Kolloidalt silver – bra eller dåligt?

Av , 22 september, 2012 16:51

Jag har mycket att göra för tillfället: att renovera vårt kök och hus (the never ending story, tyvärr) och arbetar numera heltid sedan i maj. Dessutom måste jag planera min mathållning väldigt väl och hjälpa till med bonusbarnen när de kommer varannan vecka. Fullt upp med andra ord – jag skulle utan tvekan kunna vara hemmafru på heltid! Jag har därför prioriterat ner att skriva på hemsidan. Att arbeta heltid gör mig trött, men jag klarar det ganska bra trots allt. Har dock fått läkarintyg på att jag bara får arbeta åtta timmar om dagen, vilket egentligen är lite knasigt, men i den bransch jag arbetar idag är det tyvärr ett måste…

På senare tid har jag fått frågor från olika håll om kolloidalt silver och huruvida det är bra eller inte mot knasiga magar. Mitt enkla svar är att jag har ingen aning om det är bra eller dåligt. Å ena sidan är kolloidalt silver ett av de giftigaste ämnen vi kan få i oss, å andra sidan finns det en uppsjö av människor som hävdar att det är jättebra mot infektioner. Eftersom jag har en disputerad kemist i min nära omgivning har jag blivit avrådd från att testa det, just pga dess giftighet, och då vi faktiskt inte vet hur farligt eller ofarligt det är har jag valt att INTE testa det. Jag utsätter ändå min kropp för tunga gifter i form av läkemedel, fr a imurel, så det känns lite onödigt att utsätta kroppen ännu mer för gifter, resonerar jag. Men jag vill också vara ödmjuk och säga att jag besitter inte sanningen och vill man testa kolloidalt silver så lever vi ju i ett fritt samhälle där man kan göra vad man vill.

Första gången jag kom i kontakt med kolloidalt silver var när jag läste Crohn’s Boys bok och hemsida där han berättar hur han gjort för att bli frisk och leva utan mediciner. En sak som han gör är att han dricker kolloidalt silver varje dag, vad jag förstått av hans bok. Han har en lång utläggning om varför det är bra och hur han håller sig frisk med hjälp av detta undermedel. Dock har jag svårt att se att han lever så med free, dvs utan läkemedel, som han påstår sig göra när han samtidigt dricker en halv kopp supergiftigt kolloidalt silver varje dag.

Så hur går tankarna kring kolloidalt silver då? Ingen av oss vet ju egentligen vad som egentligen orsakar IBD, dvs inflammatoriska tarmsjukdomar (Inflammatory Bowel Diseases, fr a Crohn och Ulcerös Colit). En del tror att det kan vara patogener som orsakar det hela, som MAP. Oavsett vad så kan man se att vi med IBD ofta har en störd tarmflora med för många elaka bakterier och mer candida än normalbefolkningen som är frisk. Enda sättet att bli av med detta är att helt enkelt utrota dessa mikroorganismer som gör oss sjuka, och det kan man göra genom att antingen svälta ut dem, som man gör med SCD/SC-dieten, döda dem med giftiga substanser som antibiotika, imurel och andra skolmediciner, eller med naturmediciner som vildoregano-olja, manukahonung eller kolloidalt silver. Ett annat alternativ är att helt enkelt överdosera med goda tarmbakterier i form av probiotika eftersom dessa då äter upp de dåliga bakterierna och candidan i tarmen. Man kan också ta parasit-medel (jag har skrivit om parasiter här), vilket exempelvis Annika Lagerhorn förespråkar. Det verkar vara så att man för att kunna leva utan mediciner så måste man köra parasitkurer eller kurer av vildoregano-olja regelbundet, kanske en gång om året, för att hålla patogenerna stången.

Kolloidalt silver är mycket giftigt och därmed väldigt effektivt vad gäller att döda ut elaka mikroorganismer i kroppen. Det är effektivt mot svamp, infektioner och dess anhängare tror att det kan bli kolloidalt silver som tar över efter penicillin när vi blir mer resistenta mot antibiotika, precis samma sak som anhängarna till vildoregano-olja och manukahonung tror om sina substanser. Hälsokunniga Zarah Öberg har skrivit en mycket bra och intressant artikel om kolloidalt silver här, som får mig att bli nästan lite frälst när jag läser det. Tänk vilket undermedel det verkar vara!

En nackdel med kolloidalt silver är att man kan bli blå i huden av det om man får i sig mycket av det, eftersom man kan drabbas av något som heter argyria. Det är ett syndrom som inte går att bli av med: har man blivit blå så förblir man blå resten av livet. Detta är en myt som Crohn’s boy har försökt döda genom att länka hit. Crohn’s boy har för övrigt köpt en egen maskin som tillverkar kolloidalt silver och rekommenderar denna maskin, som av en slump är på samma sida där dödandet av myten om att man kan bli blå av kolloidalt silver också finns. Så även om kollodialt silver-anhängarna är emot Big Pharma, så är de själva minst lika insyltade i intressekonflikter, skulle jag vilja säga. Anledningen till att Crohn’s Boy rekommenderar att man gör sitt eget kolloidalt silver är att eftersom det inte är ett godkänt läkemedel så finns det inga regleringar kring det och olika tillverkare har olika bra varianter. Ibland kan tydligen plastförpackingar läcka in plastgifter i vätskan och Crohn’s boy rekommenderar därför att man har det i glasburkar och tillverkar det själv istället.

Nej, han är inte en smurf utan lider av arkyria, dvs han har blivit blå av att få i sig för mycket kolloidalt silver.

Återigen är det alltså så att det är ett problem med detta undermedel eftersom det inte är det minsta reglerat. Det kan alltså finnas superbra varianter på marknaden, och farliga varianter också. Lite som med de flesta naturmedel. Faktum är att det är en anledning till att jag är skeptisk till kolloidalt silver, om jag ska vara ärlig.

En annan anledning är att jag vet att jag har en mycket känslig tarmflora och jag vill inte utsätta den för alltför mycket gifter. Om jag dödar av det som är i mina tarmar åker sannolikt även de bra tarmbakterierna, som jag redan har för lite av, också ut och hur ska jag få tillbaka dem? En del kan jag ta i form av probiotika (mina nya favoriter är Innate och Ultraflora Plus), men eftersom vi inte har så bra susningar om vad det egentligen är som huserar i våra tarmar så tycker jag att det är dumt att döda ut allt bara för att en del är ondskefulla. Då blir det ju lite som att slänga ut barnet med badvattnet.

Ett annat problem med kolloidalt silver är att det låter så otroligt bra, men pga Big Pharma så finns det inte så mycket forskning på det. Samtidigt är det ju också så att när man är allvarligt sjuk och surfar runt på stora Internet efter universallösningen på sina problem, så är det väldigt lätt att falla för en sådan fantastisk lösning som kolloidalt silver verkar vara. För när man är allvarligt sjuk så blir man desperat och vill testa allt som verkar bra och tyvärr är det inte alltid så att man har hittat en universallösning även om man tror det – kanske för att man vill tro det.

Jag har varit där och vet precis hur det är. Ibland gör man helt tokiga saker som gör att magen ballar ur och man blir ännu sjukare. Alla tre gånger jag hamnat på sjukhus med min galna Crohn-mage har varit efter att jag fått zonterapi exempelvis. Jag har också blivit otroligt sjuk av att äta homeopatiskt arsenik, och tror ni att jag berättade om det för läkarna den gången det hände? Knappast – jag skämdes ju för det. Fast jag vet också att det finns massor av andra som blivit bättre av homeopatiskt arsenik, som sannolikt är så utspätt att man inte ens kan hitta något arsenik alls i sockerpillrena, men min kropp tålde det inte. Kanske var jag för sjuk, kanske tål jag det bara inte.

Om man är mycket sjuk så skulle jag nog inte rekommendera att man testar kolloidalt silver för att bota. Då är det faktiskt bättre att ge sig till skolmedicinen som ju ofta är bra på att stoppa det akuta skedet. Sedan, när man mår bättre av t ex kortison eller fått stopp på återfallet med hjälp av Remicade (vi snackar om att man hotas av kniven här, dvs är livshotande sjuk), så kan man börja testa med andra saker. Därmed inte sagt att man inte ska ändra sin kost när man är akut sjuk, för det tror jag att man måste göra omedelbart bums (se mitt tidigare inlägg om detta här). För kosten retar tyvärr ofta tarmen och förvärrar ens tillstånd om man äter fel. Rätt kost kan däremot ge en skjuts på vägen, men kan sällan ensamt bota ett akut skede.

När det gäller alternativa metoder som kolloidalt silver så måste man vara beredd på att det kanske inte fungerar på alla. Jag läste på en blogg om en kille som tog det och sen kunde konstatera att hans probiotika slutade fungera. Jag vet inte hur det gick för honom senare, kanske löste det sig i slutändan, men ändå. Eftersom jag är beroende av att tillföra mängder av probiotika varje dag för att hålla mig frisk så vill jag inte ta den risken och då avstår jag från kolloidalt silver. När man tar sådana giftiga substanser som kolloidalt silver eller bakteriedödande substanser som vildoregano-olja och manukahonung är det dessutom viktigt att komma ihåg att gödsla på med probiotika några timmar senare för att hjälpa magen att komma i form igen. När jag testade vildoregano-olja skippade jag faktiskt att ta probiotika under de två veckor jag tog vildoreganon för den dödade ut mycket och efter ett tag började min avföring faktiskt bli mer formad även utan probiotikan.

Så är då kolloidalt silver bra eller dåligt för våra magar? Efter denna långa utläggning är mitt svar återigen: jag vet inte, men jag har valt själv att avstå från att använda det. Men eftersom det verkar vara en del kloka personer som läser denna blogg så skulle jag vilja uppmana alla läsare som testat kolloidalt silver att skriva en kommentar hur ni tyckte att det fungerade. Då får vi nämligen till en liten kunskapsbank om detta ämne och kan hjälpa varandra.

26 svar på “Kolloidalt silver – bra eller dåligt?”

 1. Anna-Karin skriver:

  Detta låter inte som något man testar i första laget…
  Jag funderar på Spc-flakes och salovum. En arbetskamrat kom till mig med en artikel från Allas som handlade om det. Gulligt att någon tänker på en när de läser om något som hör sjukdomen till. Sen googlade jag och hittade mer info om det bl.a. här i din blogg.
  Ska höra med min läkare om recept.
  Jag bor i Göteborg men har min läkare i Kungälv men han borde veta vad det är!
  Slutar min kortisonkur på tisdag. Börjar också vecka fem med Imurel på tisdag. Tyckte att Imurelen började verka men blev sämre igen i veckan. Började må rejält illa i veckan med. Kan det ha att göra med att jag hade stressveckan från helvetet?
  Nu har jag iaf haft en lugn helg med mycket sömn som gjort mig gott!
  Hoppas du mår bra!

 2. admin skriver:

  Hej Anna-Karin!
  Stress är alltid extremt dåligt för oss med kassa magar. Om jag inte sover ordentligt får jag genast sämre mage. Hoppas SPC-flakes eller salovum fungerar på dig. Obs att det kan ta lite tid innan salovum fungerar. Själv tar jag en påse salovum om dagen numera och min mage mår väldigt bra. Hoppas den håller i sig… 🙂 SPC-flakes kostar f ö bara strax över 100 kr per paket som för mig åtminstone räckte i ett par veckor, så det kan man köpa själv om läkarna/dietisterna inte känner till det.
  /Tina

 3. Madeleine skriver:

  hej
  jag har ju provat kolliodalt silver och tyckte att det hjälpte med en dos av det, tog det en dag. Men det är inget som man ska fortsätta med flera dagar, då det inte är bra, enligt livsmedelsverket. Ångrar lite jag drack det då man inte vet hur giftigt det är, men enligt sjukrådgivning och giftinformation så är en dos inget farligt, men säkert heller inget bra för kroppen.

  jag tror manuka honung kan man använda som en kur under några veckor och även ta probiotika då men låta det gå några timmar emellan.
  inget långtidsanvändande av detta. Sen ta vid behov kanske.

  sen tror jag på ört te som kamomill och brännässle te.
  Fundera på prova pau darco te som en kur nästa gång.

  ha det bra!
  mvh madde

 4. admin skriver:

  Hej Madelene,
  Tack för din input! Pau D’arco är starkt candida-dödande så det är rätt bra för magen men man ska nog dricka det varsamt. En halvliter spritt över hela dagen typ. Men jag har haft god effekt av det på candidan faktiskt.

  /Tina

 5. Madeleine skriver:

  hej
  jag läste nu att pau darco te också kan ha biverkningar, det kan verka blodförtunnande.
  så vågar nog inte prova det även om jag inte har problem med blodet.
  Men skönt du har haft god effekt av det.
  läste även att kamomill te kan verka blodförtunnande, så kommer sluta med det.
  men brännässle te kommer jag nog fortsätta med, har inte läst något negativt om det.
  Manuka honung har jag använt ett tag och kommer sluta med det nu.
  kommer nog inte prova så många örtmediciner mera då det är biverkningar på allt verkar det som.
  Örtmedicin ska man inte långtidsanvända tror jag.
  Mediciner från sjukvården kan också ha biverkningar.
  Kosten har störts betydelse tror jag och jag kommer fortsätta försöka äta rätt kost som jag mår bra på, och försöka ändå äta så varierad mat som det går att göra.

  Pratar med en tjej ibland som har blivit vegan och hon har blivit symtomfri och medicinfri på denna kost.
  Själv vet jag inte om jag orkar en sådan kost, och lite rädd att jag går ner mera i vikt då och känns lite svårt att få i sig allt som kroppen behöver då.

  Ha det bra. mvh madde

 6. Madeleine skriver:

  hej igen
  ville bara tipsa om en gratis örtbok, där man kan läsa örtmedicinerna vad de innehåller och hur de verkar på kroppen och eventuella biverkningar:
  http://www.nnfs.se/bok.PDF

  mvh madde

 7. admin skriver:

  Tack Madeleine för tipset om örtboken!
  När det gäller örttéer så är det nog måttlighet som gäller.
  /Tina

 8. Anna-Karin skriver:

  Madelene jag blir nyfiken varför du ska sluta med Maruka honungen? Jag har precis beställt en burk…
  Är det dåligt med blodförtunnande?

  Själv är jag i ett stadie att jag vill prova allt som möjligtvis kan hjälpa. Dyrt blir det med med pengar är sekundärt just nu…

 9. admin skriver:

  Anna-Karin: jag tror du kan testa manukahonung tills din burk är slut. Antingen fungerar det eller inte.
  Blodförtunnande är inte så bra om man blöder eftersom man då blöder mer.
  Jag skulle rekommendera probiotika om du är desperat: Innate och Ultraflora Plus är mina bästa vänner för tillfället. Innate har en intensivkur där man gödslar magen med massor av tarmbakterier under en vecka, vilket kan vara bra efter en antibiotikabehandling.
  /Tina

 10. Anna-karin skriver:

  Ja det är klart att det inte är bra med blodförtunnande för oss!
  Jag kör med Rubocons probitiotika just nu, tar även Zink och ultrainflamax ( som jag ”glömmer” för jag gillar den inte). Så har jag imurel och Asacol med. Kortisonkuren tog slut nu i veckan. Har beställt honungen och flingorna .

  Biverkningar från Imurelen är illamående och sug i magen så jag vill äta ofta. Jag är inte underviktig som jag förstår att många med vår sjukdom är. Jag har innan sommaren lyckats att ta mig till ett normalt BMI så jag är lite orolig att jag skall komma över det igen… gör bra val när jag äter nu dock . Vill ju inte ens ha skräp längre för jag mår så dåligt av det.

  Jag har aldrig varit dålig så här länge… Blod och slem sedan midsommar. Kortisonet har alltid tagit på bara några dagar innan men inte nu längre…

  Jag jobbar heltid och vill gärna försöka fortsätta med det. Blir mer sjuk att gå hemma. Hade en depression för många år sedan, dock känner jag inte av den alls i dag men vill verkligen inte ha den tillbaka.

  Hur länge har ni varit dåliga som längst?

 11. admin skriver:

  Hej Anna-Karin,
  Jag var dålig i flera månader när jag gick i gymnasiet – kanske en hel termin, jag minns inte helt, men det var länge. Jag tog på den tiden bara salazopyrin och inget annat. När jag var tjugo var jag rejält sjuk i ett halvår tills jag hamnade hos min fantastiska homeopat som gjorde mig frisk, men det tog ett och ett halvt år att göra mig frisk och tiden däremellan skulle jag nog inte vilja säga att jag var helt frisk men jag kunde leva ett normalt liv trots lös avföring. Vad är egentligen att vara dålig respektive frisk? För mig var att vara frisk att inte bajsa blod, men jag tror att många ser att vara frisk som att producera fina korvar.
  /Tina

 12. Leif skriver:

  Hej,

  2000-Talets Vetenskap skrev om kolloidalt silver 2003 … http://www.2000taletsvetenskap.nu/tidning/03nr2/03-2art1.htm

  Användarberättelser … http://www.2000taletsvetenskap.nu/anekdoter/kolloidaltsilver_msm.htm

  Det är bra att ta in information från flera oberoende källor och sedan själv fatta sitt eget beslut. Detta är en pusselbit i det pusslet man själv bör lägga.

  PS. Annika Lagerhorns alldeles utmärka PM kan nu läsas här … http://www.kostdemokrati.se/wp-content/uploads/UC.pdf

 13. admin skriver:

  Tack Leif! Håller helt med om att det är bra att ta in information från flera oberoende källor och sedan fatta sitt eget beslut. Jag hoppas att jag också hjälper läsarna här att fatta egna beslut i slutändan. För vem besitter den yttersta sanningen egentligen?
  /Tina

 14. admin skriver:

  Kan tillägga att jag nu testat att ta en tsk kollodialt silver (Holistic) i ett glas vatten på fastande mage en halvtimme före mat morgon och på kvällen innan jag gick och lade mig. Den homeopat som tipsade om detta sa att man inte fick ta det en längre tid, så jag tog det i fyra dagar. Märkte inte av det nämnvärt, men jag blev i alla fall inte sjukare av det.
  /Tina

 15. Beatrice Hallin skriver:

  Hej! Du ska inte ta silvret i vatten, då renar det vattnet. Jag tar en dessertsked om dagen rent kolloidalt silver, ska öka till en matsked då det är bra att trappa upp det. Drick mycket vatten under dagen också. 🙂

 16. admin skriver:

  Hej Beatrice,
  Jag blev ordinerad att ta en tesked kollodialt silver i lite vatten av en homeopat så jag lyder henne i detta fall. Det renar sannolikt vattnet men eftersom det inte var så utspätt så tror jag inte att det bara renade vattnet utan även mig. Däremot ska man inte ta det en längre tid, enligt homeopaten.
  /Tina

 17. Eli skriver:

  Så mycket gissningar och feöaktig info om kolloidalt silver!!!
  Silver är INTE GIFTIGT för människor. Silversalter som bildas när obildade människor försöker sig på tillverkning KAN orsaka blå hud (argyria), silverjoner gör det ej!

  Jag har druckit i 5 år och är fasen inte blå eller grå någonstans. Funkar perfekt för:
  Förskylning, halsont, tandköttsproblem, urinvägsinfektion, analklåda, finnar, brännsår, fotsvamp, vårtor. mm mm mm Silver är bäst, man behöver inte apoteket

 18. admin skriver:

  Hej Eli,
  Tack för din åsikt. Dricker du kolloidalt silver varje dag? Vilken sorts kolloidalt silver dricker du? Vore bra med lite saklig fakta än att bara slå på andra, tack! Vad i mitt inlägg anser du är felaktigt?
  /Tina

 19. Mia skriver:

  Hej hej!

  Här är en till som använder kolloidalt silver regelbundet sen 6-7 år tillbaka, mer mängd om jag känner att jag är på väg att bli förkyld, vilket för övrigt är ytterst sällan numera… och jag har bara positiva erfarenheter av det. Det finns mycket bra länkar här i tråden att läsa.

  Den blå gubben har inte använt kolloidalt silver som är framställt med rätt teknik, utan han har skapat ett hemkok som han smetat in i ansiktet under många år, film finns på nätat att beskåda om det.

  Jag håller med Eli ovan! Silver fanns naturligt i vår kost tidigare… innan vi skadade naturen med konstgödsel bl.a.

  Det jag vill tillföra ang kolloidalt silver är att man tar en mindre mängd i taget och håller vattnet under tungan där man har tunna blodkärl så länge som möjligt för att silvret gör bäst nytta i blodomloppet. Kolloidalt silver = silverjonerna dödar bakterier, virus, parasiter och candida!

 20. Mia skriver:

  Länk till ”Blå gubben”

  http://www.youtube.com/watch?v=qpP-0okXm4o

  En teori att fundera över:´

  När Pesten härjade i detta land så fick de döende sista smörjelsen av prästen… som ju rimligen borde ha blivit smittade såklart, eller?!
  Men prästerna smittades inte… ej heller Adeln blev sjuk och dog i Pesten?
  Var det för att de var ”bättre” troende… eller tvättade sig oftare kanske… Troligen inte…
  Vad de däremot gjorde annorlunda var att:
  De åt och drack ur silverbägare… som sannolikt släppte ifrån sig silverjoner?!

  Good stuff : )

 21. admin skriver:

  Tack Mia för dina inlägg om kolloidalt silver och mer information om ”blå gubben”.
  /Tina

 22. […] som tidigare spreds med bl a opastöriserad mjölk. Det kan dock vara intressant att notera att kolloidalt silver-anhängarna säger att förr i tiden så brukade man lägga ett silvermynt i mjölkhinken för att […]

 23. Hanna skriver:

  Hej!
  ville bara berätta att jag under senaste 8 åren har använt kollodialt silver. Jag har Crohns sedan 30 år tillbaka och äter inga mediciner och har inte behövt operera mig. Jag skulle alla dar i veckan dricka silver hellre än äta några av alla läskiga mediciner som finns mot inflammatoriska tarmsjukdomar. Silver är otroligt kraftfullt mot virus, bakterier och svamp. Det som hjälpt mig bäst är att balansera upp mineralstatusen i kroppen med hjälp av hårmineralanalys samt intag av kollodialt silver. Och probiotika kombinerat med bra kost utan mjölk, gluten och socker. Jag är så glad över att jag kan leva ett väldigt normalt liv trots min sjukdom!

 24. admin skriver:

  Tack Hanna! Vad bra att kolloidalt silver har hjälpt dig så mycket! Grattis!
  /Tina

 25. Sandra skriver:

  Hej!

  Jag hade problem med att få min navelpiercing att läka. Det var som en köttflamsa som stack ut vid det nedre hålet efter över sju månader, jag började då inta 1 tsk kolloidalt silver i en liter vatten varje dag (köpte en liten flaska från Holistic), hällde även lite på själva (det låter jätteäckligt), men själva köttflamsan som stack ut. Tömde flaskans innehåll. Efter bara någon vecka var navelpiercingen HELT LÄKT och jag har ny bytt navelsmycke och har inte haft några problem ALLS med piercingen på tre månader. Min desperation för att få piercingen att läka var så stor att jag inte brydde mig om att tänka på den risk som finns för argyria och visste inte heller att det var giftigt utan hade tvärtom läst att kolloidalt silver består av så små partiklar att det är helt ofarligt! Vilket jag dock ifrågasätter nu när jag har läst på mer om det och att det ens finns en risk att få Argyria har fått mig helt avskräckt.

  Jag tror på att kolloidalt silver kan vara en bra korttidsbehandling, dock tror jag inte att man bör dricka det (då det, vad jag vet inte finns några nya studier på vad det har för långtidseffekt på kroppen, hur lång tid det tar innan man kan utveckla argyria o.s.v.)

 26. admin skriver:

  Hej Sandra,
  Jag instämmer med dig. Man ska inte använda kolloidalt silver mer än till korttidsbehandling. Om man ska dricka det så bör man ta mycket låga doser (t ex en tesked eller matsked i vatten) och man ska inte göra det alltför länge heller.
  /Tina

Panorama Theme by Themocracy