Hallon och röda vinbär/lingon
Hallon är väldigt sött när man gör sylt och därför passar det bra med att blanda röda vinbär eller lingon med hallon så bryter syrligheten sötman lite. Det här är också en bra sylt att göra av sina röda vinbär, om man har fått för många i trädgården. Röda vinbär och lingon bidrar också till mindre rinnig sylt, som är fallet om man bara använder hallon. Ibland fuskar jag och köper frysta hallon istället. Euroshopper brukar ha ganska billiga halvkilospaket i vissa affärer (kostar runt 30 kr/paket).
Hallon och röda vinbär/lingon sylt
- 1 kg hallon
- 1 kg röda vinbär
- 4-5 dl socker
Rensa de färska bären väl. Lägg dem i en stor gryta och häll i ev djupfrysta hallon.
Koka upp bären under ständig omrörning.
Låt koka i 10-15 minuter tills bären är väl genomkokta och mjuka.
Skumma sylten väl med en sked eller hålslev.
Häll i sockret och smaka av så att du får den lagom söt, men inte alltför söt.
Koka sylten vidare i 5 minuter och skumma av vid behov.
Häll upp på väl rengjorda burkar som du precis har sköljt med kokande vatten.
Pga den låga sockerhalten måste man frysa in burkarna så att sylten inte börjar mögla.