Rotfrukter i ugn
Den här rätten är en variant på ugnsbakade grönsaker men är gjord på endast rotfrukter. Jag har egentligen inte ordentligt recept för denna rätt utan kör lite som Caisa Warg, dvs man tager vad man haver. Jag har dock alltid i vitlök, lök och olja. Ursprungsreceptet innehöll vanlig potatis men det äter jag inte längre så jag tog bort det och ersatte med en sötpotatis extra. Man kan med fördel skära ner butternutsquash eller pumpa i bitar i denna ugnsrätt.
Rotfrukter i ugn (4 portioner)
- 2-3 sötpotatisar
- 1 morot
- 1 kålrot
- 1 palsternacka
- 1 gul lök eller röd lök (röd lök är lite mildare)
- 5-6 vitlöksklyftor hela
- Flingsalt
- Svartpeppar
- Timjan
- Olivolja eller rapsolja
Skala rotfrukterna och skär dem i bitar. Vilken typ av bitar man vill ha dem i är helt upp till er själva. Jag brukar skära dem i 1 cm breda klyftor.
Skär upp löken i ganska stora klyftor. Skölj av vitlöksklyftorna men skala dem ej.
Häll olivolja eller rapsolja i ett ugnsfast fat och lägg de skurna rotsakerna i fatet. Häll på lite flingsalt, mal peppar och häll på lite timjan (torkad eller färsk). Rör runt i fatet så att rotsakerna får olja på sig och kryddorna blandas.
Baka i ugn på 225° i 45 minuter eller tills det ser klart ut och rotsakerna är mjuka. Ta gärna ut formen ett par gånger och rör runt så att rotfrukterna blir grillade överallt.
Servera till kött, fågel eller strö grekisk fårost ovan och ät som den är.