Grillade kycklingvingar/klubbor

Av , 1 juni, 2010 19:44

Jag har blivit svag för just butiksgrillade kycklingvingar och minns hur jag för några år sedan i samband med ett återfall drömde att de flög runt omkring mig och jag skulle just grabba tag i en och äta när en barsk sjuksköterska väckte mig för att ta blodprov. Suck…

Eftersom butiksgrillade kycklingar och kycklingdelar innehåller grillkrydda som tyvärr innehåller både jäst och MSG är det betydligt smartare att grilla sina egna kycklingdelar. Den här marinaden innehåller gurkmeja som har anti-inflammatoriska egenskaper. Om man inte gillar gurkmeja kan man självklart skippa det. Grillade kycklingklubbor är utmärkt utflyktsmat, tycker jag.

Grillade kycklingvingar/klubbor

  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk mald kummin
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1/2-1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk gurkmeja (observera att det är svårt att tvätta bort från kläder – var försiktig!)
  • 1 kg kycklingdelar, t ex vingar eller klubbor

Blanda ihop olja, kummin, timjan, vitlök, svartpeppar och gurkmeja och häll marinaden i en plastpåse. Lägg i kycklingbitarna och försök se till att samtliga bitar täcks av marinad. Låt marinera ett par timmar, eller inte alls om du har bråttom.

Sätt ugnen på 225°.

Lägg upp kycklingbitarna på galler ovanpå en ugnsfast form. Jag brukar lägga aluminumfolie under för att slippa diska så mkt. Pensla på med marinad ordentligt. Ibland kan man vara tvungen att hälla i mer olja i marinaden. Salta kycklingbitarna.

Grilla kycklingbitarna 15 min på vardera sida, dvs totalt i 30 minuter. När man tar ut dem för att vända på dem ska man pensla på med marinaden på andra sidan.

Ta gärna ut kycklingbitarna med jämna mellanrum (t ex var 10:e minut) och pensla på marinad, antingen färdig eller den olja som runnit ut under kycklingbitarna. De får då bättre grillyta och blir mer ”butikslika” (om man nu, som jag, vill eftersträva det).

Kycklingen är klar när bitarna är gyllenbruna och köttet är helt vitt.

Servera med sallad och ris.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy