Ugnsbakad röding med grön sparris och quinoa

Av , 28 maj, 2010 12:23

Ja, jag vet, jag har redan rankat sparris som en grönsak vi ska undvika för att den är för fiberrik och kan skapa problem i trånga tarmar…men…så här på våren när det är grön sparris överallt så kunde jag inte låta bli. För att hantera sparris i tarmsystemet måste man dels vara ganska frisk, dels så skalar jag sparrisens nedre delar, skär bort en bit av den nedersta delen och skär sparrisen i 1 cm långa bitar. Då blir nämligen sparrisfibrerna kortare och lättare att smälta. Grön sparris är dessutom mindre trådigt än vit sparris och därmed lättare för våra knasiga magar att hantera. Den mest lättsmälta delen är så klart sparristoppen, men den är ju den godaste delen av sparrisen vilket gör det svårt att förhandla bort vid matbordet: ”Ni andra får bottendelarna och jag tar toppen för jag är tarmsjuk!” Gissa hur poppis man blir då?!

Röding är en laxfisk, men den känns inte så fet som vanlig lax. Jag hittade den på extrapris i den lokala ICA-butiken häromdagen och köpte två filéer, vilket räckte till tre portioner. Som alltid är fisk godast när den är färsk och den lämpar sig sällan för djupfrysning när den varit tillagad (i alla fall är det min bittra erfarenhet!). Det här receptet är mycket enkelt och det blir väldigt gott.

Ugnsbakad röding med grön sparris och quinoa (4 portioner)

  • 1 knippe grön sparris (motsvarande 3-4 stycken per person)
  • 1 knippe nyskördad vårlök
  • 3 rödingfiléer
  • 1/2 citron
  • Flingsalt och peppar

Tomatsallad

  • 4-5 normalstora tomater
  • 3 stänglar av det gröna på vårlöken
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk balsamicovinäger
  • Flingsalt och peppar

Sätt på ugnen på 200 grader.

Skala sparrisen enligt instruktionerna ovan, och ta bort blast och ytterskal på vårlökarna och skär dem i mindre bitar, kanske tre bitar per lök.

Häll upp lite olivolja i en ugnsfast form och lägg sparris och vårlök ovanpå. Rör om lite så att oljan kommer på grönsakerna också. Strö flingsalt ovanpå och sätt in i ugnen när den blivit varm och ugnsbaka i 10 minuter.

Koka under tiden quinoan: följ paketets instruktioner. Det brukar ta ungefär 15 min för quinoa att koka klart på svag värme.

Gör tomatsalladen genom att skära upp tomaterna i små bitar och lägg dem i en skål. Skär den gröna vårlöksblasten mycket fint (eller skippa det om du inte tål lök) och häll ovanpå.

Tillsätt olja och vinäger, salt och peppar och rör om.

När sparrisen och vårlöken varit inne i ugnen i 10 minuter tar ni ut den och känner efter om den är klar. Ev kan den vara lite längre kvar i ugnen.

Olja en annan ugnsfast form och lägg upp rödingfiléerna på den. Pressa citronsaft över filéerna och tillsätt flingsalt och peppar. Ugnsbaka i 5-6 minuter (kolla så att den är helt genomkokt och inte geléig) och servera sedan med quinoa, tomatsallad och de ugnsbakade grönsakerna. För den som tål fett och vill lyxa till det kan man även servera lite aioli till fisken.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy