Framgångsrik avföringstransplantation vid UC

Av , 30 juni, 2016 18:55

Jag vet, det har gått över ett år sedan jag var här, men jag har varit för trött och dessutom fokuserad på andra saker i livet. Hursomhelst, så fick jag nyligen ett mail av en god vän, vars äldre släkting lider av Ulcerös Colit. Hon berättade att hennes släkting hade blivit allvarligt sjuk igen i höstas och varit extremt dålig strax före jul.Eftersom släktingen inte ville bli stomiopererad, vem vill det i ärlighetens namn, kom avföringstransplantation på tal. Min väninna blev donator. Hon åkte till Helsingborgs lasarett med en påse färsk avföring, som mixades med saltvattenlösning och sedan kördes in i släktingen. De satte en slang i näsan på henne och drog ner slangen förbi magsäcken och ut i tolvfingertarmen. Sedan sprutade de in avföringsmixen på patienten.

Ja, visst låter det äckligt, men tänk om!

En vecka senare skrevs släktingen ut från sjukhuset då hennes tjocktarm lugnat ner sig betydligt och hon blivit mycket bättre i tarmen. Inget blod och fastare avföring. Nu i juni är hon helt frisk, helt medicinfri och mår toppen. Det blev en sådan succé att läkarna inom Region Skåne nu talar om att börja experimentera med avföringstransplantation på fler Ulcerös Colit-patienter!!!

Normalt gör man bara avföringstransplantationer på IBS-patienter och andra med störd tarmflora som inte har kroniska tarminflammationer (läs UC och Crohn), men detta experiment var så framgångsrikt att vi alla borde kräva att få testa det, om inte annat än som försökskaniner. Tänk så otroligt mycket vi skulle kunna spara åt våra landsting, försäkringskassan och alla skattebetalare om det fungerar för fler!

Det här är något som borde undersökas vid fler landsting. Crohn och UC är komplexa sjukdomar så en avföringstransplantation är kanske inte en total lösning på sjukdomarna, som också ofta har inslag av parasitattacker (ofta svåra att se för vår kassa svenska sjukvård, men min bioresonansterapeut Otto har hittat många olika parasiter hos olika patienter med IBD), födoämnesallergier som att man har svårt att smälta komjölk och gluten, candida-överväxt pga socker och känslighet för tillsatser. Men jag tror faktiskt att en del av intoleransen mot gluten är för att vi har problem med vår tarmflora. Likaså tror jag att besprutade växter (dvs icke-ekologiskt odlad mat) och tillsatser stör och förstör vår intrikata tarmflora.

Slutligen: jag ska försöka skriva här oftare. Jag har inte glömt er, men jag är så glad att jag mår så bra med min Salazopyrin EN och min probiotika (Rubicon) att jag velat fokusera på andra saker. Jag håller på att starta eget bolag och kämpar på med det, samtidigt som jag försöker att inte stressa för mycket. Det är en svår balansgång att hantera en oregerlig familj, start up företag och inte stressa för att man tjänar noll kronor… Prio ett är att vara frisk, men prio två är att börja tjäna pengar nu för mig, utan att stressa ihjäl mig.

Kommentarer avstängda

Panorama Theme by Themocracy