Parasiter och patogener

Av , 28 maj, 2013 20:47

Det heter att våra tarmsjukdomar beror på vårt immunförsvar och att de är autoimmuna sjukdomar, dvs att immunförsvaret attackerar sig självt. En del av oss misstänker dock att det beror på att vi stoppar i oss mat som helt enkelt ger oss ett slags allergiska reaktion på maten vi stoppar oss, medan SCD-skolan anser att vi är sjuka för att vi har dåliga bakterier i tarmen som vi föder genom att äta mat som dessa bakterier lever på.

Jag tror att SCDarna och allergitesen är helt rimlig, men jag tror också att många av oss är sjuka för att vi har fått i oss dåliga bakterier, patogener och sannolikt parasiter. Sverige är ju ett väldigt rent land, eller i alla fall intalar vi oss att vi lever i ett rent land, där man kan dricka vattnet från kranen (”världens bästa kranvatten” som ni minns, eller kanske inte…läs här), äta grönsaker utan att skölja dem ordentligt efter att de legat öppet i butiken. Men jag är inte så säker på att Sverige är så himla rent som vi tror. Med ett ökat resande utomlands till länder med bristande hygien ökar också risken för att det kommer in parasiter och dåliga bakterier i vår vardag. Därför är jag extremt noggrann med min egen handhygien och tvättar mina händer med tvål varje gång jag använt dator, mobil, åkt kommunalt eller helt enkelt kommer hem. Jag tvättar även mina händer många gånger med tvål när jag lagar mat och sköljer alltid av mina grönsaker ordentligt och skär bort dåliga bitar på dem innan tillagning.

Att det finns ett starkt samband mellan patogener och parasiter och våra kroniska tarmsjukdomar verkar obestridligt med tanke på att många som lever ”medicinfritt” som exempelvis Jini Patel Thompson, Crohn’s Boy och Annika Lagerhorn samtliga ägnar sig åt att ta parasitkurer av olika slag. Jini använder sig av vildoreganolja, Crohn’s Boy dricker kollodialt silver varje morgon och Annika skriver i sin bok att hon gör parasitkurer regelbundet.

Själv ser jag ett samband mellan parasiter och mina återfall då jag blev extremt sjuk hösten 2009 efter en resa till Indien. Eftersom jag har Crohn och hade slutat med imurel ett halvår tidigare blev jag behandlad för ett Crohns-återfall och inte för indiska bakterier eller parasiter. Med facit i hand undrar jag hur läkarna egentligen tänkte eftersom det finns tusentals bakterier som kan orsaka dålig mage och det är också känt att elaka bakterier kan orsaka återfall i Crohn och Ulcerös Colit. Eftersom svensk sjukvård är livrädd för att ge för mycket antibiotika fick jag aldrig antibiotika mot min kollapsade mage efter Indienresan utan istället fick jag en tung kur kortison och remicade (som förvisso gjorde mig frisk temporärt, men också gav mig hjärtarytmi).

Jag misstänkte att allt inte stod rätt till i min mage även efter att jag blivit ”frisk” av remicade (tre gånger) då jag åtta månader senare märkte att magen inte mådde toppen. Då tänkte jag att det var nog stressen på jobbet och jag sade till slut upp mig för att inte bli sjukare. Det var då jag testade att ta vildoregano i tablettform och märkte viss förbättring. Men magen kollapsade regelbundet under vintern och våren och nådde totalkollaps i början av sommaren 2011 då jag åt på en sunkig kinesisk restaurang som orsakade det stora återfallet för mig. Min vän som åt på restaurangen med mig blev också dålig, förvisso bara en vecka, trots att han bott i Långtbortistan i flera år och har plåtmage så han blir väldigt sällan sjuk.

Under tiden som jag var dålig kände jag hur min tjocktarm var svullen och jag kunde känna min tjocktarms del som går på ovansidan av magen. Inuti tarmen kunde jag känna hur de elaka bakterierna festade och hade värsta rave-festen. Trots att mitt återfall börjat med en dålig restaurang, dvs typiska tecken på matförgiftning och elaka bakterier, fick jag ingen antibiotika utan läkarna gav mig remicade och sen humira efter att jag nästan dött av en allergisk chock mot remicade. Inte förrän jag fick antibiotika tre veckor efter remicade-chocken, vilket jag fick för att min CRP gått upp pga att jag tagit 200 mg Q10 (som Jini Patel Thompson rekommenderade i sin bok, men som troligen orsakade ökad blodgenomströmning och satte i gång inflammationen igen) och läkarna planerade operation. Så fort jag slutade med Q10 och fick antibiotika lugnade magen sig, CRP sjönk och jag var utsläppt en vecka senare. Tyvärr fick jag aldrig konstaterat om jag hade parasiter i tarmen, men sannolikt var det patogener av något slag. Idag vet jag att jag har haft parasiter i tarmen och jag är i processen att döda ut dem, vilket jag får återkomma med mer information kring senare eftersom jag vill först se om metoden jag anlitat verkligen fungerar.

Enligt alternativmedicinarna så kläcks parasitäggen i våra tarmar en gång i månaden, vid fullmåne. Det låter ju helt galet, men faktum är att jag tycker också att det låter realistiskt eftersom parasiter faktiskt lägger ägg och dessa torde ju kläckas någon gång om de är i en gynnsam miljö som en mysig mjuk tarm. Det är därför Hulda Clark anser att man måste ta parasitkurer i minst tre månader. Jag skulle tro att det här är anledningen till att många av de stackars Östersundsbor som drabbades av cryptosporidium fortfarande lider av sviterna av den – de har sannolikt kvar den i tarmen och är därför känsligare än vad de var tidigare. För i svensk sjukvård så får man ju parasitmedicin som varar en vecka eller två, eller i bästa fall en månad, men knappast tre månader. Inte konstigt att den inte är helt effektiv, om jag säger så. Därför rekommenderar jag att den som misstänker sig ha fått parasiter att gå till en duktig alternativmedicinare och få medel mot det.

Med allt detta vill jag egentligen bara säga en sak: det är viktigt att kolla om ni har parasiter i tarmen och fundera över vad det kan ha varit som utlöste just din sjukdom. Har du varit i ett exotiskt land? Ätit på en sunkig restaurang? Besökt Östersund? Jag har också hittat folk på Internet som drabbats av någon parasit/bakterierelaterad infektion efter besök i varmare land och som därefter fått ciproflaxin av sin läkare. Ett halvår senare har personerna diagnosticerats med Ulcerös Colit. Kanske har ciproflaxin, ett slags antibiotikum, slagit ut tarmfloran och parasiterna har fått fäste i tarmen, som kanske redan innan dess var mer känslig än andras? Jag vet inte, men i kommentarsfältet till ett blogginlägg var det flera personer som hade varit med om exakt detta och jag undrar om det verkligen bara var en tillfällighet. Om det är någon av er läsare som varit med om detta vore det intressant om ni kunde skriva om det i kommentarsfältet.

Vad ska man då göra om man misstänker att man fått en parasit eller flera eller att det kanske är de som orsakat att man klassats med en kronisk tarmsjukdom? Först och främst är det viktigt att få det bekräftat. Ett tecken på att det kan vara parasiter med i spelet är när varken mediciner eller diet hjälper magen att bli bättre. Jag tror att imurel hjälper delvis för att den dödar ut parasiter i tarmen, men om man tar imurel och andra starka mediciner och de inte hjälper så kan det vara värt att kolla upp parasiter. Parasiter är ju trots allt vanliga och ingen går säker. Jordan och Steve på SCD Lifestyle har skrivit om detta och hur man kan testa sin avföring här, en läsvärd artikel och mycket att tänka på. Givetvis kan det också vara så att anledningen till att medicinen och kosten inte fungerar är att du fortfarande inte hittat det där som just du är allergisk mot, eller i värsta fall att din tarm är i så dåligt skick att den inte går att repareras (något läkarna gillar att säga, men alternativarna håller inte med).

Om man konstaterats ha en parasit eller flera föreslår jag att man talar med sin läkare om det för att se om de har någon effektiv medicin mot det. Annars kan man alltså gå till någon alternativmedicinare och se vad de tycker att man ska göra eftersom de ofta har en hel del effektiva saker som vanliga läkare inte har. Det är viktigt att ta parasitmedel i flera månader om man varit rejält sjuk eftersom ägg kan dröja sig kvar i systemet och kläckas vid fullmåne (något jag själv varit med om) trots att man utrotat parasiterna. Jag tror att SCD är en mild variant av parasitutrotning, liksom basisk kost.

Jag skulle för övrigt att någon tarmforskare började forska på vilken slags mat parasiter gillar för jag tror att de gillar onyttig mat med mycket socker och stärkelse som bildar en sur miljö. Tydligen är det så att om man skapar en basis miljö i tarmen så trivs de inte och drar.Det är sannolikt en anledning till att folk som börjar äta mer basiskt eller skippar stärkelse och socker (som SCD) blir friskare och svälter ut sina patogener och parasiter. Likaså verkar höga doser probiotika hjälpa till att döda ut elaka bakterier.

Jini Patel kör sin vildoregano-kur där hon sakta men säkert trappar upp vildoreganon från fem droppar på morgonen till flera gånger per dag och på kvällen tar hon sin probiotika. Denna kur kör hon sedan i ett halvår och med viss regelbundenhet ett par månader varje år, om jag förstått det rätt, för att hålla koll på patogenerna.

20 svar på “Parasiter och patogener”

 1. Catharina Holm skriver:

  Tack för spännande information!
  Jag har själv en som jag anser ”befogad misstanke” om att mitt jätte utbrott av Colitis Ulcerosa – Pancolitis – blev utlöst av ussel kökshygien hos en kompis.
  Överläkaren på gastro avdelningen på sjukhuset har inte ens noterat min misstanke!
  För mig verkar det mycket logiskt.
  Jag har många års erfarenhet med, att om jag utsätts för att andas in luft med mögelsvamp – så går mina lungor amok. Mitt immunförsvar överreagerar våldsamt. Får dock inte blödningar i lungorna. Men fruktansvärd bronkitis, min lungkapacitet som till och med har konstaterats vara över 100% (jämfört med normal kapacitet (man tar hänsyn till patientens ålder och kön)kan reduceras drastiskt till under 50%. En häftig Prednisolon kur brukar hjälpa. Tyvärr vet man inte vilken eller vilka arter av mögelsvamp, om det är sporerna eller toxinerna eller bägge som gör mig sjuk – vet man inte. Det finns inte test metoder. Och åtminstone 37 arter mögelsvamp är vanliga i Danmark…
  Med så många års erfarenhet av att mitt immunförsvar reaherar våldsamt på mögelsvamp så är det ju klart att jag misstänker att det vatten jag drack hos min kompis (deltog i ridkurs hos henne) gjorde min tarm sjuk. Vattnet var i en stor tillbringare och jag hade druckit MÅNGA glas vatten.. När jag hjälpte till att städa efter kursen såg jag till min stora överraskelse att där var jätte mycket mögelsvamp i botten av kannan – usch så äckligt!
  Några dagar senare fick jag mitt första jätte utbrott av Colitis Ulcerosa… Efter en kraftig Prednisolon kur var alla symptom borta. Precis samma reaktionsmönster som mina lungor.. Visserligen får jag Asacol som förebyggande medicin.. men sju-nie-tretton: har inte haft CU problem efter Prednisolonkuren.
  Inte ens två antibiotika kurer (fick en infektion i käken) har ställt till med problem!

  Jag tycker att IBD läkarna borde systematisera de informationer de får från patienterna…

  Jag vet inte om nyheten har hunnit till Sverige om, att antibiotika behandling hjälper en fantastiskt hög andel av folk med hemska kroniska smärtor efter diskusprolaps?? Det visar sig att en bestämd anaerob acne-bakterie hittar in i disken och ställer till…

  Har just sett ett program på TV där den forskare som har kommit på det här blev intervjuad.
  Man drog paralleller till att man i sin tid hade helt fel uppfattelse av orsaken till de flesta magsår. Tills en forskare i Australien kom på att magsår oftast uppstår på grund av en speciell balterie; Heliobacter Pylori.

  Sätter in link till en dansk artikel:
  http://medwatch.dk/Sygdom___Sundhed/article5450117.ece

  Man får ju hoppas att forskarna som sysslar med IBD vill få nya vinklar på CU og MC – så man kan utveckla bättre testmetoder och bättre behandlingsmetoder…

  kh
  Catharina

 2. admin skriver:

  Hej Catharina,
  Jag tycker din misstanke om det mögliga vattnet låter väldigt befogad. Tyvärr står det säkert inget om det i de Big Pharma-finansierade läroböckerna som läkarna läser under sin studietid och de artiklar som skrivs och trycks ut via Big Pharma-finansierade läkarkonferenser. För om det vore så ”enkelt” att det är patogener eller parasiter som orsakar våra tarmsjukdomar så är de ju helt ute och flyger med sina dyra biologiska cellgifter (Humira och Remicade) och andra mediciner som är lönsamma för Big Pharma.
  Vad jag lär mig för tillfället är att alla slemhinnor liknar varandra och mina problem med bihålorna sannolikt är kopplade till mina tarmproblem, så för mig låter det helt naturligt att om du när du andas in mögel får värsta attacken så är det väl självklart att du också kan bli minst lika sjuk om du dricker mögel. Har du testat att fasa ut Asacol? Du kanske inte behöver ta det om du de facto fick en ”astma attack” i tjocktarmen? Tjocktarmen är förresten kopplad med just lungorna, enligt kinesisk traditionell medicin, så om man är sjuk i lungorna är man ofta också dålig i tjocktarmen.
  Ja, jag håller helt med dig om att jag önskar också att gastroforskarna får bättre analys- och testmetoder och kan behandla sjukdomarna bättre.

  Vänliga hälsningar,
  Tina

 3. Magdjuret skriver:

  Jag har länge haft misstankar om var/när min crohn etablerade sig. I slutet av 2002 till början av 2003 var jag i Tanzania 6 veckor. Efter 2 veckor där blev jag jättekass i magen (diarré, illamående,kräkningar, matthet)troligtvis amöba tänkte vi och gick till det lokala ”apoteket” för att få råd eftersom vi var ute på landsbygden långt från ett sjukhus. Av apoteket fick jag en sorts medicin som jag kräktes upp när jag försökte ta den. På julafton tog vi oss iväg till en läkare och där fick jag ännu en medicin som inte hjälpte. Väl tillbaka i storstaden for vi till ett stort fint sjukhus för rika utlänningar. Doktorn där förfasade sig över de piller jag tidigare fått och gav mig medicin som äntligen hjälpte. Vet dock inget om de mediciner jag fick där… Efter detta har min mage aldrig blivit riktigt bra, den tålde mindre och mindre saker och flippade tills slut ut totalt. 2004 fick jag diagnosen crohns efter en operation av min tunntarm som växt igen.

  Vet du nåt hur man gör ett sånt här test, kan jag be om det av min läkare eller måste jag gå via den alternativa vården? Har du gjort det? Jag har ju gjort ”bajsprover” då och då och förra våren fick jag en pencillinkur mot infektion i tarmen – men frågan är om eventuella parasiter syns på de proverna (minns inte vad de heter nu men de som en tar för att kolla inflammation i tarmen osv???

 4. admin skriver:

  Hej Magdjuret,
  Jag tycker det låter som om du också drabbats av parasiter eller någon slags elak bakterie. Tyvärr tror jag att det krävs mer än en kortare antibiotikakur för att bli av med det. Längst ner i inlägget där jag länkar till Steve & Jordan på SCD så skriver de om var man kan göra avföringstester, men det kan ju vara värt att kolla om svensk sjukvård kan göra dessa tester eftersom jag misstänker att de är rätt dyra. Jag mailar dig separat eftersom den metoden jag använt själv inte är helt utvärderad av mig själv och jag vill därför inte sprida det än på nätet.
  /Tina

 5. Madeleine skriver:

  ja om man äter basisk kost så får man en mycket basisk miljö i kroppen och där trivs inte bakterier eller parasiter eller svamp.

  Sen behöver man komma fram till vilken mat man tål och inte tål, det kan också vara så att man tål mindre mat än vad man tålde innan om man är sämre i sjukdomen.
  och därtill så har vi fått börja med skonkost – kokt/ ångkokt/ mat gjord i ugnen/ kost för att bli symtomfria och medicinfria.

  om vi får tillbaka symtom så räcker det oftast att läka tarmen med skonkost, det beror på hur mycket symtom man har fått och hur snabbt man får rätt på tarmen igen.

  vi är fortfarande medicinfria och symtomfria. Min son har haft lite symtom igen och tål mindre mat men jag lyckas läka hans tarm igen med skonkosten och ganska så basisk mat.
  har börjat ge honom kalciumtabletter, som han verkar tåla, så det är skönt! han verkar inte tåla havremjölken längre, verkar vara matoljor han reagerar på, tål inte för mycket av dessa.

  kämpa på! även när man känner ibland att vi ger upp, så lönar det sig att vara envis med maten.

  ha det bra! mvh madde

 6. Madeleine skriver:

  D3 vitamin och probiotika verkar också ha stor betydelse för att bota sjukdomen.

  mvh madde

 7. Susanne skriver:

  Hej. Tack för all information du har lagt ut på din sida! Jag undrar om du eller någon annan som läser här har erfarenhet av hur magpatienternas barn drabbas? Jag har själv crohns och mitt stackars lilla barn har sk småbarnsdiarre. Under både graviditet och amning har jag ätit Colazid. Det som hände var att han på sin första jul när han var drygt ett år fick julmat och ris à la Malta. Då fick han diarré som han haft sedan dess och han är nu 3,5 år. De har tagit bajsprovere och allergitestat men inget visar något och vi får då givetvis ingen hjälp eftersom han inte har någon diagnos och han växer ändå. Det jag tror är att han visst är överkänslig mot något och att hans bakteerieflora är förstörd. Har försökt med olika sorteras probiotika och uteslutit mjölk och gluten och och nu senast SPCflakes. Salovum kan man ju inte få utskrivet för det vet de inte vad det är. Parasiter har jag inte tänkt på men det kanske det kan vara. Han åt hemma hos mina föräldrar som annars bor i Spanien. Det konstiga är också att han blivit bra av en sorts antibiotika, Dalacin, men det kom tillbaka igen efter ett tag. Han har även fått andra sorter som inte har påverkat magen. Lungorna är inte heller helt ok, han har ofta falsk krupp. Några tips om hur jag ska kunna gå vidare? Barn får ju tyvärr inte behandlas av alternativmedecin.

 8. admin skriver:

  Tack Madde! Kämpa på!
  /Tina

 9. admin skriver:

  Hej Susanne,

  Vad jag läst mig till så är det vanligare att barn till oss med knasiga magar också blir sjuka, det är därför läkarna talar om att det är genetiskt betingade sjukdomar, vilket det säkert kan vara. Däremot tror jag att bakterier som finns i familjen kan ha minst lika stor betydelse. Exempelvis har man ju hittat att Crohns-sjuka och deras familjemedlemmar ofta har en störd tarmflora, t ex mer candida än ”friska” familjer, och detta gäller även de familjemedlemmar som är friska. En annan läsare berättade att hennes barn nr 2 har problem med magen, medan barn 1 och 3 inte har det och det beror sannolikt på att de till skillnad från barn 2 ammades.

  Jag kollade på FASS och där står det om Colazid att man inte ska amma när man tar Colazid:
  4.6 Graviditet och amning
  Reproduktions- och fertilitetsstudier på djur visar inga negativa effekter av balsalazid. Erfarenheter från människa är begränsade. Colazid skall därför inte ges till gravida kvinnor. Colazid skall inte ges till ammande kvinnor då den aktiva metaboliten mesalazin har givit oönskade effekter hos diande barn.”
  Det borde din läkare ha varnat dig för. Mina läkare har t ex sagt till mig att om man tar imurel så får man inte amma, men det är OK att vara gravid på imurel om alternativet är ett återfall. Helst ska man inte ta några mediciner alls när man är gravid eller amma, men samtidigt är det många som medicinerar ändå eftersom alternativet ju är att man är sjuk. Kolla gärna om medicinernas farlighet vid graviditet här och vid amning här – tack Stockholmsläns landsting för att ni lägger ut den informationen för oss lekmän!

  Enligt kinesisk medicin hänger lungorna ihop med tjocktarmen, vilket gör att jag helt ovetenskapligt utan att ha träffat din son och utan läkarutbildning tycker att det låter som om han har problem med sin tjocktarm/lungor. I Sverige får inte barn behandlas av alternativmedicinare, men det får de utomlands. Kolla exempelvis upp hur det ser ut i Tyskland och leta rätt på en duktig barnläkare som även ägnar sig åt homeopati. Det är inte ovanligt att vanliga, legitimerade skolmedicinska läkare använder homeopatiska preparat som komplement till vanlig medicinsk behandling i Tyskland och det finns även ett fåtal sådana läkare i Sverige (men de svenska läkarna får inte behandla barn under 12 år, tror jag det är.) Det finns säkert liknande läkare i England och Frankrike, där jag förstått att det är vanligare med homeopati. Varför inte googla och leta rätt på någon i exempelvis Tyskland och åka ner med sonen för en koll? Jag tycker att det låter som om han har någon slags parasit eller elak bakterie i sig eftersom han blev bra av antibiotika. Även om det kan kosta pengar att åka utomlands för homeopatvård så kan det ju vara värt det. Eller så kan du se om du kan hitta någon som vågar behandla din son ändå, trots att han är så liten, här i Sverige. Det är ju trots allt så att homeopatiska mediciner är effektiva, men oerhört milda, och om han kan få några slags droppar som hjälper mot elaka bakterier/parasiter så kan det ju vara en så pass mild behandling att hans ordinarie läkare inte behöver informeras om detta. Det känns hemskt att uppmuntra till olagligheter, vilket är anledningen till att jag istället rekommenderar Tyskland där de har bättre koll på sina homeopat-praktiserande legitimerade läkare.

  Ett annat tips är att göra som Madde gjort: äta basiskt och testa sig fram vad sonen tål. Om man äter mer basiskt eller SCD (som är krånglig) så tror jag att man skapar en så pass dålig miljö i tarmen för ev parasiter och elaka bakterier att de drar iväg. Det är ett helt lagligt, billigare men omständigare sätt att bli av med parasiter.

  Att ge en 3,5 år gammal liten kille starka örtmediciner mot parasiter som Hulda Clarks valnötsskal-malört-kryddnejlika-medicament (eller ”Tre örter”) tror jag inte är någon bra idé alls, eftersom dessa örtpreparat är just starka och giftiga i sig. Har en bekant som fick hjärtrusningar av malört t ex. Jag vet att det finns folk som tuggat i sig kryddnejlika på fastande mage och blivit bättre av det, men jag har ingen erfarenhet av det. Likaså har jag också hört om folk som mixar gurka med gurkmeja för att hålla sin ulcerös colit under kontroll.

  Så googla barn-gastroläkare med homeopatisk medicin i Tyskland och åk dit istället! Det är bättre att bli av med ev parasiter/bakterier innan han utvecklar en kronisk tarmsjukdom, eller hur? Det kan det ju vara värt mycket pengar att slippa. Jag tror dessutom att det inte är så väldigt dyrt att gå till doktorn i Tyskland, du borde omfattas av försäkringskassan via EU och de kan ju inte veta att han får homeopatiska medel där, eller hur? Air Berlin flyger ner dagligen från Stockholm till låga priser om man bokar i tid och ni kan ju gå på Berlin Zoo efteråt. Från Malmö kan man åka nattåg till Berlin dagligen, tror jag, vilket också är ett äventyr för en liten kille. Ta med journalen och översätt den till engelska (och ha med i original, tyskar brukar kunna läsa svenska och så stor skillnad på medicinspråk mellan tyska och svenska tror jag inte det är, kom ihåg att före 1945 var all läkarutbildning i Sverige tyskcentrerad och vi har säkert en hel del medicin-ord som kommer från tyska). De flesta tyskar talar engelska, särskilt välutbildade tyskar, om du likt mig inte kan tyska.

  Lycka till!

  /Tina

 10. Sara skriver:

  Hej!
  Jag fick UC efter att ha blivit magsjuk utomlands och där fått både Flagyl och Ciproflaxin, detta efter att aldrig i mitt liv varit dålig i UC-liknande sjukdom. De läkare jag träffat har aldrig tagit det jag sagt på allvar, nämligen att jag inte tål jäst/glutamat, och säkert därmed inte heller många andra svampar och sporer, som antibiotika ofta består av. Jag blev alldeles svettig av att läsa Catharina Holms inlägg, låter ju nästan som något som kunnat hända mig! Jag fick ju också hela tiden maginfektioner förra sommaren då jag försökte bli bra med hjälp av SCD utan mediciner, och så slutligen mask… Medicin som inte hjälpte och gav allvarligare UC-symptom, och så en dag fick jag campolybacter från en kundvagn. Efter det blev det sjukhus, medicin och till slut, ett tillfrisknande.
  Ett fel jag gjorde förra sommaren var att ta probiotika som innehåller jäst kultur, såsom Vitabiosa. Blod efter tre dagar! Ändå föll inte polletten ner?
  För mig är nu sambanden glasklara. Jag har skippat SCD, dragit ner på Asacolen till ett minimum och skippar ALLT med jäst och glutamat. Nu fungerar all mat igen, och magen är kalasbra. Men min läkare och jag lever tyvärr i skilda världar. Synd att patienternas noteringar inte tas till vara!

  Tack för ett mycket läsvärt inlägg Tina!
  Bästa hälsningar Sara

 11. Mia skriver:

  Man kan med frekvensterapi rensa kroppen från parasiter och annat ”onödigt” som vi fått i oss och det är helt utan biverkningar. Det är billigare och enklare än att åka till Tyskland. Det går att hitta information om behandlande terapeuter på nätet. Jag har såklart själv använt mig av frekvensbehandling!

  Jag har gjort Hulda Clark’s kur och det är inget jag rekommenderar till ett litet barn, men däremot en bra avgiftningskur för vuxna. Detta gjorde jag innan jag ramlade över information om frekvensterapin och dess möjligheter.

 12. admin skriver:

  Tack Mia, jag har själv använt mig av bioresonansterapi. Problemet är att de som har sådana maskiner inte får använda dem på små barn heller och jag tror också att effekten varierar med hur duktig terapeuten är och vilken slags maskin terapeuten använder. Eftersom alternativmedicin i Sverige är så dåligt reglerat kan ju vem som helst köpa en sådan maskin och börja behandla folk, och det tycker jag känns jätteoseriöst. Jag önskar att vi kunde få legitimerade alternativterapeuter i Sverige så att vi kan skilja kornen från agnarna.
  /Tina

 13. admin skriver:

  Fantastiskt Sara! Grattis till att du kom vad det var som orsakade sjukdomen. Mycket intressant och bra poäng om mögel som ju faktiskt finns i antibiotika. Jag gillar inte heller Vita Biosa eftersom jag själv blev väldigt sjuk efter att ha druckit den i 3-4 månader och sen hade den plötsligt ingen effekt och jag blev fruktansvärt sjuk (sommaren 2011) och förlorade nästan min tjocktarm pga det. Jag tror inte att Vita Biosan ensam orsakade det, men den spelade en roll. Om en probiotika innehåller prebiotika så kan ju även andra bakterier få näring. Jag kör enbart ”ren” probiotika numera.
  Mycket synd att patienternas noteringar inte tas på allvar, men kanske kan vi samla tillräckligt många på den här bloggen för att läkarna ska börja lyssna. För jag tror att det är en del läkare som läser den ibland (i alla fall har jag gett dem adressen och min läkare på KS brukar skriva upp alla konstiga huskurer som jag gör och notera i journalen). Jag har f ö slutat med imurel och håller på att trappa ut Asacolen nu.

  Varma hälsningar,
  Tina

 14. admin skriver:

  Hej igen,
  Hittade en homeopat som ger konsultationer om barn till föräldrar eftersom homeopater inte får behandla barn under 8 år. Kan vara värt att kolla upp, vem vet, hon kanske ger telefonkonsultationer också? Läs mer här på Annika Mårtensson Homeopats hemsida.
  /Tina

 15. Katarina skriver:

  Det här var mycket information, och helt ny för mig! Känns väldigt skrämmande detta med parasiter.
  För att göra en lång historia kort så lider jag sedan över 6 års tid av diagnosen IBS, MEN har haft besvär av magen större delen av mitt liv, vilket har uttryckt sig på olika sätt.
  Under så gott som hela min uppväxt hade jag återkommande springmask, och jag var verkligen inte lindrigt drabbad! Till och med i tonåren fick jag det till och från. Det kom och gick. I vuxen ålder så slapp jag det äntligen under många år (vad jag vet). Men i år upptäckte jag mask för första gången igen, vilket kan bero på att jag lever med ett barn idag. Av allt jag har läst så sägs det att springmask är ofarligt, vilken är din uppfattning om detta? Har jag denna parasit så kan jag mycket väl ha andra, eller hur?

  När det gäller min IBS så har jag provat en hel del. Först mjölkfri kost, vilket inte hjälpte. Sedan glutenfri kost i ett halvår, då jag först upplevde förbättring men sedan försämring igen. Det senaste jag provade var FODMAP-dieten vilken är det första som har fått bukt på min uppblåsta och sjukt spända/hårda mage. Jag upplevde för första gången en platt o fin, lugn mage som bara fanns där men inte märktes. Dock var det övergående. Jag märkte under den perioden att jag reagerade på potatis (stärkelse) och även glutenfria produkter (antagligen spannmål och stärkelsen). Därför gav jag upp den. Jag gick över till lågkolhydratkost, LCHF-inspirerat i våras. Inget gluten men mejeriprodukter förstås. Jag är inte strikt, och gör undantag ibland. Mina konstanta gaser försvann helt vid kostomställningen, samt mina otaliga dagliga tarmtömningar med lös avföring (inte alltid diarré). Men den ständigt uppblåsta magen, som gör att jag ser gravid ut-och ibland ger ett visst obehag-vill inte ge med sig! Jag tycker mig, precis som du beskriv, känna den svullna tjocktarmen överst på magen, under brösten, som en uppbuktande kant typ. Det är full verkstad där inne så gott som hela tiden!
  Jag har provat probiotika men upplever att jag blir sämre!

  Jag fick tack vare FODMAP-dieten kännedom om att jag troligtvis reagerar på lök och kålsorter, och det finns säkert fler saker som jag inte hann testa(introducera successivt igen)då jag gav upp efter över två veckor och började äta nästan allt på en gång igen.

  Jag skulle vilja veta om jag har parasiter i tarmen (utöver springmask).Hur går jag enklast till väga? Ska jag göra avföringsprov först? hur övertygar jag den allmänna sjukvården till det? Om jag behöver vända mig till en alternativterapeut (bioresonansterapi), hur vet jag som sagt vem som är seriös?

  Tacksam för svar!

 16. admin skriver:

  Hej Katarina,
  Vilken historia – stackars dig. Jag vet att de/läkarna brukar säga att springmask inte är så farligt att ha, men om man har en känslig mage så tror jag att det är farligare. Det låter som om du skulle behöva komma i kontakt med en bra bioresonansterapeut som kan hjälpa dig och se om du har parasiter och som också kan döda ut dem. Jag har en bra sådan i Stockholm så om du mailar mig på info@tinasmagmat.se så kan jag hjälpa dig med den kontakten. Annars är det nog Gula sidorna som gäller och att använda intuitionen. Många har ju hemsidor och där kan man se vilken utbildning de har och hur länge de jobbat. Om de har jobbat länge och har en grundutbildning i medicin så tycker jag att det känns tryggt. En del alternativare kan upplevas som ”flummiga” för att de är väldigt andliga, men jag tänker att för egen del spelar det mindre roll: huvudsaken är ju att jag blir frisk och inte sjukare.

  Du kan ju också ta avföringsprov och skicka till USA för att få reda på vad du har. De gör DNA-spårning i avföringen. Se mina tidigare inlägg om parasiter: där finns en länk till SCD Lifestyle som har skrivit om vilka ställen i USA som är bra. Jag vet inte om de gör DNA-spårning i avföringen. Du kan ju också be vården i Sverige att göra en utredning på detta, men jag misstänker att om du inte träffar någon läkare som är med på ditt spår så blir det svårt. De är ju ofta väldigt fastkörda i sina egna hjulspår: har jag Crohn så är det Crohnen som orsakar allt ont i min kropp, det spelar ingen roll om jag har fått cystor på min äggstock eller parasiter i tarmen, jag har Crohn och ska ta Humira. I dagsläget är jag så desillusionerad på den svenska sjukvården att jag undviker den så mycket jag kan.

  Kämpa på!

  /Tina

 17. Emil skriver:

  Hur vet man om man har fått en parasit i sig? Jag känner till allt det där med parasiter och IBS osv då min flickvän har haft problem. LCHF-kost och kefirsvampen har hjälpt henne väldigt bra. Själv är jag i Kina för tillfället och jag råkade äta ute på en sunkig restraurang. Dock så har jag inte mått illa något alls. Kan jag förutsätta att jag inte har fått i mig något farligt? Hur och när vet man om man har fått i sig en parasit?

  /Emil

 18. admin skriver:

  Hej Emil,
  Ha, sunkiga kinesrestauranger/hål i väggen har jag ätit på många gånger i Kina utan att bli sjuk. Bara för att det ser sunkigt ut betyder inte att det är parasitvarning på den. Om man äter nywokad mat utan färska (råa) grönsaker på restauranger med hög genomströmning så brukar det gå bra. Det gäller även andra länder som Indien och Egypten.

  Du vet om du fått i dig en parasit eftersom du då oftast får diarré. En del kan t o m se parasiterna. Hörde om en kvinna som hade långa maskar i avföringen som krälade i toaletten så då var det ju solklart att hon hade parasiter. Om man är ”mystiskt” kass i magen med diarréer är det troligt att parasiter eller elaka patogener är inblandade. Jag brukar bli sur och få ångest när det är fullmåne och äggen kläcks i mig. Typ vaknar mitt i natten och mår illa.
  /Tina

 19. Emil skriver:

  Tack för ditt snabba svar. Jag trodde inte jag hade fått i mig någon elakt men man blir ju lite paranoid. Folk är för ovetande nu förtiden. Lycka till med din fina blogg! 😀

  /Emil

 20. admin skriver:

  Tack, Emil! Lycka till själv i Kina!
  /Tina

Panorama Theme by Themocracy