Ärtsoppa
Den här ärtsoppan hittade vi en Anna Bergenström-kokbok, men vi har modifierat den lite för att den ska passa för en knasig mage. Den är snabb att göra och passar bra på sommaren. Dock är den inte så mättande så se till att antingen äta pannkakor till eller någon glutenfri smörgås med pålägg. Om det blir soppa över kan man använda den som sås till vegetariska biffar exempelvis.
Ärtsoppa (2 portioner)
- 1 paket frysta ärtor (600 g)
- Vatten
- 2 msk grönsaksbuljong
- 2.5 dl Oatleygrädde eller kokosmjölk
- salt och peppar
- lite riven pepparrot och lite finhackad gräslök (eller salladslök/purjolök)
Lägg de frysta ärtorna i en kastrull och häll på vatten så att det precis täcker dem. Låt koka upp med buljongen.
Låt koka under lock i ungefär fem minuter. Därefter kan man mixa ärtorna, som ska vara mjuka och klargröna fortfarande (om man kokar ärtor för länge blir de militärgröna). Mixa till en slät soppa.
Häll i kokosmjölken/oatlygrädden. Salta och peppra. Häll i lite riven pepparrot (en tsk kanske, beroende på hur stark man vill att soppan ska vara) och lite finhackad gräslök/salladslök/det gröna på purjolöken.