Kära svärmor!
Nu är det dags igen för ytterligare en familjehögtid tillsammans och jag vet att både du och jag är oroliga för hur det ska gå. Du vill så väl och det blir ändå så fel ibland. Som när du med din magra pension köper dyra laktosfria mjölkprodukter till mig, och jag inte kan äta dem för det är mjölkproteinet jag inte tål. Eller när du tillagar nyttig bulgur till mig och jag får tacka nej för att det innehåller gluten. Eller den där gången strax före jul när du bjöd på grillad kyckling kryddad med grillkrydda serverat med pommes frites och barnbarnen åt så det stod härliga till och middagen toppades med lite glögg och julgodis och jag fick så fruktansvärt ont i magen efteråt att jag fick ligga ner flera timmar med en värmedyna på magen. Men jag vet att du vill mig väl och ingen av oss vill att jag ska få ont i magen av maten som serveras. Därför ska jag försöka göra en lista till dig över vad jag kan äta och vad jag inte kan äta.
Fortsätt läs 'Till min svärmor'»
Att plötsligt inte få äta gluten är ett slag i ansiktet, särskilt om man som jag ätit mycket bröd (gissa varför jag blev sjuk, säger jag bara…) och vill kunna äta god mat ändå, fast glutenfri. I ett tidigare inlägg skrev jag om mjölksubstitut och nu tänkte jag skriva om de glutensubstitut jag använder idag. Eftersom jag inte gillar de glutenfria fabriksgjorda produkter som finns i affärerna då de innehåller för mycket konstiga tillsatser så försöker jag köra så mycket naturligt som möjligt. Det blir både bättre för kroppen och billigare i längden, inbillar jag mig.
Fortsätt läs 'Substitut för gluten'»
När jag var i tonåren försökte jag läsa mig till hur man skulle sköta sin Crohn på bästa sätt genom kosten, och eftersom Internet inte fanns på det glada 80-talet (i alla fall inte för var man hemma i stugan som det gör idag) så läste jag mest artiklar om det som publicerats i tidningen Hälsa och Lily Johanssons bok ”Vital kur”. Lily Johansson förespråkade rätt mycket raw food och basning av kroppen, samt att man skulle bli vegan, vilket jag tyckte verkade lite för jobbigt. Jag gillade ju mina ostmackor efter skolan och ostbågarna som jag festade till med på helgerna ibland (och alltid blev lika sjuk efter att ha ätit!). Alltså blev jag lakto-vegetarian och åt fisk, som kompromiss.
Fortsätt läs 'Gluten och hur man lever glutenfritt'»
När min mamma var sjuk i cancer och sedan dog blev jag väldigt trött, men ingen kunde förklara varför jag var så trött. Min dåvarande läkare sa att det kunde bero på depression (jo, jag var ju djupt deprimerad efter att ha förlorat min mamma i cancer då hon var min enda familj), att man vantrivs på jobbet (ja, det gjorde jag verkligen på den tiden) eller att man var i en dålig relation (amen to that!).
Fortsätt läs 'Den stora tröttheten'»