SCD introdiet

Av , 8 april, 2015 17:22

Nu är det över 40 dagar sedan jag gav mig på SCD. Det är en ökenvandring på många sätt att dagligen äta morotspuré eller annan grönsakspuré, kokt fisk eller kyckling toppat med kokosfett och jello som efterrätt. För att hjälpa till med probiotika sitter jag dessutom fortfarande och suger på surkål efter maten som jag därefter spottar ut för surkål är lite för hårt för min mage i dagsläget. Jag längtar verkligen efter riktigt god mat, och jag längtar efter bröd att sätta tänderna i. Men vad göra?

Någon vecka efter att jag börjat med SCD hörde min läkare av sig och berättade att jag utvecklat immunitet mot Humira och inte skulle ta den mer, samt att det var stor risk att jag skulle bli sjukare när jag gick ner i kortisondos eftersom imurel inte skulle ha börjat verka då. Ytterligare några dagar senare hörde hon av sig igen och konstaterade att mina blodprov såg väldigt bra ut, och jag kan bara säga att det måste ha varit SCD som gjorde det.

Det ser inte så kul ut, är inte jättekul att äta heller, men vad gör man inte för att bli frisk?

Jag är piggare och ser frisk ut, men min mathållning på SCD i fas 1, där jag fastnat, är inte så rolig. Jag härdar ut och tänker att om jag kunde lära mig kinesiska så ska jag väl kunna äta den här trista maten tills jag är mer stabil i magen. Jag har den envishet som krävs. Jag ger inte upp. Jag kämpar på. Dock är det en stor utmaning för mig i framtiden eftersom jag gärna har lunchmöten i jobbet med folk på asiatiska restauranger och där kan jag inte äta längre eftersom de har socker och MSG i maten och dessutom serverar ris. Vi får se hur det går, jag kämpar på så länge.

Detta inlägg tänkte jag dock beskriva lite mer om hur man gör SCD, närmare bestämt SCD introdieten. Jag har läst en hel del bloggar på nätet där folk testar SCD och inte tycker att det fungerar eller ger upp efter några dagar. Det har jag full förståelse för, men ofta när det inte fungerar så beror det på att personen i fråga inte har gett sig på SCD introdieten. Den är liksom grunden för att SCD ska fungera och om man inte ger sig på den så tar det längre tid för SCD att fungera.

Vad är då SCD introdiet? Jo, det är när man börjar med SCD och äter en extra restriktiv diet under 2-5 dagar. Man ska inte äta den längre än 5 dagar och man ska inte heller bara köra den en dag, utan minst två dagar. Jag valde att köra tre dagar, Ladybird körde två dagar. Hur länge man vill köra den beror helt enkelt på hur envis man är och hur sjuk man är. Jag var nog ganska mycket sjukare än Ladybird när hon körde den och därför blev det tre dagar för mig. Man ska dock inte köra mer än fem dagar även om man är dålig och diarréerna inte ger med sig eftersom SCD introdieten är väldigt restriktiv och helt enkelt är skadlig om man kör den längre. Framför allt är det fett som saknas i denna fas eftersom många har problem med fett när man har diarré, så fett får man börja lägga till i kosten så försiktigt i fas 1.

Själva SCD introdieten går ut på att man ska döda ut majoriteten av de patogener eller bakterier som lever på socker och stärkelse i tarmen för att sedan ge tarmen en chans att läka bättre. Det är viktigt att man följer den till punkt och prick för att få mest effekt. SCD Lifestyle har en mycket bra guide som man kan ladda ner gratis som är en introduktion till just SCD och vad man ska äta då. Den kommer man åt genom att skriva in sitt namn och mailadress på deras sida.

Grunden i SCD går ju ut på att man tror att det är elaka bakterier/patogener som lever på stärkelse och socker i våra tarmar och förstör tarmarna, vilket gör oss sjuka. Det gör att den skadade tarmen inte kan ta upp tillräckligt med näring och vi blir bara sjukare och sjukare. För att bryta den här onda cirkeln (BTVC eller Breaking the vicious circle, som Elaine Gottschalls bok heter) måste man svälta ut dessa elakingar och dessutom ge tarmen och kroppen vettig näring så att den kan börja läka. För att göra det går introdieten ut på att man äter protein och grönsakspuréer, morotspuré rättare sagt, och hemkokt buljong och gelatin i form av hemmagjord osötad jello.

Tur att kycklingbuljong faktiskt är gott eftersom man dricker det till varje måltid under introdieten.

När man ger sig på introdieten rekommenderar SCD Lifestyles Jordan och Steve att man förbereder sig dagen innan med den mat som man ska äta. De rekommenderar också att man ska börja en lördag eller i samband med en helg eftersom man oftast drabbas av så kallad die off effekt, vilket innebär att de elaka patogenerna dör ut och samtidigt gör oss sjuka. Många blir illamående, får huvudvärk och dessutom blir magen sämre. Jag fick plötsligt riktigt rinnig diarré de dagar jag körde SCD introdieten, men så ska det vara, det är det som är hela poängen när de elaka patogenerna rensas ut. En annan viktig sak att notera är att man INTE ska äta probiotika under SCD introdiet-perioden eftersom framför allt bifidus kan ställa till det i tarmarna på oss, där de gärna växer sig vilda och skapar nya tarmproblem för oss.

SCD introdiet går ut på att man ska äta enligt följande mall:

Frukost: Ägg (bäst är kokta, men det går även med äggröra utan fett eller att de är pocherade, helst ska man variera så att man äter olika varianter till frukost, dvs kokt ägg dag 1, pocherade dag 2 osv), jello, kycklingbuljong samt något slags kött om man är hungrig.

Lunch: Kokt kyckling/fisk eller hamburgare/köttbullar, morotspuré, kycklingbuljong och jello.

Middag: Kokt kyckling/fisk eller hamburgare/köttbullar, morotspuré, kycklingbuljong och jello.

Det man kan förbereda inför introdieten dagen innan är att man kokar kycklingbuljongen, vilket tar lång tid. Jag brukar koka min kycklingbuljong i nästan 24 timmar för att allt brosk ska lösas upp i buljongen så att den blir geléig och full av nyttigheter som hjälper tarmen att läka. Det är självklart också bra att ha alla ingredienser för introdieten hemma så att man kan köra hårt när man påbörjar den.

I Elaine Gottschalls bok finns också en introdiet, the beginner’s diet, men hon rekommenderar att man äter SCD yoghurt och det är inte alltid det är så bra för att många av oss har problem med mjölkprotein och det är bättre att skippa mjölkprodukter i början. Hon rekommenderar också Dry curd cottage cheese, vilket vi inte har i Sverige. Ofta översätter vi cottage cheese med keso, men det är alltså inte samma sak som det Elaine rekommenderar. Så tyvärr får vi skippa eventuella cheese cakes som är gjorda på denna typ av ost, som inte finns i Sverige, men å andra sidan har jag läst amerikanska bloggar där de skriver att den är rätt äcklig så jag tror inte vi ska sörja det alltför mycket. Anledningen till att man inte kan substituera den här osten med vanlig keso är för att den är lagrad så att den inte innehåller laktos, vilket svensk keso innehåller. Och laktos är en disackarid som man ska undvika på SCD. Det innebär INGA mjölkprodukter på introdieten.

De hamburgare/köttbullar som nämns ovan kallas beef patties på engelska och de består av 100% köttfärs, alternativt att man har hällt i ett ägg i dem. Det är inget skorpmjöl ed i dem, bara kött med salt och peppar. Vill man krydda dem går det så klart bra att göra det med någon mild krydda som hackad persilja, men undvik vitlök och lök, det kommer senare och en trasig tarm uppskattar sällan lök innan den börjat läka.

En del personer kan ha problem med ägg. På Paleo Autoimmuna protokollet, även kallat AIP (auto immunity protocol) på amerikanska sidor, ska man inte äta ägg alls under sina 30 dagar som deras introdiet spänner över. Läs mer om den här på Paleo Mom’s blogg. Om du vet med dig att du är känslig för ägg så får du helt enkelt köra morotspuré med kött/kyckling/kokt torsk till frukost.

När det gäller drycker så rekommenderas att man dricker grönt té eller ingefärsté till frukost, givetvis utan något sötningsmedel. Ingefärsté gör man genom att skiva en bit skalad ingefära och sedan hälla kokande vatten på det i en mugg. Man kan hälla på nytt varmt vatten när man druckit upp det mesta av ingefärstéet och jag kan själv dricka en bit ingefära på detta sätt under en hel dag. Det går också bra att dricka vanligt vatten så klart, eller utspädd druvjuice/äpplemust, men dessa måste vara garanterat sockerfria. Jag har endast hittat dyr druvjuice från SaltåKvarn, som uppfyller detta kriterium. Äpplemust är lättare att hitta: både ICA och Kullamust har sockerfri äpplemust.

Jag trodde aldrig att jag skulle sitta och sukta efter jello, men nu gör jag det!

Det är också denna äpplemust och druvjuice som utgör grunden i jellon. Man gör den genom att värma upp 5 dl vatten med 5 tsk gelatin (det finns även gelatin baserat på ko som är kosher om man inte äter grisgelatin, se exempelvis denna sort från iherb.com). När gelatinet lösts upp häller man på 5 dl juice (sockerfri druvjuice eller äpplemust) och blandar ut. Jag brukar hälla ut det i en ugnsform som jag sedan ställer in i kylen så att den kan bli geléig av kylan och sedan är det bara att mumsa på. Det är typ det enda som är riktigt gott på SCD introdiet. Dessutom är det nyttigt med gelatin eftersom det hjälper tarmen att läka. Jag kommer att skriva mer om detta i ett senare inlägg.

I början går man ner i vikt av den här dieten. Särskilt introdieten är tuff mot vikten. Jag rasade till 52 kg under dessa tre dagar, men har nu gått upp till 55 kg. Det gäller helt enkelt att inte vara alltför underviktig när man startar på den här introdieten och inte heller att hetsa upp sig över att man går ner i vikt, för man kommer att gå upp i vikt när tarmen läker och kan ta upp näringsämnen bättre. Det var tufft för mig eftersom min doktor blev sur på mig för att jag gick på en diet som gjorde mig ännu tunnare. De vägde ju mig varannan dag på sjukhuset för att kolla att jag inte gick ner för mycket i vikt och ordinerade mer Isosource eller annan näringsdryck om jag gått ner i vikt. Det som är bra med SCD introdieten är dock att man får äta hur mycket man vill. Så vill man äta 12 ägg på en dag så är det helt OK. SCD Lifestyle rekommenderar att man väger sin mat och räknar kalorier i början av SCD för att få en uppfattning av hur mycket man behöver äta, vilket är mer än vad man normalt gör.

Det är också viktigt att ge magen en chans att smälta maten så försök att äta var tredje timme. Om man vet med sig att man har problem med enzymproduktion i matsmältningen kan man ta matsmältningsenzymer till maten. Jag rekommenderar dock att man gör det försiktigt på introdieten, exempelvis en halv kapsel av Helhetshälsas Helazym, som är den enzymtablett jag gillar bäst här i Sverige.

En annan viktig sak är att dricka mycket, helst mellan måltiderna så man inte stör matsmältningen. Om man dricker mycket så minskar man den sk die off effekten lite grann och mår mindre illa när alla elaka patogener dör ut. Är man trött så är det bra att sova för det är under vilan och sömnen som kroppen kan reparera sig själv bäst. Likaså är det inte under SCD introdieten som du ska springa ett marathon eller träna jättehårt. Vila och ta det lugnt, titta på någon bra film och gå en stillsam promenad, men slit inte ut dig. Gå och lägg dig tidigt på kvällen så att du får vila ut ordentligt.

En annan sak som var viktig för mig var att ha det moraliska stödet från min vän Ladybird. Utan henne hade jag inte härdat ut, varken de första tre dagarna eller de över 40 dagar jag nu ätit SCD. Det finns hjälpforum på nätet, framför allt i USA, om man vill ha det, det är bara att googla och leta.

Slutligen: bli inte rädd för att du mår illa, har ont i huvudet, får svårt att tänka, blir jättetrött, har diarré och går ner i vikt. Det är bara temporärt och framför allt de första symptomen är just tecken på att alla elaka patogener håller på att dö ut i ditt tarmsystem så det är bara något bra och det kommer att hjälpa dig att få bättre effekt av SCD så att tarmen läker.

8 svar på “SCD introdiet”

 1. Sara skriver:

  Hej!
  Roligt att du börjar känna dig bättre Tina! Har du upptäckt Scandinavian Organics buljonger? Kokta på ekologisk kyckling (finns också veg samt på nöt) med ekologiska grönsaker i ett dygn,som en dallrig geleklump! Leta reda på deras hemsida så kan du se exakt i vilka butiker du kan köpa deras buljonger över hela Sverige. Ingen msg, inga konstigheter, men kanske lite dyrare än att göra själv, jag har inte räknat på saken.

  Här kommer några iakktagelser från min egen tid på SCD. Jag var för tunn för att klara introdieten, jag vågade helt enkelt inte, men dieten som sådan hjälpte mig ändå enormt. Tyvärr åkte jag ständigt på ”magsjukor” och till slut springmask, min teori är att jag hade så extremt låga järnvärden och då blir immunförsvaret superkass. Men utan SCD…det vågar jag inte tänka på. Under den här tiden vägrade jag alla typer av vård eller mediciner, och jag har insett i efterhand att Asacol har en patogendödande effekt, eftersom magsjukorna upphörde samma dag jag började med den. En kombo av medicin och diet är det jag kör numera när det vinglar till.

  Jag har också uppfattat att ingefärsthe är att rekommendera, MEN för mig blir det genast flera steg tillbaka (till blödningar) när jag dricker det med sårig tarm (samma sak med vitlök och andra starka kryddor). Var därför otroligt uppmärksam på om något verkar vara för starkt/inte bra. Jag förde själv en mycket detaljerad matdagbok och förstod efterhand vad jag inte tålde. Under en lååång tid tålde jag inte stekt mat alls (bananpannkaka undantaget!), så biffar gick bort, och därmed allt rött kött (som man sällan bara kokar), likaså allt gjort i ugnen, psylliumfrön, torkade fikon, vitlök, ingefära, chili, alla typer av theer, även rena örter…kaffe kunde jag inte ens titta åt. Minsta spår av smör eller annan mejeriprodukt tog mig genast tillbaka till ruta ett, med besked!

  Jag förstod också att många inte klarar råa grönsaker och frukter. Själv åt jag så mycket jag kunde i rå form, gärna som färskpressade juicer och smoothies, för det gjorde inte bara att jag slapp tillbakagång utan också fick färre och mindre märkbara symptom under kommande dygn. Av jordgubbar blev jag alltid rejält bättre? Så åter, notera hur reaktionerna blir. Jag blev rejält influerad av David Klein, hans teorier var direkt applicerbara på mig. Men jag hittade också många saker som absolut inte stämde in på mig (som ingefärstheet) och därför kan man inte lägga det kritiska tänkandet på hyllan för en enda sekund!

  Jag började också använda mig av tankens kraft (att inte oroa sig utan istället visualisera min kommande hälsa) dagligen och stundligen.

  Slutligen fick jag lov att lära mig hur viktig hand- och mathygien är, för utan den var allt dömt att misslyckas.

  En intressant notering till: jag har nyligen fått en järninfusion, samtidigt som jag hade irriterad tarm. Inom de kommande dygnen lugnade magen ner sig rejält! Jag googlade och fann många liknande berättelser på olika svenska forum och bloggar. Jag tror absolut på ett samband mellan järnvärdet, tarmens förmåga att stå emot patogener och också immunförsvarets styrka. Ofast har tarmpatienter ett dåligt järnvärde och så upptäcks ju också ofta sjukdomen. Det blir troligtvis en ond spiral där det ena ger det andra och så är karusellen i full gång.

  Hoppas verkligen att du snart ska bli bättre! Kom ihåg att tillfrisknandet går i steg med platåer…. något jag själv tyvärr lätt glömmer. Önskar dig ALL framgång!!!

  /Sara

 2. Matilda skriver:

  Hej! Undrar bara om du hade velat göra ett litet kortare inlägg med lite vad din ”diet” innebär. Alltså vad får man ät och dricka och vad ska man undvika?
  Är 17 och har själv Crohns. Men har svårt att hitta en bra kost som faktiskt hjälper. Om inget annat kanske du kan maila mig om det. 🙂 Tack på förhand.

 3. admin skriver:

  Hej Matilda,
  Om du söker på SCD eller SC-dieten här på min sida så ser du vad den innebär. Det finns också länkar i de blogginlägg som jag skrivit.
  Min ursprungsdiet före SCD var att undvika socker, komjölksprodukter, gluten, tillsatser, jäst och MSG. Dessutom verkar jag inte tåla råa citrusfrukter, äpplen och mat med grova fibrer (t ex grovt bröd) så bra. Jag undviker också nattskatteväxter, dvs paprika, aubergine, potatis, tomat och chili, eftersom det kan påverka immunförsvaret negativt. Att kosten inte fungerar/hjälper kan bero på att du har parasiter som stör.
  Krya på dig!
  /Tina vars hela blogg handlar om ”min diet” – det är bara att läsa gamla inlägg

 4. Malin skriver:

  Hej,
  Vet ngn om chia frön är godkända?
  Finns mycket nya produkter som ej står i boken
  Mvh
  Malin

 5. admin skriver:

  Hej Malin,
  Du kan kolla på listan över legal/illegal foods som Pecanbread.com har lagt upp. Där finns chiafrön med och de är illegal: Like flax seeds, they are mucilaginous (polysaccharide complex) and will feed harmful microbes.
  De har med en massa nya produkter och en del är tillåtna, andra inte. Dock tror jag att man kan göra sin egen avvägning om man mår bra eller inte av olika saker. Allt handlar ju trots allt om att hitta sin egen diet i slutändan.
  Mvh,
  Tina

 6. Malin skriver:

  Tack Tina,
  Hade inte sett denna sida, super
  Mvh Malin

 7. Shila skriver:

  Hej Tina!

  Usch.. Lider verkligen med dig, jag önskat och hoppas du blir bättre och får njuta av den fina våren och sommaten som är på väg! Vi behöver ju all sol och vila vi kan få

 8. admin skriver:

  Tack, Shila! Hoppas du mår bra!
  /Tina

Panorama Theme by Themocracy