Capritårta
Den här tårtan är lätt att göra och mycket god, men väldigt mäktig. Den är glutenfri och helt klart värd att testa om man gillar choklad.
Capritårta (16 bitar)
- 200 g mald sötmandel (eller 4 dl mandelmjöl)
- 200 g mörk choklad (utan mjölk i)
- 200 g ghee
- 1 dl vit rom
- 5 ägg – separerade i gulor och vitor
- 2 1/2 dl socker
- 2 msk maizena
- 1/2 msk bikarbonat (eller 1 msk bakpulver, jag använder inte bakpulver för det innehåller potatismjöl)
- 1 tsk salt
Sätt ugnen på 150°.
Mal mandeln på mandelkvarn (eller i mixer, men då måste man skaka den i en plastpåse efteråt för att den inte ska bli för kompakt).
Smält ghee och choklad på låg värme, ev i vattenbad. Låt svalna och häll i rommen.
Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt mandelmjöl, maizena, bikarbonat/bakpulver, salt och sist chokladen.
Vispa äggvitorna hårt och blanda i smeten.
Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 26 cm i diameter. Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen cirka 50 minuter. Känn efter med sticka om den är färdig.
Låt kallna i formen och ta ut den och pudra med lite florsocker.
Servera som den är eller med lite färsk frukt, eller med grädde/glass. Vispad kokosgrädde blir nog också gott till, liksom någon god sorbet.