Graviditeter och kroniska tarmsjukdomar

Av , 24 februari, 2012 12:56

Jag får ibland frågor om vad som gäller med graviditeter och här kommer ett försök till inlägg för att belysa saker som kan vara bra att veta om man vill skaffa barn dessa babytokiga dagar.

Fortsätt läs 'Graviditeter och kroniska tarmsjukdomar'»

Järnbrist och kroniska tarmsjukdomar

Av , 16 februari, 2012 13:56

När man har en kronisk tarmsjukdom är det lätt att man får blodbrist, anemi, särskilt om man blöder från tarmen. Själv upptäcktes min Crohn av ett alltför lågt Hb-värde, dvs hemoglobinvärdet. Hb är ett protein som finns i de röda blodkropparna och är ansvarigt för syrgastransporten i blodet från lungorna till övriga kroppsdelar. Hemoglobinet lämnar av sitt syre och får tillbaka koldioxid som transporteras tillbaka till lungorna där det lämnar kroppen. Ett lågt Hb gör oss trötta och orkeslösa och är livsviktigt för att våra kroppar ska fungera. Hb kallas också för blodvärde. En viktig komponent i Hb är järnet som behövs för att bilda de röda blodkropparna. En vuxen människa har ungefär 5 liter blod och varje kubikmillimeter blod innehåller runt fem miljoner röda blodkroppar.

Fortsätt läs 'Järnbrist och kroniska tarmsjukdomar'»

Stressigt i flytt

Av , 16 februari, 2012 09:10

För tillfället lyser jag lite med min frånvaro här eftersom jag håller på att flytta och bor i ett hav av flyttkartonger. En av de första saker som hände var dessutom att jag slarvade bort Salovum (hittades dock en dag senare) och fuskade med maten genom att dricka ProvideXtra istället för att äta vanligt. Jag glömde också bort att ta Holistics Inflamino med UltraFlora Plus-tarmbakterier och extra vitaminer/mineraler. Jag har även slarvat med homeopattabletterna. Ovanpå detta en stressig helg då vi har hantverkare som bygger om i nya bostaden och jag var tvungen att jobba i söndags. Igår kändes det som om jag hade en kropp av betong och noll ork. Jag är sååå trött.

Fortsätt läs 'Stressigt i flytt'»

Laktosintolerans en trenddiagnos??!

Av , 1 februari, 2012 23:14

Nu ikväll satt jag och tittade på Aktuellt 21 och höll på att smälla av. De hade ett reportage om att laktosintolerans är en trenddiagnos: allt fler tror att de är laktosintoleranta fast de inte är det och läkare varnar för att man själv ställer sin egen laktosintoleransdiagnos för det kan vara en allvarlig tarmsjukdom istället. Hittade reportaget i text här. Jag blev så arg så att jag kokade när jag såg en barngastroläkare sitta och säga att de fått in fall där föräldrarna trott att barnet varit laktosintolerant, men det visat sig att barnet egentligen hade en allvarlig tarmsjukdom. Föräldrarnas lilla ”experiment” hade därför försenat diagnosen, sa läkaren och såg allvarlig ut.

Fortsätt läs 'Laktosintolerans en trenddiagnos??!'»

Panorama Theme by Themocracy