Tacoskväll
Jag gillar tacos och det gör alla i familjen också. Jag har bytt ut tacososten mot grekisk fårost, gör min egen tacossås och guacamole. Ibland gör jag mina egna tortillas också, men ibland är jag lat och köper färdiga. Man kan också undvika tortillas helt genom att ersätta dem med t ex ett helt salladsblad och göra wrap på det. Jag undviker tacoskryddor och färdiga pulvermixer eftersom de innehåller både jäst och MSG och min mage reagerar på detta.
OBS! Många som undviker nattskatteväxter undviker chili och tomat och då blir tacosmåltiden lite mindre spännande men ändå helt OK. Om du är glutenintolerant som jag får du äta hårda tacos istället för tortillas på bilden nedan.
Tacossås
- 1 paket krossade tomater (t ex ekologiska, 500 g)
- 1-2 vitlöksklyftor
- 1 tsk chili, torkad på burk
- 2 msk tomatpuré
- 1/2 tsk basilika
- 1/2 tsk socker
Fräs den pressade vitlöken i olivolja.
Tillsätt tomaterna, kryddor och tomatpurén och rör runt i kastrullen. Sänk värmen och låt puttra på spisen tills köttfärsen är färdigstekt och sallad, tomat, ost är hackade och guacamolen färdig.
Köttfärssås
- 500 g nötfärs
- Salt och peppar
- 2-3 skedar tacossås
Stek köttfärsen smulig i en stekpanna och tillsätt salt och peppar samt lite av tacossåsen som puttrar på plattan bredvid.
Servera med tortillas/tacos, skivade tomater, ruccolasallad, guacamole och riven grekisk fetaost (endast får/get, ingen komjölk).
Tortillas
- 7,5 dl vetemjöl
- 3,5-3,75 dl kokande vatten
- 1 msk kallt vatten
- 1 msk majsolja
Sikta ner mjölet i en degskål.
Häll i det kokande vattnet undan för undan och majsoljan och rör i mjölet med en sked tills allt är väl blandat.
Häll i det kalla vattnet och knåda degen smidig.
Låt vila 20-30 minuter.
Dela upp degen i mindre bitar och kavla ut dem till tortillas för att steka dem på bägge sidor på medelvärme. De ska vara mjuka och böjliga när de är klara. De tortillor som blir över går utmärkt att frysa in.
TILLÄGG
Det finns recept på glutenfria tortillas innehållande endast majsmjöl och vatten, men jag har inte själv lyckats få till dessa (de gick i bitar när jag kavlade dem, trots att jag följde receptet och kavlade degen mellan smörpapper som man skulle). Det verkar vara en konst att göra äkta majstortillas. Kanske fungerade det inte för att jag använde vanligt majsmjöl och inte MEXIKANSKT majsmjöl, har jag förstått på Internet! Se fler recept här och här (man måste bli medlem i Matklubben för att komma åt receptet men det tar typ en minut).
Det lär finnas en mexikansk restaurang på Drottninggatan (norrut) i Stockholm som säljer majstortillas utan gluten, vilket jag måste testa vid tillfälle. Tror att det borde vara restaurangen La Neta som ligger på Barnhusgatan 2, men jag alltså bara fått detta rekommenderat av andra glutenintoleranta.
Ett annat förslag är att helt enkelt lägga tacosinnehållet på ett isbergssalladsblad, vilket SCDarna gör och använda det som tortilla. Det är säkert det allra bästa för våra magar, som kanske inte tål den typ av kolhydrater som finns i majsmjöl och vetemjöl så bra? Kom bara ihåg att tugga väl!
Majstortilla
- 6 dl majsmjöl (helst mexikanskt majsmjöl – masa harina)
- 1 tsk salt
- 3,5 dl vatten
Blanda majsmjöl och salt i en skål.
Tillsätt 2,5 dl vatten, lite i taget, och knåda degen tills den blir slät. Tillsätt mer vatten, en matsked i taget om det behövs.
Dela degen i fyra delar och kavla ut varje del mellan smörpapper till 1,5 mm tjocka rundlar. Skär ut 3 rundlar per del och lägg smörpapper emellan. (Här någonstans började mina tortillas smula sig sönder och samman och jag gav upp och blandade i lite ägg och gjorde en annan variant…de blev sådär…)
Värm en stekpanna och stek varje tortilla 2 minuter per sida så att de får en aning färg på undersidan. De kan hållas varma i ugn (125°) i ett par timmar. Om man vill värma upp dem igen ska man pensla dem med lite vatten och sen lägga dem i en het torr stekpanna mycket kort.
Hej.. en fråga. Gillar du inte spiskummi smaken eller tål du inte den? =)
Jag har inget emot spiskummin. Varför undrar du? Brukar det vara spiskummin i de färdiga tacos-såserna? Jag vill inte använda färdiga mixar pga att de innehåller MSG och annat konstigt som min mage inte gillar. Om du kollar mina andra recept så hittar du spiskummin i flera av dem.
/Tina
Som ovan skriver undrar jag också varför du inte kryddar dina ”tacos” med några kryddor, förutom chili, som är karaktäristiska för mexikansk mat såväl som amerikansk texmex (som vår svenska tacos färmst baseras på). Jag skulle tipsa om spiskummin (godast är att rosta och mortla själv), oregano istället för basilika, lök om du tål det, paprika och gärna fler chilisorter, stark jalapeño och helst ancho eller serranochili som är rökt och ger en jättegod smak, lime används för att ge syra. Kanske viktigast av allt är ju koriander! Mitt sista tips är att våga byta ut köttfärsen mot något annat kött, skuret i mindre kuber. Du kommer inte ångra dig.
Lycka till!
Tack för tipsen Anders! Vi har alla våra egna recept. Jag har faktiskt slutat helt med tacos eftersom jag inte äter nattskuggeväxter längre, dvs ingen paprika, chili eller tomat för mig. Det påverkar mitt immunförsvar negativt och jag mår bättre utan tomat.
/Tina