Nektarin- och hallonsylt
Nektariner är ofta på extrapris under sommaren och om man blandar ihop dem med hallon blir det en ljuvligt god sylt med marmeladskänsla. Nektarinerna ger mer stadga åt sylten så den blir inte så rinnig. Om man väljer både väl mogna och mer hårda nektariner får man naturligt pektin till sylten. Köper man frysta hallon går det att göra denna marmelad helt baserat på vad som finns i affären.
Nektarin- och hallonsylt
- 1 kg nektariner (ungefär 8 normalstora nektariner, eller en ”låda”)
- 500 g hallon
- 5 dl socker
Skölj och rensa ev färska hallon.
Skölj nektarinerna och tvätta väl. Skär därefter upp dem i små bitar, utan kärnan.
Lägg nektarinbitar och hallon i en gryta och koka upp under omrörning.
Låt koka på mellanvärme i 20-30 minuter så att nektarinerna blir helt mjuka och mosiga (går snabbare om man har mogna nektariner än om de är hårda). Skumma sylten.
Häll i sockret (mer eller mindre efter smak) och koka vidare under omrörning i 5 minuter.
Häll upp på väl rengjorda burkar som nyss sköljts med kokande vatten. Pga den låga sockerhalten måste man frysa in burkarna så att sylten inte börjar mögla.
Passar utmärkt som pålägg på smörgåsar och scones, men även till pannkakor och annat.