Blomkålssoppa
Även om en del dietister varnar oss för blomkål eftersom det kan ge gaser tycker jag att soppans övriga kvaliteter (smak och vitaminer) överväger eventuell gasbildning. Den här soppan är en bas för hur man gör mixade grönsakssoppor, som kan varieras med exempelvis purjolök, blomkål och zucchini. Eftersom jag inte äter potatis längre har jag ersatt den med sötpotatis.
Blomkålssoppa
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- 1 msk olivolja
- 2 sötpotatisar
- 1 litet blomkålshuvud, färskt
- 5 dl vatten
- 2 tsk grönsaksbuljong utan jäst
- salt och peppar
- 2 dl oatly grädde eller kokosmjölk
Hacka lök och skala vitlök.
Skär upp blomkålshuvudet i mindre bitar. Skär gärna ner ev blad i soppan.
Skala potatisen och skär den i bitar.
Häll upp oljan i en gryta och stek vitlöken snabbt och häll i löken och rör om 5 minuter tills löken är genomskinlig.
Tillsätt potatisen och blomkålen.
Häll på vatten så att det täcker grönsakerna.
Lägg i grönsaksbuljongen, salt och peppar och låt koka upp under lock.
Koka grönsakerna i 10 minuter tills grönsakerna är mjuka.
Häll över grönsakerna i en mixer och mixa dem till en slät smet.
Häll tillbaka grönssaksmixen i soppgrytan och tillsätt 2 dl oatly grädde eller kokosmjölk.
Koka upp försiktigt och rör om soppan så att oatley-grädden/kokosmjölken blandas väl med soppan.