Ingefära – antiinflammatoriskt och gott

Av , 25 april, 2011 10:50

Jag har tidigare haft detta inlägg under ”Tips för magen”, men efter att ha rumstrerat om där under påskhelgen har jag tagit bort det. Istället tänkte jag att det kunde vara bra att lyfta upp hur bra ingefära är för våra magar i ett inlägg här. Som ni säkert sett så har jag mycket ingefära i min mat och det beror på att den har anit-inflammatoriska egenskaper och dessutom smakar det gott. Magen tycker exempelvis mycket om ingefärsté.

Fortsätt läs 'Ingefära – antiinflammatoriskt och gott'»

Uppdaterade tips för magen

kommentarer Kommentarer inaktiverade för Uppdaterade tips för magen
Av , 24 april, 2011 09:49

Idag har jag ägnat morgonen åt att uppdatera sektionen om Tips för magen. Min tanke är att många förmodligen går dit när man kommer till sidan första gången och därför vill jag kunna ge handfasta tips direkt där. Jag kommer att fortsätta uppdatera sektionen allteftersom jag får inspiration till nya tips och ämnen att ta upp där. Om ni har förslag på tips som bör inkluderas där får ni gärna höra av er till mig på info (a) tinasmagmat.se eller skriva kommentarer nedan. Tills dess: Glad påsk på er alla! Hoppas solen skiner även på er!

Rättelse angående inulin

kommentarer Kommentarer inaktiverade för Rättelse angående inulin
Av , 23 april, 2011 09:36

Jag skrev i ett tidigare inlägg om att en näringsterapeut hade sagt till mig att inulin var bra för våra magar, men hon måste ha fått hjärnsläpp eller så kunde hon helt enkelt inte tillräckligt om knasiga magar. Det finns inulin i Ultra Clear Sustain, men det är inte mycket. Lite inulin kan vara bra som prebiotika, men då med betoning LITE. Däremot har jag hittat att vi ska undvika inulin eftersom detta kan vara skadligt för våra tarmar, enligt Jini Patel Thompson. Läs mer här om andra mediciner och naturmedel som har menlig effekt på våra tarmar. Svenska Dagbladet fortsätter för övrigt sin serie om industritillsatta fibrer i vår mat här (där finns även fler länkar till tidigare artiklar). Som ni ju redan vet så ska vi undvika tillsatser och grova fibrer.

Påsktider

kommentarer Kommentarer inaktiverade för Påsktider
Av , 23 april, 2011 08:32

Nu stundar påsken och vi har redan genomlidit den tråkiga långfredagen, sannolikt utan salt sill och sagogrynssoppa som min mormor tvingades äta i sina barndomspåskar, och det går äntligen att säga Glad påsk! En del av er kanske funderar över vad ni ska äta i påsk. Även om påsken inte är lika matbetonad som julen så är den ju ändå ett tillfälle då släkten eller familjen träffas och andra släktingar som ska laga mat till er vill kanske ha tips på vad ni ska äta. Här följer lite tips inför påsken som gör att ni överlever den. Jag tycker själv att påskmaten är betydligt lättare för min mage att hantera än julmaten, men det beror på att julen för mig och många andra ofta innebär ett matvrakeri utan dess like då man helt enkelt äter för mycket för att må bra (vilket våra sjukhus akutavdelningar brukar få erfara på julaftonskväll när x antal personer kommer in med allvarliga magplågor av olika slag!). Fortsätt läs 'Påsktider'»

Upprop för örtmediciner: stoppa EU-förslaget!

Av , 20 april, 2011 17:23

Idag blir det två inlägg, och det här inlägget är egentligen mest ett desperat upprop. Tydligen håller EU på att fatta beslut om att förbjuda örtmediciner och naturmedel som kommer att innebära att från 30 april så får inga örtpreparat som har medicinska effekter säljas inom EU. För oss med tarmsjukdomar innebär det att t ex Vita Biosa faktiskt skulle kunna försvinna från hyllorna. Förbudet verkar också gälla andra hälsokostpreparat, vilket också kan innebära att en mängd preparat försvinner för gott. Läs mer om hur läkemedelsindustrin kör hårt mot den alternativa sektorn här.

Fortsätt läs 'Upprop för örtmediciner: stoppa EU-förslaget!'»

Fibrer i Svenska Dagbladet

kommentarer Kommentarer inaktiverade för Fibrer i Svenska Dagbladet
Av , 20 april, 2011 17:06

Idag har Svenska Dagbladet två intressanta artiklar om sådant vi med kroniska tarmsjukdomar redan vet, nämligen att fibrer inte är så himla bra för magen. ”Magen i uppror av tillsatta fibrer” heter den ena artikeln och den handlar om hur livsmedelsjättarna häller i fibrer i sina mixar för att få till den rätta konsistensen. Inulin pekas ut som den största boven, men jag vill bara påpeka att i t ex Ultra Clear Sustain så finns inulin och den näringsterapeut som rekommenderade detta preparat för mig sa att inulin var bra för magen för att det hjälper till att stärka tarmen. Med detta syftade hon sannolikt på de prebiotiska fördelar inulin har.

Fortsätt läs 'Fibrer i Svenska Dagbladet'»

Följdsjukdomar

Av , 16 april, 2011 13:50

Att få diagnosen ”kronisk tarmsjukdom”, eller IBD (inflammatory bowel disease), är inte roligt, och ofta cirklar tankarna kring hur man ska bli frisk från denna sjukdom. Vad få läkare berättar för en när man fått sin diagnos är att det inte är ovanligt att man kan få följdsjukdomar av sin kroniska tarmsjukdom. Det är lite Murphys lag över det hela: en olycka kommer sällan ensam. Det här inlägget är för övrigt inget för den inbillningssjuke att läsa eftersom det är lätt att börja inbilla sig att man har både det ena och det andra syndromet i god hypokondrisk anda.

Fortsätt läs 'Följdsjukdomar'»

Läkemedelsberoende

Av , 15 april, 2011 18:33

När jag var yngre vägrade jag ta läkemedel. Jag ansåg att läkemedel var dåliga för våra kroppar och därför borde undvikas så mycket som det bara gick. Men när jag var 15 år blev jag sjuk igen första gången efter den operation jag genomgick som 13-åring, då tio cm togs bort i området mellan tjock- och tunntarm. Eftersom jag hade både hotats av mina föräldrar om att jag skulle få stomi om jag blev sjuk igen, och läst samma sak i min mammas Hälsa-tidskrifter, var jag livrädd och berättade inte för någon att jag blivit sjuk igen. Istället blev jag vegetarian och började koka linfrön och försökte följa Lily Johansson och de andra i Are Waerlands skara som yrkade för vad som idag kallas lite poppigt ”raw food”, fast egentligen var det nog mer levande föda de höll på med.

Fortsätt läs 'Läkemedelsberoende'»

Lightprodukternas förbannelse över våra tarmar

kommentarer Kommentarer inaktiverade för Lightprodukternas förbannelse över våra tarmar
Av , 15 april, 2011 04:57

Jag har sagt det tidigare ett antal gånger: light produkter är inte bra. De innehåller för mycket konstgjorda saker som är dåliga för våra magar, framför allt konsistensgivare av olika slag i lightprodukter som innehåller mindre fett än originalet. Eftersom många av oss blir tillsagda att äta fettreducerad kost är det lätt att hamna i light-träsket med mindre fett och mer konsistensgivare och tillsatser. Personligen har jag märkt att jag visst tål fett i rimliga mängder och att det är mycket bättre att få i sig bra fetter än lightprodukter.

Fortsätt läs 'Lightprodukternas förbannelse över våra tarmar'»

#prataomdet del 2

Av , 10 april, 2011 12:20

En annan sak som berör oss som har kroniska tarmsjukdomar och som sällan talas om är hur det är att vara tjej och ha en kronisk tarmsjukdom. Det beror framför allt på att våra läkare oftast är gastroläkare och därmed specialister på mag- och tarmsystemet. Men IBD, dvs inflammatoriska tarmsjukdomar, påverkar ofta hela kroppens system och de mediciner som vi får i oss påverkar också andra delar av kroppen. Jag har redogjort för olika mediciner som kan ge upphov till IBD i ett tidigare inlägg, men tyvärr är helhetssynen av oss sällan närvarande hos våra läkare och det är inte alls ovanligt med biverkningar av våra tarmmediciner. Därför tänker jag nu ta upp en annan del som vi sällan pratar om, och det gäller oss kvinnor som har mens. Alltså blir det en fortsättning på #prataomdet här. Om någon av er med UC vill avslöja hur det är för er så får ni gärna kommentera och bekräfta om ni får liknande problem, vilket jag dock läst mig till att ni får.

Fortsätt läs '#prataomdet del 2'»

Panorama Theme by Themocracy