Julstress? Lugn! Här finns alternativen på julborden

Av , 23 december, 2012 12:35

Nu är det dan före dan och jag ska strax bege mig ut och fixa de sista julklapparna. Jag har varit på resande fot i två veckor i Kina och därför inte hunnit skriva något på bloggen. Resan gick bra och jag klarade mig utan problem. Eller rättare sagt: magen blev kass dagen innan jag åkte och jag fick ta lite norflaxicin mot den efter ett par dagar men sedan spann den på som en katt.

För dem av er som likt mig nu stressar lite inför julen vill jag bara uppmana er att andas djupt och inte stressa alls för stress är som ni vet extremt dåligt för kroppen och magen. Ingen dör av en jul som inte är helt perfekt, och förresten finns nog bara den perfekta julen i Astrid Lindgrens Bullerbyn eller i Elsa Beskows böcker om Tant Brun, Tant Grön, Tant Gredelin och farbror Blå (i vuxen ålder har jag alltid undrat vad dessa fyra vuxna egentligen hade för relation). Själv har jag idag lagt in två sorters sill med någon färdig variant ”Fem minutersinläggningssill” och varför stressa mer än så egentligen? Eller varför inte köpa färdig om man vill?

För många av oss är julbordet lite kruxigt eftersom vi inte tål vare sig mjölk eller gluten och ett svenskt julbord är proppat av detta. För LCHFarna är julbordet rena julafton, men inte för mig. Många med mig tål inte heller fett så bra och då är julbordet en mardröm. För att inte tala om alla gamla julbord man tvingats äta ute på restaurang med jobbet…

Vad ska vi då göra för att överleva julen? För två år sedan satte jag ihop en lite lathund för vad man kan äta om man har knasig mage för att ge till släktingar som likt min svärmor tycker att vi är mardrömsgästen. Här kan ni läsa det inlägget. Själv tänkte jag ge mig på kalkon i år och har sneglat på Jamie Olivers recept, och kalkonen på 3,8 kg ligger nu i kylen och väntar på att bli tillagad (skippar nog fyllningen med köttfärs och skorpmjöl, och kanske letar jag rätt på ett annat recept). Kalkon känns helt enkelt nyttigare för mig än vad julskinka gör.

Jag får härmed önska er alla en trevlig jul och hoppas att era ömtåliga magar överlever julen! Samt att ni också klarar av alla frestelser som goda julkakor, julgodis, och annat gott utgör för en känslig mage. Även om man kan klara att äta lite av det så var försiktiga och försök att äta så nyttigt för magen som det bara går.

/Tina

Kommentarer avstängda

Panorama Theme by Themocracy