Ägg- och tomatröra – kinesisk rätt
Ägg och tomater i woken är en vardagsrätt i Kina som är väldigt god och dessutom snäll mot magen. Även personer med känsliga tarmar brukar tåla denna rätt. Om man undviker nattskatteväxter ska man dock skippa tomaten och kanske använda fint skivad squash istället. I ursprungsreceptet ingår det socker som krydda/smakförstärkare, men det har jag tagit bort. Tål man inte socker så gör man det inte. Den som vill ha kan möjligen hälla lite rinnande honung på äggröran. Annars är det här en av mina favoriträtter från Kina.
Ägg- och tomatröra
- 4 ägg
- 4 stora mogna tomater
- 1 tsk hackad vitlök
- 1/2 tsk salt
- 5-10 cm grön purjolöksblast, finstrimlad
Börja med att förbereda ingredienserna: vispa äggen väl i en bunke, hacka de mogna tomaterna och lägg på en tallrik. Finhacka vitlöken. Strimla purjolöken fint. Ställ fram socker och salt.
Hetta upp olja väl i en wok. När oljan är riktigt het häller man i äggen och rör runt snabbt.
När äggen är färdigstekta ska de läggas över på ett fat.
Hetta upp mer olja i woken, som eventuellt har rengjorts från äggrester, och häll i tomaterna. Strö salt över dem och rör om tills de är lätt kokta (dock inte för länge så att de blir tomatsås, de ska fortfarande vara fasta). Det tar ungefär 2-3 minuter.
Lägg i purjolök och den stekta äggröran.
Låt steka i 1 minut under omrörning och servera sedan som del i vanlig kinesisk måltid.