under vissa perioder behöver jag inte tänka så mycket på vad jag äter och det går bra att äta kakor och fett och allt möjligt, men ibland måste jag tänka lite att inte äta för mycket fett och socker och vetemjöl. Jag kan aldrig äta särskilt mycket frukt (men på vintern kan det vara värt att ha lite ont i magen för att få äta massa mandariner), och kall mat undviker jag så mycket det går och i så fall försöker jag dricka något varmt till. Nu för drygt ett år tillbaka äter jag asacol igen och det tillsammans med vegankost gör att jag känner mig frisk!

 9. lena skriver:

  hej,
  vill bara veta, är Asacol en medicin man bör akta sig för ur hälsosynpunkt? eller är den helt ok att äta livet ut?
  är lite skeptisk till alla mediciner man bör äta i förebyggande syfte jämt men jag kanske oroar mig i onödan?
  tacksam för svar!

 10. admin skriver:

  Hej Lena,
  Jag kan inte svara på den frågan. Elaine Gottschall och de andra SCDarna, samt David Klein har långa utläggningar om varför Asacol är farligt, men jag tycker att det finns grader i helvetet. Jag äter hellre asacol än imurel eller tar Remicade/Humira. Tyvärr är jag beroende av asacol så vad göra?
  /Tina

 11. Inger Nordell skriver:

  Hej! Vet inte säkert om det här är rätt sida att skriva på. Men någon mer kanske har provat. Jag har läst mycket om era erfarenheter här i bloggen, men ingen verkar ha provat Ledins Clysmatic mot sin UC. Den tarmsköljningsapparaten har hjälpt mig mycket när jag haft skov. Tidigare i livet har jag också haft en mängd olika hemska apoteksmediciner. Ingen utom en med arsenik hjälpte då. Har precis fått ett skov nu och började då också med hög dos av D3 10000 per dag. Få se hur det går. Tänker också ta något zinkpreparat. Till tarmsköljningen använder jag 37-gradigt vatten och ett kamomillavkok. – En tråkig nyhet är att Life-butikerna har slutat med Holistics
  produkter, då återstår Hälsokraft eller nätet. /Inger

 12. admin skriver:

  Tack Inger! Jag har noterat att jag efter att ha gjort koloskopi ibland faktiskt fått en temporärt lugnare tarm eftersom man ju faktiskt sköljer ut all skit som finns i tarmen med saltvattnet som man dricker. Jag rekommenderar dock inte att man ägnar sig regelbundet åt tarmsköljning om man har en kronisk tarmsjukdom eftersom det kan störa tarmfloran för mycket. Det låter dock lugnt och fint med kamomillavkok. Antagligen kan de som är riktigt modiga testa att hälla i lite kolloidalt silver i sköljningen för att döda ut elaka bakterier, eller testa Jini Patels hemsnickrade probiotika-lavemang (kolla vad jag skrivit tidigare om probiotika, där finns länkar). Det senare verkar fungera bra, att döma av vad Crohn’s Boy skrivit.
  Jag tycker själv att Life-butikerna är alldeles för kommersiella, men de har någon annan slags vitamin/mineralvarumärke som jag tror är av likvärdig kvalitet som Holistic.
  /Tina

Panorama Theme by Themocracy