D-vitamin och autoimmuna sjukdomar

Av , 20 november, 2012 09:37

Idag skriver två läkare på SvD Debatt om hur brist på D-vitamin kan leda till MS, barndiabetes och tarmcancer. Det är en viktig artikel som ni kan läsa här. Jag har tidigare skrivit om hur viktigt D3 är för oss (här). Nu när vintermörkret sänker sig över oss vill jag än en gång poängtera att det är otroligt viktigt att hälla i sig D3-vitamin. Jag äter själv Holistic D3, som enligt en molekylärmedicinares rekommendation är den renaste sorten på den svenska marknaden. Jag tar idag 4 kapslar, dvs 8000 IE per dag och när jag gick ner i dos häromveckan blev jag genast sämre i magen. Alltså är den viktig att ta.

Jag tänker inte skriva om samma inlägg som jag gjorde i somras om D3 men hoppas att ni läser och tar det till er. Den som vill fördjupa sig ytterligare kan köpa James Dowds bok ”The Vitamin D Cure” och vad Crohn’s Boy tycker om den här. Även han vräker i sig D3 och har så gjort i flera år så satsa på det! En burk Holistic D3 kostar 130-140 kr och är värd varenda öre.

Dessutom fungerar D3 som antidepressivt har jag märkt. När jag flyttade upp till Stockholm från Skåne höll jag på att gå under av mörkret här uppe och hade massor av självmordstankar. Den vinter då jag började ta D3 blev jag mindre deprimerad och en bekants bekant som tipsades om D3 av mig skrev senare att jag hade räddat hennes liv för hon ville bara dö i mörkret.

Slutligen, jag har noterat att det finns mjölkföretag som hängt på D3-trenden och nu försöker kränga ”mjölk som stärker immunförsvaret”. För oss som har kroniska tarmsjukdomar är det livsfarligt att dricka mjölk och dessutom är jag inte säker på att den D-vitamin som finns i den mjölken är optimal för oss – den kan sannolikt vara svår att ta upp. Så gå inte på mjölkmyten utan kör hellre med Holistic D3 som är mycket lättare att absorbera för oss med kassa tarmar.

Om det är någon annan här som tar stora doser Holistic D3 mot sin Crohn eller UC vore det väldigt intressant om ni kunde delge oss andra era erfarenheter.

Tillägg: Holistic säljer idag även 5000 IE enheter D3 för den som vill spara lite pengar. Observera att det är D3 vi ska ha i oss, inga andra D-vitaminer. Jag har f ö gått upp till 10 000 IE och mår inte sämre för det så jag tror det är lugnt att ta så höga doser.

16 svar på “D-vitamin och autoimmuna sjukdomar”

 1. Kris skriver:

  Jag äter Holistic Vitamin D3 5000 IE per dag. Undrar om det blir för mycket om jag tar två st 5000IE per dag? Jag började äta Holistic vitamin D3 på din inrådan för några veckor sedan. Efersom jag är i sämre skick än någonsin och har en del andra mediciner + Isosouce kan jag inte säga vilken medicin/tilskott som gör att jag känner mig lite piggare. Men eftersom jag planerar att fortsätta äta D vitamin även när skovet är över så kan jag återkomma och berätta om mina erfarenheter med D vitamin. Apropå Isosouce MCT, jag tycker inte den är så dum ändå rent smakmässigt (hallon). Kanske gillar jag den för att jag vet att det får min kropp att må bra. Men jag funderar på om man inte kan smaksätta den med något som är skonsamt för magen för att den ska få en extra knorr. Har du eller någon av dina läsare någon idé? Läste ett inlägg om Providextra, att du blev dålig av den. Det blir jag med — jättedålig!

 2. admin skriver:

  Hej Kris,
  Om du är orolig över D3 så kan du alltid be att läkarna tar ett blodprov på dig och kollar läget. Min erfarenhet är att vi behöver mycket och jag talade faktiskt med min läkare igår om just D3 och berättade att jag tar 8000 IE per dag, vilket hon inte hade något att invända mot.
  Jag har inga tips på hur man produktutvecklar Isosource. Jag drömde om att den skulle smaka bouillabaise med aioli när jag låg på på sjukhuset och drack fem shakes om dagen. Däremot kan jag rekommendera att du kokar din egen buljong på höna/kyckling, oxe eller annat med mycket ben i. Koka det länge, länge (4-5 timmar) så att benen blir helt utkokade eftersom de avger viktiga mineraler och även substanser som hjälper tarmen att läka sig.
  /Tina

 3. Kris skriver:

  Jag bad min läkare om blodprov som kollar bristen på, om inte alla, så i alla fall de flesta vitaminer och mineraler. Han sa att de inte jobbar så, att de bara kollar några värden hos Crohnspatienter. Varpå jag sa att jag tycker det är konstigt att de inte kollar det då vitaminerna behöver varandra för att fungera. Har du fått kolla om du har brist på fler vitaminer än ”de vanliga” de kollar för Crohnare? En till fråga, är det inte grundläggande att man kollar om en Crohnare i svårt skov har järnbrist? Ska inte det ingå i typ det första blodprovet man tar för patient i skov? Vet att du inte är läkare men tänkte att det inte skadar att fråga. Jag känner ingen med Crohns. Förstår att det måste vara jobbigt för dig med alla frågor du blir bombaderad av. Hoppas du bara svarar när du har ork och inte när du borde ladda batterierna.

 4. admin skriver:

  Hej Kris,
  Tyvärr är det nog kostsamt och tidskrävande att ta blodprov på alla vitaminer och mineraler som vi Crohnare kan ha brist på både till vardags och när vi är sjuka och därför bortrationaliserar skolmedicinarna detta. Ortomolekylärmedicinarna (som kan vara vanliga läkare som Mats Humle men som tror att våra sjukdomar förvärras eller orsakas av vitamin- och mineralbrist) kan däremot göra större utredningar i den stilen. Mina läkare har aldrig kollat mer än nödvändigt och eftersom jag själv avskyr att ta blodprov har jag inte heller bett om det. Däremot finns det en hel del information om vilka vitaminer och mineraler vi mår bra av att ta extra (se t ex här).

  Det är definitivt grundläggande att de kollar blodbrist/hb och järnvärde när man har ett återfall, särskilt om det är ett svårt dito med mycket blod inblandat. Det behövs inte minst för att du faktiskt kan behöva få en blodtransfusion om det vill sig riktigt illa. De ska däremot inte ge järn till dig, vare sig intravenöst eller oralt, när du är akut sjuk eftersom det kan göra att tarmen ballar ur ännu mer. Om du blöder ska du ta zink, jag rekommenderar Helhetshälsas zink som jag själv tog tre tabletter av per dag och det gjorde att jag slutade blöda. Så fort jag slutade med zinket började jag blöda igen. Läkarna skakade på huvudet och sa till mig att zink inte alls fungerade bra på patienter med skov, men jag misstänker att de gett sina patienter vanliga apoteks-zinktabletter och Helhetshälsas variant är betydligt snällare. Har skrivit om zink bl a här.

  /Tina

 5. Diana skriver:

  Hej Tina,
  Detta är Diana från ett vintrigt Skåne, som tänkte börja fylla på mina depåer med mer vitaminer nu i förkyldningstider. Därför undrar jag var du köper dina Holstic D3 tabletter? Jag ick tipset av min homepat Marie att pressa en halv citron och dricka det på morgonen innan frukosten, citronen gör att din kropp ställs i basiskt läge. Gör detta varje morgon nu snart i 2 års tid och jag får säga att jag har inte varit ofta förkyld som jag tidiagre blev innan jag började med citronen på morgonen. Ett lite tips bara till er alla.
  Har du provat att ta Silicea kiselgel som ska vara bra vid kronglig mage?
  Jag provade det ett tag på 90-talet och jag kan erkänna att min mage blev lugnare och nu ska jag be min kära dotter (24 år) att ta det för sin oroliga mage (hon stressa för mycket och äter dåligt), för att se om hon blir lugnare i sin mage som idag är skiftande med lös/hård avföring. Jag själv mår hyfsat bra förutom att jag har problem med candida på tungan och nog i min mage också. Ska köpa Bio 82 Drops-Mycox via homepaten, så jag kan bli av med den. Annars kämpar jag på för att hålla min mage lugn och vara snäll mot den.
  Sköt om Er alla och framför allt var rädda om Er.
  Hälsningar! / Diana

 6. admin skriver:

  Hej Diana,
  Tack för alla bra tips! Jag köper mina Holistic D3 i hälsokostbutiker. Finns t ex på Life men även på nätet så klart. Jag har inte testat Silicea kiselgel.
  Se till att din dotter äter bra för hon har ju ökad risk att få Crohn pga gener så det är extra viktigt att inte stressa eller äta dåligt då eftersom hon annars kan väcka Crohnen i sig. Kanske har hon redan gjort det om hon har knasig mage som låter som IBS.
  /Tina

 7. Mia-Marie skriver:

  Hej, undrade om du skrivit nått eller kollat upp om magnesium hört flera som blivit ”bättre” i sina magar då dom börjat fylla på magnesium…?

 8. admin skriver:

  Hej Mia-Marie,
  Nej, jag har inte kollat upp magnesium men ska göra det. Tack för inspirationen!
  /Tina

 9. Anna skriver:

  Hej! Jag äter en kapsel av D-vitamin (Holistic). Det stod på texttv:n igår att det va farligt…för man kan inte exakt veta dosen man får i sig trots innehållsförteckningen. Jag kommer fortsätta ta dem. Jag vågar inte sluta. Tänker du som jag ang. detta Tina? Kram

 10. admin skriver:

  Hej Anna,
  Jag tänker som du: det är inte farligt. En läsare skrev till mig att på Holistic äter de själva tydligen 25 000 IE varje dag utan att det händer något. Om det nu skulle vara så farligt med D3 så undrar jag varför Socialstyrelsen i så fall inte varnat oss för att sola ute på sommaren? En halvtimme i solen motsvarar 10 000 IE (vilket påstås vara dagsbehovet vad jag läst) och om det inte är farligt att sola för att man får i sig för mycket D3 (solning i sig kan ju ge hudcancer som vi vet) kan det inte vara farligt att äta lika mycket i form av tabletter. Jag tror tyvärr att många journalister blandar ihop D3 med andra D-vitaminer. Vad jag har läst kan D2 vara farligt i för stora doser, men inte D3. Om det finns folk som överdoserar D3 och ändå överlever det och t o m botar sina sjukdomar med det så tror jag mer på dem än en journalist som är expert på att skriva.
  /Tina

 11. Patrik skriver:

  Har beställt en burk holistic 2000 IE som jag tänkte testa mot min Ulcerös kolit, hur stor dos bör jag ta per dag för att jag ska kunna känna nån effekt mot mina problem?

 12. admin skriver:

  Hej Patrik,
  Jag tar 10 000 IE per dag. När jag gick ner i dos eller glömde ta det ett par dagar blev jag sämre i magen. Kanske behöver man inte ta så hög dos alltid men under en period kan det nog vara bra. Om du är i soliga länder så kanske du ska vara försiktig och inte ta så mycket eftersom det kan bli lite för mycket av det goda då. Be gärna din läkare att ta ett blodprov för att se hur dina D3-värden ser ut innan du startar. Då får du en bättre fingervisning. Mina D3-värden var utmärkta när jag tog blodprov, men då hade jag hållit på och ätit 4000-8000 IE om dagen i nästan ett år. Enligt vad man rekommenderar så ska man ju bara ta 2000 IE per dag men jag tror att du lugnt kan 10 000 IE en period och se vad som händer. När det blir sommar kommer jag att gå ner i dos om solen skiner och jag lyckas sola.
  Lycka till!
  /Tina

 13. Sara skriver:

  Hej Tina!
  Jag funderar också på att ta D3-vitaminer men undrar om 1 kapsel/dag inte ger någon skillnad alls? Jag vet inte om jag vågar prova att ta mer då min crohns inte är så allvarlig, de jag känner av är trötthet/huvudvärk/blodsockerfall alldeles för ofta och magont om jag får i mig fel kost. Hur vet jag vad som är ett rimligt intag för just mig?

 14. admin skriver:

  Hej Sara,
  Du kan be din läkare att ta blodprov på dig för att se om du har D3-brist, vilket vi ofta har. Jag har själv kommit fram till att 10 000 IE är det som passar för mig under vintern. Nu när solen skiner ute och jag får lite mer sol på mig kommer jag att gå ner i dos. Se gärna Mats Humles video för mer inspiration. Vad jag läst så är D3 inte skadligt för oss (tänk solljus!) och en läsare skrev till mig nyligen att det finns de som experimenterar med att ta 25 000 IE per dag utan att det hänt något med dem. Du kan ju prova att ta 5000 IE under några veckor och se om det gör någon skillnad. Även ”friska” personer i Sverige behöver ta D3-tillskott under vintern.
  Däremot undrar jag om du inte borde utreda din trötthet/huvudvärk/blodsockerfall? Det skulle kunna vara B12-brist eller brist på mineraler t ex magnesium, zink od. Om man har Crohn har man ofta vitamin- och mineralbrist och det är viktigt att tillföra vitaminer och mineraler. Själv blev jag av med min enorma trötthet härom året genom att börja dricka korngräspulver utspätt i ett glas vatten. Läs gärna vad jag skrivit om vitaminer och mineraler (se tag). Din trötthet kan också bero på hormon-obalanser, t ex för lite DHEA eller underfunktion på sköldkörteln. Be om att få en remiss till en endokrinolog och se vad de får fram. Eller ännu bättre: letar rätt på en bra alternativmedicinare som kan lotsa dig rätt. De kan ofta tala om vilka mineraler och vitaminer du bör ta extra.
  Lycka till!
  /Tina

 15. Lisa skriver:

  Hej. Jag äter just nu 20 000 ie om dagen. Tar 30 droppar av holistic flytande d3. Har ulcerös kolit och blöder mkt från tarmen vilket d3 nu har stoppat. Hoppas jag slipper allt kortison denna gång. Kan inte äta imunsänkande medicin som imurel och remicad då jag har haft cancer. Det ändå vi ska tänka på när man äter så här höga doser d3 är att komplettera med k-vitamin.

 16. admin skriver:

  Tack, Lisa för dina kloka ord!
  Krya på dig!
  /Tina

Panorama Theme by Themocracy