Rogan Josh – indisk lammgryta
Den här indiska lammgrytan är kryddig, men ändå inte jättestark. Kanske inte den bästa maten för en tarm i fullt återfall dock. Rogan Josh är mustig och god och alla kryddorna ger en fantastisk smak. Avskräcks inte av alla ingredienser – de ska ju i ganska snabbt i början sedan sköter grytan sig själv. De flesta kryddorna går att få tag på i vanliga butiker, men gröna kardemummapungar kan vara lite svårare att hitta. Jag har hittat dem på Granit, av alla ställen, förutom i Indien. De finns även i invandrarbutiker. De gröna chilifrukterna kan man skippa om man inte vågar ha i för mycket starkt (de är f ö ofta snällare än de röda).
Jag brukar använda lammstek utan ben som grund för köttbitarna – det blir billigare än att använda lammfilé som det står i orginalreceptet.
OBS! Av någon anledning gillar indierna tomater i sin mat, men det gör inte jag och därför lagar jag inte Rogan Josh längre. Den innehåller även chili, vilket likt tomat är en nattskatteväxt som vi ska undvika.
Rogan Josh (4-6 portioner)
- 900 g lammstek utan ben
- 3 msk pressad citron
- 1 tsk salt
- 2 pressade/krossade vitlökar
- 2,5 cm ingefära, riven
- 4 msk olja eller ghee
- 1/2 tsk hel spiskummin
- 2 lagerblad
- 4 gröna kardemummapungar
- 1 finhackad gul lök
- 2 gröna chilifrukter, urkärnade och finhackade
- 2 tsk mald koriander
- 2 tsk mald spiskummin
- 1 tsk chilipulver
- 1 burk krossade tomater
- 2 msk tomatpuré
- 1,5 dl vatten
Putsa (dvs skär bort feta bitar och stora senor) och skär lammköttet i små kuber, ungefär 2-3 cm stora. Lägg i en skål och häll på salt och den pressade citronsaften med två pressade vitlöksklyftor. Låt stå i 30 minuter.
Under tiden kan du hacka lök och mala spiskummin och korianderfrön.
Hetta upp ghee/olja i en gryta och häll i de hela kumminfröna (1/2 tsk) i oljan tills de sprätter. Det tar någon minut.
Häll därefter i övriga kryddor (lagerblad, kardemumma, koriander, chilipulver) tillsammans med den hackade löken och den hackade gröna chilifrukten. Sänk värmen något och fräs löken mjuk med alla kryddorna i ungefär 5 minuter.
Tillsätt de marinerade lammbitarna och stek dem i grytan under omrörning i ytterligare 5 minuter.
Häll på de krossade tomaterna och tomatpurén samt 1,5 dl vatten.
Koka upp, sänk värmen och låt sjuda under lock i två timmar.
Servera med ris.