Ett rent liv – går det?

Av , 20 januari, 2013 15:29

När man, som jag (och ni!), googlar runt på olika siter om hälsokost och hälsa eller bara går in i en mer traditionell hälsokostbutik som Lifeland så inser jag snabbt att jag är inte en renlevnadsmänniska, men jag borde vara det. Det är ett dåligt samvete, men jag tänker att vi får alla göra så gott vi kan. I mitt fall innebär det att jag försöker leva så rent jag kan, men jag sminkar mig med smink från stora kosmetikaföretag, tvättar håret i schampoo som innehåller parabener, diskar med Yes och tvättar mina kläder med Via. Huset städar jag med rengöringsmedel som inte heller är godkänt ur kriterierna som krävs för att leva ett rent liv.

Vad är då en renlevnadsmänniska? För mig är det en person som förutom att sköta sin kost, kropp och hälsa även lyckats bli av med miljöfarliga medel som vi omger oss med varje dag. Varje dag utsätter vi nämligen kroppen för stora påfrestningar i form av gifter och kemikalier som inte alls är bra för oss. Många siter i USA om hur man blir frisk från sin Crohns, som Jini Patel Thompson, SCD och GAPS, beskriver också hur man måste leva mer miljövänligt och i samklang med naturen för att kunna bli helt frisk. Som jag skrivit tidigare så har ju ”leverflundrans urmoder” Hulda Clark skrivit om propyl, bensen och tungmetaller vilka hon anser är orsaken till att leverflundran får fäste i oss. Oavsett om hon har rätt eller fel så är det ändå värt att bära i minnet att de gifter vi utsätter kroppen för sannolikt påverkar oss negativt, särskilt vi som redan har vacklande hälsa i form av kroniska tarmsjukdomar.

Varför ska vi som har kroniska tarmsjukdomar vara renlevnadsmänniskor? Ja, en stor anledning är att vårt utrensningssystem, via tarmen, levern och njurarna, är överbelastade pga att vi hela tiden går runt med en inflammation i kroppen. Det gör att kroppen har svårt att hinna med att rensa ut alla gifter vi får i oss, både genom mat och utifrån, framför allt via huden, och det gör att vi fortsätter att vara sjuka, även när vi borde ha blivit friska. Att vi är sjuka kan sannolikt också bero på att vi helt enkelt är fulla av gifter som behöver komma ut, men pga av att de delar av kroppen som rensar ut kroppen på gifter är försvagade så kommer de inte ut som de borde och det hela blir en ond cirkel. Själv märkte jag att jag blev väldigt mycket piggare av att dricka korngräsextrakt, vilket har starkt utrensande effekt och jag fick tillbaka den styrka och blev pigg på ett sätt som jag trodde var omöjligt eftersom jag varit trött i så många år (i princip sedan jag började ta imurel). För övrigt kan jag också notera att mina första steg till att bli frisk en gång i tiden var zonterapi som hade utrensande effekt på mig.

Går det att leva som en renlevnadsmänniska då? Jag har inte kommit så långt i den utvecklingen än eftersom jag gillar att sminka mig så att jag ser snyggare ut och inte heller har hittat bra schampon än. Jag har testat ett par olika schampon men fick väldigt konstig hårbotten av dem så jag gav upp och gick tillbaka till mitt gamla schampo. Däremot försöker jag att tvätta håret lite mindre ofta, bara varannan dag, och har skaffat mig en miljövänlig duschcreme från Kneipp. Jag har även bytt ut bodylotion mot olja från Kneipp och ibland tar jag ekologisk olivolja eller kokosfett i ansiktet när jag går och lägger mig. Jag har införskaffat mig ID Bare Minerals och ska testa att sminka mig med det eftersom den varianten av smink är baserat på mineraler som inte kan ta sig in i huden (deras mineralmolekyler påstås helt enkelt vara för stora). Får se om det är lika bra som mina giftiga sminkgrejer från de stora kosmetikaföretagen. Tvål är lättare att hitta, tycker jag. Det finns en uppsjö av naturliga tvålar som fungerar utmärkt.

Jag har accepterat att det kommer att ta tid för mig att göra denna omställning som krävs, men jag är fast besluten att göra det. Numera tvättar vi kläderna i Via, utan parfym förvisso, men jag använder miljövänligt sköljmedel – alltid något! Man får ta ett steg i taget – ungefär som ni som nu börjar experimentera med vilka livsmedel ni tål och inte tål. Det är ju ganska tufft att i Sverige, med vår svenska kost, plötsligt inte få äta komjölksprodukter eller gluten när nästan all vår mat känns baserad på just detta. Då är det kanske lättare att först börja med laktosfritt, och sen bli mer seriös och skippa all mjölk och gluten (vilket f ö är vad som krävs för att man ska bli bättre).

Helst ska man inte använda parfym heller och jag har dragit ner på min parfymanvändning. När jag var yngre använde jag det bara när jag skulle gå på fest, men när jag började arbeta och reste mycket så började jag använda mer och mer parfym, eftersom jag köpte på mig parfym på taxfree lite varstans när jag väntade på flygen.

Numera använder jag mer sparsamt parfym och ibland använder jag faktiskt inte ens deodorant, trots att jag tenderar att svettas ymnigt när det är riktigt varmt. Istället för deodorant använder jag saltsten, thai ministift, som jag köpt i en hälsobutik. Det finns säkert många andra liknande sorter, men det är den jag hittat. Man fuktar helt enkelt stenen lite lätt och kör den några gånger under armarna. Jag får erkänna att den är inte lika bra som mina vanliga deodoranter som innehåller aluminiumklorid, men vad gör man inte för att minska giftbelastningen på kroppen? Måste man egentligen ha deodorant på sig när man sitter och fryser på kontoret under vintern (eller i mitt fall: året runt)? Det är ju tyvärr så att vår hud suger upp saker fantastiskt bra (se exempelvis mitt inlägg om magnesium och epsombad) och det är inte så bra alltid när det gäller just hushållskemikalier i städskåp eller badrumsskåpet. Zarah Öberg har skrivit ett intressant avsnitt om detta på sin sida här. Det hon skriver gör att jag inte vill använda deodorant igen… Jag har också läst att om man är ”avgiftad” tenderar man att lukta mindre illa och då behöver man inte så mycket deodorant. Jag tvättar mina kläder oftare istället och sparar min deoanvändning tills det verkligen behövs.

En annan sak som jag börjat undvika att använda är fluor. Som jag skrev i mitt förra inlägg är ju amerikanskt kranvatten fluorerat och det gör att alla amerikaner som skriver om Crohn och UC alla unisont talar om att man måste rena sitt vatten. Fluor är nämligen, tvärtemot vad vi fått lära oss i skolan, något som inte alls är bra för våra kroppar. Istället är det ett väldigt giftigt ämne som många forskare anser att vi inte alls borde använda. Läs exempelvis denna artikel om fluor.

När jag var liten gav man små barn fluortabletter och jag vet att jag fick det när jag var väldigt liten, eftersom min mamma berättat om det. Senare var det fluortant och givetvis fluortandkräm. När det gjorde ont i tänderna satte jag en klick fluortandkräm på tanden och så småningom försvann det onda. Hålet försvann, tänkte jag, men nu sitter jag och surfar på fluor och det visar sig att det inte ens är bevisat att fluor hjälper mot karies! Däremot har min tandläkare berättat att tandnerverna trubbas av med tiden så då gör det mindre ont om man har en spricka i tanden och kanske var det precis det som hände mig, fast jag trodde det var fluorets förmåga. Faktum kvarstår dock: jag fick mitt första hål när jag var över 20 år och då var det i en fördjupning av en hörntand där alla får hål förr eller senare. Jämfört med mina föräldrar hade jag mycket bättre tandhälsa, men med facit i hand kan man ju undra om det var fluorets förtjänst eller om det beror på att jag fick gå till en tandhygienist som liten och lära mig borsta tänderna ordentligt? T o m på dagis kom det ju en tant som ville se hur jag borstade tänderna för att lära mig hur man skulle göra rätt.

Oavsett vad så säger läkarna idag att det endast ska användas på tänderna och man absolut inte ska svälja det. Själv brukade jag göra tandkrämsdrinkar när jag var liten med mina kusiner – vi drack dem med tandborstarna i som de vuxna brukade göra – och ibland åt jag tandkräm, vilket mina äldre kusiner tyckte var lite väl hard core av en fyraåring! Fluor påverkar f ö vår tarmflora eftersom det är så giftigt så av den anledningen ska man inte heller äta fluor eller svälja det, som jag gjorde som liten.

Fluor har också negativ effekt på sköldkörteln och orsakar nedsatt funktion av sköldkörteln. Kanske är det så att vårt idoga användande av fluortandkräm, fluorlack och fluorskölj har gjort att så många drabbas av hypotyreos eller allmän trötthet (dvs inte fullt utvecklad hypotyreos)? Som ni kanske minns i mitt tidigare inlägg om saltsyra och vårt endokrinologiska system finns det ett direkt samband mellan nedsatt sköldkörtel och dålig saltsyreproduktion i magsäcken, och även här anar jag ett samband. För när började vi använda fluor i stor mängd och när började Crohn och Ulcerös Colit öka i stort antal? Givetvis kan man göra samma paralleller med Johne’s sjukdom/MAP, masstillverkning av snabbmat (”TV dinners”), ökad konsumtion av socker, nya varianter av vete (läs Sanna Ehdins intressanta artikel om brödberoende), stress, mer strålning i form av radiovågor osv. Listan är lång på alla onda saker som kommit med det moderna samhället.

Ladybird skrev ett intressant inlägg om bland annat fluor, och har hittat en studie från Karolinska där man upptäckt höga halter av fluor i bortopererade tjocktarmar från personer med Ulcerös Colit. Det är verkligen skrämmande tycker jag. Wuwei har också skrivit tänkvärt om fluor här. Jag har själv slutat med fluortandkräm, men borstar med fluortandkräm ibland någon gång i månaden eftersom jag ju ändå gått på den där myten att fluor stärker mina tänder. Idag använder jag Kingfishers fluorfria tandkräm. Har testat Urtekrams fluorfria tandkräm men den var helt enkelt inte lika god. Istället för fluortandkräm borstar jag tänderna väldigt noga och kör med tandtråd. Även om jag ibland får ont i tänderna om jag äter något väldigt sött (ytterligare ett skäl att inte äta sött!) så fick jag med beröm godkänt hos tandläkaren när jag var där senast.

Slutligen: när det gäller fluor så tycker jag att man ska ta sig en funderare. Kanske är det inte så bra att använda massor av fluor, tugga fluortabletter eller fluortuggummi, men om man skippar fluor helt och får problem med karies bör man nog använda fluortandkräm till trots. Jini Patel Thompson har hela tiden varit strikt emot fluor, men hennes barn har fått massor av hål i tänderna till följd av detta och nu verkar hon testa fluortandkräm igen. För som hon skriver så är det nog inte så nyttigt med alla fyllningar (plast) och bedövningssprutor för kroppen heller.

När det gäller rengöring av huset så föreslår GAPS med flera att man ska kasta ut alla sina gamla rengöringsmedel och bara köra miljövänligt utan kemikalier eftersom dessa påverkar kroppen alltför mycket. Sanna Ehdin har en bra lista på vad man kan använda istället här. Man kan genom att använda mikrofiberdukar minska rejält på användningen av rengöringsmedel. Läs gärna mer här. Det är klokt att använda diskhandskar när man diskar så att inte diskmedlet sugs upp av huden, något jag själv borde bli bättre på. Jag har försökt att ändra på rengöringsmedlen därhemma utan större framgång (framför allt för att jag anlitade en städerska som gav mig en lista på idel miljöovänliga medel som hon behövde för att göra rent här), men jag rengör alltid ugnen med såpa, inget annat. Vi har inte heller hemska toalettsprejer på toaletten som min mormor brukade använda – främst för att de luktar så vidrigt.

Andra saker som jag har rationaliserat bort i mitt vardagsliv för att göra det lite mindre giftigt är teflonpannor och plastredskap. Jag gillar verkligen Jamie Oliver, men hur han kunnat sätta sitt namn på en teflonpanneserie övergår mitt förstånd. Där kan man verkligen snacka om att sälja sig själv till Mammon. Teflon och liknande ”non-sticky” ytor i sig är väl praktiskt, men problemet är att minsta rispa i teflonet orsakar giftutsläpp i maten. Jag slipper gärna det och har därför slängt samtliga teflonpannor och teflonmatredskap på tippen. Istället använder jag gjutjärnsgrytor och rostfria grytor. Jag använder inte heller aluminiumkastruller eller -grytor, som var populärt när jag var liten. Aluminiumkastruller läcker nämligen aluminium och det är inte bra för hälsan heller. För mycket aluminium kan exempelvis ge Alzheimer, tror man, och andra läskiga sjukdomar.

Likaså har jag slängt alla plastredskap jag tidigare använde när jag lagade mat. De är också på tippen tillsammans med teflonpannorna. Istället använder jag numera träredskap (finns på IKEA billigt) och träskärbrädor som jag oljat in med olivolja. Jag häller inte ghee i plastbyttor utan i en lägre, bred glasburk, men jag använder fortfarande plastbunkar för att förvara mat i kylen. Jag vet att det inte är optimalt, men där tog min ork slut. En vacker dag blir det keramikbyttor och glasburkar fullt ut. Tills dess gör jag så gott jag kan.

Slutligen: om det finns läsare därute som sitter på goda tips på vilka rengöringsmedel, schampon, tvålar, tandkräm, deodoranter eller andra saker som man skaffa istället för dåliga giftiga saker för att göra sitt liv mindre giftigt så får ni gärna delge oss andra era tips. Tack för hjälpen på förhand!

12 svar på “Ett rent liv – går det?”

 1. Madeleine skriver:

  Hej
  vad har du för ph värde i kroppen nu? har du basisk ph?
  kalk pulver använder du det nu?
  fundera på använda detta.

  mvh madde

 2. admin skriver:

  Hej Madde,
  Jag hade ph 6 ed när jag kollade senast, vilket jag tyckte var OK. Jag använder inte kalkpulver utan har det senaste året kört en del med korngräspulver, som gjort mig pigg. Det är nog bra om du talar med en utbildad näringsterapeut om det här eftersom jag inte har koll på vad just din kropp behöver. Läs gärna mer om Syra-bas här. Jag känner att jag är inte kvalificerad att svara på frågor av det här slaget och har skrivit om principerna redan i tidigare inlägg. Syftet med den här bloggen är ju att visa upp olika alternativ som finns och beskriva dem lite, men sedan är det upp till er läsare att bestämma hur ni vill göra själva. Sök och du skall finna! 🙂
  Hälsningar,
  Tina

 3. Kriss skriver:

  Jag har börjat med Lypo-Spheric Vitamin C som har exceptionellt hög biotillgänglighet, den enda på markanden. Tar 15 minuter innan frukost och känner skilland. Vill bara tipsa.

  Om du har en dryg kvart att avvara så kan detta inslag från 60 Minutes i Nya Zeeland vara värt en titt där ovanstående varumärke nämns.

  http://www.3news.co.nz/Living-Proof/tabid/371/articleID/171328/Default.aspx

  Är inne på C-vitaminets förbisedda fördelar just nu. Nämnda produkt är svår att få tag i här hemma i Sverige än så länge. På amazon finns det bästa priset. http://www.amazon.com/Lypo-Spheric-Vitamin-Box-30-packets/dp/B000CD9XGC/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1358799490&sr=8-1&keywords=lypo-spheric+vitamin+c

 4. Ulrica skriver:

  Intressant blogg du har. Jag tipsar om Maria Åkerbergs produkter som jag tycker mycket om. Jag har smink, rengöring, krämer och schampon i det märket.

  När det gäller deo gillar jag den här: http://frokenrasmart.blogspot.se/2012/10/aluminiumfri-deodorant.html

 5. Martina skriver:

  Har blivit väldigt viktigt för mig att använda så lite kemikalier som möjligt. Köper miljömärkt och parfymfritt av tvätt och diskmedel. Tvål från Urtekram, smink från Dr Hauschka (enda jag inte får klåda av!). Letar fortfarande efter bra schampo och balsam, min just nu är mitt hår i så dåligt skick (måendet visar sig verkligen i håret..) att inget verkar funka bra oavsett. Sånt jag beställt från Iherb har varit bättre än sånt jag hittat i Sverige. Ekologiska (milda dvs…för mycket som kallas ekologiskt pga ingredienserna innehåller allt möjligt starkt) schampo och balsam beter sig helt klart annorlunda än kemiska och man får dessutom prova sig fram mer för att hitta det som passar ens hår, samt ge det tid…håret behöver ställa om. Tvättar sällan med schampo nu, håret blir rent nog med bara balsam. Använder också thaistenen. Köper så mycket ekologiskt jag bara kan i matväg.

 6. Emma skriver:

  Kan tipsa om ME som sæljs i hælsokost men framførallt av konsulenter runt om i landet. De har allt, frå tvål och schampo till mascara och olika former av kroppskræmer. Sæljer æven kosttillskott av olika slag. Jag gillar bæst den vanliga flytande tvålen, eco argankræmen till ansiktet och solstiftet som ær fantastiskt nær man har torra læppar! Det enda som jag har svårt med ær schampo. Mitt hår ær i riktigt dålig kondition, men børjar bli bættre av att jag inte tvættar det lika ofta.

  Kan æven rekommendera något som jag sjæls ska børja anvænda. Det ær en juice som man tar varje morgon och som heter noni. Den innehåller massa vitaminer och mineraler och vældigt många har blivit hjælpta av detta, bland annat min mamma. Kænner du till något om detta?

 7. admin skriver:

  Hej Emma,
  Ja, jag har hört talas om noni men inte testat det själv. Det verkar vara något som höjer immunförsvaret och de som testat det får något religiöst i blicken när de talar om det. Det verkar hjälpa mot allt möjligt och kan säkert vara bra att ta om man inte tar immunsuppressmediciner som humira/remicade/imurel.
  Tack för alla tips!
  /Tina

 8. admin skriver:

  Ett annat tips är att använda resterna från exempelvis tillverkning av sesammjölk eller mandelmjölk (se recepten under drycker) som peeling.
  /Tina

 9. Moa skriver:

  Hej, jag brukar läsa din sida för att jag har IBS och jag tycker att många av tipsen på mat och vad man ska undvika funkar för mig. Tänkte tipsa tillbaka om http://www.minkram.se, de har hemgjorda bra schampon och andra hygienprodukter som inte innehåller en massa skadliga tillsatser. Vad gäller deo brukar jag använda handsprit – tar inte bort svetten men det gör iaf så det inte luktar något. Jag är inte så väldigt svettig av mig, så för mig räcker det. Jag har riktig problemhårbotten och använder ett schampo som min ekofrisör (ekofrissan.se) gör själv hemma, tyvärr säljer hon inte online så jag får åka dit ett par gånger om året och bunkra upp. Kan ju vara ett tips för dem som bor någorlunda i närheten. Annars är minkräm-grejerna det näst bästa jag hittat.

 10. Moa skriver:

  Ett annat tips är förresten galltvål – mer för rengöring av hemmet än till kroppen då. På hemsidan står det en massa användningsområden, och den är verkligen extremt effektiv på fläckar. Finns att köpa lite överallt. http://www.galltval.se

 11. tb skriver:

  Intressant, Du använder en del som gör att du tvättar kläderna oftare, samtidigt som du skriver att du tvättar mer sällan .Sen slängde du alla plastredskap och teflonpannor på tippen, jag hoppas du menade återvinningsstationen, var annars inget hälsosamt val. Med städprodukterna enjo behöver du bara vatten, oftast kallt.

 12. admin skriver:

  Hej tb,
  Givetvis slängde jag allt i återvinningscentralen hos renhållningsarbetarna. Själv tycker jag inte att kallt vatten är ett bra sätt att städa, men dina städprodukter är kanske bra, vad vet jag. Tack för att din moralistiska föreläsning. Jag är sannolikt en av de som sorterar mina sopor mest noga av alla Stockholmare och tycker att Stockholms sophanteringssystem är värre än ett u-lands. Tacka vet jag Lund!
  /Tina

Panorama Theme by Themocracy