Kinesisk sellerisallad med tofublad

Av , 21 november, 2010 09:24

Den här salladen är en av mina favoriter bland de kalla kinesiska förrätterna. Torkade tofublad finns att köpa i asiatiska butiker, liksom råa jordnötter. Torkade tofublad är skinnet som uppkommer när man tillverkar tofu. Det är gott och nyttigt. För kvinnor är det bruna skalet på jordnötter bra eftersom det innehåller järn. För oss tarmsjuka är det också OK att äta. Receptet fungerar utmärkt som förrätt på en större kinesisk middag för flera personer.

I originalreceptet står det socker, men det går att byta ut mot honung. Tofu är egentligen inte så bra att äta för oss med sköldkörtelproblem så ät inte denna rätt så ofta.

Kinesisk sellerisallad med tofublad

  • 1 ark torkad tofublad
  • 5 stjälkar bladselleri (de innersta mjälla stjälkarna)
  • 1 dl råa jordnötter
  • 2 tsk sesamolja
  • 1/2 -1 tsk socker
  • 1/2 tsk salt

Eventuellt en fint strimlad morot för att få en färgklick i rätten

Riv tofubladet i mindre bitar och lägg i en stor skål/bunke och häll varmt, gärna nykokt vatten på dem så att de mjukas upp.

Koka jordnötterna i 15 minuter i en kastrull.

Skölj selleristjälkarna väl och skär upp dem i 1-2 cm långa bitar. Spara gärna ev blad som dekoration senare (jag brukar lägga i dessa blad precis på slutet när jag kokar selleristjälkarna enligt nedan).

Lägg selleristjälkarna i kokande vatten och koka lätt i 5 minuter. (Här brukar jag lägga dem på en ångkokningsform ovanpå de kokande jordnötterna och helt enkelt ångkoka selleristjälkarna i fem minuter – de behåller vitaminerna bättre då.) Häll av och häll på kallt vatten så att de blir krispiga igen.

Lägg tofubladsbitarna, selleribitar och de kokta jordnötterna i en skål. Häll på sesamolja, socker och salt och rör om.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy